Розрахунок пожежного ризику / Незалежна оцінка пожежного ризику

  1. Розрахунок пожежного ризику
  2. Випадки, коли потрібне виконання розрахунку пожежного ризику
  3. Оформлення декларації пожежної безпеки
  4. Оцінка пожежного ризику: міра відповідальності
  5. Порядок виконання оцінки пожежного ризику
  6. Класи функціональної пожежної небезпеки і методика розрахунку величин пожежного ризику
  7. Етапи розрахунку пожежного ризику
  8. Перелік ОФП (небезпечні фактори пожежі)

Наш общий бизнес-фронт BIKINIKA.com.ua

У ТОВ «Спецпроект Груп» можна замовити розрахунок пожежного ризику для діючих об'єктів, на яких забезпечення пожежної безпеки здійснюється з деякими порушеннями У ТОВ «Спецпроект Груп» можна замовити розрахунок пожежного ризику для діючих об'єктів, на яких забезпечення пожежної безпеки здійснюється з деякими порушеннями. Ціни на послугу - низькі. Згідно п.3, статті 6, глави 1, розділу I Закону від 22.07.08г «Технічний регламент про вимоги пожежної безпеки» оцінка пожежного ризику не потрібно для об'єктів захисту, на яких виконуються обов'язкові вимоги ПБ, встановлені цим регламентом і різними нормативними документами .

З низкою офіційних документів, правил та ГОСТів можна ознайомитися на відповідних сторінках сайту. Нормативне регулювання оцінки пожежного ризику розвивається з урахуванням появи нових матеріалів і технологій.

Що слід розуміти під визначенням «забезпечена в належному обсязі пожежна безпека об'єкта»? Пожежна безпека об'єкта капітального будівництва вважається забезпеченої при виконанні різних умов. Серед цих умов можна назвати виконання вимог ПБ, передбачених Технічним регламентом, за умови, коли пожежні ризики не перевищують допустимих значень. Допустимі значення ризиків вказані у відповідних нормативних документах.

Розрахунок пожежного ризику

Розрахунок величин пожежного ризику проводиться за спеціальними методиками. На сьогоднішній день діють дві методики визначення розрахункових величин. Одна з них призначена для розрахунку пожежного ризику будівель (будівель і споруд) різних класів функціональної ПО. Ця методика затверджена наказом МНС Росії. Друга методика, також зареєстрована в уповноважених держструктурах, призначена для розрахунку пожежного ризику виробничих об'єктів.

Для цілей оформлення декларації пожежної безпеки співробітники компанії ТОВ «Спецпроект Груп» роблять оцінку пожежного ризику на об'єкти різного функціонального призначення. Дані, отримані в результаті розрахунку, оперативно узгоджуються в Держпожнагляду, Державній експертизі та інших структурах.

Випадки, коли потрібне виконання розрахунку пожежного ризику

Розрахунки за оцінкою пожежного ризику проводяться тільки в тому випадку, коли на діючому об'єкті є порушення вимог законів та інших нормативних документів, що стосуються забезпечення пожежної безпеки. Тобто, на підставі п.3, ст. 6 глави 1Техніческого регламенту розрахунок пожежного ризику може не проводитися за умови виконання обов'язкових вимог ПБ, встановлених ФЗ і нормативними документами іншого типу.

Оформлення декларації пожежної безпеки

Професійно виконані розрахунки пожежного ризику, включаються в декларацію пожежної безпеки об'єкта охорони. На нові об'єкти капітального будівництва декларація розробляється забудовниками, а також особами, які здійснюють проектування об'єкта. Проте, всі необхідні розрахунки доцільно передоручити фахівцям акредитованих компаній.

На діючі будови, будівлі та споруди обов'язок по розробці декларації пожежної безпеки покладається або на власників цих об'єктів, або на осіб, які володіють об'єктами на правах довічно успадкованого володіння, оперативного управління або господарського відання. Для всіх зацікавлених осіб в компанії ТОВ «Спецпроект Груп» розроблена послуга по оцінці пожежного ризику.

Послуги з оцінки і розрахунку ризиків виявляються оперативно і досить професійно. В рамках даної послуги співробітники ТОВ «Спецпроект Груп» виконують не тільки розрахунок (оцінку) пожежного ризику на об'єкт певного функціонального призначення, але і забезпечують отримання позитивного висновку в держструктурах: територіальних підрозділах МНС України, Державного пожежного нагляду, Державної експертизи та ін.

Оцінка пожежного ризику: міра відповідальності

Слід особливо підкреслити, що відповідальність за повноту і достовірність відомостей, а також за точність розрахунків лягає на власників об'єктів охорони. Декларація пожежної безпеки з розрахунками і необхідними відомостями подається до уповноважених держструктури в повідомному порядку.

Оскільки розрахунок пожежного ризику є складовою частиною декларації пожежної безпеки та декларації промислової безпеки, до їх виконання доцільно підключати висококваліфікованих фахівців, що мають значний досвід роботи в даній сфері. Саме такі фахівці працюють в ТОВ «Спецпроект Груп».

Порядок виконання оцінки пожежного ризику

Порядок проведення розрахунку пожежного ризику визначено різними правовими актами РФ, в тому числі «Методикою визначення розрахункових величин пожежного ризику в будівлях, спорудах і будівлях різних класів функціональної пожежної небезпеки», затвердженої Наказом МНС Росії. Все Методики затверджені МНС Російської федерації.

Ці документи є обов'язковими для підприємств і організацій будь-якої організаційно-правової форми, що здійснюють пожежний аудит і виконують проектні роботи в сфері капітального будівництва. Детальний розрахунок пожежних ризиків проводиться в точній відповідності з вимогами цих та інших документів.

Підсумуємо, в яких випадках здійснюється оцінка пожежних ризиків:

  • при проектуванні будинків (будівель і споруд) з відхиленнями від вимог пожежних норм,
  • в разі розробки «Спеціальних технічних умов»,
  • в якості незалежної оцінки пожежних ризиків,
  • в разі виявлення раніше невиявлених порушень пожежної безпеки.

Класи функціональної пожежної небезпеки і методика розрахунку величин пожежного ризику

Основна суть розрахунку пожежних ризиків полягає в зіставленні розрахункової величини з нормативним показником пожежного ризику, встановленим в ФЗ №123-ФЗ. З метою подання декларації пожежної безпеки для об'єктів капітального будівництва виконується оцінка пожежного ризику будівель (будівель і споруд), що відносяться до наступних класів функціональної пожежної небезпеки: Ф 1, Ф 2, Ф 3 і Ф 4. Кожен з цих класів розбитий на підкласи.

Всі будівлі (будівлі та споруди) «розбиті» на групи за функціональною пожежної небезпеки:

  • класу Ф 1 відносяться будівлі, призначені для постійного проживання і / або тимчасового перебування людей;
  • до класу Ф 2 - будинки, будівлі та споруди видовищного, культурного і просвітницького призначення;
  • до класу Ф 3 - будівлі, що належать підприємствам, що надають послуги населенню;
  • до класу Ф4 - пожежні депо, а також будівлі наукових, науково-освітніх установ і проектних організацій.

Для прикладу наводимо розподіл будівель класу Ф 1 на підкласи: Ф 1.1 (неквартірние будинку престарілих, а також дитячі освітні установи та ін.), Ф 1.2 (готелі, кемпінги, гуртожитки та ін.), Ф 1.3 (багатоквартирні житлові будинки). Будівлі класу Ф 2: Ф 2.1 - будівлі театрів, клубів, концертних комплексів, спортивних споруд з трибунами; Ф 2.2 - будівлі установ в закритих приміщеннях: музеїв, танцювальних залів та ін., Ф 2.3 - концертно-театральні установи, спортивні споруди на відкритому повітрі, Ф 2.4 - танцювальні майданчики, виставки і музеї без посадочних місць на відкритому повітрі. Класи Ф 3 і Ф4 також підрозділяються на підкласи.

Тактика розрахунку величини пожежного ризику (ПР) для оформлення декларації пожежної безпеки полягає в зіставленні величини пожежного ризику, отриманого розрахунковим методом для конкретного об'єкта захисту, з нормативним показником пожежного ризику, встановленого Технічним регламентом №123-ФЗ.

За результатами оцінки ступеня небезпеки, що веде до нанесення шкоди життю та здоров'ю людей і знищення матеріальних цінностей, визначаються заходи щодо забезпечення протипожежного захисту .

Етапи розрахунку пожежного ризику

  • аналіз планувальних рішень об'єкта капітального будівництва
  • аналіз інженерно-технічних засобів захисту від пожежі
  • визначення частоти реалізації пожежних ситуацій
  • аналіз евакуаційних шляхів і запасних виходів
  • розрахунок часу, необхідного для евакуації людей
  • визначення розрахункового часу евакуації
  • аналіз технологічних рішень будівлі (будівлі, споруди)
  • оцінка пожежного ризику
  • підготовка рекомендацій щодо забезпечення належного рівня ПО людей
  • формування висновків на підставі розрахунків.

Важливе доповнення: визначення показника величини пожежного ризику будівель полягає в розрахунку цього показника строго індивідуально для мешканців, службовців і можливих відвідувачів в цьому будинку. Чисельним виразом індивідуального пожежного ризику для мешканців, персоналу (службовців) і відвідувачів є частота впливу ОФП на людину, що знаходиться на об'єкті. Де ОФП - небезпечні фактори пожежі. Докладний перелік ОФП розміщений в ст.9 гл.2 ФЗ «Технічний регламент про вимоги пожежної безпеки».

Перелік ОФП (небезпечні фактори пожежі)

ОФП - небезпечні фактори пожежі, вплив яких може привести до сильного отруєння, травми і навіть загибелі людини, а також до матеріальних збитків. До небезпечних факторів пожежі відносяться, зокрема:

  • полум'я;
  • іскри, дим;
  • значне підвищення tº навколишнього повітря;
  • токсичні продукти горіння;
  • токсичні продукти термічного розкладання;
  • знижений рівень концентрації кисню.

Крім первинного впливу небезпечних чинників, існують ще й вторинне прояв ОФП, вплив яких також небезпечно для людини.

До даної категорії відносяться:

  • фрагменти скляних і дзеркальних поверхонь
  • частини апаратів, обладнання, агрегатів і різних конструкцій, зруйнованих в ході пожежі;
  • радіоактивні речовини і матеріали, що виділилися з апаратів і агрегатів;
  • токсичні речовини і матеріали, що виділилися з елементів зруйнованого обладнання;
  • електричний струм, що утворився в результаті винесення високої напруги на металеві та інші струмопровідні частини конструкцій, агрегатів і обладнання.

Небезпечні фактори вибуху

Внаслідок пожежі може статися вибух. Отже, при розрахунку пожежного ризику необхідно враховувати і небезпечні фактори вибуху:

  • максимальний тиск і tº вибуху,
  • висока швидкість наростання тиску при вибуху,
  • значний тиск у фронті вибухової ударної хвилі,
  • фугасні властивості вибухонебезпечного середовища.

Розрахунок пожежного ризику і визначення небезпечних факторів пожежі та вибуху допоможе власникам підприємств прийняти вірне рішення при організації виробничого процесу, розподілі сировинних ресурсів, нарешті, при плануванні приміщень та облаштування вогнеперепинювачів, пилових і водяних заслонів, завіс парових, гідрозатворів. Крім того, розрахунок пожежних ризиків для промислових об'єктів змусить адміністрацію більш відповідально поставитися до вибору апаратів, агрегатів та іншого технологічного обладнання.

Написати повідомлення

Що слід розуміти під визначенням «забезпечена в належному обсязі пожежна безпека об'єкта»?
BIKINIKA.com.ua
Наш общий бизнес-фронт BIKINIKA.com.ua. Казино "Buddy.Bet" обещает вам море азарта и незабываемых моментов. Поднимите ставки и начните выигрывать прямо сейчас.

We have 4 guests online