північно-осетинському Гагаузія

Наш общий бизнес-фронт BIKINIKA.com.ua

8 Червня 2009 о 23:09 Мурат Габараєв, Владикавказ - Моздок 8 Червня 2009 о 23:09 Мурат Габараєв, Владикавказ - Моздок   Гагаузи живуть в Моздокская районі Північної Осетії з незапам'ятних часів

Гагаузи живуть в Моздокская районі Північної Осетії з незапам'ятних часів. Нащадки нечисленної народності, яка має свою автономію в складі Молдавії, вважаються корінними жителями району. За одними даними гагаузи це потурчених слов'яни, «прийняли» турецьку мову, але зберегли православ'я. За іншими - вони молдавани. Самі ж гагаузи відносять себе до болгарам. Бувають випадки, коли в одній сім'ї два рідних брата вважають себе представниками різних національностей.
Нещодавно в Моздокская районі було створено гагаузьке національно-культурне товариство «Кардиглик», куди увійшли мешканці Моздока, а також сіл Нижній Малгобек і Сухотского. Ці два села раніше перебували в складі Кабардино-Балкарії, але потім були передані Північної Осетії.
При Сухотского середній школі створено музей гагаузької культури. Місцеві жителі буквально по крихтах зібрали для нього рідкісні експонати, які свідчать про історію та традиції гагаузького народу. «Музика, танці і національний костюм схожі з турецькими. На жаль, прізвища свої вони не зберегли, в документах їх записували за родом своєї діяльності, так гагаузи стали Мельникова, Гончарова. Звичайно, ці прізвища сьогодні не дають уявлення про родової приналежності. Створити суспільство ми вирішили ще три роки тому, але не могли знайти людину, який би очолив розпочату справу. І ось тепер в особі директора Ніжнемалгобекской школи Фаїни Кирчево така людина знайшлася. Вона на себе взяла всі функції по організації суспільства. На її заклик відгукнулися односельці. Через деякий час пройшла і установча конференція. Тепер члени суспільства збираються разом, танцюють, співають, розповідають один одному сімейні перекази, які збереглися від предків », - пояснила директор Моздокского Будинку дружби Любов Прокопова.
Сьогодні найбільша проблема гагаузів, як і інших жителів регіону, безробіття. У Сухотского і Нижньому Малгобеку немає промислових підприємств, місцевий колгосп під вагою що проводяться в країні реформ виявився в борговій ямі і практично не працює. Люди живуть за рахунок особистих підсобних господарств, займаються скотарством і землеробством. Надлишки сільськогосподарської продукції продають на ринках Моздока. Правда, влада допомагає селянам вирішувати соціально-побутові проблеми - нещодавно були газифіковані будинки жителів цих сіл.
Що приїхав з Молдавії в гості до армійського друга Володимир Слав сказав ВК: «Я був приємно здивований, коли дізнався, що тут проживають мої співвітчизники. Побував в місцях їх компактного проживання. На жаль, багато хто з них не знають, що наш народ має свою автономію, національні газети. Справжніх гагаузів сьогодні нагадують лише представники старшого покоління, молодь не говорить мовою предків. Думаю, що зі створенням суспільства ситуація зміниться в кращу сторону. Необхідно налагодити контакти з історичною батьківщиною, ширше вивчати рідну мову. Ми - нечисленний народ, і важливо зберегти націю. Радує і те, що гагаузи люблять Осетію і вважають її своєю рідною ».

61530 переглядів




BIKINIKA.com.ua
Наш общий бизнес-фронт BIKINIKA.com.ua. Казино "Buddy.Bet" обещает вам море азарта и незабываемых моментов. Поднимите ставки и начните выигрывать прямо сейчас.

We have 4 guests online