Великі плани великої Москви

Наш общий бизнес-фронт BIKINIKA.com.ua

Фото ІТАР-ТАРС

Interfax-Russia.ru - Площа Москви з 1 липня збільшується в 2,5 рази, столиця опиниться в десятці найбільших міст світу. Нову територію належить освоювати не одне десятиліття.

Вже 1 липня столиця істотно розширить свої межі - відходить до неї південно-західна частина Підмосков'я, аж до Калузької області, в один момент збільшить площу Москви з 1 тис. 70 до 2 тис. 670 кв. км. В результаті до мегаполісу перейде 21 муніципальне утворення.

Амбіційний проект з розширення меж Москви рік тому на Петербурзькому міжнародному економічному форумі озвучив президент РФ Дмитро Медведєв . Менш ніж за місяць ці плани оформилися в конкретні пропозиції . Уже в грудні 2011 року угоди про зміну меж двох регіонів узгодили парламенти Москви і області, а потім їх затвердила Рада Федерації.

А 11 квітня Мосгордума прийняла в остаточному третьому читанні пакет законопроектів, що стосуються територіального поділу Москви і особливостей муніципального управління на нових територіях .

Крім існуючих муніципальних утворень, в Москву з 1 липня увійдуть поселення внуковського, Вороновський, Воскресенське, Десеновское, Київський, Кленівський, Кокошкін, Краснопахорское, Марушкінское, Михайлове-Ярцевскій, Московський, Мосрентген, Новофедорівської, Первомайське, Рогівське, рязановський, щаповско, філімонівська і Сосенскій. Також на карті Москви будуть поселення Троїцьк і Щербинка.

Таким чином, в столиці з'являться два нових адміністративних округу - до 10 вже існуючих в Москві адміністративних округах (Центральний, Північний, Північно-Східний, Східний, Південно-Східний, Південний, Південно-Західний, Західний, Північно-Західний і Зеленоградський) приєднаються Троїцький і Новомосковський. Ці назви були запропоновані органами місцевого самоврядування та схвалені в процесі спеціального інтернет-голосування.

Днями столичний парламент прийняв ще кілька законопроектів, необхідність яких також викликана приєднанням до столиці нових територій. Вони стосуються аварійно-рятувальних служб, порядку найменувань вулиць, системи освіти і похоронної справи.

Наприклад, питання перейменування вулиць на території "нової Москви", який неминуче виникне в зв'язку в дублюванням в приєднуваних населених пунктах вже наявних назв, як і раніше віднесено до компетенції органів місцевого самоврядування міських округів і поселень. Однак тепер рішення про найменування тієї чи іншої вулиці доведеться узгоджувати в спеціальному органі уряду столиці.

Крім питань, що належать до відання столичного парламенту, розширення столиці зажадало внесення змін і до федерального законодавства. Вони стосуються податків, тарифів, органів місцевого самоврядування, реєстрації нерухомості, переробки відходів.

Відповідні зміни Рада Федерації схвалила 27 червня. Так, завдяки прийнятими поправками, на що приєднуються до столиці територіях зокрема в цілому знизиться податкове навантаження для жителів; а тарифи на послуги ЖКГ найближчим часом або знизяться, якщо вони були вище, ніж московські, або залишаться на колишньому рівні.

Нагадаємо, що рішення про розширення меж Москви в першу чергу було пов'язано з бажанням розвантажити стару частину міста: позбавити столицю від заторів, перенаселеності і поліпшити ситуацію з екологією. На нових територіях в першу чергу пропонується розмістити органи федеральної влади і адміністративно-фінансовий центр.

Передислокувати передбачається Рада Федерації і Держдуми, федеральні органи виконавчої влади, а також їх територіальні органи, адміністрацію Кремля, апарат уряду РФ, Генпрокуратуру РФ, Слідчий комітет РФ, Рахункову палату, Вищий арбітражний суд РФ, Федеральний арбітражний суд Московського округу, Дев'ятий арбітражний апеляційний суд , Верховний суд РФ, судовий департамент при Верховному суді РФ, Московський міський суд.

План переїзду чиновників за межі МКАД передбачає виїзд з історичного центру Москви близько 40 тис. Чиновників. Сьогодні тільки депутати Держдуми і сенатори Ради Федерації займають в сукупності близько 140 тис. Кв. м офісних площ. Новий центр, який планується побудувати з усією інфраструктурою, може зайняти близько 300 тис. Кв. м.

Причому, цей "місто для чиновників" повинен з'явитися не пізніше літа 2015 року. Будівництво в новій Москві приміщень, в які переїдуть федеральні чиновники, Мінфін пропонує доручити спеціально створеній для цього держкомпанії. Для цього в новій Москві пропонується побудувати 4,2 млн кв. м, витрати на які самі чиновники оцінюють в 100 тис. рублів за 1 кв. м, або 419 млрд руб. ($ 12,7 млрд), повідомляє "Комерсант", посилаючись на попередні підрахунки Мінфіну.

При цьому за місце, куди переїдуть чиновники, розгорнулася справжня битва. Свої землі державі, за даними видання, пропонує сенатор Вадим Мошкович. Співвласнику "РосАгро" належить 12 тис. Га на Калузькому шосе, з яких під місто чиновників він хоче віддати близько 400 га в районі колишнього радгоспу "Комунарка". Для цих же цілей своїми наділами в районі міста Домодєдово, які, на відміну від "Комунарка", не увійшли до складу Москви, готовий поділитися і Василь Анісімов.

Всі варіанти будівництва міста чиновників - від місця розміщення до схеми фінансування - будуть представлені голові уряду РФ Дмитру Медведєву 9 липня.

Крім переїзду чиновників, який, як передбачається, допоможе позбавити місто від пробок, що приєднуються до столиці території розширять потенціал для житлового та комерційного будівництва. Крім того, "нова Москва" надасть можливість вирішити проблему з будівництвом нових приміщень навчальних і наукових закладів.

Що стосується розвитку транспортної інфраструктури на нових територіях столиці, то, згідно з проекту програми розвитку Московського метрополітену , До 2020 року має бути побудована хордових лінія метрополітену вздовж Калуського шосе. Передбачається, що вона зв'яже існуючу станцію "Проспект Вернадського" Сокольницької лінії з двома новими станціями з робочими назвами "Парламентський центр" і район "Комунарка". Лінія буде проектуватися після 2015 року і буде будуватися в міру будівництва на нових територіях.

Разом з тим і ті проблеми, які знаходить Москва разом з новими кордонами, доведеться вирішувати не один рік. Так, голова Московської обласної думи Ігор Бринцалов переконаний, що для їх вирішення треба буде докласти чимало зусиль. "Зараз неможливо навіть перелічити всі питання, на які ми маємо відповісти в найближчі роки, - життя сама їх сформулює", - заявив він " парламентській газеті ".

Зокрема, за його словами, це проблеми з інфраструктурою, що знаходиться сьогодні на балансі Московської області, - будівлями, спорудами, трубопроводами, газопроводом. "Все це пов'язано з серйозними фінансовими взаємовідносинами. У нас величезна втрата податкової бази - близько 20 млрд рублів на рік. Втрачаємо основного платника податків - Межрегионгаз. Плюс випадають доходи від перспективного розвитку даних територій", - зазначає спікер Мособлдуми.

Він вважає, що для вирішення таких життєво важливих питань знадобляться і нові федеральні ініціативи, і законодавчі зміни на регіональному рівні. Головне, переконаний Бринцалов, щоб в результаті виправдалися надії громадян, які стають москвичами і, перш за все, хочуть отримувати столичну соціальну допомогу.

Тим часом, губернатор Підмосков'я Сергій Шойгу не виключає в перспективі можливості об'єднання двох регіонів. "У цьому я абсолютно переконаний, тому що як би там не було, але це єдина енергетична система, це єдина транспортна система", - заявив Шойгу ефірі радіостанції " Ехо Москви ".

Голова Московської міської думи Володимир Платонов також вважає, що розширення Москви - це перший крок до обговорення питання про об'єднання з Підмосков'ям. "Спочатку зроблений перший крок - це приєднання до Москви територій, що знаходилися в Московській області", - заявив Платонов "Інтерфаксу".

За його словами, Москва і Московська область понад 80 років були штучно розділені. "Приєднання територій - як перший крок до подальшого обговорення питання", - сказав спікер.

У свою чергу в інтерв'ю "Парламентській газеті" голова Мосміськдуми зазначив, що, і що надходить зараз територію доведеться освоювати не одне десятиліття.

Нагадавши, що це не перше приєднання обласних територій до мегаполісу, Платонов, зазначив, що облаштування земель, приєднаних в 1980-х - Південного Бутово, інших районів, - завершилося тільки недавно. "Тому роботи на території, в півтора рази перевищує площу Москви, нам вистачить надовго", - вважає спікер.

Оглядач Анастасія Ніколаєва

BIKINIKA.com.ua
Наш общий бизнес-фронт BIKINIKA.com.ua. Казино "Buddy.Bet" обещает вам море азарта и незабываемых моментов. Поднимите ставки и начните выигрывать прямо сейчас.

We have 4 guests online