ЖБК військових, вчених і держслужбовців можуть отримувати землю під забудову безкоштовно

Наш общий бизнес-фронт BIKINIKA.com.ua

Житлово-будівельні кооперативи військових, вчених і державних службовців можуть отримувати землю під забудову безкоштовно. Це право отримають сім'ї з трьома і більше дітьми. Цю можливість вводять підписані президентом поправки в закон "Про сприяння розвитку житлового будівництва". Які підводні камені встають на шляху придбання безкоштовної землі? Житлово-будівельні кооперативи військових, вчених і державних службовців можуть отримувати землю під забудову безкоштовно

Фото: AP

Поправки, прийняті президентом РФ Дмитром Медведєвим, до Земельного кодексу та закон "Про сприяння розвитку житлового будівництва" дозволяють безоплатно передавати земельні ділянки з федеральної і регіональної власності в муніципальну.

Адміністрації місцевого рівня наділені правом переводити земельні ділянки з однієї категорії в іншу без погодження з федеральною владою. Рішення про виділення земель пільговим ЖБК та багатодітним сім'ям приймаються безпосередньо на місцях. Розміри цих ділянок також встановлюють самі регіони.

Однак багатодітним сім'ям доведеться неабияк витратитися на надання необхідного пакета документів. Роботи з оформлення документів, межеванию і картографування ділянки обійдуться приблизно в 18 тисяч рублів.

При цьому органи управління можуть відмовити сім'ї в наданні обраного нею ділянки, але запропонувати альтернативний варіант. Але справа в тому, що при відмові сім'я автоматично виключається з реєстру і для повторної спроби доведеться вставати на облік заново. Природно, з усіма наслідками, що випливають звідси витратами.

Надані під індивідуальну забудову ділянки невеликі - від 6 до 15 соток. Розмір залежить від регіону і конкретної ситуації в місці передбачуваної забудови. Основними критеріями для отримання безкоштовної землі є наявність трьох і більше дітей та проживання за місцем подачі заяви не менше п'яти років. Хтось із повнолітніх членів сім'ї має перебувати на обліку в місцевих адміністраціях в списках які потребують поліпшення житлових умов.

При цьому сім'ям, де третя дитина є новонародженим (або народиться) земельні ділянки повинні надаватися незалежно від міри в житлових приміщеннях.

Читайте також: "Операція кооперація" на ринку житла

Якщо мова йде про пільгові ЖБК різних категорій державних службовців, то, як зазначається в супровідних документах до законопроекту, він повинен сприяти забезпеченню житлом працівників федеральних державних органів, ФДМ, державних академій наук і підвідомчих їм інститутів, військовослужбовців, які не належать до незаможних. Але дана категорія осіб не повинна мати достатні доходами для покупки житла на ринку. При цьому кооператори повинні працювати на держслужбі на постійній основі.

Для даних ЖБК будуть виділятися ділянки, якими відає Фонд сприяння розвитку житлового будівництва (Фонд РЖС). Умовою їх передачі на баланс місцевої влади стає вимога цільового освоєння отриманих земель протягом року.

При цьому отримати ділянку під забудову безоплатно ЖБК може протягом місяця з моменту надання документів, що підтверджують сплату не менше 30 відсотків суми всіх пайових внесків.

За розрахунками експертів, витрати на землю в собівартості житла становлять не менше 13 відсотків. А для об'єктів малоповерхового будівництва, яке більш екологічно і логічно для нашої країни, і всі 30 відсотків.

Читайте також: Багатодітні сім'ї: порятунок чи тягар?

Однак ключовим моментом для успішної роздачі земель є не стільки можливість отримати шматочок землі, скільки підведення всіх необхідних комунікацій. Це ще 30-35 відсотків від вартості житла. Гроші на забезпечення земельних ділянок необхідною інфраструктурою навряд чи знайдуться в місцевих бюджетах.

Прикладом може служити Свердловська область, де закон про безкоштовне надання землі пільговикам прийнятий в кінці 2009 року.

На 4 квітня 2011 року в муніципалітетах області перебувало 23 тисячі 882 заяви, 15 тисяч 722 заяви були прийняті до виконання. Однак за три роки в регіоні видали тільки 257 земельних ділянок, тобто менше одного відсотка від необхідного обсягу.

За словами представників адміністрацій муніципальних утворень Середнього Уралу, в містах немає ні достатньої кількості земель, ні грошей на формування ділянок і підведення до них комунікацій. При всьому бажанні в Єкатеринбурзі на забезпечення наділами пільговиків, які в даний час вже стоять в черзі, знадобиться не менше ста років, повідомляє уральський ресурс "НЕП'08". В інших містах області ситуація дещо "краще" - на надання ділянок з підведеними комунікаціями знадобиться близько 30 років.

Читайте найактуальніше в рубриці "Суспільство"

Які підводні камені встають на шляху придбання безкоштовної землі?
BIKINIKA.com.ua
Наш общий бизнес-фронт BIKINIKA.com.ua. Казино "Buddy.Bet" обещает вам море азарта и незабываемых моментов. Поднимите ставки и начните выигрывать прямо сейчас.

We have 4 guests online