Коли можна в'язати кішку після пологів, щоб не нашкодити здоров'ю

  1. первородящие тварини
  2. Повторна в'язка дорослих кішок
  3. Чим загрожують постійні пологи?

Наш общий бизнес-фронт BIKINIKA.com.ua

Кішки - тварини дуже плодовиті. А також - вельми популярні, якщо говорити про породистих вихованців. Тому у власників, які професійно займаються розведенням і продажем, може виникнути цілком закономірне питання: «Як скоро можна в'язати кішку після пологів, щоб не нашкодити здоров'ю вихованки»? Відповідь на це питання не настільки однозначна, потрібно враховувати багато нюансів.

первородящие тварини

Найскладніше буває з первородящими кішками. Почати того, що в злучку їх слід пускати не раніше, ніж вихованці виповниться хоча б рік. Що стосується повторної в'язки, то тут все буде залежати від того, як саме протікала вагітність і яке фізіологічний стан тварини.

Якщо все було в порядку і вихованка народила добре, то в'язати її можна ... приблизно через рік з моменту відлучення кошенят (а не з часу пологів, як багато про це думають). У ситуаціях же, коли пройшли пологи складно було назвати «легкими», потрібно чекати як мінімум півтора року. Чому такі складнощі?

Чому такі складнощі

Все просто - організму вашої вихованки обов'язково потрібно повністю відновитися. У молодих кішок, є велика перевага перед їх більш старими родичами: процес інволюції матки у них протікає набагато швидше. Орган швидше і краще повертається до свого початкового стану. Правда, це ніяк не скасовує іншого проблеми: у первісток кішок (особливо за умови крупноплодія) практично завжди є серйозні розриви на слизових оболонках статевих органів. У старіших тварин, у яких родові шляхи вже «розроблені», такі проблеми виникають значно рідше.

Щоб статеві органи повністю повернулися до свого початкового стану, потрібно не менше півроку. Ще три місяці з моменту відлучення кошенят в норму приходить гормональний фон організму.

Відповідно, ще приблизно півроку потрібно на відновлення ресурсів організму кішки. Тільки після цього організм вашої вихованки абсолютно готовий до нової вагітності і здатний виносити здорових кошенят. Недотримання цього правила нерідко призводить до дуже тяжких наслідків.

Важливо! Хотілося б застерегти власників кішок від безконтрольного та невиправданого використання гормональних препаратів, призначених для купірування статевої охоти у тварин.

Їх призначають тільки в крайньому випадку і тільки за рекомендацією ветеринара. Напихати ними молоду кішку точно не варто, так як велика ймовірність раку репродуктивної системи згодом. Краще замкніть «буйну» вихованку в окремому приміщенні, або / і скористайтеся натуральними заспокійливими препаратами (проконсультувавшись із цього приводу у ветеринара).

Потрібно також враховувати «плодовиті» особливості котячого організму. Якщо в межах досяжності є кіт, тічка у тільки-тільки народив тварини може початися ... на третій або четвертий день з моменту появи на світ кошенят. І біда тут не тільки в тому, що у знову завагітніла кішки часто припиняється молоковіддача : Куди гірше, що вона цілком може з'їсти кошенят.

Крім того, вагітність в той момент, коли організм ще й близько не оговтався від попередньої, здоров'я вашої улюблениці ніяк не додасть. Особливо це стосується породистих кішок (персів і сиамов). Якщо тварина, що є представником цих порід, в'язати з частотою польової миші, довго ваша вихованка не протягне. Та й здоров'я з'являються на світ кошенят буде з кожним разом все гірше і гірше ...

Заводчики шотландських кішок також згодні з думкою про необхідність тривалої реабілітації тварин перед новою в'язкою. Думка це засноване на практичних результатах. Вважається, що для повного відновлення «шотландки» потрібно не менше восьми місяців.

Повторна в'язка дорослих кішок

Якщо ви думаєте, що дорослих вихованку можна в'язати «направо і наліво», відразу після відлучення кошенят, то сильно помиляєтеся. Так, організму таких кішок потрібно трохи менше часу на відновлення, якщо порівнювати з первородящими, але і в цьому випадку є маса нюансів ...

По-перше, як і в попередньому випадку, потрібно враховувати стан тваринного і то, як пройшли пологи. Якщо (за висновком ветеринара) з вихованкою все в порядку, допускається в'язка з частотою раз на рік. Але це - в крайньому випадку!

Якщо вам дороге здоров'я вашої вихованки, і ви хочете отримувати від неї виключно здорових кошенят, робити так можна не частіше трьох разів поспіль. Після цього ми б настійно радили влаштувати свою улюбленицю відпочинок року на півтора. У цей період її слід годувати добірними кормами і стежити, щоб вона не вислизнула з дому в момент статевої охоти.

Практика показує, що безпородні «Мурки» куди легше переносять часті пологи. Багато в чому це пов'язано з тим, що і ймовірність розвитку родових ускладнень у них у багато разів нижче, якщо порівнювати їх породистими «колегами». Є, зокрема, відомості, що таких кішок без особливих проблем для їх здоров'я в'язали два рази в рік.

Щоб ваша улюблениця не вмерла від виснаження, настійно рекомендуємо виконувати ряд нескладних правил:

  • Порадьтеся з ветеринаром і підберіть якісні полівітамінні комплекси. При настільки бурхливого життя вони кішці явно не зашкодять.
  • Вихованку потрібно регулярно вигулювати, її варто повністю захистити від тривог і стресів.
  • Кішку потрібно своєчасно прищеплювати, проводити обробки проти ектопаразитів і гельмінтів. Так її здоров'я не буде пригальмований який-небудь хронічної «болячкою».
  • Дуже бажано таких «високопродуктивних» кішок годувати або « натуралкою », Або ж застосовувати для цих цілей спеціально розроблені комерційні корми. Це недешево, звичайно, зате результат того цілком варто.

Таким чином, при бажанні зводити кішку до кота і отримати при цьому здорових кошенят, потрібно бути «морально готовим» до чималих витрат.

Чим загрожують постійні пологи?

Відразу відзначимо, що нічим хорошим. Так, від природи так «заведено», що котячий організм пристосований до постійних пологів. Так, бездомні «Мурки» нерідко мають за все своє життя ... до 200 кошенят. Відомі випадки і більшого многоплодия. Ось тільки і живуть такі кішки недовго.

Природою така плідність передбачена з однією єдиною метою - для підтримки високої чисельності виду. Але на сьогодні вимирання домашнім кішкам вже явно не загрожує, так що не варто перетворювати свою вихованку в ходячий «інкубатор».

Але на сьогодні вимирання домашнім кішкам вже явно не загрожує, так що не варто перетворювати свою вихованку в ходячий «інкубатор»

При постійних пологах сильно страждає матка тваринного, а також органи, що утворюють родові шляхи. У багатьох кішок після трьох або чотирьох років постійного відтворення розвивається субінволюція матки. Простіше кажучи, орган так і не приходить в норму, нагадуючи за формою розтягнутий мішок. Це різко підвищує ризик розвитку хронічного ендометриту і навіть піометри.

Ветеринарна статистика свідчить, що у особливо «продуктивних» кішок різко збільшується ризик розвитку родових ускладнень . Так, якщо в нормі ймовірність цього не перевищує 3%, то у «заслужених породіль» цей показник може збільшуватися відразу до 20% і більше. Найчастіше це пов'язано з тим, що розтягнута матка практично повністю втрачає ригідність (тобто здатність до скорочення). Відповідно, при пологах вона може і не виштовхнути кошенят.

Тому у власників, які професійно займаються розведенням і продажем, може виникнути цілком закономірне питання: «Як скоро можна в'язати кішку після пологів, щоб не нашкодити здоров'ю вихованки»?
Чому такі складнощі?
Чим загрожують постійні пологи?
BIKINIKA.com.ua
Наш общий бизнес-фронт BIKINIKA.com.ua. Казино "Buddy.Bet" обещает вам море азарта и незабываемых моментов. Поднимите ставки и начните выигрывать прямо сейчас.

We have 4 guests online