Які документи потрібні для заміни посвідчення водія в 2018 році: перелік необхідних, потрібно проходити медкомісію та інше

  1. Підстави для заміни посвідчення водія в 2018 році
  2. Яку документацію слід підготувати для заміни автомобільних прав
  3. Сплата держмита і підтверджуючий документ
  4. Медичний висновок про результати медогляду
  5. Медична довідка нового зразка, що в ній змінилося - відео
  6. Які документи знадобляться додатково при зміні персональних даних
  7. Способи оформлення заміни водійських прав і подачі документів
  8. Відео: способи оформлення заміни водійських прав в 2018 році - детальна покрокова інструкція

Наш общий бизнес-фронт BIKINIKA.com.ua

Щоб мати право на керування автотранспортним засобом (далі також - ТЗ), водій повинен мати з собою офіційний документ - посвідчення водія (далі також - ВУ). В даний час водії не можуть постійно використовувати один і той же посвідчення водія, так як термін його юридичної сили закінчується через 10 років після видачі. Щоб далі пересуватися по дорогах на автотранспорті, автомобіліст зобов'язаний замінити старий бланк посвідчення новим. Існують також інші причини, за якими водійські права (далі також - Автоправо) доведеться замінити.

Підстави для заміни посвідчення водія в 2018 році

ВУ підлягає заміні не тільки тоді, коли закінчився термін його дії, зазначений на бланку документа. Для видачі нового посвідчення можуть бути й інші причини:

  • зміна особистих даних водія - прізвища або імені;
  • пошкодження бланка ВУ внаслідок різних причин;
  • зміни в стані здоров'я;
  • зміна в дозволених категоріях водіння;
  • втрата або крадіжка;
  • відновлення ВУ після позбавлення.
Щоб мати право на керування автотранспортним засобом (далі також - ТЗ), водій повинен мати з собою офіційний документ - посвідчення водія (далі також - ВУ)

Проходити медкомісію для заміни водійських прав потрібно не у всіх випадках

Громадянам інших держав, тимчасово або постійно проживають на території РФ, для пересування по російських дорогах потрібно замінити іноземне посвідчення водія на документ російського зразка, якщо вони займаються підприємницькою і трудовою діяльністю, пов'язаною з управлінням автотранспортом.

Яку документацію слід підготувати для заміни автомобільних прав

Для того щоб провести процедуру заміни ВУ, водій повинен надати в державтоінспекцію обов'язковий перелік офіційних паперів:

  • Заяву, написану від руки або надруковане. Заповнюється бланк встановленої форми, утверджённой Наказом МВС Росії від 20.10.2015 № 995. Зразок можна отримати в будь-якому відділенні МРЕВ ДАІ або скачати за посиланням . Заявник заповнює лицьову сторону бланка, на зворотному боці робить позначки інспектор автоінспекції, що приймає документ. Можна також заповнити заяву в електронній формі, якщо оформляти процедуру заміни прав через офіційний інтернет-портал держпослуг.
  • Цивільний паспорт, що засвідчує особу заявника, а також ксерокопію головної сторінки і тієї, де зазначено останнє місце постійного проживання. Якщо реєстрація тимчасова, доведеться звернутися у Федеральну міграційну службу і взяти там довідку, приклавши її до пакету документів.
  • Довідка медичного огляду, форми № 003 В / у. Вона може знадобитися не у всіх випадках.
  • Старе посвідчення водія, якщо воно є в наявності.

Чек або квитанцію, що підтверджують оплату державного грошового збору за заміну ВУ, пред'являти не обов'язково, але краще мати при собі.

Чек або квитанцію, що підтверджують оплату державного грошового збору за заміну ВУ, пред'являти не обов'язково, але краще мати при собі

У заяві потрібно вказати причину заміни посвідчення водія та дані старого ВУ

Сплата держмита і підтверджуючий документ

Для того щоб оплатити грошовий збір за заміну ВУ, знадобиться квитанція з реквізитами того МРЕВ, яке буде виробляти заміну водійських прав. Її можна отримати, заповнити та оплатити в терміналі того ж відділення МРЕВ. Є ще один варіант - оплата в будь-якій банківській установі. Для цього доведеться зайти на веб-сторінку сайту ГИБДД , Знайти адресу МРЕВ, в якому замінять водійські права, і відкрити веб-сторінку цього відділення. Там є вся інформація про час роботи, телефони і місце розташування МРЕВ на карті. Звідти ж можна буде роздрукувати квитанцію з реквізитами відділення.

Звідти ж можна буде роздрукувати квитанцію з реквізитами відділення

Для вибору МРЕВ по регіону та адресою слід скористатися розділом «Адреси здійснення державних функцій»

Величина грошового збору за заміну посвідчення водія становить 2 тис. Рублів. Можливо, в терміналах МРЕВ доведеться додатково заплатити невеликий комісійний збір. Якщо оформляти заміну через державний інтернет-портал послуг, мито можна оплатити з 30% знижкою. Детальніше про це буде розказано нижче.

Перед оплатою доведеться заповнити поля з особистими даними - П.І.Б., а також адресою реєстрації та датою оплати

Медичний висновок про результати медогляду

Медсправка про стан здоров'я та її ксерокопія необхідні водієві для заміни автомобільних прав в таких випадках:

  • при плановій заміні, коли закінчився термін дії ВУ;
  • якщо потрібно підтвердження змін в стані здоров'я водія;
  • якщо відкриваються нові категорії водіння;
  • якщо відновлюються водійські права після їх позбавлення.

При зміні особистих даних (П.І.Б.), а також заміні пошкодженого, втраченого або викраденого посвідчення водія медичну довідку пред'являти не обов'язково.

За новим законом обстеження психіатром і наркологом проводиться лише в муніципальних і державних медустановах і тільки за місцем реєстрації. Решту лікарів можна пройти в будь-якому медзакладі, що має ліцензію.

Від категорії водіння залежить кількість і порядок проходження медичних фахівців

Наприклад, для того, щоб пройти медогляд для категорій А-М (мотоцикли і легкові авто), досить відвідати психіатра, психіатра-нарколога, офтальмолога і терапевта. Водіям вантажівок і автобусів доведеться додатково зробити електроенцефалографію, відвідати невролога і оториноларинголога (ЛОР).

Вартість медобстеження може бути різною, залежно від місця проходження. У поліклініці ця послуга буде дешевше, в приватному медзакладі - дорожче. Для категорій А-М загальна вартість медогляду - приблизно 1-1.5 тис. Рублів, для пасажирського і вантажного транспорту - в районі 2-2.5 тис. Рублів. Довідки від психіатра і нарколога можуть коштувати від 250 р. і більше - різниця в сумі оплати може бути досить великою.

Медична довідка нового зразка, що в ній змінилося - відео

Водійські картка - чи потрібна вона при заміні посвідчення водія

Картка водія являє собою документ, що підтверджує проходження навчання навичкам водіння автотранспорту і видачу водійських прав. У картку вносили також дані про ВУ і ця офіційна папір використовувалася при заміні посвідчення водія. Починаючи з 2000 року, картка водія вже не є обов'язковим до пред'явлення документом. З цього часу почала формуватися єдина інформаційна база, яка містить всі необхідні відомості. Навіть до 2000 року замість цієї картки, при заміні посвідчення водія можна було пред'явити, наприклад, свідоцтво про закінчення автошколи або тимчасове ВУ.

Навіть до 2000 року замість цієї картки, при заміні посвідчення водія можна було пред'явити, наприклад, свідоцтво про закінчення автошколи або тимчасове ВУ

До 1997 року видавався аналогічний документ під назвою «Екзаменаційна картка водія», на зворотному боці якого вписана інформація про пройдені іспитах

З початку цього століття видача водійських картки не є обов'язковою і її наявність для заміни автомобільних прав не вимагається. Всі відомості про видані ВУ зберігаються в єдиній базі даних ГИБДД. Її наявність може знадобитися тільки у виняткових випадках, коли навчання в автошколі було пройдено ще в минулому столітті і ця інформація не потрапила в базу даних.

Які документи знадобляться додатково при зміні персональних даних

Це питання найбільше хвилює водіїв-жінок, які вийшли заміж і змінили прізвище. До 2014 року посвідчення водія можна було не міняти - досить при перевірці додатково пред'явити свідоцтво про шлюб. Тепер потрібна обов'язкова заміна водійських прав. Процедура їх заміни не відрізняється від загальноприйнятої. До обов'язкового пакету документів при заміні ВУ доведеться додати свідоцтво про шлюб і його ксерокопію. Пересування по дорогах з водійським посвідченням, виписаним на старе прізвище, буде каратися так само, як за відсутність водійських прав.

Способи оформлення заміни водійських прав і подачі документів

Оформити заміну автоправ можна по-різному. Класичний варіант - прийти в найближче МРЕВ ДАІ, має право видавати нові посвідчення водія, взяти і послідовно виконати такі дії:

  • написати заяву встановленого зразка;
  • сплатити держмито за обмін ВУ в терміналі МРЕВ;
  • надати всі необхідні офіційні папери в віконце відділу, що займається видачею і обміном водійських прав;
  • отримати новий бланк посвідчення.

Вся процедура оформлення, при наявності готової медичної довідки, займає не більше 2-3 годин

Замінити ВУ можна в МФЦ (багатофункціональних центрах, що надають державні послуги). Для пред'явлення потрібно такий же набір офіційних паперів, включаючи заяву і квитанцію оплати грошового збору. Термін видачі нового посвідчення становить в середньому 5 днів, але може відрізнятися в бік збільшення.

Найбільш вигідним є оформлення заміни ВУ через офіційний веб-сайт послуг , Що надаються державою. Зайшовши на головну сторінку порталу, потрібно вибрати пункт «Отримання права на управління державним коштом». Далі, в списку переліку електронних послуг вибрати один з пунктів, пов'язаних з причинами заміни водійських прав і йти далі, крок за кроком виконуючи всі інструкції.

Далі, в списку переліку електронних послуг вибрати один з пунктів, пов'язаних з причинами заміни водійських прав і йти далі, крок за кроком виконуючи всі інструкції

Для оформлення електронної послуги потрібно реєстрація на порталі держпослуг

Розмір грошового збору, який справляється через сайт державних послуг, на 30% менше, ніж в ГИБДД і МФЦ і становить 1400 р. Оплатити можна будь-яким зручним способом - банківською кредитною карткою або за допомогою популярних інтернет-сервісів (QIWI, Яндекс-гроші та ін.). Для отримання прав доведеться попередньо записатися на прийом в МРЕВ і прийти туди в призначений час з необхідним пакетом документації - це заощадить час.

Відео: способи оформлення заміни водійських прав в 2018 році - детальна покрокова інструкція

Як видно, заміна водійського посвідчення - не така проста процедура, як може здатися. Для цього доведеться витратити чимало часу і грошей, причому міняти права доведеться кожні 10 років. Влада виправдовують таку процедуру тим, що за цей час може змінитися зовнішність власника і стан його здоров'я. Проходження медкомісії зараз набагато спростилося, що ставить під сумнів справедливість такого твердження. Як би там не було, своє посвідчення водія краще містити в цілості й схоронності, щоб не довелося отримувати новий документ раніше терміну.

BIKINIKA.com.ua
Наш общий бизнес-фронт BIKINIKA.com.ua. Казино "Buddy.Bet" обещает вам море азарта и незабываемых моментов. Поднимите ставки и начните выигрывать прямо сейчас.

We have 4 guests online