Уніфікована форма № інв-17 - бланк і зразок

  1. Призначення форми інв-17
  2. Де скачати інв-17
  3. Як проводиться інвентаризація заборгованості
  4. підсумки

Наш общий бизнес-фронт BIKINIKA.com.ua

Уніфікована форма інв-17 використовується суб'єктами господарської діяльності при проведенні на підприємстві інвентаризаційних робіт. Вона допомагає проаналізувати стан розрахунків з дебіторами і кредиторами, виявити невідповідності з даними контрагентів та інших осіб, з якими здійснюється взаємодія. Давайте подивимося, як виглядає форма інв-17 і як вона заповнюється.

Призначення форми інв-17

Де скачати інв-17

Як проводиться інвентаризація заборгованості

підсумки

Призначення форми інв-17

Перед складанням бухзвітності організаціям необхідно провести інвентаризацію своїх активів і зобов'язань. Це сприяє не тільки вірному заповнення балансу, але і своєчасному виявленню невідповідностей між даними бухобліку і відомостями, наявними у контрагентів.

Про те, які облікові дані потрібно інвентаризувати перед початком складання річної звітності, читайте в матеріалі «Як провести інвентаризацію перед річною звітністю» .

Необхідність проведення інвентаризації виникає також в наступних випадках:

  • при зміні матеріально-відповідальних осіб;
  • розкраданні на підприємстві та інших нестандартних ситуаціях;
  • ліквідації організації.

Бланк уніфікованої форми інв-17 використовується для оформлення результатів інвентаризації дебіторської та кредиторської заборгованості. Він був введений в дію наказом Мінстату України «Про затвердження уніфікованих форм первинної облікової документації з обліку касових операцій, з обліку результатів інвентаризації» від 18.08.1998 № 88. Але до застосування з 2013 року необов'язковий. Можливе використання замість нього розробленої самостійно форми аналогічного змісту. Однак форма інв-17 містить поля для заповнення всіх тих відомостей, які підлягають відображенню в подібному бланку, тому продовжує активно використовуватися.

Де скачати інв-17

Бланк форми інв-17 доступний для скачування на нашому сайті.

Завантажити уніфіковану форму інв-17

Акт інвентаризації за формою інв-17 супроводжується довідкою (додатком до форми інв-17), докладно (по контрагентам) розшифровує дані про існуючу заборгованість і відбиває інформацію про наявності підтвердних її суму документів. В саму форму інв-17 при істотному числі контрагентів можуть вноситися зведені підсумкові дані по рахунках бухобліку без розбивки по контрагентам. А якщо контрагентів трохи, то інв-17 може містити також їх найменування.

Зразок заповнення акта за формою інв-17 доступний для скачування на нашому сайті.

Завантажити зразок заповнення акта за формою інв-17 Завантажити зразок заповнення акта за формою інв-17

Як проводиться інвентаризація заборгованості

Початку інвентаризаційного процесу передує пред'явлення актів звірок контрагентам, і ці документи служать основним (хоча і не єдиним) джерелом даних для проведення інвентаризації заборгованості. Потім керівництвом видається наказ і призначається інвентаризаційна комісія. Цей орган на підставі документальних перевірок повинен перевірити достовірність таких відомостей:

  • розрахунків з постачальниками і покупцями;
  • розрахунків з контролюючими органами, в тому числі з ФНС, ФСС;
  • розрахунків з оплати за працю;
  • розрахунків з підзвітними особами;
  • інших розрахунків організації.

В акті форми інв-17 відображаються підтверджені і непідтверджені контрагентами дані, а також суми зі строком давності.

Метою інвентаризації є виявлення можливих невідповідностей і підтвердження достовірності облікових відомостей. Останнє є одним з найважливіших умов складання достовірної бухзвітності.

Про терміни, встановлених для подання в ИФНС основної форми бухзвітності, читайте в статті «Коли здається бухгалтерський баланс (терміни, нюанси)?» .

підсумки

Для оформлення результатів інвентаризації дебіторської та кредиторської заборгованості можна використовувати самостійно розроблений бланк, а можна скористатися уніфікованою формою інв-17. Заповнити її не складно, що ми і показали в нашій статті.

BIKINIKA.com.ua
Наш общий бизнес-фронт BIKINIKA.com.ua. Казино "Buddy.Bet" обещает вам море азарта и незабываемых моментов. Поднимите ставки и начните выигрывать прямо сейчас.

We have 4 guests online