Як отримати ІПН фізичній особі

  1. куди звернутися
  2. Які документи потрібні дорослому платнику податків
  3. Документи для оформлення ІПН на дитину
  4. Зразок заповнення заяви
  5. Як заповнити заяву, щоб його прийняли з першого разу
  6. сайт ФНС
  7. держпослуги
  8. Як подати заяву поштою
  9. Якщо немає можливості особисто отримати свідоцтво ІПН
  10. Скільки часу займає отримання ІПН
  11. У скільки обійдеться отримання ІПН
  12. Як отримати дублікат ІПН фізичної особи
  13. Чи потрібно отримувати новий ІПН при зміні ПІБ
  14. Зміна прописки - підстава для зміни ІПН

Наш общий бизнес-фронт BIKINIKA.com.ua


Індивідуальний номер платника податків (ІПН) повинен мати кожен працюючий або займається бізнесом громадянин. Видається він у формі свідоцтва. Оформити його можна по досягненню 14 років, а дитині, на якого записана нерухомість, - навіть раніше. Нижче наведено докладний алгоритм, як отримати ІПН фізичній особі, з зразком заяви, скриншотами і поясненнями.

куди звернутися

Інформація про те, що звертатися для цих цілей потрібно в податкову інспекцію за місцем реєстрації, вже застаріла. З 1 січня 2017 року заяву на ІПН можна подати в будь-яку податкову, незалежно від прив'язки до прописки.

Які документи потрібні дорослому платнику податків

Вам всього лише потрібно буде надати:

  1. Паспорт. Мається на увазі, що потрібно прийти з оригіналом і його ксерокопією. Після їх звірки, паспорт Вам повернуть, а копія - залишиться в податковій.
  2. Заява. Існує бланк строго встановленої форми 2-2 облік, який складається їх 3 аркушів. Його видасть співробітник інспекції. Якщо будете подавати документи онлайн, то форма заяви для заповнення буде надана вам на сайті ФНС ( https://service.nalog.ru/zpufl/ ) Або держпослуги тільки після реєстрації.

Документи для оформлення ІПН на дитину

  1. Заява. Заповнюється той же самий бланк заяви, що і для дорослих: в ньому буде окрема графа для відомостей про законному представника дитини. Саме він (це може бути один з батьків, опікун, піклувальник) заповнює заяву, але від імені дитини! Підпис в кінці ставить не дитина, а особа, яка його заповнювало.
  2. Паспорт представника. C собою беріть оригінал і копію (оригінал віддадуть після пред'явлення).
  3. Свідоцтво про народження. Знову за тим же принципом: оригінал + копію.
  4. Документ, що містить вказівку на місце реєстрації (якщо воно не зазначено в свідоцтві дитини).

Особиста присутність неповнолітнього при подачі документів не вимагається.

Зразок заповнення заяви

  1. Кожна податкова має свій код. Тут вказуємо номер тієї, куди подаємо заяву. Індивідуальний номер платника податків (ІПН) повинен мати кожен працюючий або займається бізнесом громадянин
  2. Для імені, прізвища та по батькові відведено блок під цифрою 2 (якщо по батькові немає, робить позначку біля графи «1 - батькові відсутня»). Якщо заповнюється від імені дитини - то в цих графах вказується іменного його ім'я. Для даних про представника передбачений блок, зазначений на скрині цифрою 6.
  3. Вказуємо цифру, відповідну числу листів в заяві.
  4. У цьому блоці ставимо цифру 5, оскільки отримує ІПН фізособа.
  5. Ці графи відведені для внесення відомостей про представника (якщо діють через нього).
  6. Номер телефону.
  7. Підпис і дата.
  8. Тут пишемо прізвище повністю, а ім'я та по батькові - тільки ініціали.
  9. Цей блок заповнюється не всіма - в основному дівчатами, так як стосується зміни прізвища. Якщо це відбувалося, до необхідно вказати минуле ПІБ і дату її зміни (тільки стосується зміни після 01.09.1996).
  10. Вказуємо підлогу цифрою (пояснення за графою), а також дату народження цифрами.
  11. Місто, де ви народилися.
  12. Увага! Код документа, що посвідчує особу завжди 21. Інші дані для внесення в цей блок містяться у Вашому паспорті.
  13. У цьому блоці труднощі можуть виникнуть тільки в графі «Код країни». Є виду код згідно з ЄДРПОУ країн світу (ОКСМ). Він вказується за громадянством: Якщо ви - росіянин, сміливо вказуйте 643 (він не змінюється), якщо українець - то 804 і т.д. Коли людина не має ніякого громадянства, йому потрібно вказати код країни, яка видала засвідчує документ.
  14. Вписуємо індекс і код того регіону, де знаходиться податкова, куди подаєте документи.
  15. Місце вашого проживання (якщо їм є Москва або Санкт-Петербург - поле «район» не заповнюється).
  16. Підпис обов'язкове.
  17. На кожній новій сторінці заяви пишеться прізвище та ініціали. П.17 відведено саме знову для цього.
  18. Це поле призначене для іноземців, осіб без громадянства та тих, у кого замість паспорта інший документ. Тут потрібно буде вказати номер реєстраційної карти, колишнє місце проживання і т.п.
  19. Ця графа заповнюється усіма без винятку. Тут вказується дата реєстрації.
  20. Це поле призначене для іноземців, як і поле 18, потрібно вказати код країни, з якої вони прибули в РФ.
  21. Якщо людина не живе за місцем реєстрації і відправляє документи поштою, то в цьому розділі йому потрібно вказати свій фактична адреса.

Якщо розібратися з скріншот Вам складно, можете для наочності подивитися текстовий зразок заяви на отримання інн фізичної особи ( завантажити ).

Як заповнити заяву, щоб його прийняли з першого разу

  1. Пишіть слова друкованими великими літерами по одній букві в кожній клітинці, а дати - цифрами. Якщо заповнюєте бланк на комп'ютері, то виберіть шрифт Courier New (кегль 16).
  2. Поля заповнюйте з першої клітинки, не залишаючи порожнечу перед текстом.
  3. Не допускаються закреслення, виправлення за допомогою коректорів, «затерте» на місці помилок та інша деформація листів.

Як отримати ІПН через інтернет

Почнемо з того, що саме «отримати» ІПН за допомогою Інтернету зможе тільки той, у кого є ЕЦП (електронний цифровий підпис). Якщо її немає, значить отримати готовий документ на руки без відвідування податкової, не вдасться. В цьому випадку є тільки можливість подати заяву та ксерокопії документів по інтернету. А щоб забрати готове свідоцтво - все-таки доведеться сходити в інспекцію з паспортом.

Є два способи отримання ІПН онлайн:

  • через портал держпослуги;
  • через офіційний сайт ФНС.

В обох випадках потрібно пройти реєстрацію на сайтах.

Після реєстрації на сайті держпослуги ще доведеться зробити авторизацію, заповнивши дані в анкеті, а потім - очікувати отримання по Пошті Росії підтвердження шляхом пересилання пароля для входу в особистий кабінет. На сайті ФНС такого немає, а значить, процес подачі документів більш швидкий.

сайт ФНС

Потрібно пройти за цим посиланням https://service.nalog.ru/zpufl/ . У блакитному вікні побачите розділ «реєстрація».

Після на екрані з'явиться така анкета. Заповнити її можна по мінімуму - лише поля із зірочкою.

Коли закінчите, натисніть «продовжити», і ось, що з'явиться.

Далі чекайте отримання листа на електронку. Після його отримання пройдіть по посиланню в листі. Ви потрапите знову на головну сторінку сайту, але вже в полях e-mail і пароль будуть збережені дані. Вам залишиться тільки натиснути «Увійти», після чого побачите це.

Тільки заповнивши ці дані, Ви отримаєте доступ до бланку заяви. Детально порядок його заповнення описаний вище, тому розглянемо, як передати вже заповнену форму до податкової.

  • Спосіб 1. Просто натиснути кнопку «відправити» на останньому етапі даної процедури. Підходить для тих випадків, якщо ви зможете потім отримати свідоцтво інн фізичної особи особисто в податковій.
  • Спосіб 2. Якщо у вас є ЕЦП і немає бажання ходити в інспекцію, тоді встановіть програму «Платник податків ЮЛ» і заповніть заяву з її допомогою. Виконуйте дії послідовно, тоді ніяких складнощів виникнути не повинно. Якщо хочете отримати свідоцтво не тільки в паперовому, а й в електронному вигляді, заповніть додатковий запит (програма вам запропонує це зробити автоматично). Потім підготуйте транспортний контейнер із заявою, на якому нанесена ЕЦП, знову ж за допомогою програми, після чого зможете відправити його на обробку і дізнатися її результати. Коли свідоцтво буде готово, то в форматі pdf (електронний варіант) воно прийде на e-mail, а «паперовий» екземпляр - рекомендованим листом поштою Росії.

держпослуги

Послуга з отримання ІПН з'явиться для користувача на сайті толькопосле реєстрації, а згодом - заповнення паспортних даних, телефону, електронкою.

Крім того, щоб отримати інн через сайт держпослуги , Доведеться пройти авторизацію. Вам запропонують заповнити свої ІПН і СНІЛС. Пізніше ви отримаєте пароль по Пошті Росії за місцем проживання, яке вкажіть. З цим паролем, а також логіном (це або електронну адресу, або ІПН, або СНІЛС - на вибір), ви зможете потрапити в особистий кабінет на сайті, нарешті заповнити бланк форми 2-2 облік і направити його в потрібну інспекцію.

І на цьому порталі теж можна використовувати ЕЦП, щоб не відвідувати надалі податкову, а отримати готове свідоцтво по Пошті Росії або на e-mail.

Як подати заяву поштою

Якщо немає можливості відвідати податкову, можна переслати документи рекомендованим листом, однак доведеться дотримати радий нюансів:

  1. заява повинна бути правильно заповнено (без помилок і помарок), інакше воно не буде прийнято;
  2. копії паспорта та документа, що підтверджує місце реєстрації (якщо це не паспорт), повинні бути нотаріально завірені.

Як розумієте, послуги нотаріуса не безкоштовні, тому якщо Ви - зайнята людина, раціональніше і економніше буде оформити у нотаріуса відразу довіреність на того, хто зможе замість вас не тільки подати, але і забрати свідоцтво ІПН! Адже якщо ви заплатите нотаріусу тільки за завірення копій, то все одно в подальшому вам доведеться попрямує особисто в податкову, щоб отримати ІПН, а використовуючи рекомендовану схему вище - ви повністю будете звільнені від ходіння по казенним коридорах.

Якщо немає можливості особисто отримати свідоцтво ІПН

Тоді це зможе зробити за вас представник. Їм може бути будь-яка особа, старше 18 років. Оформити довіреність можна у будь-якого нотаріуса. Орієнтовна вартість його послуг від 1500 до 2000 в межах Москви.

Скільки часу займає отримання ІПН

Законом відведено період в п'ять днів з моменту прийняття заяви. На шостий день Ви вже можете йти і отримувати готовий ІПН (не забудьте паспорт!).

Але якщо ви подавали бланк поштою або Інтернету, тоді п'ятиденний період починає обчислюватися з моменту отримання рекомендованого листа або обробки електронних даних, отриманих через сайт держпослуги або ФНС. Ця дата буде значитися на поштовому повідомлення, яке вам прийде, або на електронному листі.

У скільки обійдеться отримання ІПН

Ця державна послуга надається безкоштовно. Але якщо Ви будете отримувати його повторно - то держмито складе 300 рублів.

Крім того, якщо будете передавати документи поштою, то врахуйте, що в середньому вартість запевнення одного листа нотаріусом становить 60 руб. А листів всього три, значить, приблизно доведеться заплатити 180 руб. Плюс не забудьте про те, що за послуги пошти теж треба платити. Якщо будете вдаватися до послуг представника, порахуйте ще й вартість оформлення довіреності (1500-2000 руб).

Як отримати дублікат ІПН фізичної особи

Справа в тому, що отримати копію інн фізичної особи неможливо. Якщо ІПН був загублений, то видається нове свідоцтво з тим же номером платника податків, що і був раніше (він залишається незмінним протягом життя фізичної особи). Однак це все ж не копія, а абсолютно новий документ.

Заява про видачу дубліката свідоцтва Інн має ту ж форму 2-2 обліку, так як по суті ви просите видати нове свідоцтво. У бланку цієї форми на вершині кожної сторінки є графа для заповнення ІПН. Сюди слід вписати Ваш номер платника податків. Якщо Ви його не знаєте - це легко виправити: потрібно просто зайти на сайт https://service.nalog.ru/inn.do , Заповнити анкету і відправити запит. Номер ІПН з'явиться в рядку результату.

Подавати документи на відновлення втраченого свідоцтва можна також всіма доступними способами:

  • особисто;
  • поштою;
  • через представника;
  • по інтернету.

А ось забирати потрібно тільки особисто в податковій інспекції (навіть варіант з ЕЦП не допускається).

Зверніть увагу, що послуга повторної видачі платна:

  • стандартна держмито становить 300 р;
  • при прискореної видачі нового свідоцтва - 400 р.

Чи потрібно отримувати новий ІПН при зміні ПІБ

Такий обов'язки немає, проте фізособа саме зацікавлене в цьому.

Приклад. Кринична Г.В. взяла прізвище чоловіка «Долженко». Паспорт вона поміняла, а ось необхідності міняти свідчення ІПН у неї не було. Але тут раптово з Німеччини приїхала її тятя (за планом - на 3 дні) і вирішила подарувати своїй племінниці (тепер уже Долженко Г.В.) квартиру в Москві. Зареєструвати угоду відмовилися через застарілих даних в ІПН і порекомендували замінити його на новий. Кринична Г.В. подала до податкової необхідні документи і їй повідомили, що доведеться почекати 5 днів до моменту видачі нового свідоцтва. Її тітці довелося міняти не тільки свої плани, але і квитки на зворотний рейс, оскільки завершити оформлення угоду за 3 дні не вдалося.

Ніякі штрафи та інші санкції до особи, яка не змінило свідоцтво, не застосовуються.

За своєю суттю це не повторна видача (як при втраті), а заміна через поважну причину. Тому держмито за цю процедуру не стягується! Також якщо у вас є ЕЦП, можна отримати готовий документ по електронній пошті (для порівняння: при втраті ІПН це неможливо).

У новому свідоцтві буде вказано колишній номер ІПН.

Зміна прописки - підстава для зміни ІПН

Як вже багато разів повторювалося, сам номер платника податків залишається незмінним завжди! Інша справа, документ, в якому міститься ІПН, тобто свідоцтво ... Адже оформлялося воно із зазначенням одних даних про прописку, а як бути, якщо вона змінилася?

Отримувати нове свідоцтво не потрібно. Якщо ви офіційно зареєструвалися за іншою адресою, то міграційна служба передасть відомості про це в місцеву податкову, а та в свою чергу інформує вашу «стару» інспекцію, де вас знімуть з обліку.

Адже оформлялося воно із зазначенням одних даних про прописку, а як бути, якщо вона змінилася?
BIKINIKA.com.ua
Наш общий бизнес-фронт BIKINIKA.com.ua. Казино "Buddy.Bet" обещает вам море азарта и незабываемых моментов. Поднимите ставки и начните выигрывать прямо сейчас.

We have 4 guests online