Чи потрібна заміна закордонного паспорта при зміні прізвища

  1. причини заміни
  2. Чи обов'язково міняти закордонний паспорт при зміні прізвища
  3. Терміни дійсності закордонного паспорта після зміни прізвища
  4. Анкета для паспорта старого зразка
  5. Анкета для паспорта нового зразка
  6. Перелік необхідних документів
  7. сплата держмита
  8. Тимчасові рамки
  9. Термін дії нового паспорта
  10. Якщо не поміняти закордонний паспорт

Наш общий бизнес-фронт BIKINIKA.com.ua

Час читання: 7 хвилин

Питання про те, чи потрібна заміна закордонного паспорта при зміні прізвища, залишається актуальним донині, особливо для молодят і любителів подорожей. При незнанні тонкощів оформлення документів для перетину державних кордонів можна опинитися в досить неприємної ситуації і зіпсувати або навіть зірвати свою поїздку. Якщо ви їдете в країну, з якої встановлено візовий режим, то невдача може спіткати вас вже на етапі подачі документів на оформлення візи. Питання про те, чи потрібна заміна закордонного паспорта при зміні прізвища, залишається актуальним донині, особливо для молодят і любителів подорожей

причини заміни

Найпоширенішою причиною для зміни прізвища є вступ в шлюбний союз. Причому прізвище подружжя може носити як чоловіка, так і дружини. Однак найчастіше прізвище змінює жінка. Чоловіки менш схильні до подібного вибору в силу традиційних поглядів.

Ще одним схожим підставою може послужити розірвання шлюбу та повернення одного з подружжя прізвища, яку він або вона носили до одруження. Варто відзначити, що після розриву відносин багато жінок все ж залишають собі прізвище колишнього чоловіка. Зазвичай це відбувається через дитину або небажання починати паперову тяганину, адже при зміні прізвища доведеться міняти не тільки закордонний паспорт, а й інші важливі документи.

Також будь-який громадянин Російської Федерації, який досяг повнолітнього віку, має право змінити прізвище на основі особистих переваг. Подібні випадки поширені набагато рідше, але все таки зустрічаються.

Усиновлення дитини - ще одна вагома причина для зміни прізвища. У цьому випадку прізвище дитини змінюється на прізвище прийомних батьків або одного з них, в залежності від ситуації. Дізнайтеся докладніше, як поміняти прізвище .

Чи обов'язково міняти закордонний паспорт при зміні прізвища

Часто після зміни персональних даних люди задаються питанням, чи обов'язково міняти закордонний паспорт після зміни прізвища? І в цьому випадку відповідь не така однозначна. Якщо поїздка незабаром вам не належить, можна не поспішати з заміною документа. Але якщо все ж така ймовірність існує, краще подбати про заміну.

Таким чином ви уникнете проблем з оформленням візи, в процесі якого вам буде потрібно пред'явити обидва паспорти - внутрішній і закордонний. Також заміна закордонного паспорта виключить можливі непорозуміння з працівниками прикордонної служби, якщо ви підете в подорож з неповнолітньою дитиною. Варто відзначити, що успіх перетину державних кордонів безпосередньо залежить від того, чи є дійсний закордонний паспорт, оформлений за всіма правилами.

Справа в тому, що в закордонний паспорт не дозволяється вносити будь-які зміни, що зачіпають персональну інформацію власника. Виходячи з встановлених норм, не варто навіть думати над тим, чи потрібно міняти закордонний паспорт після зміни прізвища в 2019 році, так як нові зміни подібного роду в законодавство внесені не були. Нововведення 2016 року торкнулися тільки типу закордонного паспорта при зміні будь-яких особистих даних.

Трохи неоднозначно ситуація із заміною паспорта в зв'язку зі вступом в шлюбний союз. Після того як на руках виявляється новенький внутрішній паспорт, варто подумати про те, чи треба міняти закордонний паспорт після заміжжя при зміні прізвища.

В цьому випадку молодята можуть відправитися у весільну подорож за старими документами, якщо віза була вже готова до вступу в шлюб або не потрібно для обраної країни. Подбати про заміну закордонного паспорта можна буде вже після повернення.

Терміни дійсності закордонного паспорта після зміни прізвища

Конкретні терміни заміни паспорта на підставі зміни прізвища встановлені тільки для його загальногромадянського виду, закордонним паспортом можна буде користуватися аж до дати закінчення терміну його дії. Ніякі штрафні санкції по відношенню до людини, що не замінив даний документ, застосовуватися не будуть. Нюанси можуть виникнути лише при необхідності звірки внутрішнього і закордонного паспортів. Читайте більше про те, скільки діє закордонний паспорт після зміни прізвища .

З 2016 року за зміну прізвища встановлений один тип оформлення закордонного паспорта. З 2016 року за зміну прізвища встановлений один тип оформлення закордонного паспорта

Старий закордонний паспорт змінюється на аналогічний, змінений відповідно до нових особистими даними, документ нового зразка - на біометричний закордонний паспорт. У подібному документі встановлено чіп, що містить всю необхідну міграційній службі, інформацію.

Також з минулого року для оформлення біометричного паспорта будуть потрібні відбитки вказівних пальців обох рук. Таким чином, дактилоскопічні дані забезпечать більш надійний захист від використання підроблених документів і прискорять проходження прикордонного контролю.

Варто зазначити, що спеціально міняти чинний закордонний паспорт старого зразка на новий біометричний не потрібно. Винятком є ​​тільки зміна особистих даних власника, в цьому випадку заміна необхідна.

Однак і при зміні прізвища існує можливість отримати закордонний паспорт старого виду. Це можливо, коли оформлення і мета отримання закордонного паспорта не вимагають зволікання. Прикладом подібної ситуації може послужити оформлення закордонного паспорта для виїзду за кордон з метою встигнути на похорон родича. Ще однією вагомою причиною може стати важка хвороба близької людини.

Багатьох людей цікавить, як поміняти закордонний паспорт після зміни прізвища. Вирішити це завдання можна декількома способами, причому не всі вони вимагають особистого звернення.

Перед відвідуванням найближчого відділення служби з питань міграції необхідно підготувати потребується пакет документів. Для того щоб уникнути зайвої витрати часу в довгих чергах, потрібно зайти на сайт КОМ вашого регіону і здійснити запис на прийом. Якщо не виникне труднощів, процедура триватиме приблизно хвилин 15-20.

Дуже важливо прийти в точно призначений час, без запізнень, в іншому випадку живої черги не уникнути. Після подачі всіх документів співробітник ГУВМ призначить дату готовності закордонного паспорта - в цей день потрібно буде забрати документ.

Заміна закордонного паспорта при зміні прізвища в МФЦ має сенс, тільки якщо вам необхідний документ старого зразка. Перш ніж особисто відвідати центр, незайвим буде ознайомитися з його сайтом, уточнити необхідний перелік паперів і записатися на прийом. Важливим моментом для проходження процедури подачі документів з першого разу є сплата держмита перед безпосереднім візитом в МФЦ.

За часом прийом пакета документів триватиме приблизно стільки ж, скільки і при зверненні в ГУВМ МВС. Відмінність полягає в оповіщенні про готовність закордонного документа: з МФЦ інформацію про успішне завершення виготовлення закордонного паспорта ви отримаєте за допомогою СМС.

Забрати документ можна буде у зручний для вас час в тому ж відділенні багатофункціонального центру.

Щоб поміняти закордонний паспорт при зміні прізвища через держпослуги, перш за все потрібно зайти на і відкрити свій особистий кабінет. Якщо у вас його немає, потрібно здійснити реєстрацію.

В особистому кабінеті необхідно вибрати послугу і заповнити надану анкету. Звернути особливу увагу потрібно на вибір відділення ГУВМ, в якому доведеться забирати готовий закордонний паспорт.

Для повного внесення даних до анкети знадобиться завантажити своє фото. З детальними вимогами до зображення можна ознайомитися на сайті.

Після виконання всіх зазначених дій і ретельної перевірки внесених даних анкету можна відправляти на обробку.

Якщо ваші старання не були марними, протягом декількох днів на вказану вами адресу електронної пошти прийде лист із запрошенням в вказане вами раніше відділення служби з питань міграції для того, щоб зробити фото в цифровому форматі і подати всі документи.

Список необхідних паперів також буде додано до листа. Список необхідних паперів також буде додано до листа

Зазвичай для громадян, що використовують портал держпослуги при подачі документів, існує окрема черга. Співробітник КОМ МВС озвучить дату готовності закордонного паспорта.

Анкета для паспорта старого зразка

Анкета для закордонного паспорта старого зразка заповнюється в двох примірниках. У разі оформлення вручну необхідно заповнювати всі пункти, писати при цьому слід розбірливо, друкованими літерами, синьою або чорною пастою. Інші необхідні документи подаються як додатки до анкети на закордонний паспорт старого зразка. Подається анкета громадянином, які досягли повнолітнього віку особисто, і виглядає так, як на зображенні нижче.

Анкета для паспорта нового зразка

Заповнювати анкету для видачі закордонного паспорта нового покоління можна не тільки від руки, але і на комп'ютері, але тільки великими літерами. Для оперативного внесення достовірної інформації вам знадобиться мати під рукою ряд документів:

  1. Внутрішній паспорт громадянина РФ.
  2. Закордонний паспорт зі старою прізвищем.
  3. Свідоцтво про укладення або розірвання шлюбу.
  4. Документ, що підтверджує ваш трудовий стаж протягом останніх десяти років.
  5. Список адрес місць вашої роботи або навчання за останні десять років.
  6. Номери домашнього і мобільного телефонів. Якщо є тільки один, обов'язково вказуйте дійсний номер.

Перелік необхідних документів

Якщо говорити про те, які документи потрібні для заміни закордонного паспорта, стандартний список як для чоловіків, так і для жінок виглядає приблизно так:

  • фотографії 3,5 × 4,5 см;
  • квитанція про сплату держмита;
  • внутрішній паспорт громадянина РФ з уже зміненим прізвищем і його копія;
  • виданий раніше закордонний паспорт;
  • документ, на підставі якого була змінена прізвище (свідоцтво про укладення або розірвання шлюбу, усиновлення і т. д.)

Перелік того, що потрібно для заміни закордонного паспорта представникам сильної статі, включає ще довідку з військкомату або військовий квиток, якщо вони міняли особисті дані в період з 18 до 27 років.

сплата держмита

Держмито за зміну закордонного паспорта встановлюється державою. З введенням біометричних документів її вартість зросла, що пояснюється підвищенням витрат на їх виготовлення. Варто відзначити, що розмір мита за заміну паспорта дорівнює сумі при його первісної видачі.

Якщо говорити про держмито за видачу закордонного паспорта старого зразка, то в 2019 році вона дорівнює 2 000 рублів. Аналогічну суму доведеться викласти і за виготовлення біометричного паспорта на дитину. Так як зараз практично всім дорослим заявникам виїзне при собі посвідчення особи замінюється аналогом нового покоління, то, скільки коштує поміняти закордонний паспорт, може визначити розмір держмита за видачу біометричного закордонного паспорта - 3 500 рублів.

Якщо ви оплачуєте держмито на сайті держпослуги, то квитанцію зберігати не обов'язково, так як дані про транзакції одразу надійдуть в ГУВМ МВС. Але, як показує практика, краще все ж мати при собі копію документа, що підтверджує сплату, - це забезпечить вам збереження коштів при збої в системі. Якщо ви оплачуєте держмито на сайті держпослуги, то квитанцію зберігати не обов'язково, так як дані про транзакції одразу надійдуть в ГУВМ МВС

Тимчасові рамки

Якщо в точності слідувати нормам законодавства, то при зміні прізвища внутрішній паспорт громадянина РФ повинен бути замінений в тридцятиденний період, а ось з приводу закордонного паспорта чітких тимчасових рамок немає. Звичайно, якщо буде потрібно зіставити обидва ці документа, то закордонний паспорт не буде дійсним, але на практиці деякі люди все ж використовують закордонний паспорт зі старим прізвищем в перші місяці після зміни даних, зовсім не замислюючись про можливі наслідки.

Термін дії нового паспорта

Термін дії виданого паспорта з новим прізвищем буде ідентичний термінів, зазначених при видачі будь-якого закордонного паспорта. Для старого зразка документа він становить 5 років, біометричний паспорт нового покоління видається громадянам РФ на десятирічний період.

Якщо не поміняти закордонний паспорт

Як ми вже встановили, дата зміни прізвища для закордонного паспорта не настільки важлива. Але якщо у вас в планах подорож і ваш виїзний паспорт буде дійсний ще кілька років, то краще його замінити, так як при оформленні візи ви зіткнетеся з проблемою розбіжності даних у поданих документах. В такому випадку негативними наслідками можуть стати більш тривалий процес оформлення візи, і навіть отримання відмови.

МФЦ - отримання і заміна паспорта безкоштовно: Відео

BIKINIKA.com.ua
Наш общий бизнес-фронт BIKINIKA.com.ua. Казино "Buddy.Bet" обещает вам море азарта и незабываемых моментов. Поднимите ставки и начните выигрывать прямо сейчас.

We have 4 guests online