Як дізнатися, коли закінчується термін позбавлення водійських прав

  1. причини
  2. Мінімальний і максимальний терміни позбавлення
  3. Коли починається термін позбавлення
  4. Як перевірити термін позбавлення водійських прав
  5. Як порахувати термін позбавлення
  6. Як скоротити термін
  7. Підсумовуються терміни позбавлення водійських прав
  8. Де знаходяться права після позбавлення?
  9. Необхідні для повернення документи

Наш общий бизнес-фронт BIKINIKA.com.ua

Термін позбавлення водійських прав закінчується тільки після закінчення встановленого в судовому рішенні періоду. Початок такого періоду - дата, коли посвідчення було передано на зберігання у відділення ГИБДД. Дізнатися термін позбавлення прав можна кількома способами, в тому числі і через офіційні сервіси ГИБДД або розрахувати його самостійно на підставі наявних даних.

Дізнатися термін позбавлення прав можна кількома способами, в тому числі і через офіційні сервіси ГИБДД або розрахувати його самостійно на підставі наявних даних

причини

Позбавлення водійського посвідчення можливо по одній з причин, зазначеної в статті 12 КРФоАП:

  • Відсутність на автомобілі реєстраційних знаків або використання знаків, які не відповідають вимогам. В цьому випадку водій позбавляється прав на термін від трьох місяців до одного року. Номери можуть бути виготовлені і сторонніми організаціями (раніше це могли зробити тільки в ГИБДД), але вони все одно повинні відповідати державному стандарту.
  • Установка на транспорт спецсигналів при відсутності на те підстави. Термін позбавлення - до двох років. Подібні сигнали вправі використовувати тільки спеціальні служби: поліція, швидка, МНС.
  • Управління транспортом в стані сп'яніння (наркотичного або алкогольного). Термін позбавлення - до трьох років. Стан сп'яніння встановлюється спеціальним обстеженням, але якщо водій відмовиться від проходження огляду, суд позбавить його права, так як довести свою невинність він вже не зможе. Судова практика підтверджує дане твердження.
  • Перевищення швидкості більш ніж на 60 км / год. Термін позбавлення: до півроку. Швидкість повинна бути зафіксована технічними засобами.
  • Залишення місця ДТП при відсутності вагомих аргументів. Термін - до півтора років. Якщо водій залишив місце ДТП, щоб надати допомогу потерпілому, то в судовому порядку він може довести свою позицію при наявності вагомих доказів.
  • Винність в ДТП при наявності постраждалих. Термін - до двох років. Санкція у вигляді позбавлення прав застосовується при нанесенні легкого (до півтора року), середнього (до двох років) і тяжкого (до трьох років) шкоди здоров'ю іншим учасникам ДТП.
  • Виїзд на смугу, призначену для зустрічного руху. Термін - до півроку. Якщо факт виїзду не було зафіксовано, то рішення можна оскаржити.
  • Перетин залізничної смуги при заборонному знаку або опущеному шлагбаумі. Термін - від трьох місяців до року.
  • Перешкоджання в проходженні транспорту з включеними спецсигналами - позбавлення від місяця до трьох.
  • Порушення деяких правил перевезення вантажів. Термін - від двох місяців до півроку.

Термін - від двох місяців до півроку

Всі дані правопорушення можна умовно розділити на три категорії:

  1. Порушення, покарання за які може бути замінено на штраф. Наприклад, виїзд на зустрічну смугу може каратися штрафом у розмірі п'ять тисяч рублів, якщо відбувається вперше і немає інших обтяжуючих чинників.
  2. Порушення, санкції за які можуть змінюватися адміністративним арештом. Наприклад, втеча з місця ДТП карається або позбавленням прав, або арештом.
  3. Безальтернативні санкції. Приклад - керування автомобілем у стані сп'яніння.

Покарання буде залежати від тяжкості проступку, а також від наявності пом'якшують або обтяжують факторів. Наприклад, якщо громадянин вперше здійснює виїзд на зустрічну смугу, що раніше не притягувався до відповідальності за серйозні порушення правил дорожнього руху і в цілому має позитивну характеристику, то суд має право винести рішення про накладення на нього грошового штрафу, а якщо він заперечує провину, раніше вже притягувався до подібної відповідальності, то швидше за все буде застосований максимальний термін позбавлення прав.

Мінімальний і максимальний терміни позбавлення

Мінімальні терміни позбавлення:

  • Від одного місяця, якщо водій не поступився проїзд автомобілю з увімкненими спеціальними сигналами,
  • Від двох місяців при порушенні правил вантажоперевезень.

За більш тяжкі провини термін може досягати і двох-трьох років. Так, наприклад, за керування машиною в стані сп'яніння можна забути про права на строк до трьох років, а за винність в ДТП при наявності постраждалих - до двох.

Мінімальний термін складе один місяць, максимальний - три роки. За кожне окреме порушення встановлюється мінімальний і максимальний термін позбавлення, а суд встановлює конкретне покарання в межах зазначених у законі рамок.

До пом'якшувальною факторів можна віднести:

  • Стан афекту. Тобто тимчасове помутніння свідомості, пов'язане з емоційним потрясінням. Афект завжди короткостроковий. Наприклад, якщо громадянин відчув особисту травму кілька тижнів тому і не може від неї оговтатися - це не афект. У таких випадках мова йде вже про психічний розлад.
  • Каяття про скоєне. Винний у ДТП може щиро шкодувати про те, що трапилося, переживати, просити вибачення у потерпілих. Його дії відбулися без наявності умислу. Жалю про водіння в нетверезому вигляді прийматися не будуть, так як дії по вживанню тих чи інших речовин відбувалися усвідомлено.
  • Стан вагітності. Безсумнівно, вагітна жінка повністю усвідомлює свої дії та їх наслідки, але такий стан у багатьох питаннях дає деякі преференції.
  • Відшкодування шкоди потерпілим, оплата лікування. Винний повинен здійснювати такі дії добровільно. Примус може бути здійснено тільки в рамках цивільного процесу і дій служби приставів. Але якщо він оплачує витрати до винесення рішення суду на підставі власної волі, суд може врахувати цей фактор.
  • Інші порушення психічного стану, викликані зовнішніми факторами (наприклад, наявність тривалого емоційного потрясіння). В даному випадку мова може йти, наприклад, про смерть близького родича, після якої громадянин не може привести свій емоційний стан в норму.

В даному випадку мова може йти, наприклад, про смерть близького родича, після якої громадянин не може привести свій емоційний стан в норму

До обтяжуючою відносять:

  • Стан сп'яніння, а також вплив психотропних препаратів. Сп'яніння встановлюється на підставі медичного огляду. При цьому, в крові у особи має перебувати певну кількість алкоголю або наркотичних речовин.
  • Вчинення повторного правопорушення, якщо попереднє ще не було погашено.
  • Перешкоджання дій співробітника ДАІ чи його вказівок.
  • Якщо проступок було здійснено групою осіб.
  • Якщо для вчинення порушення було притягнуто неповнолітній.

Списки не є вичерпними, суд вправі розглядати вплив і інших факторів.

Коли починається термін позбавлення

Водії помилково вважають, що період позбавлення починає обчислюватися:

  • з моменту винесення постанови співробітником ДІБДР,
  • з дати винесення судового рішення або набрання ним законної сили.

Всі ці думки помилкові. Законодавством встановлено, що термін позбавлення починає обчислюватися на наступний календарний день після того, як посвідчення буде передано в ГИБДД на зберігання. Його передача може бути здійснена тільки після того, як рішення про позбавлення прав вступить в законну силу.

Якщо водій не передасть документ в ГИБДД, то термін позбавлення не почнеться обчислюватися. Його використання буде незаконно. Термін здачі встановлений в три дня, але фактично документ може бути переданий пізніше.

Термін здачі встановлений в три дня, але фактично документ може бути переданий пізніше

Правильне визначення терміну обчислення має важливе значення, так як дозволяє визначити, коли винний у порушенні правил дорожнього руху може отримати свій документ назад.

Як перевірити термін позбавлення водійських прав

Перевірити термін позбавлення водійських прав можна одним з таких способів:

Повернення документа буде можливий тільки після закінчення терміну позбавлення, тому правильне визначення дати буде важливо.

Як порахувати термін позбавлення

Термін позбавлення буде вказано в рішенні суду. Ніяким іншим документом дані обмеження накладені бути не можуть.

У рішенні буде зазначено термін, який буде розраховуватися тільки після його вступу в законну силу. При цьому, початком вважається не дата вступу, а дата, коли документ передається в відділення ДАІ на зберігання.

Правильно розрахувати термін можна, використавши стандартні цивільно-правові методи: протягом періоду починається на наступний день після події, в даному випадку - після передачі документа в ГИБДД.

Як скоротити термін

Зменшити термін позбавлення практично неможливо. Водієві рекомендується слідувати певним радам:

  • Якщо він не згоден з рішенням повністю або частково, то може скористатися правом апеляційного оскарження. Але він повинен пам'ятати, що апеляція не розглядає чинники, які не були представлені в рішенні суду першої інстанції, тобто нові докази прийматися не будуть.
  • Якщо з'ясувалися нові обставини, які могли б вплинути на рішення, але не могли були бути відомі в період прийняття рішення першої інстанції, то рекомендується звернутися із заявою про перегляд рішення суду за нововиявленими обставинами.
  • Після вступу в силу рішення суду документ (посвідчення) повинен бути максимально швидко переданий в ГИБДД на зберігання, що дозволить швидше почати закінчення строку обмеження на управління транспортом.

Скоротити термін позбавлення якось інакше на законних підставах не вийде.

Підсумовуються терміни позбавлення водійських прав

Підсумовування термінів позбавлення зазвичай не проводиться. Справа в тому, що після того, як громадянин позбавляється права керування транспортним засобом, він фактично втрачає статус водія, нехай і на певний період часу. В період відсутності у нього прав покарання за керування транспортом зовсім інше - цей момент прямо передбачений законодавством.

До особи, вже позбавленому прав, застосовуються інші санкції, наприклад, грошові штрафи. Повторне керування в стані сп'яніння взагалі може загрожувати кримінальним переслідуванням. Тому продовження терміну або підсумовування не представляється можливим.

Дещо інша ситуація, коли водій здійснює правопорушення, санкція за яке - позбавлення прав, в період, коли не вступило інше рішення про позбавлення. Наприклад, якщо водій керував транспортом в стані сп'яніння і до вступу завадив проїзду автомобіля зі спецсигналами. Обидва суди проходили окремо і кожен суддя позбавив громадянина правом керування, нехай і на різні терміни.

У такій ситуації підсумовування термінів дійсно проводиться. Про це говорить судова практика. Термін за друге порушення почнеться тільки після того, як закінчиться термін позбавлення за перше.

Де знаходяться права після позбавлення?

Посвідчення водія знаходиться в відділенні ГИБДД за місцем реєстрації громадянина. Саме в це відділення документ повинен бути поданий після вступу в силу судового рішення про позбавлення.

Якщо на момент отримання прав водій знаходиться в іншому населеному пункті, то він може звернутися в місцеве відділення із заявою про повернення прав. У такому випадку документ буде виданий йому в двотижневий термін.

У такому випадку документ буде виданий йому в двотижневий термін

Посвідчення водія підлягає зберіганню в відповідному відділенні в трирічний термін. Після цього доведеться оформляти нові права, а не отримувати старі.

Необхідні для повернення документи

При поверненні посвідчення необхідно буде надати пакет документації:

  • Документ, який засвідчить особистість водія. Найчастіше використовується паспорт, але він може бути відсутнім з об'єктивних причин. У такій ситуації можна скористатися закордонним паспортом, тимчасовим посвідченням особи або будь-яким іншим документом з переліку, встановленого законодавцем.
  • Копія судового рішення, на підставі якого проводилося позбавлення права керування звертається громадянина. На копії повинна бути судова відмітка, що означає її достовірність і печатку суду, який виніс рішення.
  • Папір, яка підтвердить факт передачі посвідчення в відділення ГИБДД.
  • Медична довідка встановленого зразка. Буде потрібно не завжди, а лише у встановлених законом випадках.
  • Документ, що підтверджує успішне складання теоретичного іспиту.

Посвідчення не буде віддане водієві, якщо у нього є несплачені штрафи. В такому випадку додатково потрібно буде надати квитанції про оплату.

Вимога від водія додаткової документації, відсутньої в переліку, незаконно. Такі дії співробітників ГИБДД можуть бути оскаржені.

Документ може бути отриманий не особисто, а через представника, але потрібно нотаріально завірена довіреність, яка містить право на виконання такої дії і право підпису за довірителя. Тоді список документації розшириться на довіреність і документ, що засвідчує особу представника.

Де знаходяться права після позбавлення?
BIKINIKA.com.ua
Наш общий бизнес-фронт BIKINIKA.com.ua. Казино "Buddy.Bet" обещает вам море азарта и незабываемых моментов. Поднимите ставки и начните выигрывать прямо сейчас.

We have 4 guests online