Маловідомі факти про чорнобильську трагедію. фото

Наш общий бизнес-фронт BIKINIKA.com.ua

Страшна сторінка в історії людства Страшна сторінка в історії людства.

Згадуючи Чорнобильську катастрофу: 26 апреля 1986 року о 01:23 на Чорнобильській атомній електростанції прогримів вибух, назавжди змінив долю тисяч людей і увійшов в історію людства і ядерної енергетики як наймасштабніший, від наслідків якого жителі прилеглих територій страждають донині. Причини вибуху і обставини аварії залишаються загадкою, але занурення в історію - це завжди корисно і пізнавально, передає Хроніка.інфо з посиланням на фішки .

Найбільший за всю історію викид радіоактивних речовин в навколишнє середовище

Втрати від впливу радіоактивного випромінювання був у двісті разів масштабніша бомбардувань Хіросіми і Нагасакі разом узятих - основним вражаючим фактором аварії в Чорнобилі стало радіоактивне зараження.

Гарячі точки радіації активні досі

Чорнобиль вже ніколи не буде таким, як раніше (принаймні, поки не пройде близько 48 000 років), проте сюди продовжують перебувати туристи. Деякі жителі не покидали місто і "неофіційно" живуть там. Вчені стверджують, що рівень радіації вже не такий високий, ніж був кілька років тому, але існує кілька «гарячих точок» з концентрацією радіоактивних речовин. В основному це токсичні хімічні сполуки цезію та стронцію, які можуть проникнути в кістки, зуби і тканини людини і тварин, завдаючи шкоди здоров'ю.

Колір очей одного з пожежників змінився після випромінювання

Володимир Павлович Правик - пожежний, посмертно отримав звання Героя Радянського Союзу. Володимир Павлович брав участь в гасінні пожежі в перші години після аварії на Чорнобильській АЕС, під час гасіння він отримав високу дозу опромінення. Наслідки були настільки сильні, що змінився колір його очей - яскраво карі очі пожежного стали синіми.

Спочатку про катастрофу світового масштабу мовчали

Радянське керівництво не відразу зізналися про аварію навіть своїм громадянам. Першою країною, офіційно зареєструвала свідоцтва Чорнобильської катастрофи, стала Швеція: співробітники шведської атомної електростанції зафіксували перевищений вміст радіоактивної речовини в атмосфері.

На наслідки закривають очі

На ліквідацію наслідків аварії були витрачені величезні кошти, проте зараз про постраждалих згадують не так часто, а країни, які зазнали впливу випромінювання, продовжують фінансувати ядерні проекти.

Термінова евакуація почалася через 2 дні після катастрофи

Евакуація міста Прип'ять, розташованого в трьох кілометрах від Чорнобильської АЕС, почалася лише через приблизно пару днів після катастрофи. Пара днів - досить для того, щоб отримати значну дозу опромінення.

Тварини-мутанти

Після евакуації людей, на заражених землях залишилася живність: вовки, коні, бобри, кабани та інші дикі і домашні тварини. Пізніше з'явилися чутки про мутантів, що живуть в Зоні відчуження: істоти з двома головами, зайвими кінцівками, різними деформаціями тіла. Зараз тварини продовжують мешкати в Чорнобилі, можливо, через відсутність людини, так як люди, як правило, представляють для них найбільшу загрозу.

Для зниження рівня радіації будуть потрібні тисячі років

Період напіврозпаду деяких радіоактивних речовин, що потрапили в навколишнє середовище з вибухом, наприклад, плутонію, колосальний і займає близько 24 тисяч років. Через низьку летючості таких матеріалів, вони не поширилися далі, ніж на кілька десятків кілометрів від місця катастрофи. Для повного усунення випромінювання буде потрібно близько 48000 років.

Реактори були запущені навіть після вибуху

Роботу трьох інших реакторів на Чорнобильській АЕС відновили після вибуху: вони були активні протягом тринадцяти років. Повністю станція перестала функціонувати лише в 2000 році.

Радіоактивна хмара дісталося до Ірландії

На Україну, Білорусію і Росію припало 63% радіоактивного зараження, від інших постраждали різні частини Європи: токсичні речовини поширилися до берегів Ірландії.

Чорнобильська катастрофа була передбачена в Біблії

У пророцтві книги Одкровення йдеться про великий зірці «полин», яка впала на землю і отруїла водойми і людей. Відомо, що полин звичайний носить і інші назви: «чорнобиль, чорнобиль». Багато хто вважає, що трагедія і пророцтво Одкровення взаємопов'язані.

Туристи відвідують екскурсії по моторошним місцях

Цікаві туристи прагнуть побачити пам'ятки Чорнобиля своїми очима, отримавши порцію адреналіну. Існують спеціальні агентства, які займаються організацією таких поїздок в Зону відчуження. Деякі викликаються подивитися на злощасну АЕС і четвертий реактор в безпосередній близькості. Хоча туристів оснащують спеціальними приладами для вимірювання рівня радіації, такі поїздки досить ризиковані.

"Рудий ліс"

Масив дерев, розташований в двох кілометрах від місця трагедії, що має назву "Рудий ліс" - ще одне нагадування про страшний день. Яскравий буро-рудий окрас дерева придбали в результаті поглинання високої дози радіації в перші дні після аварії.

Потрібно будівництво саркофагів, щоб звести шкоди до мінімуму

У радянські часи найкращим способом зменшення впливу плутонію на навколишнє середовище визнали споруду саркофага - ізоляційного споруди над четвертим реактором. Поточне укриття було зведено в 1986 році в найкоротші терміни, і в даний час потрібно оновлення. Поки над конструкцією побудували ще один купол, в планах - зведення нового саркофага.

Читайте також: Маловідомі і цікаві факти про Німеччину. фото

Для багатьох трагедія ще не закінчилася

На уроках історії школярі вивчають подія на ЧАЕС як фатальний день в історії ядерної енергетики, в той час як для багатьох цей «день» триває досі. Чорнобиль - це частина не історії, а реальності, для жителів довколишніх територій, а також їхніх дітей, що народилися після трагедії, не існує шляхів запобігання руйнівним наслідкам ядерної катастрофи - подія залишила свій незгладимий слід.

BIKINIKA.com.ua
Наш общий бизнес-фронт BIKINIKA.com.ua. Казино "Buddy.Bet" обещает вам море азарта и незабываемых моментов. Поднимите ставки и начните выигрывать прямо сейчас.

We have 4 guests online