Адвокатам дозволять відмовитися від захисту заради законності // ФПА опублікувала проект стандартів допомоги у кримінальних справах

Наш общий бизнес-фронт BIKINIKA.com.ua

Федеральна палата адвокатів (ФПА) опублікувала   проект   стандарту надання допомоги адвокатами у кримінальних справах Федеральна палата адвокатів (ФПА) опублікувала проект стандарту надання допомоги адвокатами у кримінальних справах. Він дозволяє адвокатам відмовлятися від захисту при кричущому порушенні слідством і судом правил кримінального процесу, щоб не «лігітімізіровать», що відбувається. Згідно з проектом захисники, як правило, повинні будуть подавати апеляційні скарги на вироки. А адвокатам за призначенням слід почекати добу, щоб дати можливість з'явитися тому адвокату, якого вибрав сам підзахисний.

Документ називається «Стандарт участі адвоката-захисника в кримінальному судочинстві». Він містить «мінімальні вимоги, яких необхідно дотримуватися адвокату-захиснику при виконанні професійних обов'язків», сказано в преамбулі. Розробкою займалася робоча група Комісії з етики та стандартів ФПА.

Один з основних питань, яке регулює документ, - прийняття захисту в ситуації, коли вибір робиться не самим підзахисним. В першу чергу це стосується «державних» захисників - адвокатів, яких призначають слідчі органи. Такі адвокати не можуть прийняти захист в першу добу - в цей період вони повинні чекати, поки з'явиться запрошений підзахисним адвокат. Одночасно слід роз'яснити підзахисному право запросити свого адвоката (п. 2 ст. 3 проекту). Якщо у підзахисного вже є адвокат, захисник за призначенням не може вступити в справу. Виняток зроблено для випадків, коли адвокат за угодою не може взяти участь у слідчій дії або судовому засіданні протягом п'яти діб. Але і тоді, приймаючи захист, державний захисник повинен переконатися, що адвоката за угодою повідомили належним чином (п. 3 ст. 3).

Одна з важливих проблем - чи повинен захисник оскаржити винесений вирок. У проекті пропонується встановити обов'язок подавати апеляційну скаргу, якщо для цього є підстави. Під ними розуміється наявність сприятливих для підзахисного підстав для оскарження або відмову суду розділити позицію адвоката (наприклад, призначено більш тяжке покарання). Це означає, що, як правило, адвокат повинен буде подавати апеляцію. Виняток - відмова самого засудженого. Втім, і така відмова адвокат повинен проігнорувати, якщо його клієнт засуджений до довічного позбавлення волі або смертної кари (п. 5 ст. 12). Також можна подати скаргу, незважаючи на відмову підзахисного, якщо вирок суворий (більше 15 років позбавлення волі), якщо є підозри в тиску на підзахисного або самообмови, а також якщо він не може самостійно здійснювати захист або не володіє російською мовою.

З апеляційним оскарженням пов'язаний і питання, яке не вирішене розробниками, - коли адвокат за призначенням вважається таким, що виконав свій обов'язок. За однією версією він повинен брати участь в процесі до вступу рішення в законну силу, що має на увазі і участь в апеляції. Альтернативний варіант передбачає, що його участь обмежується подачею апеляційний скарги, а для участі в засіданні захисник повинен бути призначений окремо (п. 15 ст. 8, п. 1 ст. 11).

Проект стандарту дозволяє також в певних випадках відмовитися від захисту через дії сторони обвинувачення або суду. Йдеться про ситуації, коли слідчий або суддя, на думку адвоката, порушує закон настільки, що це підриває «базові принципи кримінального судочинства». Відмова від захисту при таких умовах може бути на користь клієнта, тому що інакше участь адвоката, «по суті, легітимізує порушення прав» клієнта (п. 2 і 3 ст. 13). Про відмову від захисту адвокат повинен зробити письмову заяву та повідомити про це до ради адвокатської палати суб'єкта.

Відмова від захисту - крайній захід, який за загальним правилом адвокату не дозволяється і може розглядатися як порушення професійної етики. Тому адвокати не бажають залишати судові засідання, навіть якщо вважають, що суддя порушує закон. Найбільш резонансний конфлікт між суддею та адвокатом стався в грудні 2014 року. Тоді судові пристави буквально винесли із залу адвоката, який відмовився залишати засідання за вказівкою головуючого судді (див. блог Вадима Лютенкова). Адвокат заявляв, що відхід з залу суду означатиме відмову від захисту. Можливо, Стандарт захисту дозволить уникнути подібних конфліктів.

Зауваження та пропозиції до Стандарту участі адвоката-захисника в кримінальному судочинстві робоча група буде приймати до кінця жовтня 2016 року на електронну адресу [email protected]. Остаточну версію Стандарту повинен затвердити з'їзд ФПА в квітні наступного року, повідомив «Відомостям» голова палати Юрій Пилипенко. Він повинен стати частиною Кодексу адвокатської етики.

BIKINIKA.com.ua
Наш общий бизнес-фронт BIKINIKA.com.ua. Казино "Buddy.Bet" обещает вам море азарта и незабываемых моментов. Поднимите ставки и начните выигрывать прямо сейчас.

We have 4 guests online