Пільги з транспортного податку, хто має право їх отримати в 2019 році

  1. пільгові категорії
  2. Податок для людей пенсійного віку
  3. Переваги для інвалідів
  4. Пільги для багатодітних сімей
  5. Пільги для ветеранів праці
  6. Ветерани бойових дій
  7. чорнобильці
  8. Куди подавати заяву
  9. готуємо документи

Наш общий бизнес-фронт BIKINIKA.com.ua

Час читання: 6 хвилин

Податок, який сплачують росіяни за користування своїм рухомим майном, введений в РФ з 2003 року: таким чином, всі автовласники зобов'язані вносити певну суму в державний бюджет в строго певний час. Але, як і в будь-якому правилі, тут теж є ряд винятків. Існує кілька категорій громадян, які підпадають під пільги з транспортного податку. Хто саме може скористатися такою перевагою, і як це зробити, буде корисно дізнатися всім, хто щодня сідає за кермо автомобіля. Податок, який сплачують росіяни за користування своїм рухомим майном, введений в РФ з 2003 року: таким чином, всі автовласники зобов'язані вносити певну суму в державний бюджет в строго певний час

пільгові категорії

Мито, про яку піде мова, віднесена до розряду місцевих зборів. Стягується вона з усіх власників різних засобів пересування:

Перераховані транспортні засоби можуть сильно відрізнятися один від одного в рамках навіть однієї групи, скажімо, за обсягом двигуна або вартості. Необхідно знати, власники яких засобів пересування взагалі звільнені від оподаткування - про це йдеться в статті 358 НК РФ в частині про пільги з транспортного податку. До таких категорій відносяться:

  • ті, кому належать слабомощна (до 5 л. с.) і веслові човни;
  • господарі автомобілів, які були переоснащені для потреб інвалідів;
  • особи, які отримали авто від соціальних служб, а потужність його не перевищує 100 л. с .;
  • власники промислових суден;
  • індивідуальні підприємці, у власності яких знаходяться пасажирські судна, якщо пасажирські перевезення є основним видом діяльності компанії;
  • ті, кому належать пересувні бурові установки, плавучі і стаціонарні платформи;
  • власники суден, зареєстрованих в міжнародних реєстрах;
  • власники комбайнів, тракторів, спецтехніки, яка використовується в аграрному секторі;
  • літаки і вертольоти санітарних і медичних служб;
  • автомобілі, які знаходяться в угоні.

При цьому важливо знати, що компетенція з питання правового регулювання даного збору розділена:

  • об'єкт і базу оподаткування, склад платників, граничний розмір податку визначає Держдума;
  • ставку в регіоні, характер пільг і їх зміст, а також кому надаються пільги з транспортного податку, вирішують місцеві влади.

Слід звернути увагу, що даний вид податкового збору має властивість часто змінюватися, а тому буде абсолютно незайвим попередньо отримати деякі роз'яснення в податкову службу. Крім того, розмір збору може разюче відрізнятися в двох сусідніх областях. А преференції, які поширюються на одну категорію автовласників, можуть зовсім не мати сили в іншій частині Росії.

Попри те, що в більшій частині питання оподаткування власників ТЗ регулюється місцевими органами самоврядування, існує якийсь перелік осіб, які звільнені від сплати податку незалежно від місця прописки і регіону.

Список тих, хто може мати право на пільги з транспортного податку, виглядає так:

  • учасники бойових дій в період Великої Вітчизняної війни;
  • герої Радянського Союзу та Росії;
  • особи, які були нагороджені орденом Слави 1-3 ступеня;
  • інваліди та ветерани ВВВ;
  • інваліди та ветерани бойових дій, що проходять в інші періоди;
  • опікуни, усиновителі, опікуни або один з батьків дитини-інваліда;
  • інваліди (крім 3-ї групи);
  • особи, які володіють засобом пересування, об'єм двигуна якого не перевищує 70 л. с .;
  • один з усиновителів або батьків у багатодітній родині;
  • особи, які перевозять недієздатних громадян, за умови, що транспортний засіб належить останньому;
  • ліквідатори наслідків аварій техногенного характеру - ЧАЕС, ПО «Маяк», а також особи, які зазнали опромінення в результаті випробувань військової або космічної техніки, ядерної зброї.

У різних регіонах пільги на податок на автомобіль можуть отримати додаткові категорії
У різних регіонах пільги на податок на автомобіль можуть отримати додаткові категорії. Так, наприклад, в Санкт-Петербурзі скористатися перевагою можуть чоловік і жінка загинули під час виконання своїх обов'язків співробітників МНС, за умови, що вони не взяли повторний шлюб.

Податок для людей пенсійного віку

Не всі пенсіонери в Російській Федерації користуються однаковими привілеями в розрізі питання з пільг на оплату мита за транспорт. У деяких регіонах цей збір значно урізаний, а в інших і зовсім скасований. У будь-якому випадку повністю від цього обов'язку звільняються такі категорії осіб:

  • герої Радянського Союзу та Соціалістичної Праці;
  • об'єднання ветеранів, в розпорядженні яких знаходиться транспортний засіб, якщо вони використовують його виключно в робочих цілях;
  • ліквідатори аварії на ЧАЕС та особи, прирівняні до них;
  • інваліди, які використовують транспорт потужністю до 100 л. с .;
  • єдиний батько в родині, що одержала статус багатодітної;
  • дружина військового, який загинув при виконанні.

Більш детальну інформацію по темі можна знайти в статті: « Транспортний податок для пенсіонерів ».

Переваги для інвалідів

Федеральний закон говорить, що деякі поблажки в податкове обкладення передбачені для недієздатних осіб, які є такими за медичними показниками. Щоб скористатися пільговим режимом, необхідно виконати дві умови:

  • легковий автомобіль повинен бути придбаний за кошти органів опіки;
  • пільгове право повинно бути підкріплено посвідченням інваліда.

Особливими пільгами при цьому користуються такі категорії громадян:

  • організації інвалідів або їх об'єднання, які для своєї роботи використовують відповідний транспорт;
  • особи, які отримали інвалідність внаслідок участі ліквідації аварії на ЧАЕС.

Місцева влада активно встановлюють додаткові преференції для деяких категорій осіб. Так, скажімо, в Петербурзі від оплати мита звільнені батьки або опікуни недієздатного громадянина, якщо при цьому потужність транспортного засобу, яким володіє сім'я, не перевищує 150 л. с., а у власності воно перебуває понад 15 років.

Тут можна знайти докладний матеріал на тему: « Транспортний податок для інвалідів ».

Пільги для багатодітних сімей

Особливі умови для багатодітних сімей закріплені на федеральному рівні. Але рішення про надання їм пільг приймається місцевою владою. В цілому такими сім'ями вважаються ті, в яких більше трьох дітей, які не досягли 18 років, або 23 - якщо діти навчаються на денному відділенні.

У будь-якому випадку скористатися правом на зниження податкового збору може тільки один з батьків. При цьому транспортний засіб, що потрапляє під пільги, може бути вибрано їм самим. Наприклад, це може бути легкова машина до 150 л. с., моторолер або мотоцикл. У будь-якому випадку скористатися правом на зниження податкового збору може тільки один з батьків

У більшості випадків, якщо багатодітний батько займається вихованням трьох і більше дітей один, він, як правило, повністю звільняється від обов'язку сплачувати дорожній збір.

Тут можна дізнатися докладніше про транспортний податок для багатодітних сімей .

Пільги для ветеранів праці

Згідно із законодавством, до переліку тих, хто має податкові пільги на сплату транспортного податку, входять і ветерани, які отримали свій статус за досягнення у праці. У федеральному законодавстві дана категорія не згадується. Але більша частина російських регіонів все ж робить такі знижки для своїх трудівників, якими вважаються:

  • громадяни, які отримали посвідчення ветерана праці;
  • особи, нагороджені медалями та орденами;
  • ті, хто почав свій трудовий шлях у неповнолітньому віці в роки ВВВ.

У деяких куточках Росії податкові поблажки надаються тільки першої групи осіб.

За посиланням можна більш детально вивчити питання про « Транспортний податок для ветеранів праці ».

Ветерани бойових дій

Для цієї групи пільговиків також є деякі обмеження. Наприклад, привілеї, що діють в Москві, повністю звільняють їх від сплати податку, але тільки за один транспортний засіб. При цьому найчастіше соціальна підтримка є досить обмеженою і дозволяє не оплачувати тільки стареньке авто, випущене до 1991 року і має під капотом не більше 200 л. с.

Під пільги потрапляє і малопотужне плаваючий засіб пересування. Овдовілі подружжя ветеранів мають можливість продовжити користуватися такими благами, але тільки за умови, що вони не взяли повторний шлюб.

Тут розказано більш детально, що собою являє транспортний податок для ветеранів бойових дій .

чорнобильці

На сьогоднішній день транспортний податок для чорнобильців скасований в більшості російських регіонів. При цьому дана категорія осіб складається не тільки з ліквідаторів аварії та осіб, здоров'я яких понесло серйозної шкоди в силу перебування в зараженій зоні. Сюди ж закон відносить і тих, хто був евакуйований з території ураження, а також тих, хто працював в зоні відчуження після того, як аварія була ліквідована.

Проте далеко не всі області РФ надають таким громадянам податкові преференції. Наприклад, ніяких поблажок немає в Білгородській, Рязанської, Пензенської областях. У Республіці Карелія чорнобильці отримують 50% знижку. А ось Московська, Ленінградська і Пензенська області повністю звільняють їх громадян від транспортного податку.

Отже, розглядаючи питання, хто звільняється від сплати транспортного податку, необхідно ще раз підкреслити, що такими привілеями користуються тільки пільгові категорії громадян. У той же час мало хто знає, що дане право не ставиться в провину російським громадянам автоматично. Воно носить заявний характер і в силу вступає з того моменту, коли пільга була оформлена. Отже, розглядаючи питання, хто звільняється від сплати транспортного податку, необхідно ще раз підкреслити, що такими привілеями користуються тільки пільгові категорії громадян

Наприклад, якщо авто було придбано в травні, а заява подана в серпні, звільнення від сплати мита буде діяти саме з серпня. За всі попередні місяці податок повинен бути виплачений повністю.

Ще одне важливе зауваження по відношенню до тих, хто не платить транспортний податок в Росії в 2019 році, стосується кількості автомобілів. Справа в тому, що якщо вам пощастило і ви можете зарахувати себе до однієї з пільгових категорій, це не означає, що привілей буде поширюватися на всі автомобілі, що знаходяться у вас у власності. В цьому випадку треба буде розв'язати, щодо якого з них буде діяти пільга, з урахуванням, звичайно ж, всіх приписів закону.

Куди подавати заяву

З першого погляду може здатися, що власнику транспортного засобу повинно бути все одно, яке саме підставу зараховує його до категорії пільговиків. Але існує певна процесуальне відмінність:

  • якщо податковий збір за володіння певним видом засобу пересування не передбачений, тоді і якісь дії з боку власника не є обов'язковими;
  • якщо ж податок на транспорт є, але в силу якихось причин автовласник від нього звільнений, тоді необхідно заявити про своє право скористатися перевагою і подати документи, що підтверджують приналежність до пільгової категорії.

Щоб отримати податкові пільги для фізичних осіб з транспортного податку, необхідно для початку підтвердити свій статус відповідним документом і подати прохання про застосування щодо вас пільгових правил.

Зробити це можна в найближчому відділенні податкової інспекції, до якої прикріплений заявник. Подавати прохання треба особисто або через офіційного представника, що має підтверджуватися нотаріально завіреної довіреністю. У заяві слід вказати дані про транспортний засіб і про підстави, які дозволяють зарахувати громадянина до категорії пільговиків.

готуємо документи

Отримати пільги на транспортний податок в 2019 році можна на підставі наступного комплекту паперів:

  1. Заява.
  2. Копії сторінок загальногромадянського посвідчення особи (досить 3 і 5 сторінки).
  3. Документ, що підтверджує право володіння засобом пересування, на яке будуть поширюватися привілеї.
  4. Доказ приналежності до однієї з груп, яка звільняється від сплати податку.

Важливо пам'ятати, що, навіть якщо заявник належить відразу до декількох груп пільговиків, йому необхідно вибрати одну, на підставі якої він і буде користуватися преференцією. Використання відразу декількох законом не передбачено.

Хто має пільги при оплаті транспортного податку: Відео

BIKINIKA.com.ua
Наш общий бизнес-фронт BIKINIKA.com.ua. Казино "Buddy.Bet" обещает вам море азарта и незабываемых моментов. Поднимите ставки и начните выигрывать прямо сейчас.

We have 4 guests online