Реквізити ІП: зразок оформлення, які з них обов'язкові і додаткові, юридичну адресу та інші

  1. Що таке реквізити ІП та з яких елементів складаються
  2. Обов'язкові та додаткові реквізити ІП
  3. Обов'язкові реквізити ІП
  4. Додаткові реквізити ІП
  5. Банківські реквізити ІП
  6. Адреса реєстрації ІП
  7. Як дізнатися адресу реєстрації ІП
  8. Реквізити податкової інспекції для ІП
  9. Як дізнатися ІН та ІПН підприємця
  10. Повідомлення про зміну реквізитів ІП

Наш общий бизнес-фронт BIKINIKA.com.ua

Кожен початківець ІП в міру оформлення відносин з контрагентами обов'язково стикається з терміном «реквізити». Зокрема, їх ІП повинен вказувати в договорах з контрагентами: замовниками, постачальниками, виконавцями за цивільно-правовими контрактами. Якщо ж він наймає працівників, вступаючи з ними в трудові відносини, включати свої реквізити повинен і в трудовий договір. Ось і виникає питання - а що, власне, вносити у відповідний розділ? Давайте розберемося. Адже відповідь не так складний, як може здатися.

Що таке реквізити ІП та з яких елементів складаються

Реквізитами прийнято називати набір відомостей про ІП, які дозволяють контрагенту:

  1. Ідентифікувати потенційного партнера, перевірити інформацію, що той надає про себе, переконатися в її достовірності.
  2. Виконати свої зобов'язання перед ним, що випливають з співпраці сторін.
Кожен початківець ІП в міру оформлення відносин з контрагентами обов'язково стикається з терміном «реквізити»

Дуже зручно оформляти свої реквізити в окремій карті партнера

Обов'язкові та додаткові реквізити ІП

Реквізити кожного підприємця діляться на дві групи:

  • обов'язкові;
  • додаткові.

Обов'язкові реквізити ІП

Обов'язковими реквізитами ІП називаються відомості, що дозволяють перевірити його статус в податковій інспекції. До них відносяться:

  1. П. І. Б.
  2. ІН: основний державний реєстраційний номер індивідуального підприємця - унікальний набір з 15 цифр, прісваевамий підприємцю при державній реєстрації і використовуваний згодом як його основний ідентифікатор. Міститься в свідоцтві про реєстрацію ІП, виданому до 1 січня 2017 року, а для бізнесменів, зареєстрованих після цієї дати - в листі записи ЕГРІП (Єдиний державний реєстр індивідуальних підприємців).
  3. ІПН: індивідуальний номер платника податків - підприємці, на відміну від юридичних осіб, які не отримують окремого ІПН, а використовують наявний номер фізичної особи. Унікальний набір з 12 цифр. Якщо у майбутнього ІП немає ІПН, той присвоюється одночасно з реєстрацією в цій якості. Використовується для ідентифікації всіх податкових платежів від імені свого володаря. Якщо бізнесмен одночасно отримує інші доходи, наприклад, зарплату, працюючи за наймом, здає квартиру як фізична особа, отримує дивіденди, грає на біржі і т. П., При сплаті ним податків з усіх цих доходів використовується один ІПН. Про присвоєння ІПН видається спеціальне свідоцтво, в якому той і міститься. Юридичним особам поряд з ІПН присвоюється КПП - код причини постановки на облік. Таких кодів у одній компанії може бути кілька. Втім, для ІП все це неактуально, йому КПП не потрібен і не присвоюється.
  4. Адреса реєстрації.

Це мінімальний набір реквізитів, які включаються в договори та інші офіційні документи незалежно від тих чи інших обставин діяльності конкретного ВП.

Додаткові реквізити ІП

До розряду додаткових реквізитів підприємця відносяться ті, які він використовує на додачу до обов'язковим з таких причин:

  • через обставини;
  • за власною ініціативою;
  • на прохання або вимогу контрагента.

Такими реквізитами є:

  • фактична адреса;
  • Контактна інформація;
  • банківські дані.

Фактична адреса використовується, якщо той не збігається з адресою реєстрації. Це можливо внаслідок таких причин:

  • ІП проживає не за адресою реєстрації;
  • використовує для діяльності офіс і все ділові комунікації веде через нього, що видається цілком логічним;
  • користується складами, виробничими та адміністративними (офісом) приміщеннями за різними адресами, а знати, де всі вони знаходяться, потрібно контрагенту для максимально комфортного взаємодії.

У всіх випадках, коли необхідно вказати фактичну адресу, він включається в набір реквізитів на додаток до адреси реєстрації.

Набір контактної інформації залежить від засобів комунікації, які вважають за краще сам ІП і його контрагенти. Мінімальний найчастіше включає номер мобільного телефону та адресу електронної пошти. Цей набір в поєднанні з поштовим і фактичною адресою (якщо є) необхідний для комунікації з державними і муніципальними структурами. Месенджери в набір офіційних каналів зв'язку між чиновниками та громадянами в 2018 році не входять, хоча не можна виключати змін в майбутньому. Що стосується месенджерів в спілкуванні з контрагентами, то тут все залежить від уподобань конкретного клієнта.

Один з моїх сьогоднішніх замовників веде ділове листування виключно через телеграм. Його політика: немає Телеграма - немає співпраці. А оскільки наш спільний проект цікавий і вигідний мені, заради нього я завів аккаунт в цьому мессенджере і собі. Інші вважають за краще Вотсап, і їм теж йду назустріч. А в колишні роки, коли я сам ще був ІП (зараз взаємодію із замовниками як фізична особа), активно використовував Скайп.

Якщо ІП воліє вести ділову переписку через абонентський ящик, вказати його має сенс серед контактної інформації, позначивши як поштову адресу або адресу для переписки.

Використання послуг Пошти Росії підприємцю знадобиться як мінімум для обміну з контрагентами, які можуть розташовуватися по всій країні і за її межами, оригіналами договорів, додаткових угод до них і т. П. Можливі й варіанти, коли, наприклад, замовник готовий оплатити рахунок в електронному вигляді, але просить обов'язково надіслати оригінал з «мокрою» печаткою, якщо ІП її використовує.

Використання банківських реквізитів стає обов'язковим, коли у ІП є банківський рахунок і планується безготівкова форма розрахунків. Оплата по безналу найчастіше найбільш зручна при взаємодії підприємця з юрособами або між ІП, а іноді і ІП з фізособами. Але рахунку в банку, як і друку, підприємець може і не мати, а всі розрахунки з контрагентами вести готівкою. Тому банківські реквізити в набір обов'язкових не входять. Та й функцію ідентифікації ІП вони не виконують.

Зразок повних реквізитів ІП

Банківські реквізити ІП

У цю окрему групу реквізитів виділяються відомості, обов'язкові для проведення безготівкового платежу на рахунок ВП. До них відносяться:

  • номер розрахункового рахунку підприємця, на листі часто позначається р / с;
  • назва банку, якщо є - номер або інший ідентифікатор офісу, відділення та філії банку, в якому відкрито рахунок;
  • БИК - банківський ідентифікаційний код, який використовується для внутрішньої ідентифікації банку. Власний БИК зазвичай є не тільки у головного офісу банку, але і кожного його філії, крім операційних кас / офісів і касових офісів. В цьому випадку потрібно вказувати БИК своєї філії;
  • номер кореспондентського рахунку банку в Банку Росії (ЦБ РФ), де такий рахунок є у кожного російського банку. Зазвичай в побуті іменується кореспондентському рахунку, а на письмі позначається к / с;
  • ІПН і КПП банку.

У спілкуванні з працівниками банку, якщо потрібно уточнити реквізити, краще використовувати звичні їм скорочені і прийняті в побуті позначення - БИК, кореспондентському рахунку і т. П.

П

Свої банківські реквізити кожен підприємець повинен знати напам'ять

В окремих випадках в банківські реквізити можуть включатися адресу банку або конкретного відділення.

Перш ніж підписувати договір і виставляти рахунки, можна зв'язатися з бухгалтерією контрагента і уточнити, який саме набір реквізитів по вашого рахунку потрібен їм для оплати. Правильно оформити рахунки допомагають різні спеціалізовані бухгалтерські послуги, наприклад, 1С, Моя справа та інші.

Адреса реєстрації ІП

Під адресою реєстрації ІП мається на увазі адреса його реєстрації за місцем проживання. У побуті ця реєстрація також називається постійної або пропискою. Це той самий адреса, який містить штамп в паспорті ВП у графі «Місце проживання».

ІП реєструється виключно за адресою місця проживання майбутнього підприємця. Навіть якщо він за адресою прописки не живе, значитися в податковій інспекції він все одно буде за місцем проживання, а діяльність має право вести по всій країні без географічних обмежень.

Закон не забороняє ІП бути зареєстрованим в одному регіоні, а вести діяльність в іншому

Якщо ІП застосовує загальну систему оподаткування (Осно), спрощену (ССО) або сплачує єдиний сільгоспподаток (ЕСХН), податки він сплачує за місцем реєстрації, де б не проживав і не вів діяльність. А ось коли він стає платником єдиного податку на поставлений дохід (ЕНВД) або застосовує патентну систему (ПСН), ситуація змінюється. Адже можливість застосування цих режимів, ставки податку або вартість патенту регулюються місцевим законодавством. Тому ВП у таких випадках повинен ставати на облік за фактичним місцем знаходження і податки платити в бюджет території перебування. А ось відрахування у позабюджетні фонди робити як і раніше за місцем реєстрації.

Якщо у людини немає реєстрації за місцем проживання, зареєструвати ІП він має право за місцем перебування. Така реєстрації в побуті називається також тимчасової.

Якщо ІП постійно зареєстрований за однією адресою, а тимчасово - по іншому, як адресу реєстрації він використовує той, де зареєстрований постійно.

Буває і так, що ІП постійно зареєстрований за однією адресою, живе по іншому, а тимчасова реєстрація у нього взагалі по третьому, де він і не був ні разу. Фіктивна реєстрація - порушення закону. Але часто люди йдуть на це, щоб полегшити пристрій дитини в дитячий сад або школу, здати на права не за місцем прописки і т. П. У такій ситуації як поштову адресу можна зазначати фактичну. А адресу фіктивної тимчасової реєстрації взагалі ніде не згадувати, крім випадків, для яких вона оформлялася. А з підприємницькою діяльністю вони зазвичай не пов'язані.

Як дізнатися адресу реєстрації ІП

На відміну від юридичної особи, юридична адреса якого можна дізнатися за допомогою виписки з ЕГРЮЛ або сервісу «Ризики бізнесу: перевір себе і контрагента» на сайті Федеральної податкової служби (ФПС) Росії, ні електронна або паперова виписка з ЕГРІП, ні згаданий сервіс відомостей про адресу реєстрації ІП не містять. Ця інформація захищена федеральним законодавством про персональні дані і не може бути представлена ​​так запросто.

Ця інформація захищена федеральним законодавством про персональні дані і не може бути представлена ​​так запросто

Відмітка про реєстрацію місця проживання проставляється в паспорті

Однак спосіб отримати ці відомості законним шляхом є.

Для цього треба звернутися в будь-яку податкову інспекцію за державною послугою, яка називається наданням відомостей з ЕГРІП. Не плутати з паперової офіційної випискою з ЕГРІП, де, як уже було сказано, саме цієї інформації немає.

У «шапці» заяви потрібно вказати такі відомості про себе:

  • П. І. Б .;
  • ІПН;
  • паспортні дані: серія, номер, коли і ким виданий, код підрозділу, адреса реєстрації;
  • телефон для зв'язку;
  • поштову або електронну адресу.

У самому тексті вказуються:

  • суть звернення;
  • П. І. Б. підприємця, адреса якого потрібен;
  • його ІПН і ІН;
  • спосіб надання запитуваних відомостей: видати особисто або відправити поштою. Якщо спосіб не зазначений, відповідь буде за замовчуванням відправлений поштою.

Під документом проставляються дата і підпис. Скласти заяву допоможе зразок .

Ця держпослуг платна, держмито в 2018 році дорівнює 200 рублів за стандартний запит і 400 рублів - за терміновий. Термінова виписка буде готова на наступний робочий день, звичайну доведеться почекати п'ять робочих днів. Якщо ви виберете варіант поштової доставки, додайте час на пересилку.

Зазвичай адреса реєстрації ІП потрібен для звернення до суду та досудового врегулювання претензій, якщо угода за законом підлягає розгляду в арбітражному суді. Цей варіант стосується тільки спорів між ІП та ВП з ​​юридичними особами. Втім, якщо між сторонами, що сперечаються був укладений договір, вся потрібна інформація про ІП повинна бути в ньому.

Якщо судитися з ІП ​​хоче фізична особа, наприклад, клієнт або покупець, незадоволений якістю товару або послуги, є й інший варіант. Досить звернутися до суду загальної юрисдикції за своїм місцем проживання і клопотати про запит в податкову про надання адреси реєстрації підприємця. Проблем з такими клопотаннями зазвичай не буває. А відмовити суду податківці не вправі.

ІПН та ІН ІП зазвичай містяться в виданому їм чеку або бланку суворої звітності.

Реквізити податкової інспекції для ІП

Реквізити «рідний» податкової інспекції підприємця в 2018 році можуть знадобитися для оплати податків і відрахувань у позабюджетні фонди.

Кінцевим одержувачем соціальних відрахувань на пенсійне, медичне та соціальне страхування буде відповідний фонд, але адміністратором виступає податкова інспекція. Туди ІП повинен направляти і самі внески, і звітність по ним.

Запросити реквізити для оплати податків і відрахувань бізнесмен може, звернувшись в свою ИФНС особисто, через довірену особу або поштою. Але найшвидший і простий спосіб їх отримати в 2018 році - скористатися сервісом « Визначення реквізитів ИФНС, органу реєстрації ЮЛ або ІП, які обслуговують дану адресу ».

Діємо в такій послідовності:

  1. Кількома по потрібному посиланню. На сторінці, відзначаємо варіант «Фізична особа / ІП».

    Відзначено потрібний варіант - фізособа або ІП

  2. За допомогою випадаючих списків вводимо шуканий адресу.

    Індекс вводимо від руки, суб'єкт РФ і вулицю вибираємо з випадаючих списків, ввівши перші дві-три букви. Решта вводимо від руки

  3. Чекаємо відкриття нової сторінки, при необхідності вибираємо свій район і натискаємо на кнопку «Далі», розташовану в правому нижньому кутку.

    Вибираємо потрібне муніципальне утворення і йдемо далі

  4. Отримуємо результати.

    Реквізити податкової інспекції. Звідси можна перейти на сервіси оплати або формування платіжного документа

Як дізнатися ІН та ІПН підприємця

Джерелом інформації про ІПН та ІН можуть бути такі документи:

  1. Договір з ВП.
  2. Чек, виданий в належній йому торгової або сервісної точки.
  3. Бланк суворої звітності.
  4. Будь-який документ з печаткою ВП. У відбитку ці відомості вказані, але іноді він виявляється розмитим.

Якщо ж ні одного такого документа під рукою немає, можна скористатися сервісом на сайті ФНС РФ. Ця інформація, на відміну від адреси реєстрації, не є конфіденційною. Отримати її можна швидко і безкоштовно.

Для цього діяти потрібно так:

  1. Переходимо по посиланню на електронний сервіс « Ризики бізнесу: перевір себе і контрагента ».
  2. У блоці «Критерії пошуку» вибираємо варіант пошуку по П. І. Б. та регіону. За ІПН і ІН ми нічого не знайдемо, так як за ними і прийшли.

    Тут потрібно вибрати пошук по П. І. Б. та регіоном проживання

  3. Вводимо П. І. Б. підприємця і вибираємо в випадаючому списку регіон його проживання.

    Тут потрібно заповнити всі поля

  4. Вводимо капчу і натискаємо на «Знайти» в правій нижній частині сторінки.
  5. Отримуємо результат. Крім П. І. Б., ІПН і ІН, нам будуть доступні також відомості про дату присвоєння ІН. Якщо ж ІП офіційно припинив діяльність, відобразиться і дата її припинення.

    Сторінка з результатами пошуку

Повідомлення про зміну реквізитів ІП

Такі обов'язкові реквізити ІП, як ІПН і ІН, не змінюються. ІПН супроводжує підприємця все життя, ІН - весь період підприємницької діяльності. Якщо ж ІП вирішить припинити підприємницьку діяльність, а потім її відновити, податкова присвоїть йому новий ІН. Але тоді йому не треба буде нікого про це повідомляти: всі відносини з контрагентами доведеться вибудовувати наново.

У 2016 році я закрив своє ВП. Так склалося, що основний дохід я отримував від роботи за наймом і за цивільно-правовими договорами. А надходження від підприємницької діяльності були настільки незначні, що заради них робити постійно зростаючі фіксовані платежі до фондів мені стало невигідно. Коли я захочу знову стати ІП, це буде нова історія, з моєї колишньої підприємницькою діяльністю формально незв'язана. Якщо я і відновлю відносини з кимось із колишніх замовників, з якими працював як підприємець, всі договори доведеться укладати з нуля і з новими реквізитами.

Можуть змінитися у ІП такі реквізити:

  • П. І. Б. - часто змінюють прізвища жінки при вступі в шлюб або розлучення.
  • Адреса реєстрації.
  • Контактні дані.
  • Банківські реквізити.

Обов'язки повідомляти будь-які державні структури, зокрема, податкову інспекцію, про зміну цих даних у ІП обов'язки немає. При зміні прізвища, імені, по батькові та адреси реєстрації про це повідомить, куди слід, відповідний підрозділ ГУВМ МВС. А про відкриття і закриття банківського рахунку - банк.

Інформування податкової інспекції про зміну персональних даних ІП та внесення актуальної інформації в ЕГРІП займає до 20 днів. З них 15 закон відводить ГУВМ МВС на повідомлення податківців, а п'ять - податкової інспекції на внесення коректив в ЕГРІП. При зміні прізвища самому ІП законом відводиться місяць на обмін паспорта.

Сам ІП, якщо хоче, може прискорити цей процес, подавши в свою ИФНС (при зміні місця проживання - вже за новою адресою) заяву про внесення змін до ЕГРІП за формою Р24001 (скачати бланк и зразок заповнення). Передати в ИФНС документ він може особисто, через представника за дорученням або поштою. Зміни податківці внесуть протягом п'яти робочих днів.

Що стосується контрагентів, повідомити їх підприємцю потрібно обов'язково - і чим швидше, тим краще. Чи не затягувати з цим в його ж інтересах. При цьому порядок повідомлення, включаючи терміни і форму, може бути регламентований договором з конкретним партнером. В цьому випадку треба орієнтуватися за умовами договору. Наприклад, якщо там прописано, що повідомлення робиться по електронній пошті, значить, так і треба діяти. Договір може також включати терміни, не пізніше яких необхідно зробити повідомлення про нові реквізити, і санкції за їх зрив. Скажімо, виплату неустойки в прописаному в договорі розмірі.

За замовчуванням найнадійнішим способом вважається напрямок повідомного листи з новими реквізитами на адресу контрагента поштою з повідомленням про вручення та з описом вкладень. У разі спору доказ такої відправки буде для суду залізобетонним аргументом.

При складанні повідомного листи можна взяти за основу зразок .

Повідомлення про зміну реквізитів: лист складено від імені ТОВ, але ІП може взяти його за основу, підставляючи свої дані

З досвіду підприємницької діяльності можу сказати, що зміна банківських реквізитів чревата ускладненнями. Ваше повідомлення можуть втратити, забути передати, кому слід, та й бухгалтер нерідко переводить гроші за старим рахунком, внесеного в програму. У моїй практиці такий казус вийшов з великою компанією, за сумісництвом колишній одним з найцікавіших замовників. На щастя, колишній рахунок в банку, за яким пішов черговий платіж, я ще не закрив.

Реквізити - обов'язковий супутник підприємницької діяльності. Втім, як показує практика, в ступор вони здатні повалити тільки початківця ІП, що робить перші кроки на поки що незвіданому для нього терені. У міру ж накопичення досвіду все пов'язані з ними питання вирішуються, як то кажуть, «на автоматі».

Ось і виникає питання - а що, власне, вносити у відповідний розділ?
BIKINIKA.com.ua
Наш общий бизнес-фронт BIKINIKA.com.ua. Казино "Buddy.Bet" обещает вам море азарта и незабываемых моментов. Поднимите ставки и начните выигрывать прямо сейчас.

We have 4 guests online