Акт погодження меж земельної ділянки та його зміст

  1. Як отримати акт погодження меж земельної ділянки
  2. Документи для оформлення акту погодження меж земельної ділянки

Наш общий бизнес-фронт BIKINIKA.com.ua

Процедура межування землі складається з ряду послідовних кроків, основним з яких виступає узгодження меж ділянки з власниками сусідніх територій.

По завершенню даного етапу межування кадастровий інженер оформляє спеціальний акт узгодження місця розташування меж земельної ділянки.

Дорогі читачіДорогі читачі!

Наші статті розповідають про типові способи вирішення юридичних питань, але кожен випадок носить унікальний характер.

Якщо ви хочете дізнатися, як вирішити саме Вашу проблему - звертайтеся в форму онлайн-консультанта справа. Це швидко і безкоштовно! Або зателефонуйте нам за телефонами:

+7 (499) 703-47-59
Москва, Московська область

+7 (812) 309-16-93
Санкт-Петербург, Ленінградська область

8 (800) 511-69-42
Федеральний номер (дзвінок безкоштовний для всіх регіонів Росії)!

Як отримати акт погодження меж земельної ділянки

Порядок оформлення акта погодження меж земельної наділу регулюється статтями 39-40 спеціального закону «Про кадастрової діяльності».

Саме в цих двох статтях закріплені основні правила узгодження:

  • Ні власник, ні власник ділянки не може самостійно проводити затвердження меж. Цією процедурою займається кадастровий інженер. При цьому запрошений фахівець повинен мати сертифікат, що дає дозвіл на проведення робіт і підтверджує його кваліфікацію;
  • Акт про погодження меж підписується кадастровим інженером. В кінці даного документа в обов'язковому порядку мають бути присутніми: ПІБ інженера з розшифровкою, його печатка і підпис. Підписуючи акт, фахівець підтверджує правильність затверджених меж і свою відповідальність за проведені роботи;
  • Законом для акту погодження меж затверджений спеціальний бланк, який заповнюється або на комп'ютері, або друкованими літерами від руки (ручкою чорного або синього кольору);
  • Акт складається строго за певними правилами. Заборонені будь-які помилки, друкарські помилки, виправлення, неточності. У разі неправильного внесення даних, кадастровий інженер закреслює їх прямою лінією, поруч пише актуальну інформацію та ставить свій підпис, що підтверджує, що виправлення були внесені фахівцем.

Крім кадастрового інженера, документ про затвердження меж земельного наділу підписують всі особи, присутні при проведенні даної процедури:

  • Власник ділянки;
  • Власники або користувачі сусідніх територій, які в обов'язковому порядку мають бути присутніми при узгодженні меж.

Для того щоб дізнатися, хто ваші сусіди по земельному наділу, зверніться в кадастрову палату, там вам представлять всю необхідну інформацію.

Крім акту погодження меж земель, існує ще так званий акт межування. Даний документ є підсумковим і формується по закінченню процедури поділу земель і встановлення їх меж.

Процес межування проводиться в кілька етапів:

  • Збір інформації про ділянку, на якому буде проводитися межування, а також про сусідніх ділянках і їх власників (користувачів);
  • Вимірювання площі ділянок і проведення інших геодезичних робіт фахівцями. Фіксація отриманих результатів у відповідних документах;
  • Підписання документів присутніми особами.

За фактом, акт погодження меж і акт межування - це один листок, на якому:

  • З одного боку - затвердження меж ділянки на спеціальному бланку;
  • З іншого боку - креслення землеволодіння і всі дані на земельну ділянку.

Зазвичай перед проведенням межування певній території проводяться збори всіх зацікавлених осіб, на якому власник повідомляє про заплановану діяльність.

Це необхідно, щоб права всіх сусідів були дотримані повною мірою. В окремих випадках, передбачених законом, на збори також запрошуються представники органів місцевої влади (наприклад, коли сусідні землі належать муніципалітету).

Збори в 100% випадків проводиться на ділянці, щодо якої буде проводитися межування. Роль головного на ньому віддається кадастровому інженеру, який задає необхідні питання, вислуховує думки присутніх і вносить отриману інформацію в спеціальний протокол. Також деякі помітки за підписом і печаткою інженера ставляться на акті погодження меж.

Після повідомлення всіх зацікавлених осіб, залиште у кадастрового інженера заявку на проведення процедури межування. Інженер, в свою чергу, зафіксує ваше звернення і передасть його в геодезичну компанію за місцем знаходження вашої земельної ділянки.

Бланк заяви на проведення робіт з межування ви можете завантажити тут.

Протягом 30 днів після подачі заявки, кадастровий інженер зобов'язаний виконати наступний алгоритм дій:

  • Підготувати попередній план земельного наділу;
  • Провести всі необхідні топографічні виміри;
  • З урахуванням вимірів підготувати остаточний план вашої ділянки;
  • Оформити спеціальні акти, в яких будуть вказані координати поворотних точок;
  • Встановити на території тимчасові межові знаки.

В день, призначений для проведення зборів, фахівець з кадастру наочно показує затверджений кордону, і якщо заперечень ніхто не має, то підписує акт узгодження.

У разі якщо мають місце заперечення, помилки або неточності, вам доведеться знову звертатися в геодезичну компанію для повторного уточнення меж.

Зверніть особливу увагу на той факт, що якщо у сусідній території немає господарів, то закон дозволяє вам залишити за собою частину без господаря землі в розмірі до 10% від розмірів вашого земельного наділу.

Перед тим як проводити затвердження меж ділянки, поцікавтеся, чи не складаються чи сусідні території на державному кадастровому обліку.

Якщо хоча б одна з територій внесена в Росреестр, то необхідність в узгодженні меж вашої ділянки відпадає. Кадастровий інженер просто проставляє в акті кадастровий номер ділянки і продовжує межування.

Зразок акту погодження меж земельної ділянки

Документ, що підтверджує факт узгодження меж земельної ділянки, в обов'язковому порядку повинен включати в себе:

  • Повні паспортні дані всіх осіб, присутніх на процедурі межування землі;
  • Результати проведених зборів і результати затвердження меж;
  • Остаточна схема меж земельної ділянки із зазначенням повних координат;
  • Якщо на зборах були висловлені заперечення, вони теж заносяться в акт;
  • Підписи всіх учасників, присутніх на процедурі узгодження меж земельної наділу;
  • ПІБ, печатка і підпис кадастрового інженера, який проводив затвердження меж і межування.

Завантажити законодавчо-встановлений бланк акту погодження меж земельної ділянки ви можете тут.

Документи для оформлення акту погодження меж земельної ділянки

Перед тим як проводити процедуру затвердження меж земельної ділянки, зберіть всі необхідні документи:

  • Посвідчення особи власника або користувача землі;
  • Документ, що підтверджує наявність права власності на земельну ділянку;
  • Документи, що підтверджують виникнення права власності на земельну ділянку (угоду про купівлю-продаж землі, документ про вступ у спадок, угода дарування, міни або ін.);
  • Кадастровий паспорт земельної території;
  • Якщо на зазначеній земельній ділянці присутні будови, знадобляться технічні паспорти на них;
  • Кадастрові паспорта сусідніх ділянок, якщо такі є.

Відповідно до ст.39 ФЗ «Про кадастрової діяльності», до зазначених вище документів також необхідно навести докази, що підтверджують факт належного повідомлення всіх власників сусідніх ділянок (повідомлення про вручення листів по Пошті РФ).

Весь пакет документів ви повинні віднести кадастровому інженеру разом із заявкою на проведення межування. Даний фахівець, в свою чергу, зобов'язаний прийняти документи і провести з ними всю необхідну роботу.

Дорогі читачі!

Наші статті розповідають про типові способи вирішення юридичних питань, але кожен випадок носить унікальний характер.

Якщо ви хочете дізнатися, як вирішити саме Вашу проблему - звертайтеся в форму онлайн-консультанта справа. Це швидко і безкоштовно! Або зателефонуйте нам за телефонами:

+7 (499) 703-47-59
Москва, Московська область

+7 (812) 309-16-93
Санкт-Петербург, Ленінградська область

8 (800) 511-69-42
Федеральний номер (дзвінок безкоштовний для всіх регіонів Росії)!

BIKINIKA.com.ua
Наш общий бизнес-фронт BIKINIKA.com.ua. Казино "Buddy.Bet" обещает вам море азарта и незабываемых моментов. Поднимите ставки и начните выигрывать прямо сейчас.

We have 4 guests online