Звільнення під час відпустки за власним бажанням

  1. Чи можна звільнитися під час відпустки за власним бажанням?
  2. Чи можна писати заяву на звільнення під час відпустки?
  3. Який останній робочий день при звільненні за власним?

Наш общий бизнес-фронт BIKINIKA.com.ua

Оформлення звільнення за власним бажанням під час відпустки має ряд нюансів, пов'язаних з тим, яку дату слід вважати датою припинення трудових відносин

Оформлення звільнення за власним бажанням під час відпустки має ряд нюансів, пов'язаних з тим, яку дату слід вважати датою припинення трудових відносин. У статті розберемося, як правильно оформити документи на звільнення, щоб не було претензій ні з боку працівника, який звільняється, ні з боку чиновників.

У статті:

  1. Чи можна звільнитися під час відпустки за власним бажанням?
  2. Чи можна писати заяву на звільнення під час відпустки?
  3. Який останній робочий день?

Чи можна звільнитися під час відпустки за власним бажанням?

Часто можна почути таку фразу: «двотижнева відпрацювання при звільненні». Насправді ж Трудовий кодекс, а саме ст. 80 ТК РФ, зобов'язує фізособа лише попередити свого наймача про намір припинити трудові відносини за власним бажанням за 2 тижні до планованої дати звільнення. При цьому після попередження людина може піти у відпустку або на лікарняний, а зовсім не «відпрацьовувати» необхідні 2 тижні.

Нагадаємо, що якщо у роботодавця немає заперечень, то працівник може бути звільнений і в більш короткий термін, до закінчення двох тижнів після подачі заяви.

Безпосередньо під час періоду відпочинку звільнення неможливо, т. К. Право на відпустку надається тільки працює співробітнику. Тому спочатку у співробітника повинен завершитися відпустку і тільки потім він може бути звільнений. Але під час відпустки працівник має право написати заяву за власним бажанням. Саме ж розірвання труддоговора може відбутися або останнім днем ​​відпустки або на наступний день після закінчення відпустки.

Крім того, можна перервати відпочинок в будь-який час з ініціативи працівника, в цьому випадку, правда, встане проблема з утриманням виплачених відпускних.

Чи можна писати заяву на звільнення під час відпустки?

Якщо співробітник приймає рішення звільнитися, перебуваючи у відпустці, то він може направити повідомлення про це свого роботодавця. Відпустка не є перешкодою для подачі заяви на звільнення. Таку позицію підтверджує, наприклад, лист Федеральної служби з праці та зайнятості від 05.09.2006 № 1551-6.

Слід мати на увазі, що заява співробітника повинно бути належним чином завірена його підписом, але при цьому трудове законодавство не зобов'язує надавати документ особисто. Тобто співробітник може передати свою заяву через родичів або поштовим відправленням.

Зверніть увагу, що якщо лист був відправлений поштою, то двотижневий термін починає обчислюватися з дати отримання листа роботодавцем. В даному випадку працівник не може розрахувати фактичну дату звільнення, орієнтуючись тільки на дату відправки свого листа.

Якщо працівник направляє заяву по електронній пошті, то рекомендується упевнитися, що такий документ завірений електронним підписом відправника. В іншому випадку працівник може опротестувати своє звільнення, навіть якщо заяву дійсно відправив він сам. Судова практика з цього приводу досить суперечлива. Деякі суди в своїх рішеннях дотримуються думки, що електронний лист не є достовірним підтвердженням волевиявлення працівника (наприклад, Ухвала Верховного суду Республіки Комі від 13.02.2012 № 33-679 / 2012).

Зверніть увагу, що тільки працівник може заявити про намір звільнитися під час своєї відпустки. Організація або підприємець звільнити співробітника в період відпочинку не має права (передостанній абзац ст. 81 ТК РФ). Винятком є ​​тільки звільнення в зв'язку з ліквідацією компанії або припиненням діяльності ВП.

Заява на звільнення може бути написано і до виходу у відпустку з умовою, що звільнення відбудеться відразу після закінчення відпустки.

Резюмуючи, можна виділити кілька видів заяви на звільнення під час відпустки:

  1. Заява на відпустку з наступним звільненням. Подивіться зразок такої заяви на нашому сайті .
  2. Заява на звільнення, подана в період перебування у відпустці. Таку заяву нічим не відрізняється від звичайного. Ви можете завантажити зразок заповнення такої заяви також на нашому сайті .
  3. Заява на звільнення, подана в період перебування у відпустці, коли дата звільнення також доводиться на період відпустки. У цьому випадку крім заяви на звільнення (воно оформляється за звичайним форматом, зразок ви можете скачати в попередньому пункті), заповнюються також документи на переривання відпустки. Обов'язково слід запитати у співробітника вказівку на утримання відпускних з майбутніх виплат при звільненні. У нас на сайті ви можете скачати заяву на згоду на відкликання з відпустки і наказ про відкликання з відпустки .

Дивіться рекомендації Роструда зі спірних питань звільнення співробітників в Школи головбуха малого підприємства.

дивитися

Зверніть увагу, що заяву на відпустку з подальшим звільненням роботодавець має право не погоджувати, якщо така відпустка не передбачений графіком відпусток, і його надання може несприятливо вплинути на виробничий процес.

Який останній робочий день при звільненні за власним?

Те, яким буде день звільнення, залежить від написаної заяви:

  1. При заяві на відпустку з подальшим звільненням датою звільнення буде останній день відпустки.
  2. В інших випадках датою звільнення буде та дата, яка вказана в заяві працівника (вона може бути також розрахункової, т. Е. Співробітник може не вказати дату звільнення, в цьому випадку дата розраховується від дня подачі заяви до закінчення двох тижнів).

Нагадаємо, що якщо відпустка закінчується після запланованої дати звільнення, то обов'язково необхідно оформити документи на відкликання з відпустки.

Чи можна звільнитися під час відпустки за власним бажанням?
Чи можна писати заяву на звільнення під час відпустки?
Який останній робочий день при звільненні за власним?
Чи можна писати заяву на звільнення під час відпустки?
Який останній робочий день?
Чи можна звільнитися під час відпустки за власним бажанням?
Чи можна писати заяву на звільнення під час відпустки?
Який останній робочий день при звільненні за власним?
BIKINIKA.com.ua
Наш общий бизнес-фронт BIKINIKA.com.ua. Казино "Buddy.Bet" обещает вам море азарта и незабываемых моментов. Поднимите ставки и начните выигрывать прямо сейчас.

We have 4 guests online