Столове срібло І. П. Хлєбнікова: простота в істинно російській стилі

Столове срібло І. П. Хлєбнікова: простота в істинно російській стилі 05.03.2015 21:59

Наш общий бизнес-фронт BIKINIKA.com.ua

Традиція використання столового срібла в більш-менш масовому варіанті з'явилася на Русі, завдяки численним зусиллям російського царя Петра Першого, який невпинно привозив з європейських країн невідомі досі російській культурі технології. Це, звичайно ж, залишило незгладимий слід на тій стилістиці срібних столових наборів , Яка лягла в основу національної ювелірної традиції.

Інакше кажучи, більшість ювелірних будинків брали за основу саме привезені іноземні набори, поступово привносячи щось споконвічно національне в декор срібного посуду .

Деякі з виробників досягли вражаючих успіхів у своїй справі. Одні, як, наприклад, знаменита на весь світ фабрика Карла Фаберже, виготовляючи виключно складні, дивовижної краси (і ціни) вироби для монарших осіб і їх наближених, інші, роблячи ставку на смаки і можливості інших станів, які хоч і були багато скромніше, але все ж дозволяли успішно вести справи.

Якраз до таких належить виробництво, яке заснував свого часу І. П. Хлєбніков. Втім, вишукані срібні ложки й інші прилади на замовлення підприємство також виготовляло, правда, в дещо меншому обсязі.

Ювелірні техніки, використані на столовому сріблі І. П. Хлєбнікова

Розквітом виробництва можна назвати часовий проміжок, що охоплює другу половину дев'ятнадцятого століття і аж до революції 1917 року, яка зруйнувала весь існуючий раніше уклад старої Росії.

Столове срібло І. П. Хлєбнікова, нині стало антикварним, до цих пір користується великим попитом і любов'ю серед колекціонерів і любителів старовини. Впізнаваною рисою приладів цього виробника є їх простота. Вишуканість в даному випадку досягалася за рахунок чистоти ліній і якості срібла, яке було на висоті.

Прилади, на яких практично не було ніяких декоративних елементів, коштували відносно недорого і тому їх могли дозволити собі не тільки сильні світу цього, але і торговці, і інтелігенція, а іноді навіть заможні селяни.

На фабриці, проте, працювали кваліфіковані майстри, тому не варто дивуватися, якщо ви зустрінете «хлєбниковський» антикваріат вельми розкішного вигляду. Чорнене столове срібло, срібло з емаллю, карбування, художнє лиття, гравірування - і це все теж посуд від І. П. Хлєбнікова.

Окремо варто сказати про техніку емалі. В цьому відношенні фабрика прославилася за рахунок використання різних способів її нанесення, таких як скань, вітраж та віконна емаль. Ці прилади - справжній витвір ювелірного мистецтва!


BIKINIKA.com.ua
Наш общий бизнес-фронт BIKINIKA.com.ua. Казино "Buddy.Bet" обещает вам море азарта и незабываемых моментов. Поднимите ставки и начните выигрывать прямо сейчас.

We have 4 guests online