Купівля нерухомості за кордоном. Як не розоритися на сплату податків

Наш общий бизнес-фронт BIKINIKA.com.ua

Не секрет, що значна частина білорусів набуває об'єкти нерухомості за кордоном. При покупці і відчуженні нерухомого майна необхідно сплачувати податки. На відміну від Білорусі і Росії, де ставки по податках невисокі, в європейських та інших країнах світу вони, навпаки, досить великі і сильно різняться. Чи не фахівцеві в цій області, та ще в чужій країні, взагалі складно розібратися в специфіці податкового законодавства. Що необхідно знати, щоб не розоритися на податках і щоб покупка квартири або будинку за кордоном не стала для вас непосильною ношею?

Про це та багато іншого розповіла в бесіді з журналістом порталу Realt Про це та багато іншого розповіла в бесіді з журналістом порталу Realt.by Ольга Максимова, керівник мінського офісу російської групи компаній «МаркПріор».

Ставки по податках в різних країнах сильно відрізняються

при придбання об'єктів нерухомого майна за кордоном податки сплачуються як відразу при здійсненні операції, так і протягом усього періоду володіння і користування власником об'єктом нерухомості.

Податкові ставки в різних країнах сильно відрізняються, при цьому вони досить високі. Найвища ставка сьогодні - в Гонконзі. Вона становить близько 25% від вартості об'єкта. У Сінгапурі ставка становить 20%, в Болгарії - від 3% до 5%, в Іспанії - 8-10%.

При цьому треба мати на увазі, що в зарубіжних країнах базою оподаткування є не кадастрова (оціночна) вартість об'єктів, а ринкова. З огляду на, що ринкова вартість, як правило, з року в рік зростає - значить, разом з нею ростуть і податкові відрахування.

- З питань оформлення об'єктів нерухомого майна та сплати податку при покупці клієнти досить рідко звертаються до консультантів нашої компанії. Адже найчастіше угоди відбуваються у нотаріусів, на яких і покладено функції щодо справляння, сплати та розрахунку податків. Якихось особливих пільг по сплаті податків при придбанні об'єктів нерухомості немає ", - каже Ольга Максимова, керівник мінського офісу групи компаній« МаркПріор ».

Однак надалі, протягом усього періоду володіння і користування власником об'єктом, щорічні податки можуть бути також досить високими. У цих випадках, при декларуванні доходів або розрахунку податків, найчастіше консультантами виступають фахівці групи компаній «МаркПріор». Адже крім податку на нерухомість, існує ряд інших податків - земельний, податок на багатство і т. Д.

Де найчастіше білоруси купують нерухомість за кордоном

Велика частина клієнтів компанії «МаркПріор» - росіяни. Що стосується білорусів, то найчастіше наші співвітчизники купують об'єкти нерухомості в Росії і сплачують податки за російським законодавством. З огляду на те, що російське та білоруське податкове законодавство дуже схожі, то при сплаті податків при купівлі об'єкта нерухомості в Росії у білорусів не виникає ніяких складнощів. Як в Білорусі, так і в Росії ставка податку на нерухомість невисока і складає 0,1% від вартості об'єкта. Додатковий податок для білорусів в Росії не застосовується.

Досить часто білоруси купують нерухомість в сусідніх і межують з Білоруссю країнах -   Литві   ,   Латвії   , Польщі, де проживає досить багато російськомовних людей Досить часто білоруси купують нерухомість в сусідніх і межують з Білоруссю країнах - Литві , Латвії , Польщі, де проживає досить багато російськомовних людей. При покупці перевага віддається недорогим об'єктах.

- Люблять білоруси купувати нерухомість і в   Німеччині - Люблять білоруси купувати нерухомість і в Німеччині . У цій країні для здійснення операції з об'єктом нерухомого майна найчастіше залучаються кредитні ресурси банків. Тому клієнтами достатньо часто затребувані банківські послуги наших консультантів. Адже ставки по кредитах в Німеччині істотно відрізняються від білоруських чи російських, - додає керівник мінського офісу групи компаній «МаркПріор».

Модне і популярний напрям у білорусів - Болгарія

Крім сплати податку на нерухомість в Болгарії існує і щорічно збирає податок на утилізацію сміття. Розмір його також досить великий і становить 1% від вартості об'єкта нерухомості. Найчастіше білоруси в Болгарії, як і в інших зарубіжних країнах, купують недорогі об'єкти - як правило, двокімнатні апартаменти на березі моря. Однак з огляду на ринкову вартість всього об'єкту, покупець зацікавлений в тому, щоб не тільки правильно розрахувати податок, але і по можливості його знизити. Допомогти йому в рішенні даних питань можуть тільки фахівці.

Є й додатковий податок на багатство

У деяких країнах самі забезпечені люди щорічно сплачують податок на багатство У деяких країнах самі забезпечені люди щорічно сплачують податок на багатство. Наприклад, у Франції всі активи фізособи, які перевищують 1,3 млн євро, незалежно від того, є він резидентом або нерезидентом Франції, оподатковуються на багатство. Тому навіть якщо досить забезпечений білорус придбає у Франції об'єкт нерухомого майна або інші активи, вартість яких перевищить суму в 1,3 млн євро, йому доведеться сплачувати податок на багатство. Ставка даного податку - досить висока (від 0,8% до 1,6% від вартості всіх активів). «Тому іноземцям дуже важливо знати, які існують відрахування і пільги при сплаті цього податку. Самі французи їх досить успішно застосовують. Наприклад, якщо громадянин при купівлі об'єкта нерухомості залучав банківський кредит, то це зменшить його базу оподаткування. Як правило, цими та іншими питаннями займаються консультанти. Тобто вони вишукують можливості, щоб законним шляхом зменшити суму податку. Як показує практика, при зверненні наших клієнтів до консультантів їхні податки знижувалися в середньому на 70% », - розповідає керівник мінського офісу.

В цілому ж в різних країнах передбачені найрізноманітніші відрахування і пільги при оподаткуванні. Ними завжди потрібно користуватися. Але для цього необхідно знати специфіку законодавства тієї чи іншої країни. Це під силу тільки консультантам, що спеціалізуються з податкового законодавства конкретної країни.

Як уникнути подвійного оподаткування

При відчуженні об'єкта нерухомого майна також необхідно сплачувати податки. Фахівці групи компаній «МаркПріор» займаються і цим видом податків.

Щоб уникнути застосування подвійного оподаткування Республікою Білорусь укладено міжнародні податкові угоди з 62 країнами світу - з Австрією, Угорщиною, Ізраїлем, Іспанією, Італією, Латвією, Литвою та ін.

При відчуженні об'єктів обов'язково треба керуватися цими угодами. Тому що доходи, отримані при реалізації об'єктів, будуть обкладатися податками і в країні перебування об'єктів, і в Білорусі. Економія на податках при використанні угод становить близько 50%. Дії цих документів поширюються як на юридичних осіб, так і на фізосіб, причому не тільки в частині придбання об'єктів нерухомості, але і на одержувані доходи (зарплата, доходи від оренди).

Вартість послуги

Вартість послуги залежить від особливостей законодавства тієї чи іншої країни, а також від обсягу виконаних робіт. «У даній сфері існує близько 20 видів податків. Тому ціни на послуги досить різні. У нашій компанії був випадок, коли для того, щоб заявити податкові відрахування, нам треба було зібрати "маленький вантажівка" документів », - розповідає Ольга Максимова.

Довідково. Російська група компаній «МаркПріор» вже більше 16 років успішно працює і розвивається на ринку аудиторсько-консалтингових послуг. Згідно з оцінкою РА «Експерт» з 2006 року регулярно входить в ТОР-50 компаній за даним напрямком.

В даний час компанія працює з міжнародними податками (сплата і повернення податків, декларування) в 39 країнах світу. В першу чергу це країни, що входять в Євросоюз, а також США, Китай, Японія, Корея та ін. Як правило, в більшості країн компанія має своїх представників. У деяких країнах працює з компаніями-партнерами.

Понад рік тому група компаній «МаркПріор» відкрила свій офіс в Мінську. Поки фахівці офісу спеціалізуються на наданні послуг B2B по поверненню міжнародного ПДВ для корпорацій і компаній. Мінський офіс відкриває другий напрямок роботи - консультування та надання допомоги фізичним особам по сплаті податків при придбанні об'єктів нерухомості в різних країнах світу.

Що необхідно знати, щоб не розоритися на податках і щоб покупка квартири або будинку за кордоном не стала для вас непосильною ношею?
BIKINIKA.com.ua
Наш общий бизнес-фронт BIKINIKA.com.ua. Казино "Buddy.Bet" обещает вам море азарта и незабываемых моментов. Поднимите ставки и начните выигрывать прямо сейчас.

We have 4 guests online