Die Zeit: порожній погляд на Схід

Наш общий бизнес-фронт BIKINIKA.com.ua

REUTERS

У статті Матіаса Крупи під назвою «Порожній погляд на Схід», опублікованій на сайті газети Die Zeit , Ставлять запитання про те, де закінчується Європа? І що буде з Україною? Ці питання були, немов в тіні, на саміті ЄС з його східними партнерами в Ризі. На жодне з них найближчим часом відповіді не буде, але Cоюз не може уникнути цих питань.

Вісімнадцять місяців тому, на минулому саміті, почалися ті фатальні зміни, які коштували життів більше ніж 6000 чоловік. За зустріччю, яка тоді проходила у Вільнюсі, було повстання на Майдані, анексія Криму, війна в Східній Україні. З тих пір політичний порядок в Європі докорінно змінився, але Європейський Союз досі намагається визначити свою роль в цьому новому порядку. Це стало очевидним в останні два дні в Ризі.

Майже чотири десятиліття, ЄС ставав більше і більше, ніколи не стикаючись з яких-небудь істотних опором. Кількість його членів неухильно росло, з шести до дев'яти, десяти, дванадцяти і, нарешті, 28 країн. Союз охоплював дедалі більшу територію, але ніколи не розвивав ідею політичного простору, яке він займав. Геополітика була іноземним словом, яке ЄС ігнорував. Це вірно також для політики сусідства, яка була відроджена десять років тому.

Геополітика була для ЄС іноземним словом

Формально те, що Ангела Меркель сформулювала на шляху до Риги, правда: Східне партнерство ніколи не було інструментом політики розширення. І, наскільки відкривати двері в Союз таким країнам, як Україна, Молдова або Грузія, було спірним серед країн-членів з самого початку. Проте, у політики сусідства така ж логіка, як у розширення - сприяти демократичним змінам за допомогою економічного зближення. Ця політика в Україні вперше зіткнулася з опором.

Російська інтервенція в Криму і в східній Україні болісно показала ЄС, що він все ж геополітичний гравець, і сприймається як такий в Москві. Це перший урок, який необхідно обміркувати в майбутню політику по відношенню до своїх східних сусідів. У Ризі іноді складалося таке враження, що деякі в ЄС хотіли б скасувати останні кілька місяців і продовжувати жити, як раніше.

Другий урок стосується питання розширення. Коли в Києві на Майдані сотні тисяч брали участь в демонстрації, і там майорів синій прапор ЄС, в Брюсселі та Берліні багато були зворушені. Але навіть тоді Ангела Меркель ретельно стежила за тим, щоб не використовувати словосполучення «вступ в ЄС» в контексті України. Тепер її риторика знову протвережує: Не можна «пробуджувати ніяких помилкових очікувань у наших східних сусідів, які ми потім не зможемо виконати».

Це звучить відповідально, але в дійсності Меркель ухиляється від відповідальності.

REUTERS

Українці самі знають, так само, як люди в Грузії та Молдові, що шлях до членства в ЄС буде довгим. Але вони мають право знати, чи є взагалі сенс у тому шляху, який вони вибрали, для якого вони так багато на себе беруть, і за який в Україні гинуть люди. Тому, уряди цих трьох країн в Ризі справедливо наполягали на тому, щоб ЄС в заключному заяві не повертався до даних раніше обіцянок.

Нерішучі слова Меркель мають ще одного адресата. Канцлер знає, що власні громадяни все більш критично розглядають політику розширення ЄС. Їм вона хоче сказати, що все розуміє і сприймає серйозно. З тієї ж причини голова Єврокомісії ЄС Жан-Клод Юнкер оголосив, що в найближчі п'ять років ніяких нових країн в ЄС не допустять. Дешеве обіцянку, але, тим не менше, число потенційних кандидатів уже стало обмеженим.

Меркель і Юнкер зробили з останніх декількох місяців неправильні висновки. Вони повинні були підготувати громадян до того, що ЄС в майбутньому буде відігравати важливу роль на міжнародній арені і повинен взяти на себе більше відповідальності, не тільки на Сході. Замість цього, вони припускають, що Союз міг би відступити. ЄС втомився від розширення, кажуть вони. Але в Україні у них є зобов'язання, навіть якщо членство країни в ЄС - в далекому майбутньому.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl + Enter

І що буде з Україною?
BIKINIKA.com.ua
Наш общий бизнес-фронт BIKINIKA.com.ua. Казино "Buddy.Bet" обещает вам море азарта и незабываемых моментов. Поднимите ставки и начните выигрывать прямо сейчас.

We have 4 guests online