Виносьте сміття з хати | МГКУП "Управління комунальних підприємств"

  1. Багато сміття - погано, мало - теж погано!
  2. Сміттєпроводи - минуле століття
  3. Викинув сміття в контейнер? молодчина
  4. варто задуматися

Наш общий бизнес-фронт BIKINIKA.com.ua

Сьогодні вранці, ледь зумівши утрамбувати в контейнер для відходів свій пакет зі сміттям, задумалася над тим, скільки відходів виробляє людство? Мільйони тонн, напевно! І з кожним роком кількість сміття збільшується. Красива і міцна упаковка, пластикові коробочки і пляшки займають все більше місця в сміттєвих відрах. Вже не кажу про пакети, швидкість накопичення яких у багато разів перевищує витрати. Щоранку сміттєвози «СПЕЦАВТОПІДПРИЄМСТВО» виходять в рейс, щоб вчасно забрати вміст урн і контейнерів. Ця робота займає багато часу і вимагає чималих фінансових витрат: вартість палива, зарплати працівників. Як забезпечити чистоту в містах та при цьому раціонально використовувати гроші?

Як забезпечити чистоту в містах та при цьому раціонально використовувати гроші

Безумовно, при такій кількості сміття проблема тимчасового зберігання і вивезення відходів стає актуальною. До недавнього часу в нашій країні застосовувалися виключно металеві контейнери для відходів. Ці ємності відкритого типу, встановлені у дворах житлових будинків, лікарень, їдалень, ресторанів, змушували перехожих гидливо відвертатися і затримувати дихання. Однак в якійсь мірі ця проблема вже вирішена (тобто ідея є, складності виникають з виконанням). Йдеться про підземні сміттєвих контейнерах, які вже давно використовуються в багатьох європейських країнах. І вже півроку заземлений сміттєвий контейнер експлуатується мешканцями будинків №№39 і 41 по вулиці Космонавтів. Судячи з відгуків «користувачів» і працівників обслуговуючого його «СПЕЦАВТОПІДПРИЄМСТВО», експеримент, нехай і дорогий (бак коштує 23 мільйона, ще 65 пішло на його установку), вдався!

«Переваги заземлених сміттєвих контейнерів в порівнянні з застарілими аналогами очевидні. На відміну від громіздких металевих, ці сміттєві контейнери - пластикові, а значить, вони легше, не схильні до корозії, легко піддаються санітарній обробці, - перераховує начальник ділянки санітарної очистки міста МГКУ «СПЕЦАВТОПІДПРИЄМСТВО» Світлана Чепікова. - Крім цього, нові сміттєві контейнери мають велику місткість - 5 м3 і замінюють до 7 звичайних баків, що дозволить уникнути знайомої картини, коли ємність для сміття не здатна його вмістити і відходи просто висипаються на землю ».

Давайте ж заглянемо в сміттєвий бак нового покоління. Цей контейнер для відходів має герметично закривається кришку, що попереджає доступ всередину вологи і повітря, тим самим сповільнюючи або зовсім усуваючи процес гниття. За рахунок щільного прилягання кришки виключається також можливість появи неприємних запахів. При цьому вміст контейнера стає недоступним для бродячих тварин, птахів і комах, що також важливо. У той же час діаметр отвору достатній для пакета зі сміттям. «Великогабаритний сміття необхідно утилізувати спеціально, а не просто закидати в сміттєвий бак або вивантажувати на майданчик», - підкреслює Світлана Олексіївна.

А ще такі контейнери дають можливість не тільки усунути неприємний візуальне враження, вироблене непривабливими відходами людської діяльності, а й реально заощадити місце на дворовій території. На відміну від звичних контейнерів, заглиблення мають досить об'ємну підземну частину, що дозволяє значно збільшити вміщує ними кількість сміття і скоротити витрати на його транспортування. Видима надземна частина контейнера по висоті не перевищує одного метра. Така конструкція дуже зручна для користувачів - їм не доводиться високо піднімати важкі відра або мішки зі сміттям, а значить, менше шансів, що вони його прокидаючись.

«В обслуговуванні ці баки також дуже зручні, - дає професійний коментар Світлана Чепікова. - Всередині контейнера розміщений величезний багаторазовий пакет для сміття, який чіпляється спеціальним механізмом сміттєвоза, легко спустошується і повертається на місце ». Що примітно, в даному випадку сміттєвозу потрібно приїжджати не кожен день, а двічі на тиждень - у міру наповнення бака.

«Нашою організацією закуплені ще два таких контейнера, - уточнює Світлана Чепікова. - Однак адміністрація Ленінського району поки не може визначитися з майданчиками, де вони будуть встановлені. Важливо, щоб під нею не проходили комунікації, адже для контейнера необхідно вирити досить глибокий «колодязь»! Але ми вже отримали чимало прохань від мешканців різних мікрорайонів з побажаннями встановити у них такі контейнери ».

Багато сміття - погано, мало - теж погано!

Поки ми обговорювали переваги нових сміттєвих баків біля будинку №39 по вулиці Космонавтів, з боку сусіднього приватного сектора в нашу сторону попрямувала жінка з кількома сміттєвими пакетами. Як пояснила начальник ділянки санітарної очистки міста, громадянка не має права викидати побутові відходи в ці контейнери. «На кожного жителя приватного сектора встановлена ​​норма накопичення сміття - 2,17 м3 на рік. Вивіз сміття - одна з основних комунальних послуг поряд з водою і газом. У Могильові більше 21 тисячі приватних домоволодінь, і багато хто з них не укладають договори з нашим підприємством на вивіз сміття, тим самим порушуючи Закон про захист прав споживачів комунальних послуг. У кращому випадку сміття виявляється в баках багатоповерхівок, які не розраховані на «чужій» сміття, в гіршому - на стихійних звалищах, - пояснює вона. - Виходить, що в приватному секторі сміття немає, смітять лише мешканці багатоквартирних будинків, які й оплачують його вивезення ».

Тариф за вивезення сміття невеликий - 12093 рубля на місяць за одного зареєстрованого мешканця, що порівнянно з тарифами за вивезення ТПВ в багатоквартирних будинках. Однак у нас вона автоматично включена в жирування, а деякі мешканці приватних будинків порушують закон. Погодьтеся, кілька тисяч рублів - мізерна плата за чистоту і спокій, що, в черговий раз незаконно викидаючи сміття, ви не отримаєте штраф. У комунальників від відчаю народилася ідея організації «дошки ганьби», де будуть вивішуватися портрети злісних неплатників. Багато з них живуть в районі Абіссінії, Чапаєвки. Загляньте у двір сусіда. Може бути, саме ви і платите за його сміття! Скільки можна залишатися в дурнях?

Сміттєпроводи - минуле століття

До 2017 року в Мінську будуть заварені всі сміттєпроводи. Про це не так давно під час «прямої телефонної лінії» повідомив перший заступник голови Мінського міськвиконкому Володимир Кухарев. За словами фахівців, консервація сміттєпроводів допоможе не тільки істотно поліпшити гігієнічні показники в під'їздах багатоповерхівок, а й стати для мешканців додатковим стимулом до роздільного збору відходів. Спеціально для цієї мети у будинків обладнають контейнерні майданчики, а згодом відкриють пункти збору вторинних матеріальних ресурсів.

До речі, в Могильові нестачі в пунктах збору вторинної сировини немає - їх 19, в кожному куточку міста. Там приймають папір, ганчір'я, скло, пластик. Ви рятуєтеся від непотрібних речей і отримуєте за це гроші. Непогана альтернатива, чи не так?

Викинув сміття в контейнер? молодчина

У Великобританії вирішили зробити процес викидання сміття приємним, і в кожному місті розставили спеціальні 25-літрові сміттєві баки, які ... розмовляють з жителями. Кожен раз, коли людина викидає в контейнер порожню пляшку або прочитану газету, з колонок, вмонтованих в бак, лунає: «Спасибі!», Або «Ух ти!», Або навіть «Молодчина, так тримати!» Таким чином уряд вирішив дякувати зразкових городян, яким не лінь пройти сто метрів до найближчої урни.

варто задуматися

Існує хибна думка, що з космосу добре видно Китайська стіна і «самий світиться місто» Нью-Йорк. Думка це помилково, так як космонавти розповідали, що їм було легше розглянути найбільші світові звалища, ніж ці пам'ятки.

Не знаю, як вас, а мене, наприклад, вкрай вразила інформація про те, що так званий пластик і його похідні (пляшки, іграшки, одноразовий посуд та ін.) Можуть пролежати в землі в своєму первозданному вигляді близько 200 років, скло - близько 1000 років, а одна батарейка, що потрапила в землю, своїм вмістом отруює близько 5 кубометрів грунту. Уявляєте, які артефакти будуть відкопувати археологи в майбутньому?

До речі, а ви викинули сьогодні сміття?

Весник Магілева

Катерина льодів, фото автора

Як забезпечити чистоту в містах та при цьому раціонально використовувати гроші?
Скільки можна залишатися в дурнях?
Непогана альтернатива, чи не так?
Викинув сміття в контейнер?
Уявляєте, які артефакти будуть відкопувати археологи в майбутньому?
До речі, а ви викинули сьогодні сміття?
BIKINIKA.com.ua
Наш общий бизнес-фронт BIKINIKA.com.ua. Казино "Buddy.Bet" обещает вам море азарта и незабываемых моментов. Поднимите ставки и начните выигрывать прямо сейчас.

We have 4 guests online