Заміна "банківських" дні на "календарні"

Наш общий бизнес-фронт BIKINIKA.com.ua

Організація вказала в контракті для СМП оплату протягом 30 банківських днів, але в 44-ФЗ зазначено, що в разі укладення контракту з СМП необхідно вказати не більше 30 календарних днів. Чи не буде порушенням, якщо організація внесе зміни в контракт і замінить "банківські" дні на "календарні"?

Як працювати з електронними торговими майданчиками

Оксана Баландіна, шеф-редактор Системи Держзамовлення Оксана Баландіна, шеф-редактор Системи Держзамовлення

З 1 липня 2018 року по 1 січня 2019 року біля замовників перехідний період - дозволено проводити і електронні, і паперові процедури. З 2019 року конкурси, аукціони, котирування і запити пропозицій на папері заборонять, крім восьми винятків.
Читайте, які закупівлі проводити на ЕТМ, як вибрати ділянку та отримати електронний підпис, за якими правилами укладати контракти в перехідний період і після.

Дізнатися більше

Так, відповідно до ч. 8 ст. 30 Закону № 44-ФЗ в контракт, що укладається з суб'єктом малого підприємництва або соціально орієнтованої некомерційною організацією, включається обов'язкова умова про оплату замовником поставленого товару, виконаної роботи (її результатів), наданої послуги, окремих етапів виконання контракту не більше ніж протягом 30 днів з дати підписання замовником документа про приймання, передбаченого ч. 7 ст. 94 Закону № 44-ФЗ. Таким чином, умова про те, що оплата буде проводитися протягом 30 робочих днів з моменту державної реєстрації муніципального контракту неприпустимо.

Висновок про неприпустимість включення в даному випадку в контракт умови про термін оплати контракту, що перевищує 30 календарних днів, підтверджується позицією антимонопольних органів.

Так, в рішенні Свердловського УФАС Росії від 06.10.2015 за скаргою № 1271-З антимонопольним органом встановлено, що замовником в порушення ч. 8 ст. 30 Закону № 44-ФЗ в умови контракту включений термін оплати поставленого товару, що перевищує 30 днів з дати підписання замовником документа про приймання.

У рішенні Вологодського УФАС Росії від 01.10.2015 у справі № 5-2 / 240-15 антимонопольний орган визнав замовника порушили ч. 8 ст. 30 Закону № 44-ФЗ з огляду на встановлення останнім терміну оплати за контрактом в робочих днях, а не в календарних, як це вказано в даній нормі.

Слід зазначити, що положення ст.ст. 34 і 95 Закону № 44-ФЗ не передбачають спеціальних підстав для внесення змін до контракту, в разі зазначеному у Вашому питанні.

Отже, у випадку, зазначеному у Вашому питанні, у замовника немає правових підстав для внесення змін до контракту (проект контракту).

Однак, вважаємо, що в даному випадку замовник може розглянути можливість щодо внесення змін до контракту, з метою виправлення сталася технічну помилку і приведення його у відповідність положень ч. 8 ст. 30 Закону № 44-ФЗ.

Що стосується відповідальності, яка може бути виявлена ​​контрольними органами за дані дії замовника.

Формально, замовник не має права вносити зміни в контракт, у випадках, не передбачених положеннями Закону № 44-ФЗ. Однак, у Вашому випадку, вважаємо, що замовник при перевірці контролюючими органами може повідомити, що внесення змін до контракту здійснено з метою дотримань положень Закону № 44-ФЗ, зокрема умов про оплату замовником.

Слід зазначити, що статтею 2.9. КоАП РФ встановлено, при малозначності вчиненого адміністративного правопорушення суддя, орган, посадова особа, уповноважені вирішити справу про адміністративне правопорушення, можуть звільнити особу, яка вчинила адміністративне правопорушення, від адміністративної відповідальності і обмежитись усним зауваженням.

Згідно постанови Пленуму Верховного суду РФ від 24 березня 2005 року № 5, малозначним адміністративним правопорушенням є дія або бездіяльність, хоча формально і містить ознаки складу адміністративного правопорушення, але з урахуванням характеру вчиненого правопорушення та ролі правопорушника, розміру шкоди та тяжкості наслідків, що настали не становить істотної порушення охоронюваних суспільних правовідносин.

Отже, вважаємо, вищевказане дію замовника може бути визнано малозначним адміністративним правопорушенням , Тому що замовник:

- в найкоротші терміни виправив сталася технічну помилку;

- не спричинило шкідливих наслідків охоронюваних суспільних правовідносин;

- не привертати раніше до відповідальності за подібним правопорушення (слід враховувати в разі якщо посадова особа що раніше не притягувався до адміністративної відповідальності).

Журнал «Госзакупкі.ру» - єдиний журнал, на сторінках якого практичні роз'яснення дають не тільки провідні експерти галузі, а й фахівці ФАС Росії і Мінекономрозвитку Росії.
Підписатися по акції >>

Підписатися по акції >>

Журнал «Госзакупкі.ру» - це журнал, на сторінках якого практичні роз'яснення дають провідні експерти галузі, а матеріали готуються за участю фахівців ФАС і Мінфіну. Всі статті журналу - це вища ступінь достовірності.

Всі статті журналу - це вища ступінь достовірності

Довідкова Система Держзамовлення - незамінний помічник для тисяч замовників і постачальників завдяки грамотним рекомендаціям, чітким відповідям на питання і унікальним шаблонами. Онлайн-помічник, зручні сервіси та розраховувачі значно спростять вашу роботу.

Онлайн-помічник, зручні сервіси та розраховувачі значно спростять вашу роботу

Асистент замовника - онлайн-сервіс, який допомагає автоматизувати документообіг з планування закупівель. Ви швидко і правильно сплануєте закупівлі, перевірите план на предмет помилок, створите електронну і друковану форму звіту по закупкам у едпоставщіка і завантажте готові документи в ЄІС.

Чи не буде порушенням, якщо організація внесе зміни в контракт і замінить "банківські" дні на "календарні"?
BIKINIKA.com.ua
Наш общий бизнес-фронт BIKINIKA.com.ua. Казино "Buddy.Bet" обещает вам море азарта и незабываемых моментов. Поднимите ставки и начните выигрывать прямо сейчас.

We have 4 guests online