Як потрапити в дитячий сад?

  1. Помилка 1. Щоб встати на чергу в дитячий сад, потрібно, щоб дитина обов'язково був десь прописаний.
  2. Помилка 2. Вставати на чергу можна тільки за місцем проживання.
  3. Помилка 3. Поставити малюка на чергу можна тільки починаючи з 2-3-річного віку.
  4. Помилка 4. У державних дитячих садах педагоги працюють тільки за держпрограмами "Балбобек" і "Кайнар".
  5. Помилка 5. У казахські дитячі сади приймають тільки казахскоязичних дітей.
  6. Малюки, в чергу!
  7. Приватний, відомчий ...
  8. Що почім?
  9. Вам на замітку

Наш общий бизнес-фронт BIKINIKA.com.ua

Малюк ще в пелюшках, а турботливі батьки вже думають про той час, коли треба буде відправляти дитину в дитячий сад Малюк ще в пелюшках, а турботливі батьки вже думають про той час, коли треба буде відправляти дитину в дитячий сад. Адже так хочеться, щоб малюк спілкувався з однолітками, ріс в колективі, розвивався відповідно до передовими методиками і добре підготувався до школи.

На сьогоднішній день потреба в дитячих садах дуже висока і багато хто вже чули про їх переповненості і нестачі вільних місць. У сім'ях виникає багато питань: у скільки обійдеться утримання крихти в дошкільному закладі, скільки часу доведеться чекати своєї черги, яка програма, по якій з малюком будуть працювати? .. Як варіант розглядаються приватні дитячі садки. Обмін думками між батьками, інформація, отримана по частинах, уривками, призводять до того, що у мам і тат складається хибна думка "на задану тему". Давайте розберемося, в чому вони помиляються.

Помилка 1. Щоб встати на чергу в дитячий сад, потрібно, щоб дитина обов'язково був десь прописаний.

Це невірно, оскільки при постановці на чергу необхідні тільки заяву, копію свідоцтва про народження дитини і документ, що засвідчує, що мати або батько є жителями міста (книга реєстрації громадян). Ці документи надаються в районний відділ освіти. Нічого іншого від батьків не потрібно.

Помилка 2. Вставати на чергу можна тільки за місцем проживання.

Насправді зробити це можна за місцем проживання, за місцем роботи батьків або в будь-якому іншому обраному районі. Кому-то зручно відвезти дитину в дитячий сад біля роботи, а кого-то влаштовує установа, яке знаходиться біля будинку.

Помилка 3. Поставити малюка на чергу можна тільки починаючи з 2-3-річного віку.

Насправді стати черговиком ваш малюк може відразу після народження. Багато батьків так і роблять: народився малюк - поставили його на чергу, яка до двох років якраз підійде, і улюблене чадо відправиться в ясельну групу.

Помилка 4. У державних дитячих садах педагоги працюють тільки за держпрограмами "Балбобек" і "Кайнар".

Дійсно, Міністер-ством освіти РК затверджені як основні саме ці програми. Але Разом з ними в дитячих садах дозволено застосовувати елементи інших програм - російських, авторських, брати з них якісь розділи і застосовувати в роботі. Вихователі на заняттях з дітьми використовують елементи вальдорфської педагогіки, методики Зайцева, міжнародної методики Step by step і інших.

Помилка 5. У казахські дитячі сади приймають тільки казахскоязичних дітей.

Це неправильно - вибір дошкільного закладу залишається за батьками. Зараз багато російських дітей, а також дітей інших національностей відвідують казахські дитячі сади. Наприклад, в Алмати таких 42. Крім них функціонують змішані, в яких є і казахські, і російські групи. Із загальної кількості малюків-вихованців дитсадка 48,2 відсотка навчаються в казахських дитячих садах і в казахських групах змішаних дитячих садків. Черга при цьому єдина, в районному відділі народної освіти батькам потрібно тільки вказати в заяві мова навчання для своєї дитини.

Малюки, в чергу!

Постановка на чергу і комплектування дитсадків, як правило, проходять влітку. У травні закінчується навчальний рік, в старших групах проходять випускні ранки, дітей відправляють в школу, і залишаються місця дістаються черговикам. Кожен дитячий сад подає до районного відділу освіти відомості про наявність вільних місць. З новачків набирають в основному ясельні групи (з 2-3 років), тому що діти, дорослішаючи, переходять з групи в групу, і вільними виявляються молодші групи. У районному відділі освіти існує комісія, яка укомплектовує до вересня всі дитячі сади свого району. Якщо ви звернетеся до районного відділу після 1 вересня, вас поставлять на чергу для отримання місця вже в майбутньому році. Ці правила закріплені в типовому положенні, яке затверджено Міністерством освіти РК. У них сказано, що протягом року путівки в дитячі сади видаються тільки на вільні місця, так що доведеться чекати своєї черги.

Приватний, відомчий ...

Крім державних дитячих садів існують відомчі. Багато великих компаній (наприклад, аеропорт, АТ "Машинобудівний завод", Нацбанк та інші) мають власні дитячі сади, які комплектують дітьми працівників своїх підприємств. Але якщо в цих установах з'являються вільні місця, на них можуть приймати малюків, що стоять на черзі в районних управліннях освіти.

Приватні дитячі сади ведуть набір також самі. Нагадаємо батькам, що якщо вони вирішать віддати свою дитину в приватний дитячий сад, то потрібно впевнитися, чи має він ліцензію. "Приватники" повинні отримати дозвіл СЕС та пожежної охорони і обов'язково бути зареєстрованими в міському управлінні освіти, яке контролює навчально-виховний процес у всіх дитячих садках міста і проводить в них перевірки. Так що приватні дитячі садки повинні виконувати Держстандарт дитячого садка малюків, а батьки зі свого боку повинні переконатися, що в обраному закладі малюкові будуть забезпечені відповідний догляд і безпеку.

Крім перерахованих категорій в республіці існують санаторні та корекційні дитячі сади (наприклад, в Алмати їх 16). Санаторні призначені для контактних (коли в родині хтось хворий) і тубінфікованих дітей, які направляються в ці установи за висновком фтизіатра. Корекційні - для дітей з порушеннями розумового і фізичного розвитку. Тут з малюками працюють психологи, логопеди, сурдопедагоги, олігофренопедагоги відповідно до профілю. І санаторні, і корекційні дитячі сади безкоштовні, так як кошти на них виділяються з бюджету міста.

Що почім?

Державні дитячі сади мають статус державно-комунальних казенних підприємств. Це означає, що вони знаходяться на самоокупності і повинні утримувати себе самі. Тому до 5 років діти містяться в цих установах повністю за рахунок батьків, які платять за харчування, комунальні витрати, а також заробітну плату співробітникам (в Алмати оплата становить 17-17,5 тисячі тенге). Щоб діти 5-6 років, яким пора готуватися до школи, були повністю охоплені дитячими садами, в республіці для них розміщений держзамовлення. Так що якщо вашій дитині 5-6 років, ви будете оплачувати тільки вартість харчування в дитячому садку. Норми харчування затверджені постановою уряду, прораховуються по набору продуктів в них з урахуванням ціни на даний момент. Зараз в середньому оплата за харчування становить 300-350 тенге в день.

У приватних і відомчих дитячих садах існують свої розрахунки.

Для батьків, які не можуть оплачувати витрати на харчування в дитячому садку, існують групи предшкольном підготовки малюків в деяких дошкільних установах або класи предшкольном підготовки в школах. Вони безкоштовні. Батьки вранці приводять дитину в таку групу, до обіду він займається там за програмою, потім його забирають. Харчування сюди не включено, так як в цьому випадку бюджет оплачує тільки заробітну плату працівників і комунальні платежі.

Автор: Марина Сагітова,

Консультант - Людмила Сеілова, гл. фахівець відділу дошкільного виховання управління освіти м.Алмати

джерело: Моя дитина, №5 2009р

Вам на замітку

Якщо ви, відкинувши варіант з нянею і бабусями, вирішили, що в майбутньому відправите дитину в дитячий сад, то як можна швидше несіть в районний відділ освіти заяву, копію свідоцтва про народження дитини і документ, що засвідчує, що мама або тато - жителі міста, - книгу реєстрації громадян. У заяві вкажіть, якою мовою ваш малюк буде займатися.

Якщо вибрали приватний дитячий сад, перевірте наявність ліцензії, відвідайте заняття в групі, щоб познайомитися з застосовуваними тут методиками і поговорити з вихователями.

Якщо вашій дитині вже 5-6 років, а дитячий садок він не відвідує, з'ясуйте, де поруч з вашим будинком є ​​групи або класи предшкольном підготовки. Продумайте, хто з родст-венников буде відводити туди малюка і забирати після закінчення занять.

У санаторний або корекційний дитячий сад вам дадуть направлення в поліклініці за місцем проживання.

Що почім?
У сім'ях виникає багато питань: у скільки обійдеться утримання крихти в дошкільному закладі, скільки часу доведеться чекати своєї черги, яка програма, по якій з малюком будуть працювати?
Що почім?
BIKINIKA.com.ua
Наш общий бизнес-фронт BIKINIKA.com.ua. Казино "Buddy.Bet" обещает вам море азарта и незабываемых моментов. Поднимите ставки и начните выигрывать прямо сейчас.

We have 4 guests online