Куди йдуть бюджетні гроші: дитсадок №19 - штори за 39 тисяч, клумба - за 13 тисяч. А як в інших дитсадках?

Наш общий бизнес-фронт BIKINIKA.com.ua

Кременчуцький дитсадок №19 в 2017-му році придбав за бюджетні гроші товарів на рекордну суму - 417 594,31 грн. В інших дитсадках аналогічні суми коливаються від 70 до 200 тисяч гривень. Виняток становлять дитсадки №№ 1; 50, в яких теж купили товарів на солідні суми від 370 до 380 тисяч гривень. Але дитсадок №19 обігнав і їх за своїми витратами на придбання товарів. Депутат міськради Тетяна Сідерка, яка проводила аналіз використання бюджетних грошей в школах і дитсадках Кременчука , Зацікавилася - на що ж в дитсадку №19 витратили таку значну суму?


У вівторок, 6-го лютого, депутат Сідерка разом з журналістами відвідала дитячий сад №19. Перше, що хотіли побачити преса і депутат, - це штори ціною в 38 848 грн. З точки зору депутата Сідеркі, така ціна є невиправдано високою і виникає питання - наскільки доцільно витрачати стільки бюджетних грошей на штори - причому не в усьому саду, а лише в музичному залі?


Завідуюча дитсадка Галина гладенькі не погодилася з депутатом Сідеркой. Вона пояснила, що в сумі 38 848 грн. увійшла вартість не тільки штор, але і ролетів, придбаних для цього ж музичного залу. З приводу штор вона повідомила, що один квадратний метр тканини коштував саду 176 - 178 грн. З урахуванням стель заввишки 4 метри, весь комплект обійшовся в горезвісні 39 тисяч.

Штори в музичному залі висять не прості, а різнокольорові - вони складаються з полотен синього, зеленого, рожевого і білого кольору. Залежно від пори року в залі запинають одне з цих полотен, - так пояснила завідуюча. Наприклад, взимку під час дитячих вистав запинають сині штори, а прийде весна - розтягнутий рожеві і т. Д.

Це вже штори в іншому залі.

Наступним об'єктом перевірки виявилися іграшки, дидактичний матеріал і ігрові елементи (спортивний майданчик у дворі). На придбання цих речей дитсадок №19 витратив 92 тисячі гривень. Депутат Сідерка поцікавилася, чому так багато?

Завідуюча гладенькі відповіла, що дитсадок новий, відкрився рік тому і всі іграшки купували «з нуля», запасів не було. Депутат і журналісти запропонували показати документи на іграшки і самі іграшки. Завідуюча відповіла, що документи дивитися у відвідувачів прав немає, а іграшки в повному обсязі побачити не можна, так як більша їх частина вже розподілена по групах.

Частину іграшок завідуюча все ж показала. Вони були розкладені для демонстрації на килимі в музичному залі (на фото). Окремо вона показала чудовий трояндовий столик з дзеркалом - мрію кожної маленької дівчинки - і пояснила, що такі чудові столики з дитячою косметикою і іграшковими фенами стоять в кожній групі.

Іграшок на килимі було дійсно багато, і вони дійсно були нові, але оцінити їх вартість без відповідних документів не представлялося можливим.

З ігровими елементами спортивного майданчика вийшло ще складніше - їх не побачив ніхто. Завідуюча пояснила, що на зиму елементи спортмайданчики передані на відповідальне зберігання. На підтвердження своїх слів вона показала відповідний договір.

А це новенькі новорічні костюми Діда Мороза і Снігуроньки. Ціна - 3800 грн.

Закінчивши з оглядом іграшок, депутат Сідерка поцікавилася, навіщо дитячого садка №19, який відвідує лише 110 дітей, потрібні відразу два бухгалтера? Завідуюча пояснила, що дитсадок - окрема юридична особа, тому у них працює головний бухгалтер і бухгалтер, який займається рахунками з харчування дітей. У цьому питанні сторони не прийшли до консенсусу. Депутат наполягала, що додатковий бухгалтер в невеликому саду - це нераціональна трата бюджетних грошей, завідуюча наполягала, що в їх дитсадку так багато роботи, що один бухгалтер не в змозі впоратися з цим завданням.

Оглянувши дитсадок, депутат Сідерка і преса пішли дивитися нову клумбу у дворі. Для неї були закуплені саджанці на суму 9025,00 грн. Купили їх у ТОВ «Голландські троянди" - компанії, яка регулярно виграє тендери на міське озеленення. Компанію створив колишній віце-мер Андрій Погрібний. Мер Кременчука Віталій Малецький та Андрій Погрібний - колеги, працювали разом в команді Олега Бабаєва.

Клумба перед вами на фото. За твердженням завідуючої, там висаджено 53 одиниці вічнозелених рослин і листопадних чагарників. «Телеграф» поцікавився ціною саджанців туї колонновидной (можливо, «Смарагд»). Завідуюча сказала, що ціна одного саджанця - 301 грн. Також «Телеграф» цікавила ціна самшиту від ТОВ «Голландські троянди". Завідуюча відповіла, що саджанець коштує 85 грн.

Ну, це по-багатому. За збігом обставин, за день до цього, 5-го лютого, мер Малецький якраз лаяв співробітників УЖКГ за загиблий на дитячому майданчику самшит - тільки той самшит коштував 30 грн саджанець. Значить, є в природі самшит і по більш скромними цінами. Що ж змусило дитсадок №19 купувати за бюджетні гроші саджанці в 2,5 рази дорожче?

До речі, за розбивку клумб дитсадок №19 заплатив «Голландський Троянда" окремо 4085,00 грн. Ось так скромна клумба обійшлася дитячого садка в 13 тисяч бюджетних гривень.

Закінчилося відвідування дитсадка №19 так: відповідаючи на питання журналістів, депутат Сідерка сказала:

- Мене не переконали в доцільності використання бюджетних грошей в даному саду. Я не бачу пріоритетів. Я двома руками за те, щоб купувати іграшки і садити клумби, але де пріоритети? Подивіться, перед нами ганок саду, за яким небезпечно йти, воно слизьке і руйнується, завідуюча сама визнала, що буде в цьому році просити гроші на його ремонт. Так чому ж його не відремонтований вже в цьому році ?! Адже грошей було більше, ніж достатньо! Можливо, їх не потрібно було витрачати на ось такі дорогі штори ?! Або на цю клумбу? Ганок - це ж безпеку дітей!


У відповідь завідувачка гладенькі кинулася звинувачувати депутата в тому, що та неправильно заповнила декларацію про доходи. Судячи з такої заяви, завідуюча дитсадком грунтовно готувалася до зустрічі і шукала «компромат». Оператори вже приготувалися знімати жіночі бої без правил, але цього не сталося - все ж поруч були діти.


Читачі, чиї діти ходять в міські дитсадки, можуть подивитися в таблицях, що і на які суми в цих садах закуповували в 2017-му році. Особливий інтерес для батьків представляють розділи «господарчі товари" та "іграшки" - адже на це в дитсадках найчастіше збирали гроші.

Зведені таблиці надані депутатом Сідеркой. Вони складені за результатами офіційних звітів, які їй здали дитячі сади.

Примітка: по дитсадку №36 у зведеній таблиці вказана сума бюджетних коштів, використаних в III і IV кварталах 2017 року.

З точки зору депутата Сідеркі, така ціна є невиправдано високою і виникає питання - наскільки доцільно витрачати стільки бюджетних грошей на штори - причому не в усьому саду, а лише в музичному залі?
Депутат Сідерка поцікавилася, чому так багато?
Закінчивши з оглядом іграшок, депутат Сідерка поцікавилася, навіщо дитячого садка №19, який відвідує лише 110 дітей, потрібні відразу два бухгалтера?
Що ж змусило дитсадок №19 купувати за бюджетні гроші саджанці в 2,5 рази дорожче?
Я двома руками за те, щоб купувати іграшки і садити клумби, але де пріоритети?
Так чому ж його не відремонтований вже в цьому році ?
Можливо, їх не потрібно було витрачати на ось такі дорогі штори ?
Або на цю клумбу?
BIKINIKA.com.ua
Наш общий бизнес-фронт BIKINIKA.com.ua. Казино "Buddy.Bet" обещает вам море азарта и незабываемых моментов. Поднимите ставки и начните выигрывать прямо сейчас.

We have 4 guests online