Реклама «в законі», або Зніміть це негайно!

Наш общий бизнес-фронт BIKINIKA.com.ua

Визначимося відразу: відповідно до Житлового кодексу, будь-які рекламні конструкції на фасаді будинку, в під'їзді або в ліфті можна встановити тільки за згодою власників 2/3 приміщень в ньому.

При цьому федеральний закон «Про рекламу» та Положення про порядок розміщення засобів зовнішньої реклами на території Казані свідчать: при установці «наружки» потрібне отримання дозволу державного органу. Всі ці документи знаходяться на офіційному сайті мерії Казані у відкритому доступі, і з ними може ознайомитися кожен охочий. Для більш детального «розбору польотів» звернемося до прикладів.

Проблеми казанців з вул. Татарстан

В кінці минулого року жителі одного з будинків по вул. Татарстан в Казані звернулися в мерію зі скаргою: на фасаді їхнього будинку вже кілька років була зовнішня рекламна конструкція розміром аж з 7 поверхів - з сьомого по чотирнадцятий. За словами мешканців, ніяких зборів не проводилось, і їх згоди на установку ніхто не питав. Масла у вогонь обурення людей підлив наступний факт: в один «прекрасний» день на конструкцію встановили підсвічування, яка горіла з 18.00 до 2 години ночі. Про спокійний сон жителям з тих пір можна було забути. Керуюча ж компанія стверджувала: з рекламною компанією укладено договір на підставі виданого їй виконкомом Казані дозволу. При цьому власником рекламної конструкції в різних документах значилися фірми з різними назвами.

Після всіх перипетій і з'ясувань обставин, мерія винесла вердикт: реклама встановлена ​​самовільно, власнику винесено припис про її демонтаж. Однак і тоді прибирати конструкцію з фасаду житлового будинку ніхто поспішати не став. Тому матеріали були направлені до суду.

«Ліві» банери і щити - геть

Відповідно до Житлового кодексу Росії (ЖК РФ), будь-яка установка і експлуатація рекламних конструкцій з використанням спільного майна в багатоквартирному будинку може здійснюватися тільки на підставі загальних зборів власників. Причому свою згоду на розміщення реклами повинні дати власники не менше 2/3 приміщень. Це стосується і конструкцій на дахах, і банерів на фасадах, і рекламних щитів на стіні перед під'їздом, в самому під'їзді і в ліфті.

Якщо реклама встановлена ​​без згоди власників, то всі подібні конструкції керуюча компанія або ТСЖ зобов'язані прибрати. Інакше жителі вправі звертатися в жілінспекциі або в суд.

До речі, часто щити, встановлені в під'їздах і ліфтах, за документами вважаються «інформаційними стендами», де повинні розміщуватися офіційні дані від КК або ЖЕУ, інформація про заходи протипожежної безпеки і т. Д. А на ділі велику частину місця на цих щитах часто займає реклама. З точки зору житлового законодавства, подібна підміна понять зовсім нічого не змінює. Якщо власники проти - такі щити керуюча компанія теж повинна прибрати.

Плюси від реклами

Тим часом, розміщення реклами на деяких будинках може принести досить відчутну користь власникам житла.

Можна, наприклад, розділити доходи від розміщення реклами між усіма власниками загального майна пропорційно часткам приміщень в будинку, якими вони володіють. Це дозволено відповідно до статті 248 ЦК України. Також можна, за рішенням загальних зборів, спрямувати надходження від реклами на зміст і ремонт будинку або на оплату комунальних послуг за так звані загальнобудинкові потреби.

Відповідно до ЖК РФ, давати чи не давати згоду на розміщення рекламних конструкцій з використанням спільного майна будинку - виняткова прерогатива загальних зборів власників приміщень. Будь-який інший порядок незаконний.

Саме рішення має підтвердити протокол загальних зборів. До речі, на загальних зборах ще бажано прийняти рішення про те, хто буде укладати договір на розміщення реклами від імені власників. Це може бути КК або ТСЖ, а може бути, наприклад, один з жителів. Як підкреслюють юристи, в іншому випадку укладення договору буде пов'язане з дуже великими юридичними труднощами.

Самозахист від порушників

Повернемося до прикладу з казанським будинком. Як з'ясувалося, навіть якщо власники рекламної конструкції не збираються добровільно її демонтувати, мешканці можуть самостійно позбавитися від набридливої ​​реклами, причому на законних підставах.

За словами Раміля Мулліна (під час описуваних подій, на початку 2013 р він займав посаду начальника казанського Управління адміністративно-технічної інспекції - прим. Редакції), в разі установки рекламної конструкції шляхом самовільного приєднання до чужої власності допускається самозахист права власності. Іншими словами, мешканці як власники нерухомого майна мають право усунути конструкцію, навіть не звертаючись до суду. На це є постанова Президії Вищого Арбітражного суду №8263 / 10. Рекламну конструкцію при цьому дозволяється утримувати до відшкодування витрат, понесених з демонтажу.

Алена Мартинець, Kazned. ru (В статті використані мат-ли видання « Квадрат' »)

BIKINIKA.com.ua
Наш общий бизнес-фронт BIKINIKA.com.ua. Казино "Buddy.Bet" обещает вам море азарта и незабываемых моментов. Поднимите ставки и начните выигрывать прямо сейчас.

We have 4 guests online