Оформлення довіреностей на отримання грошових виплат в банках

Наш общий бизнес-фронт BIKINIKA.com.ua

Сучасні технології (пластикові картки, банкомати, Інтернет та ін.) Дозволяють нам сьогодні набагато рідше відвідувати банк, стояти там годинами в довжелезних чергах, щоб, наприклад, отримати свої гроші. Проте без цього поки не обходиться.

І вже, мабуть, кожному відомо, що на той випадок, якщо людина сама не може в певний час відвідати банк з метою отримання виплати, існує такий інструмент, як довіреність. Але чи знаємо ми, як і де її оформити?

Сьогодні єдиним нормативно-правовим актом, що регулює порядок оформлення довіреностей, є Інструкція про порядок вчинення нотаріальних дій, затверджена постановою Міністерства юстиції Республіки Білорусь від 23.10.2006 № 63 і діюча нині в редакції постанови від 14.11.2008 № 67 (далі - Інструкція). Відповідно цим документом в довіреності на розпорядження рахунком в банку повинні бути вказані:

- місце і дата її вчинення (підписання);

- прізвища, власні імена, по батькові та адреса місця проживання представника (того, хто отримує довіреність) і подається (того, хто видає довіреність, довіряє);

- назва банку, в якому відкрито поточний (розрахунковий) рахунок або розміщений банківський вклад, номер цього рахунку.

Однак довіреності на розпорядження коштами в банку за загальним правилом можуть оформлятися в простій письмовій формі, тобто без нотаріального посвідчення. Так, відповідно до п. 4 ст. 186 Цивільного кодексу Республіки Білорусь (далі - ГК) довіреність на отримання виплат громадянам в банках може бути посвідчена 5 організаціями, в тому числі:

  • організацією, в якій довіритель працює;
  • організацією, в якій довіритель навчається;
  • організацією, яка здійснює експлуатацію житлового фонду;
  • адміністрацією стаціонарного лікувального закладу, в якому довіритель знаходиться на лікуванні;
  • банком, в якому відкрито поточний (розрахунковий) рахунок або розміщений вклад.

Очевидно, що при таких обставинах фізичній особі немає сенсу звертатися за нотаріальним посвідченням доручення, тим більше що нотаріальне посвідчення буде обкладатися адміністративний збір у розмірі 2 базових величин, в той час як в перерахованих вище організаціях ця процедура відбувається безкоштовно. Хоча, звичайно, представлений може відповідно до ст. 164 ГК скористатися своїм правом на видачу своєму представнику нотаріально посвідченої довіреності, що містить умови, перераховані в Інструкції.

А ось у разі вчинення довіреностей в простій письмовій формі в організаціях, перерахованих вище, посадові особи, що засвідчують доручення, будуть діяти за принципом аналогії закону, використовуючи для цього норми Інструкції. Текст завіреної ними довіреності повинен буде також містити такі реквізити:

- зроблену відповідною посадовою особою напис «довіреність засвідчую»;

- посаду особи, що посвідчує довіреність;

- прізвище, ім'я та по батькові посадової особи, що посвідчує довіреність, і його підпис, завірену печаткою організації.

Дані реквізити довіреності необхідні з урахуванням вимог постанови Ради Міністрів Республіки Білорусь від 25.02.1993 № 100 «Про перелік документів, на яких ставиться печатка із зображенням герба Республіки Білорусь», а також Інструкції з діловодства в державних органах та організаціях Республіки Білорусь, затвердженої постановою Міністерства юстиції Республіки Білорусь від 19.01.2009 № 4.

Сучасні технології (пластикові картки, банкомати, Інтернет та ін

Окремо слід звернути увагу на відсутність в законодавстві переліку посадових осіб організацій, які мають право на посвідчення довіреностей на одержання виплат в банках. Безумовно, до числа таких посадових осіб можна віднести керівників відповідних організацій. Це, в першу чергу, відноситься до керівників організацій за місцем роботи та навчання довірителя. Однак посвідчувати довіреності можуть і їх заступники, якщо це передбачено локальними нормативними актами організацій. У таких випадках в банк необхідно буде подати разом з довіреністю копію документа, наприклад наказу, про надання комусь із заступників права посвідчення довіреностей на одержання виплат в банку.

Що стосується керівників організацій, що здійснюють експлуатацію житлового фонду та адміністрації лікувальних установ, справа дещо складніша.

Організацією відповідно до п. 1 ст. 44 ГК, п. 2 cт. 13 Податкового кодексу Республіки Білорусь є юридична особа. Це означає, що довіреності можуть засвідчувати тільки керівниками юридичних осіб або працівниками, які виконують обов'язки керівників. Якщо говорити про житлово-експлуатаційних підприємствах, то довіреності можуть засвідчуватися тільки керівниками юридичних осіб, які здійснюють ремонт і експлуатацію житлового фонду, наприклад житлові ремонтно-експлуатаційні управління (ЖРЕД). Керівники житлово-експлуатаційних служб (ЖЕСов) не має права посвідчувати довіреності на отримання виплат в банках, оскільки керовані ними служби не є юридичними особами.

Єдине визначення адміністрації підприємства (організації) міститься в Житловому кодексі Республіки Білорусь (далі - РК). Відповідно до абзацу 2 ст. 1 ЖК до адміністрації організації відносяться керівники або інші органи управління, які мають відповідні повноваження. Згідно з постановою Міністерства охорони здоров'я Республіки Білорусь від 28.09.2005 № 35 «Про затвердження номенклатури закладів охорони здоров'я» до стаціонарних медичних установ належать лікарні, госпіталі, медико-санітарні частини, диспансери, центри, пологові будинки, будинки дитини, хоспіси. Керівниками цих організацій є головні лікарі. Повноваження заступників головних лікарів з різних напрямків діяльності визначені, як правило, в наказах про розподіл обов'язків. Це означає, що в разі посвідчення довіреності на отримання грошових виплат не головним лікарем, а одним з його заступників в банк знову ж необхідно буде надати копію наказу про наділення його відповідними повноваженнями.

Як правило, підрозділи безпеки банків відповідно до своїх посадових обов'язків уважно перевіряють подані з інших організацій довіреності та супутні їм документи.

На закінчення відзначимо, що існуючі сьогодні прогалини в законодавстві, що регулює порядок посвідчення довіреностей, є дестабілізуючим фактором в практичній діяльності банків. На сьогоднішній день з урахуванням таких факторів, як швидкість оформлення довіреності, якість її оформлення перевагу слід віддати вчинення таких дій у підрозділах банків, що мають вкладні або поточні рахунки клієнтів.

А законодавцю з метою нормальної організації роботи по посвідченню довіреностей на одержання виплат в банках, встановлення єдиних вимог щодо змісту довіреності, колі посадових осіб, які мають право посвідчення довіреностей, слід прийняти оперативний нормативний правовий акт, яким може бути постанова Уряду.

"Особистий юрист", № 3/2013

Але чи знаємо ми, як і де її оформити?
BIKINIKA.com.ua
Наш общий бизнес-фронт BIKINIKA.com.ua. Казино "Buddy.Bet" обещает вам море азарта и незабываемых моментов. Поднимите ставки и начните выигрывать прямо сейчас.

We have 4 guests online