Розмістили банер в інтернет? Не забудьте про податки!

  1. Що є банерна реклама в мережі?
  2. Ваші витрати, якщо ви рекламодавець
  3. документи
  4. Ваші доходи, якщо ви власник сайту

Наш общий бизнес-фронт BIKINIKA.com.ua

З кожним роком бізнес все більше захоплює мережа інтернет

З кожним роком бізнес все більше захоплює мережа інтернет. Магазинами в мережі вже нікого не здивуєш, давати контекстну рекламу своєї продукції і послуг стало правилом хорошого тону, і рідкісний сайт не рясніє рекламними банерами. Мало який власник сайту відмовиться розмістити у себе рекламу і заробити на цьому. В результаті у виграші і рекламодавець, і власник майданчика, і покупці, знайшли те, що шукали.

Довгий час заробіток з сайту не показувався ні в яких деклараціях. Тепер же інтереси ФНС все більше спрямовуються у всесвітню павутину, і встає реальна проблема: як же легалізувати доходи з сайту. Та й у рекламодавця через збільшення витрат на рекламу в мережі з'являється реальна проблема визнання таких витрат. Як розмістити в інтернеті банер і податок правильно заплатити? Давайте шукати відповіді разом.

Що є банерна реклама в мережі?

Банер - це анімована або статична картинка з рекламною інформацією, при кліці на яку користувач направляється на сайт рекламодавця. Головне завдання банера - розпалювання інтересу і привернення уваги користувача сайту-майданчики, на якому він розміщений.

Таким чином, тут є дві сторони - замовник реклами - рекламодавець, і власник сайту, який надає місце для розміщення банера.

Ваші витрати, якщо ви рекламодавець

Витрати на розміщення рекламних банерів в мережі інтернет є витратами на рекламу, а тому можуть бути враховані для цілей оподаткування прибутку.

Згідно ст. 3 Закону «Про рекламу» реклама - це інформація, яка поширюється будь-яким способом, в будь-якій формі і з залученням будь-яких засобів, адресована невизначеному колу осіб та спрямована на формування або підтримка інтересу до об'єкта рекламування, залучення уваги до нього і його просування на ринку.

Витрати на рекламу діляться на нормовані і не нормовані. Згідно п. 4 ст. 264 НК РФ до ненормованим витрат відносяться зокрема витрати на рекламу через ЗМІ та телекомунікаційні мережі. Відповідно до п.8 ст. 28 закону №38-ФЗ інтернет відноситься до телекомунікаційних каналах.

Тому витрати на розміщення банерів в мережі інтернет визнаються в податковому обліку в повному обсязі (підтвердження - лист Мінфіну № 03-03-06 / 1/41 від 29.01.07 р).

Якщо організація або ІП - рекламодавець знаходиться на ССО, то у витратах можна врахувати і витрати на рекламу (згідно з п.20 ст.346.16), в тому числі і банерну в інтернет. Витрати визнаються після їх оплати та надання послуг, якщо вони документально підтверджені й економічно обгрунтовані.

документи

Для відображення доходів і витрат по банерній рекламі в інтернет у рекламодавця та власника сайту необхідна наявність наступних документів:

- договір на розміщення банера (приклад тут );

- акт здачі-приймання наданих послуг, в якому відображається вартість розміщення реклами та період розміщення.

Якщо власник сайту знаходиться на загальній системі оподаткування (Осно), то він також виставляє рекламодавцю рахунок-фактуру, по якій ПДВ може прийматися до відрахування (якщо рекламодавець на ОСНО).

Вся складність визнання таких витрат полягає в тому, що згідно ст.12 закону №38-ФЗ «Про рекламу» від 13.03.2006 р самі рекламні матеріали або їх копії повинні зберігатися протягом року з моменту останнього розповсюдження реклами або з дня закінчення терміну договору. У зв'язку з цим перевірити, чи дійсно банерна реклама в інтернет розміщувалася, неможливо. Звідси і суперечки з податківцями про визнання таких витрат.

Були ситуації, коли податківці відмовляли у визнанні такого роду рекламних витрат у зв'язку з неможливістю ідентифікації місця розміщення банерів. Однак при зверненні до суду в одному з таких суперечок ФАС Західно-Сибірського округу прийняв сторону платника податків (постанова від 24.08.09 № Ф04-4764 / 2009 г. (12410-А27-49)).

В іншій ситуації (постанова ФАС Волго-Вятського округу від 19.09.06 № А79-1054 / 2006) справу виграли податківці. Вагомим аргументом стала інформація про відсутність оновлень на сайті і роздруківка сайту.

Таким чином, спори з податковою інспекцією можливі. Однак можна спробувати відстояти свою правоту в суді. Крім того, корисно зробити і зберегти хоча б роздруківки сайту з банерної рекламою на ньому.

Ваші доходи, якщо ви власник сайту

Розберемося, як вести облік доходів власнику сайту від розміщення на ньому банерної реклами. Як розмістити у себе чужий баннер і податки заплатити? Що це за вид діяльності? За кодами КВЕД розміщення реклами на сайті в будь-якому вигляді (банери, контекстна реклама і т.п.) підходить під 74.40 - Рекламна діяльність, тому що ця група включає надання місця для реклами.

Яку ж систему оподаткування може застосовувати власник такого сайту? Під ЕНВД даний вид діяльності не потрапляє, оскільки це реклама не зовнішня і не на транспортних засобах.

Якщо власник майданчика задовольняє умовам застосування ССО (докладніше про них тут ), То він може подати заяву на використання цього податкового режиму (як перейти на ССО читайте тут ). Якщо основний дохід йде саме від продажу рекламних місць, тобто витрати незначні, то виправданим буде застосування ССО з об'єктом «доходи» за ставкою 6%.

Якщо права на ССО немає, то використовується загальна система оподаткування. Спрощену систему оподаткування присвячений на нашому сайті цілий розділ, тому якщо вам цікава ця тема - вам сюди . Про облік доходів на ССО можна прочитати тут . Про те, як заповнити книгу доходів і витрат, інформацію шукайте тут .

А ви враховуєте доходи або витрати по банерній рекламі на сайтах? Як відноситься податкова інспекція до визнання таких витрат? Поділіться, будь ласка, в коментарях!

Що є банерна реклама в мережі?
Як розмістити в інтернеті банер і податок правильно заплатити?
Що є банерна реклама в мережі?
Як розмістити у себе чужий баннер і податки заплатити?
Що це за вид діяльності?
Яку ж систему оподаткування може застосовувати власник такого сайту?
А ви враховуєте доходи або витрати по банерній рекламі на сайтах?
Як відноситься податкова інспекція до визнання таких витрат?
BIKINIKA.com.ua
Наш общий бизнес-фронт BIKINIKA.com.ua. Казино "Buddy.Bet" обещает вам море азарта и незабываемых моментов. Поднимите ставки и начните выигрывать прямо сейчас.

We have 4 guests online