Розлучення при наявності маленької дитини до 1-3 років і його особливості (2019 рік)

  1. Хто може подати на розлучення з дитиною до року?
  2. Чи може батько розлучитися при наявності дітей до трьох років?
  3. Куди подавати заяву на розлучення з дітьми?
  4. Документи в суд
  5. Участь органів опіки в процесі
  6. Обов'язок утримання дитини до трьох років та його мами батьком
  7. Держмито при розлученні
  8. Судова практика по даному питанню

Наш общий бизнес-фронт BIKINIKA.com.ua

Розлучення при наявності дітей до трьох років часто стає головним болем для колишніх коханих. Справа в тому, що оформлення подібної процедури відбувається виключно через суд, а сам процес пов'язаний зі збором різноманітних паперів.

Як же правильно оформити розлучення при наявності малюка до трьох років, і які складнощі можуть попастися на шляху у подружжя?

до змісту ↑

Хто може подати на розлучення з дитиною до року?

Хто може подати на розлучення з дитиною до року

Відразу варто відзначити, що розлучення нерідкі навіть серед тих пар, у яких є немовля до року. Чинний Сімейний кодекс РФ захищає права малолітніх дітей в Росії.

Розлучитися такі пари можуть лише в кількох випадках. Отже, хто ж може бути ініціатором розлучення з маленькою дитиною, і за яких умов відповідні заяви можна подавати?

  1. Ініціатором може виступити жінка незалежно від побажань свого чоловіка.
  2. Чоловік може подати заяву в суд на розлучення, але лише в тому випадку, якщо жінка згодна з розірванням шлюбу.
  3. Відповідне рішення про розлучення може бути прийнято в тому випадку, якщо пара прийшла до обопільної згоди.

У законодавстві закріплено, що при наявності малюка до року, чоловік не може подати заяву на розлучення . Це ж правило діє, коли глава сім'ї хоче розлучитися з вагітною дружиною.

Що ж робити чоловікові в тому випадку, якщо він хоче розлучитися, а його дружина різко проти такого рішення? Сімейний кодекс не залишає чолі сім'ї вибору, і йому доведеться чекати того моменту, коли малюкові виповниться рік, щоб оформити розлучення з дружиною.

до змісту ↑

Чи може батько розлучитися при наявності дітей до трьох років?

Чи може батько розлучитися при наявності дітей до трьох років

Сучасна судова практика допускає розлучення з ініціативи чоловіка при наявності дитини до трьох років, якщо дитині більше року. В такому випадку, чоловікові слід подавати відповідну заяву до суду.

Розлучення через РАГС при наявності неповнолітніх чад неможливий, адже колишньому подружжю доведеться поділити опіку над малюком, а також обговорити питання аліментів.

Сама процедура розлучення через суд досить складна, і колишнім коханим іноді доводиться збирати значний пакет документів. Якщо між ними ще й є суперечки щодо опіки над малюком, судові розгляди можуть розтягнутися на місяці.

Процес може виявитися і куди більш легким, якщо для розлучення є об'єктивні і вагомі причини.

  1. Такою причиною може бути недієздатність одного з подружжя, про яку другий навіть не здогадувався.
  2. Також причиною може стати і кримінальний термін, призначений одному з подружжя.

У разі таких обставин, шлюб може бути розірваний і в односторонньому порядку.

Якщо подружжя прийшло до взаємної згоди щодо розлучення, заява може подати глава сім'ї, але лише з підписом, що підтверджує згоду подружжя на шлюборозлучний процес.

до змісту ↑

Куди подавати заяву на розлучення з дітьми?

Куди подавати заяву на розлучення з дітьми

Як уже згадувалося вище, при наявності неповнолітніх дітей, відповідні заяви приймаються тільки через суд. Навіть якщо колишні кохані досягли обопільної згоди з приводу такого складного рішення, розвести їх можуть виключно в судовому порядку. Цей аспект обмовляється в Ст. 21 СК РФ.

Головний документ серед широкого переліку необхідних паперів для розлучення - це безсумнівно заява, складена обома подружжям або одним з них. У цій заяві подружжя вказують свої паспортні дані, причини розлучення, ПІБ дітей і дату їх народження. Тут же слід вказати дату укладення союзу, а також згода другого чоловіка з приводу розлучення.

Заява на розлучення слід подавати в суд за місцем проживання одного з колишніх коханих. Разом з даної папером слід надати і ще кілька важливих документів.

Бланк позовної заяви до мирового суду скачати тут .

до змісту ↑

Документи в суд

Отже, без яких паперів неможливо розірвати шлюбний союз?

  • Оригінал свідоцтва про шлюб.
  • Відповідні свідоцтва про народження загальних малюків.
  • Паспорти подружжя.
  • Шлюбний договір, якщо він був складений.
  • Квитанції, що підтверджують сплату відповідних зборів.
  • Виписки з будинкових книг, що підтверджують місце проживання подружжя.
  • Виписки про рівень доходів кожного з подружжя.
  • Папір, що підтверджує згоду другого члена сім'ї на розлучення.

Також до списку документів можна додати ті свідоцтва, які стали стимулом до початку шлюборозлучного процесу. Так, наприклад, позивач може докласти папери, що підтверджують недієздатність другої половинки або документ, який свідчить про термін тюремного ув'язнення.

Всі ці папери приймаються судом до уваги і можуть вплинути на винесення рішення про шлюборозлучному процесі.

до змісту ↑

Участь органів опіки в процесі

Найчастіше шлюборозлучний процес не обходиться і без участі органів опіки. Так, згідно зі статтею 66 СК РФ, органи опіки можуть втрутитися в процес розлучення в тому випадку, якщо батьківські якості подружжя виявляються під питанням.

Якщо у пари виникають суперечки щодо того, хто повинен бути основним опікуном малюка, слід звернутися до органів опіки та піклування.

Найчастіше в процесі розлучення один з подружжя намагається домогтися скасування батьківських прав своєї другої половини. В цьому випадку, в сімейні суперечки також втручаються органи опіки та піклування, які оцінюють ситуацію і вирішують в результаті, з ким залишиться дитина.

до змісту ↑

Обов'язок утримання дитини до трьох років та його мами батьком

У тому випадку, якщо шлюборозлучний процес був оформлений, і малюк залишився разом з матір'ю, колишня дружина має право вимагати виплат аліментів не тільки на дитину, але і на себе, так як малюкові до трьох років потрібно регулярний догляд, і тому мама не має можливості працювати і доглядати за малюком одночасно.

Саме тому, виплати по аліментах поширюються як на саму дитину, так і на його маму (до моменту досягненням малюком віку в 3 роки).

За ст.89 Сімейного кодексу РФ дружина в період вагітності і протягом трьох років з дня народження загального дитини має право на аліменти від другого з подружжя, що володіє необхідними для цього засобами.

У тому випадку, якщо чоловік відмовляється проводити відповідні виплати, порядок їх нарахування обговорюється в суді. Якщо ж пара прийшла до взаємної згоди з приводу забезпечення дитини та її мами, можна обійтися без судових домагань.

Колишнім дружинам досить укласти відповідний договір, що підтверджує рівень майбутніх виплат. Договір лише тоді матиме юридичну силу, коли отримає нотаріальне завірення.

до змісту ↑

Держмито при розлученні

Держмито при розлученні

Зараз регулярно ведуться дискусії на тему підвищення розміру державного мита при оформленні розлучення. Багато юристів вважають, що підвищення мита, скажімо, до 30 000 рублів помітно вплине на зниження кількості розлучень.

Однак цей захід поки залишається голослівною, і згідно з чинним законодавством, розмір держмита зафіксований на куди меншому рівні.

Зокрема, розірвання шлюбу через суд зараз коштує 650 рублів для кожного чоловіка. У разі, якщо у пари є майнові суперечки, розмір мита може бути збільшений. Дізнавшись реквізити судової інстанції, пара може оплатити відповідні мита в будь-якому банку.

Після сплати потрібно обов'язково зберегти квитанцію, без якої справа розглядатися не буде.

до змісту ↑

Судова практика по даному питанню

Сучасна судова практика зі шлюборозлучних процесів вельми різноманітна. Практично завжди суд приймає рішення на користь того з батьків, який залишається основним опікуном крихти до трьох років. У разі, якщо обоє батьків мають претензії від органів опіки, опікунами можуть стати дідуся і бабусі.

радимо прочитати статтю про Опікунство над неповнолітньою дитиною і його види.

Питання аліментів і паювання майна також часто доводиться вирішувати через суд. Якщо у пари виникають майнові спори, то крім всіх перерахованих вище документів, їм доведеться надати ще й відомості про всю нерухомості, наявної у власності.

У найскладніших і заплутаних випадках, шлюборозлучний процес може тривати кілька місяців. Якщо ж у пари немає особливих претензій один одному, а питання опіки давно вирішене, то суд має право розвести колишніх коханих за 2-3 тижні.

Звичайно, шлюборозлучний процес - це завжди важке випробування для колишнього подружжя, адже іноді суперечки щодо опіки і розділу майна тривають кілька місяців. Саме тому, перед тим як руйнувати сім'ю, слід подумати про добробут своїх дітей і їхнє майбутнє.

Хто може подати на розлучення з дитиною до року?
Чи може батько розлучитися при наявності дітей до трьох років?
Куди подавати заяву на розлучення з дітьми?
Що ж робити чоловікові в тому випадку, якщо він хоче розлучитися, а його дружина різко проти такого рішення?
BIKINIKA.com.ua
Наш общий бизнес-фронт BIKINIKA.com.ua. Казино "Buddy.Bet" обещает вам море азарта и незабываемых моментов. Поднимите ставки и начните выигрывать прямо сейчас.

We have 4 guests online