Знімне житло - гроші на вітер, вважають чехи

Наш общий бизнес-фронт BIKINIKA.com.ua

В останні 15 років чеське держава зосередилась на підтримці громадян, які бажали придбати власне житло, визнало недавно міністерство регіонального розвитку Чехії В останні 15 років чеське держава зосередилась на підтримці громадян, які бажали придбати власне житло, визнало недавно міністерство регіонального розвитку Чехії. Тепер же, якщо вірити чиновникам, вони мають намір повернутися до ремонту і будівництва знімних квартир, в яких потребує все прибуває число чеських пенсіонерів, молодих людей, які не мають можливості взяти іпотечний кредит, і інших представників соціально слабких верств чеського населення. Cоціологі зміна курсу в чеській житлової політики вітають. На їхню думку, недолік державної підтримки найманого житла посилює соціальну нерівність в суспільстві. Пояснює Петро Сунега з Соціологічного інституту Академії наук ЧР:

«В рамках одного з наших проектів ми вивчали вплив фінансової кризи на житлову ситуацію в різних країнах - з урахуванням частки населення, що проживає в знімних квартирах, і тих громадян, які через кризу не в змозі погашати взяті на покупку житла кредити. Ми прийшли до висновку, що країни з високою часткою знімного житла, такі як Німеччина чи Швейцарія, менше відчули наслідки кризи, ніж країни з домінуючою часткою житла у власності - наприклад, Англія або Угорщина. З цієї точки зору збалансованість житлового фонду відіграє досить важливу роль, і служить свого ролі амортизатором, який послаблює вплив кризових ситуацій на житловий фонд ».

Петро Сунега   Молоді чехи сприймають орендоване житло як тимчасовий етап, і перед створенням сім'ї намагаються - кров з носу - придбати свої власні квартири або будинку Петро Сунега Молоді чехи сприймають орендоване житло як тимчасовий етап, і перед створенням сім'ї намагаються - кров з носу - придбати свої власні квартири або будинку. Люди, чиє проживання в орендованому житлі затягується, з часом отримують образливе прізвисько «СоцКом» - щось середнє між невдахою і людиною слабким в соціальному плані.

«Ми прийшли до висновку, що оренда житла в Чехії, на думку самих громадян, все менше є альтернативою придбання житла у власність. У 2007 році ми проводили дослідження серед громадян, які планували купити нерухомість в Празі. Нас цікавили причини, за якими вони вирішили придбати житло, і що б їх могло змусити відмовитися від цього рішення. І з'ясувалося, що ніщо не могло б їх примусити відмовитися від покупки власного житла »,

- каже соціолог Петро Сунега.

Чим же так приваблює чехів своє власне житло? У сусідній Німеччині, наприклад, більше половини населення знімає житло протягом усього життя і не страждає від цього.

«У Чехії своє житло - це, перш за все, запорука впевненості в завтрашньому дні «У Чехії своє житло - це, перш за все, запорука впевненості в завтрашньому дні. Частина респондентів мала з орендою житла негативний досвід, з власниками квартир. Грають свою роль і недостатні правові гарантії для квартиронаймача. Договори про найм полягають на короткий термін, як правило, на рік, і у мешканця немає впевненості, що договір буде продовжений. В останні роки над деякими мешканцями висіла загроза підвищення орендної плати в результаті дерегуляції. В цілому, держава в більш значній мірі підтримує придбання власності, ніж її оренду ».

Надмірна фіксація на власному житлі плачевно позначається на полюванні чехів до зміни місць.

«Виявилося, що правовий зв'язок людини з житлом - права власності або оренда, дуже впливає на готовність людини переїхати заради роботи на нове місце. Власники набагато менш мобільні. Хоча в чеському середовищі люди і без того важкі на підйом, що стосується зміни місця проживання через роботу ».

Колеги Петра Сунегі з Соціологічного інституту не перестають нагадувати, що зниження значущості орендного житла в суспільстві веде до посилення соціальної нерівності в ньому Колеги Петра Сунегі з Соціологічного інституту не перестають нагадувати, що зниження значущості орендного житла в суспільстві веде до посилення соціальної нерівності в ньому. Прірва між щасливчиками, що живуть у власних квартирах, і менш щасливими квартиронаймачами все збільшується.

«Велика частина громадян, які купують нерухомість у власність, використовують для цих цілей іпотечний кредит або будівельні накопичення. Значить, вони відповідають вимогам за розміром доходів, які пред'являються банками. У знімних квартирах залишаються люди з низьким і середнім рівнем доходів. В цьому плані стратифікація суспільства проходить більш інтенсивно, ніж до 1989 року. Трохи зрівноважила розшарування суспільства приватизація житлового фонду, коли ряди власників поповнилися і небагатими сім'ями. Вони змогли придбати житло за дуже низькими цінами, тобто квартиру міг викупити у міста або іншого населеного пункту практично кожен ».

- Як складається ситуація з орендою житла в країнах колишнього Східного блоку?

«Ситуація дуже різна «Ситуація дуже різна. Наприклад, в Польщі і Чехії частка знімного житла досить висока. У 2001 році вона становила в нашій країні близько 29% від всіх заселених квартир. Актуальні відомості ми отримаємо після оприлюднення результатів перепису населення. В Угорщині у власності знаходиться 94% всього житлового фонду, тобто орендованих квартир дуже мало. Причиною тому - реалізація там так званого права на покупку житла. Якщо мешканець висловлював зацікавленість в покупці державної квартири, йому зобов'язані були піти назустріч. При цьому були встановлені єдині умови для такої приватизації. У Чехії ж умови приватизації встановлював кожен населений пункт окремо, він міг вирішити, на яку частину фонду буде поширюватися приватизація, і на яких умовах вона буде проходити ».

- Якщо тенденція до придбання власного житла в Чехії триватиме, чи означає це, що з часом покупка житла з метою здачі його в найм згодом перестане бути вигідною інвестицією? Що прибуткові будинки будуть пустувати?

«Все схиляється до того, що чехи і в майбутньому будуть віддавати перевагу купівлі свого житла. Для молодих людей це дуже важлива справа. Наскільки будуть вигідні інвестиції в нерухомість, яка здається в оренду - це питання. Можна припустити, що ситуація 2007-2008 років, коли ціни на квартири за рік підскакували на 30%, вже не повториться. Більш того, в довготривалій перспективі ціни на житло можуть і знижуватися »,

- прогнозує соціолог Петро Сунега.

Чим же так приваблює чехів своє власне житло?
Як складається ситуація з орендою житла в країнах колишнього Східного блоку?
Якщо тенденція до придбання власного житла в Чехії триватиме, чи означає це, що з часом покупка житла з метою здачі його в найм згодом перестане бути вигідною інвестицією?
Що прибуткові будинки будуть пустувати?
BIKINIKA.com.ua
Наш общий бизнес-фронт BIKINIKA.com.ua. Казино "Buddy.Bet" обещает вам море азарта и незабываемых моментов. Поднимите ставки и начните выигрывать прямо сейчас.

We have 4 guests online