Як і де отримати техпаспорт на квартиру

  1. Яка інформація має міститися в паспорті
  2. Коли потрібно замовляти технічний паспорт на свою квартиру
  3. Оформлення технічного паспорта
  4. Як перевірити технічний паспорт покупцеві квартири
  5. Оформлення кадастрового паспорта
  6. Де отримати кадастровий паспорт квартири

Наш общий бизнес-фронт BIKINIKA.com.ua

Без документів, в яких зафіксовані дані про фактичний стан квартири, не обходиться жодна угода, пов'язана з купівлею продажем житла Без документів, в яких зафіксовані дані про фактичний стан квартири, не обходиться жодна угода, пов'язана з купівлею продажем житла. В кадастровому і технічному паспорті зафіксовані такі важливі дані, як загальна площа квартири, площа кожного приміщення, кількість житлових кімнат, а також інвентаризаційна вартість житла на момент його продажу. Якщо при оформленні покупки покупець поставиться до вивчення технічного паспорта легковажно, то великі ризики того, що угоду визнають недійсною або ж покупцеві згодом доведеться виплачувати штраф за перепланування, вироблену попередніми господарями житла.

Але у багатьох власників квартир питання: як і де отримати техпаспорт на квартиру, викликає труднощі.

Виготовленням цього документа, а також внесенням в нього всіх змін, займається БТІ, тобто Бюро технічної інвентаризації. Ця ж організація видає за запитом копії технічних паспортів або виписки з нього.

Раніше необхідно було самому вирушати в БТІ за місцем знаходження житла, запитувати документи, чекати якийсь час їх оформлення. Такий же порядок дій зберігся в багатьох російських містах і до сьогоднішнього дня.

У Москві ж все потрібні папери запитують через службу одного вікна, що значно спростило всі дії людини, яка не знає, як отримати техпаспорт на квартиру.

Яка інформація має міститися в паспорті

Технічний паспорт містить документи з інформацією про всі технічні показники конкретного приміщення:

  • Округ, певний район, фактичний поштову адресу, поверх і поверховість будинку,
  • Розташування будинку на карті (так званий ситуаційний план),
  • Поверховий план,
  • Експлікація (документ із зазначенням розмірів кожного приміщення, остання дата перевірки приміщення, наявність дозволених або самовільних перепланувань),
  • При необхідності, можуть містити якісь інші дані або показники.

Коли потрібно замовляти технічний паспорт на свою квартиру

Питання про те, як і де отримати техпаспорт на квартиру, виникає не тільки в разі продажу, дарування житла або при вступі в спадкові права. Цей документ також потрібно, якщо ви вирішили зробити в своєму житлі якусь перепланування. Для її узгодження у відповідних органах (житлової інспекції), технічний паспорт є необхідним документом.

Оформлення технічного паспорта

Для оформлення паспорта слід звернутися до свого районного відділення БТІ, де необхідно заповнити за відповідним зразком заяву. Обов'язково потрібно мати при собі паспорт (або який-небудь документ, що засвідчує особу), а також необхідні документи, що підтверджують ваше право на житло, за яким ви запитуєте паспорт.

Як перевірити технічний паспорт покупцеві квартири

Перед проведенням операції по купівлі-продажу, вам обов'язково повинні надати для вивчення технічний паспорт на куповану вами квартиру. Слід звернути увагу на термін видачі документа (він дійсний не більше п'яти років), а також на те, щоб план квартири в дійсності, відповідав плану квартири, зазначеної в паспорті. Будь-які узгоджені та дозволені перепланування в обов'язковому порядку повинні фіксуватися в цьому документі.

Оформлення кадастрового паспорта

На відміну від технічного паспорта, кадастровий паспорт містить мінімум інформації: адреса нерухомості, короткі відомості про неї, графічний план квартири. Цей документ, по суті, являє собою виписку, яку фахівці роблять з державного кадастру нерухомості.

Потреба в документі виникає в наступних випадках:

  • Оформлення будь-яких угод з нерухомістю;
  • При оформленні прав власності в разі зміни власника;
  • При вступі у спадок;
  • При реєстрації нової квартири.
Де отримати кадастровий паспорт квартири

Як і технічний паспорт, кадастровий паспорт отримують в БТІ за місцем знаходження вашої квартири. Необхідно написати заяву і надати наступний перелік документів:

  • Паспорт РФ,
  • Документи, що підтверджують право вашої власності на житлоплощу;
  • Нотаріальну довіреність, якщо отриманням документа займається не власник квартири.

Після того, як ви подали заяву, вам призначають дату огляду квартири уповноваженим інспектором. Його мета, оцінити загальний стан житла і переконається у відсутності неузгоджених перепланувань. Інспектор складає план квартири, і повідомляє вам дату, коли ви можете отримати на руки документ.

Ігор Воропаєв Коментар експерта

Ігор Воропаєв - провідний юрист "Проспер-Консалтинг"
Консультант порталу PropertyExperts

Як ріелтор можу сказати, що більшість людей не уявляють, які документи необхідні для проведення угод, і маю безліч прикладів, коли люди приходять на укладання договорів з порожніми руками. Безумовно, кожен громадянин Російської Федерації, який має нерухомість (земельна ділянка, квартиру, будинок, споруду, спорудження, будь-яку іншу різновид нерухомого майна), тобто власник, повинен знати, як оформляти і правити важливі необхідні документи, за якою адресою їх можна замовити, що може знадобитися для здійснення акту реєстрації і в який термін вони повинні оформлятися, а також як можна подати зустрічний позов і відновити їх у разі втрати. Інакше якщо він вирішить обмінювати, закріпити за кимось, здавати або продати нерухомість, підготовка буде проводитися протягом довгого часу.

Коли клієнти звертаються до мене на безкоштовну консультацію, я відразу складаю такий ч текст примірного тимчасового плану, після закінчення терміну якого заповнення документів в держорганах вже завершиться, власник буде володіти ними і зможе пред'явити. Укладати будь взаємний акт (БЕЗОПЛАТНО або без матеріальних засобів) можна тільки після того, як буде завершено документальне регулювання.

BIKINIKA.com.ua
Наш общий бизнес-фронт BIKINIKA.com.ua. Казино "Buddy.Bet" обещает вам море азарта и незабываемых моментов. Поднимите ставки и начните выигрывать прямо сейчас.

We have 4 guests online