Оформлення банківської гарантії: процедура, порядок

  1. Підготовчі роботи для отримання банківської гарантії
  2. Вибір кредитної організації
  3. Банківська гарантія: що це таке і для чого вона потрібна: Відео
  4. Електронна банківська гарантія
  5. Додаткові умови
  6. Порядок дій для отримання необхідного документа

Наш общий бизнес-фронт BIKINIKA.com.ua

для участі в державній закупівлі обов'язковою умовою є наявність банківської гарантії. Процедура по її отриманню може представляти деякі складності, впоратися з якими в силах не далеко не всі компанії. Саме тому перш ніж висувати свою кандидатуру на участь у конкурсі, необхідно розібратися, як проводиться оформлення банківської гарантії.

Дана умова є документ, відповідно до якого компанія, яка бажає стати переможцем будь-якого тендеру, зобов'язана звернутися в кредитну організацію за наданням «страховки» Дана умова є документ, відповідно до якого компанія, яка бажає стати переможцем будь-якого тендеру, зобов'язана звернутися в кредитну організацію за наданням «страховки». Її метою є зобов'язання банку виплатити певну суму підприємству-замовнику в тому випадку, якщо обрана фірма не впоралася з виконанням умов за укладеним договором.

Підготовчі роботи для отримання банківської гарантії

В даний час недоцільно замислюватися про отримання даного документа вже після участі в аукціоні. Це пов'язано з тим, що ви просто можете не встигнути його оформити до зазначеного часу. Саме тому слід заздалегідь підготуватися до даної процедури.

Щоб оцінити свої можливості, вам не будуть потрібні будь-які спеціальні знання, так як досить буде всього лише ознайомитися з наступними пунктами:

  1. Дата реєстрації фірми. Ваше підприємство повинно пропрацювати як мінімум 3 місяці.
  2. Обороти компанії. Тут потрібно розуміти, що жодна кредитна організація не візьметься за оформлення і складання банківської гарантії за умови, якщо ваша щорічна виручка становитиме меншу суму в порівнянні з запитуваної.
  3. Збитки. Вони відображаються в ваших бухгалтерських звітах. Наявність збитку може бути обгрунтовано тільки вагомими причинами, в інших випадках банк не визнає ваші фінансові результати достатніми.
  4. Досвід роботи з подібними контрактами. Дана умова не є строго обов'язковим, але кредитні організації звертають більшу увагу саме на ті компанії, які вже стикалися з аналогічними договорами і виконували свої зобов'язання за договором.

Дана умова не є строго обов'язковим, але кредитні організації звертають більшу увагу саме на ті компанії, які вже стикалися з аналогічними договорами і виконували свої зобов'язання за договором

Вибір кредитної організації

Поточне законодавство, як відомо, значно скоротило перелік банків, які мають право видавати банківські гарантії. Фінансові установи тепер зобов'язані володіти необхідним розміром власного капіталу, сума якого повинна дорівнювати як мінімум 1 мільярду рублів. Крім цього, кредитна установа не повинно мати жодних розпоряджень від Центрального банку Росії. З переліком цих банків ви можете ознайомитися на офіційному веб-сайті Міністерства фінансів країни, але даний список ніяким чином не допоможе вам зробити правильне рішення на користь тієї або іншої кредитної організації.

Щоб зрозуміти, послугами якого банку розумніше буде скористатися, вам необхідно зробити одну з таких дій:

  • оформити необхідний документ в своєму банку (якщо він присутній в списку);
  • дізнатися про переваги того чи іншого закладу у інших учасників конкурсу;
  • скористатися послугами брокерської компанії;
  • подивитися представлений на сайті державних закупівель реєстр по вже виданих банківськими гарантіями.

Крім усього іншого, щоб оформити банківську гарантію, вам слід подивитися, в яких регіонах кредитна організація працює. Більшість банків надають свої послуги тільки для громадян свого регіону, але бувають і виключення. Наприклад, частина фінансових установ мають можливість займатися видачею банківських гарантій зважаючи на наявність електронного документообігу в організації. Цей спосіб ведення діяльності дозволяє їм працювати з клієнтами не тільки в регіоні присутності свого відділення.

Банківська гарантія: що це таке і для чого вона потрібна: Відео

Вибір варіанту для отримання банківської гарантії

Кредитні організації, які надають свої послуги компаніям, які беруть участь в тендерах, мають своєю внутрішньою з оформлення подібних документів. Всі установи за таким принципом можна розділити на кілька груп:

  1. Розгляд в класичному варіанті. Такий спосіб зазвичай використовують фінансові організації в таких ситуаціях, коли потрібно встановити максимальне значення ліміту для видачі, або ж коли сума контракту є досить великий (від 20 мільйонів і вище). Згідно з першим варіантом банк спочатку аналізує фінансові показники підприємства, а потім фіксує конкретну суму грошових коштів на один рік. Класичним рішенням також користуються і ті фінансові компанії, в яких не передбачені прискорені способи оформлення банківської гарантії.
  2. Розгляд в прискореному темпі. У кредитних організацій на випадок того, що до них звернеться компанія, що стала переможцем тендеру, існують спеціальні програми. За допомогою їх вони мають можливість оперативно оформити і надати банківську гарантію. Дані програми передбачають виконання чітких вимог, а також мінімальний пакет необхідних документів. Всі ці можливості дозволяють в прискореному темпі розглянути подану заяву від учасника торгів, тим самим скоротивши час на оформлення до 5 днів. Єдиним недоліком такого методу є знижена сума банківської гарантії, яка обмежена приблизно 10 або 15 мільйонами в залежності від самої фінансової організації.

Електронна банківська гарантія

Крім вищевказаних способів, деякі кредитні установи надають послуги з отримання електронної банківської гарантії. Це означає, що підприємство може надати на розгляд документи, які підписані електронним підписом. Сама процедура оформлення банківської гарантії здійснюється в електронному варіанті. Даний спосіб має одну суттєву перевагу, яке виражається у відсутності необхідності в наданні «паперового» пакета документації, що значно економить час.

На практиці період, за який компанія може отримати електронну банківську гарантію, не перевищує 4 робочих днів На практиці період, за який компанія може отримати електронну банківську гарантію, не перевищує 4 робочих днів. Основним недоліком такого методу є ще менша сума за договором. По одному документу вона не перевищує приблизно 3-5 мільйонів рублів. Якщо надається декілька гарантій, то загальна сума повинна становити не більше 10 мільйонів рублів, що буває не зовсім зручним в разі великих замовлень.

Одним з перевірених банків, який надає електронну банківську гарантію є МСП Банк, ви можете подати заявку на попереднє схвалення отримання банківської гарантії по

Додаткові умови

Щоб повноцінно відповісти на питання, як оформляється банківська гарантія, необхідно враховувати і додаткові умови, виконання яких може знадобитися кредитної організації. Серед таких вимог зазвичай зустрічаються такі:

  1. Відкриття рахунку в обраному фінансовій установі. Такі умови встановлює тільки частина банків. Для отримання необхідного документа компанії доведеться відкрити розрахунковий рахунок саме в цій кредитній організації і здійснювати свою фінансову діяльність за допомогою нього. Така вимога зазвичай пред'являється для замовлень, сума яких становить понад 10-15 мільйонів рублів.
  2. Депозити або застави. На даний момент практично жоден банк не застосовує подібного інструменту. Він може знадобитися тільки в такій ситуації, коли кредитна організація виявила, що фінансові показники компанії не можуть відповідати сумі наданої гарантії.
  3. Порука. Деякі кредитні організації виставляють таку вимогу як обов'язкове для виконання. Але в даному випадку компанія не повинна буде зіткнутися з будь-якими незручностями в процесі надання поручительства від власників підприємства.

Порядок дій для отримання необхідного документа

Порядок оформлення банківської гарантії зазвичай представлений двома етапами. На першому з них кредитна організація перевіряє документи підприємства за допомогою первинного аналізу, час якого не перевищує однієї години. Друга стадія передбачає більш ретельний розгляд повного пакету документації і саме вручення банківської гарантії. На цей етап зазвичай йде близько 3-5 днів.

Перша стадія допомагає кредитної організації у визначенні того, чи зможе компанія виконати всі зобов'язання за договором, а також вибирає спосіб, за допомогою якого буде проходити вся процедура оформлення. Тут же стане відома і сума винагороди, яку зажадає від вас банк за свої послуги. Друга стадія супроводжується ретельним аналізом фінансового стану підприємства і винесенням остаточного рішення з приводу видачі, а також встановленням умов за банківською гарантією.

BIKINIKA.com.ua
Наш общий бизнес-фронт BIKINIKA.com.ua. Казино "Buddy.Bet" обещает вам море азарта и незабываемых моментов. Поднимите ставки и начните выигрывать прямо сейчас.

We have 4 guests online