Відповідь на екзаменаційний питання. Справи про оскарження нормативних правових актів Президента Російської Федерації, Уряду Російської Федерації і федеральних органів виконавчої влади, які зачіпають права, свободи і законні інтереси громадян і організацій.

Наш общий бизнес-фронт BIKINIKA.com.ua

Згідно ЦПК РФ Верховний Суд Російської Федерації розглядає в якості суду першої інстанції цивільні справи про оскарження нормативних правових актів Президента РФ, нормативних правових актів Уряду РФ і нормативних правових актів інших федеральних органів державної влади, які зачіпають права, свободи і законні інтереси громадян і організацій (п . 2 ч. 1 ст. 27). Згідно ЦПК РФ Верховний Суд Російської Федерації розглядає в якості суду першої інстанції цивільні справи про оскарження нормативних правових актів Президента РФ, нормативних правових актів Уряду РФ і нормативних правових актів інших федеральних органів державної влади, які зачіпають права, свободи і законні інтереси громадян і організацій (п

Громадянин, організація, які вважають, що прийнятим і опублікованим в установленому порядку нормативно-правовим актом органу державної влади порушуються їхні права і свободи, гарантовані Конституцією РФ, законами та іншими нормативними правовими актами, а також прокурор в межах своєї компетенції має право звернутися до суду із заявою про визнання цього акта суперечить закону повністю або в частині (ч. 1 ст. 251 ЦПК РФ).

Із заявою про визнання нормативного правового акта суперечить закону повністю або в частині до суду вправі звернутися Президент Російської Федерації, Уряд Російської Федерації, законодавчий (представницький) орган суб'єкта Російської Федерації, вища посадова особа суб'єкта Російської Федерації, орган місцевого самоврядування, глава муніципального освіти, які вважають , що прийнятим і опублікованим в установленому порядку нормативно-правовим актом порушена їх компетенція (ч. 2 ст. 251 ЦПК РФ).

Не підлягають розгляду в суді заяви про оскарження нормативних правових актів, перевірка конституційності яких віднесена до виключної компетенції Конституційного Суду Російської Федерації.

Заява про оскарження нормативного правового акта має відповідати вимогам, передбаченим ст. 131 ЦПК РФ, і містити додатково дані про найменування органу державної влади, посадової особи, що прийняли оспорюваний нормативний правовий акт, про найменування акта і дату його прийняття; вказівка, які права і свободи громадянина або невизначеного кола осіб порушуються цим актом або його частиною.

До заяви про оскарження нормативного правового акта долучається копія оспорюваного нормативного правового акта або його частини із зазначенням, яким засобом масової інформації і коли опублікований цей акт.

Подача заяви про оскарження нормативного правового акта до суду не зупиняє дію оскаржуваного нормативного правового акта.

Суддя відмовляє у прийнятті заяви, якщо є що вступило в законну силу рішення суду, яким перевірено законність оскаржуваного нормативного правового акта органу державної влади або посадової особи, з підстав, зазначених у заяві.

Особи, які звернулися до суду з заявами про оскарження нормативних правових актів, орган державної влади або посадова особа, які прийняли оспорювані нормативні правові акти, повідомляються про час і місце судового засідання.

Заява про оскарження нормативного правового акта розглядається Верховним Судом Російської Федерації протягом трьох місяців з дня його подачі за участю осіб, які звернулися до суду з заявою, представника органу державної влади, органу місцевого самоврядування або посадової особи, що прийняли оспорюваний нормативний правовий акт, і прокурора. Залежно від обставин справи суд може розглянути заяву за відсутності будь-кого з зацікавлених осіб, повідомлених про час і місце судового засідання.

Відмова особи, яка звернулася до суду, від своєї вимоги не тягне за собою припинення провадження у справі. Визнання вимоги органом державної влади або посадовою особою, які прийняли оспорюваний нормативний правовий акт, для суду необов'язково.

Розгляд справ за заявами про визнання нормативних правових актів недійсними, як правило, не вимагає встановлення фактичних обставин справи, дослідження і оцінки доказів . Завдання суду полягає в тому, щоб перевірити оскаржуваний акт або окремі його положення на предмет відповідності з федеральним законом або іншим нормативно-правовим актам більшої юридичної сили безвідносно до суперечки про захист суб'єктивних прав конкретних осіб, в тому числі які звернулися до суду. Для цього потрібно правильно визначити коло правових норм, що мають відношення до оскаржуваному акту (його частини), та дати відповідне їх тлумачення.

Для досягнення зазначеної мети суддя вже на стадії підготовки справи до судового розгляду повинен попередньо вивчити законодавство, що регулює відносини у відповідній сфері, визначити правові норми, які можуть мати відношення до розглянутого спору, а також відповідні роз'яснення та коментарі до них. Доцільно їх копії або виписки з них докласти до матеріалів справи, що дозволить в ході судового засідання детально розглянути і перевірити доводи заявника, його представників та представників зацікавлених осіб, які видали оспорюваний акт, з приводу законності оспорюваного акта.

Суд оцінює нормативний правовий акт не тільки за змістом оспорюваних норм, а й з точки зору компетенції органу або посадової особи, його видали, а також за формою, порядку видання та опублікування.

Встановивши, що оспорюваний нормативний правовий акт або його частина суперечить федеральному закону або іншому нормативному правовому акту, що має більшу юридичну силу, суд визнає нормативний правовий акт не чинним повністю або в частині з дня його прийняття або іншого, зазначеного судом часу (ч. 2 ст. 253 ЦПК РФ).

Рішення суду про визнання нормативного правового акта або його частини нечинними вступає в законну силу за правилами, передбаченими ст. 209 ЦПК РФ, і тягне за собою втрату сили цього нормативного правового акта або його частини, а також інших нормативних правових актів, заснованих на визнаному нечинним нормативно-правового акта або відтворюють його зміст (ч. 3 ст. 253 ЦПК РФ).

BIKINIKA.com.ua
Наш общий бизнес-фронт BIKINIKA.com.ua. Казино "Buddy.Bet" обещает вам море азарта и незабываемых моментов. Поднимите ставки и начните выигрывать прямо сейчас.

We have 4 guests online