Перетин кабелів: калькулятори розрахунку по потужності, довжині і току, підбір оптимальних величин

  1. калькулятор
  2. Таблиця розрахунків для підбору діаметра мідних проводів
  3. для алюмінієвих
  4. Перетин кабелю по довжині і навантаженні
  5. Залежність потужності, струму і довжини проводу від перетину
  6. професійні поради

Наш общий бизнес-фронт BIKINIKA.com.ua

При проектуванні систем електричного постачання об'єктів неможливо обійтися без розрахунків площі поперечного перерізу струмоведучих кабелів і проводів При проектуванні систем електричного постачання об'єктів неможливо обійтися без розрахунків площі поперечного перерізу струмоведучих кабелів і проводів. Такі моменти, як пожежна і електробезпека, не просто важливі. Вони, мабуть, одні з основних в процесі проектування і подальшої експлуатації електропроводки.

калькулятор

Розрахунок перетину кабелю можна зробити за допомогою калькулятора Розрахунок перетину кабелю можна зробити за допомогою калькулятора. Згідно з діючими нормативно-технічних документів та умов нормальної безаварійної роботи, в ході експлуатації тривалі струмові навантаження на кабелі обумовлені, в першу чергу, їх діаметром і матеріалом, з якого такі виготовлені.

Зменшення нормативної поперечної площі струмоведучих шин, звичайно, економічно. Такий крок значно знижує витрати на необхідні матеріали і роботи, але критично підвищує ризик програвав проводки, руйнування ізоляційних покриттів і виникнення замикань з подальшими, куди гіршими, наслідками. Це може стати причиною загорянь і поразок електричним струмом людей.

З іншого боку, надмірне перевищення перетину провідників приводить до значного підвищення витрат на матеріали і монтажні роботи, що теж небажано. Калькулятор розрахунку перетину дроту по споживаної потужності можна легко знайти онлайн, але, як правило, подібного роду програми дуже вимогливі до точності і кількості вихідних параметрів. Бувають моменти, коли калькулятор для розрахунку кабелю по навантаженню недоступний, або інформація за параметрами неповна, ймовірна.

Так як же порахувати перетин і довжину кабелю, щоб у програші не залишитися і норми безпеки дотримати? Такі способи є. Для початку розрахунку поперечного перерізу проводу по споживаної потужності необхідно цю передбачувану споживану потужність розрахувати. Робиться це за формулою:

P = (P1 + P2 + .. P n) * K * J

де:

  • P - сумарна потужність споживання;
  • (P 1 ... Pn) - потужності споживачів з 1 по n;
  • K - коефіцієнт одночасності, показує кількість споживачів, одночасно використовують мережу (умовно прийнято вважати 0.8);
  • J - коефіцієнт запасу, показує передбачуване значення запасу потужності для можливих майбутніх споживачів (прийнято брати рівним 1.5-2).

Крім потужності, важливим фактором при виборі кабелю є матеріал виготовлення. Різні матеріали мають різний питомий опір і, відповідно, видають різні величини падіння напруги на константної довжині. Переважно використовуються мідь і алюміній. Вибір, в кінцевому рахунку, за споживачем. Дані для найбільш поширених в побуті і промисловості напруг наведені в таблицях нижче.

Таблиця розрахунків для підбору діаметра мідних проводів

Таблиця розрахунків для підбору діаметра мідних проводів

для алюмінієвих

для алюмінієвих

Перетин кабелю по довжині і навантаженні

В умовах повсякденності, в процесі виготовлення кабелів, проводів і подовжувачів використовується наступна формула:

I = P / U * cos φ, в якій:

  • I - сила струму, (ампери);
  • P - потужність, (Ватт);
  • U - напруга мережі, (Вольти);
  • cos φ - безрозмірний коефіцієнт, прийнято брати рівним 0,95-1.

Застосовуючи цю формулу і наведену нижче таблицю, можна швидко підібрати оптимальний поперечний діаметр для конкретної довжини токоведущей шини.

Залежність потужності, струму і довжини проводу від перетину

Залежність потужності, струму і довжини проводу від перетину

Приклад розрахунку виглядає наступним чином: для кабелю довжиною 75 метрів під струм 20 ампер з передбачуваною потужністю споживання 4,5 кіловат слід вибирати провід загальним діаметром 10 квадратних міліметрів. Можна використовувати одножильний кабель такий поперечної площі, або багатожильний, що дорівнює сумарній площі. Слід згадати про тій обставині, що при визначенні довжини передбачуваної проводки необхідно закладати деякий запас - близько п'ятнадцяти-двадцяти сантиметрів - на передбачувану комутацію (клеми, зварювання, пайка і т.д.).

професійні поради

Для прикладу візьмемо звичайну квартирну проводку, розраховану на тривалу навантаження по струму Для прикладу візьмемо звичайну квартирну проводку, розраховану на тривалу навантаження по струму. Для прийняття рішення щодо вибору поперечного перерізу майбутньої проводки порахуємо сумарний струм всіх передбачуваних до використання електроприладів (холодильник, мікрохвильова піч, пральна машина, обігрівачі, кондиціонер і т.д.) Отримане значення необхідно помножити на коефіцієнт 0,2 для створення певного запасу і розділити на напругу 220. Орієнтуючись на вищенаведену таблицю, знаючи сумарну довжину передбачуваної проводки, визначити площу поперечного перерізу кабелю не складе великих труднощів.

Варто зазначити, що геометрична форма дроти при рівній площі поперечного перерізу принципової різниці не має. У плані зручності рекомендується вибирати плоскі дроти для внутрішніх робіт і круглі - для поверхневих.

Так як же порахувати перетин і довжину кабелю, щоб у програші не залишитися і норми безпеки дотримати?
BIKINIKA.com.ua
Наш общий бизнес-фронт BIKINIKA.com.ua. Казино "Buddy.Bet" обещает вам море азарта и незабываемых моментов. Поднимите ставки и начните выигрывать прямо сейчас.

We have 4 guests online