Міносвіти хоче вкрасти у студентів стипендії

  1. Орфографічна помилка в тексті:

Наш общий бизнес-фронт BIKINIKA.com.ua

18 червня 2009, 11:34 Переглядів: 18 червня 2009, 11:34 Переглядів:   На офіційному сайті Міністерства освіти і науки був опублікований текст законопроекту про внесення змін до законів про освіту і вищу освіту

На офіційному сайті Міністерства освіти і науки був опублікований текст законопроекту про внесення змін до законів про освіту і вищу освіту.

Згідно із запропонованими змінами, учні профтехучилищ і студенти вузів державної і комунальної форм власності будуть позбавлені гарантованих стипендій в розмірі не менше двох неоподатковуваних мінімумів доходів громадян (34 грн). Крім того, із законодавства будуть виключені положення про надання безкоштовного харчування учням профтехучилищ і повне державне забезпечення учнів в ПТУ сиріт, інвалідів та дітей, позбавлених батьківського піклування.

Замість цього Міносвіти пропонує виплачувати так звану академічну стипендію студентам, що досягли особливих успіхів у навчанні. А інваліди, сироти і діти, позбавлені батьківського піклування, отримають право на соціальну стипендію. Порядок призначення академічних і соціальних стипендій повинен буде встановлювати Кабінет міністрів.

Як повідомив один з авторів законопроекту, радник міністра освіти і науки Дмитро Кульбаба, документ був розроблений з метою економії бюджетних коштів. За його словами, більшість учнів будуть позбавлені стипендій, а отримувати їх будуть тільки інваліди, сироти і відмінники. Пан Кульбаба відзначив, що така норма стимулюватиме студентів до навчання. "Сьогодні студентам і без того знімають стипендії за погані оцінки", - додав радник міністра. При цьому він не уточнив, яку саме суму Міносвіти планує заощадити таким чином.

Ректори українських вузів сприйняли ініціативу міністерства неоднозначно. Зокрема, ректор Київського державного інституту декоративно-прикладного мистецтва і дизайну ім. Бойчука Володимир Ляхоцький підтримує дане нововведення. "Завжди і у всіх країнах стипендія стимулює талановиту молодь до навчання. У нас же склалася ситуація, коли вузи часто випускають посередніх фахівців", - підкреслив пан Ляхоцький.

З ним не згоден ректор Одеського державного медичного університету Валерій Запорожан. Він пояснив, що мотивацією для навчання і подальшої роботи за фахом володіють перш за все студенти з малозабезпечених сімей. Вони приходять до вузу менш підготовленими, ніж ті, хто мав фінансову можливість займатися з репетиторами. Однак завдяки своєму прагненню вчитися малозабезпечені студенти до другого-третього курсу надолужують згаяне. "Позбавити їх стипендії означає позбавити можливості добре вчитися. Адже стипендії для того і існують, щоб студент мав можливість повністю віддатися навчанню", - сказав пан Запорожан.

На думку заступника голови парламентського комітету з питань соціальної політики та праці Ярослав Сухий (Партія регіонів), намагаючись таким чином стимулювати студентів, Міносвіти доб'ється зворотного ефекту. "Стипендія завжди була відмінним стимулом до навчання. А сьогодні, в умовах економічної кризи, вона тим більше потрібна студентам", - сказав Сухий.

Читайте найважливіші та найцікавіші новини в нашому Telegram

Ви зараз переглядаєте новина "Міносвіти хоче вкрасти у студентів стипендії". інші Останні новини України дивіться в блоці "Останні новини"

Якщо ви знайшли помилку в тексті, виділіть її мишкою і натисніть Ctrl + Enter

Орфографічна помилка в тексті:

Послати повідомлення про помилку автора?

Виділіть некоректний текст мишкою

Дякуємо! Повідомлення відправлено.

BIKINIKA.com.ua
Наш общий бизнес-фронт BIKINIKA.com.ua. Казино "Buddy.Bet" обещает вам море азарта и незабываемых моментов. Поднимите ставки и начните выигрывать прямо сейчас.

We have 4 guests online