Прощай, дача

Наш общий бизнес-фронт BIKINIKA.com.ua

Садівництва в новій Москві будуть реорганізовані

Столична влада хоче перевести землі під садоводческими товариствами, розташованими в новій Москві, в категорію «індивідуальне житлове будівництво» (ІЖС). Це дозволить дачникам не тільки прописатися на своїх ділянках, але і вступати цілими селищами до складу найближчих населених пунктів. Після цього місто зможе за свій рахунок забезпечити селища комунальної та соціальної інфраструктурою - провести газ, водопровід і каналізацію, а також будувати дороги і дитячі сади.
На території нової Москви знаходиться понад 200 садівничих товариств, які займають 3,5 тис. Га землі. Більшість ділянок в даний час мають статус «землі під дачне будівництво» і «землі сільгосппризначення», що ускладнює їх використання. Зокрема, на них не можна будувати будинки для постійного проживання, а влада не може забезпечувати дачників благами цивілізації. Згідно із законом проводити газ, прокладати дороги і міняти труби жителі садового некомерційного товариства (СНТ) повинні за свій рахунок.
Проте ще до приєднання до Москви багато вимог законодавства успішно порушувалися. Садівницьких товариств, розташовані поблизу МКАД, активно використовувалися для будівництва багатоквартирних житлових будинків. Наприклад, на території 13 СНТ, до 1 липня 2012 року входили до складу Ленінського району Підмосков'я, було побудовано 30 таких будинків.
Лідером виявилися СНТ «Дари природи» (9 об'єктів), СНТ «Круїз» (6 об'єктів) та СНТ «Гаврікова-1» (4 об'єкти). Всі будинки зводилися без відповідної дозвільної документації на ділянках площею 6 соток і були продані в часткову власність за цінами значно нижчими від ринкових. Зокрема, трикімнатна квартира площею 75 кв. метрів в СНТ «Дари природи» обійшлася власникам в 4,7 млн ​​руб., або 62,6 тис. руб. за кв. метр, тоді як в сусідньому ЖК «Новотроїцький» аналогічне житло продавали по 100 тис. руб. за кв. метр.
Виявивши цю типову для області проблему, столична влада виявилися перед складним вибором. З одного боку, всі багатоквартирні будинки, «виросли» в СНТ, є самобудом і підлягають ліквідації. З іншого - в більшості з них, незважаючи на проблеми з мережами і каналізацією, живуть люди, а тому знесення неминуче призведе до соціальних конфліктів. Крім того, сама по собі багатоквартирних забудова садівничих товариств є неоднорідною. Наприклад, в СНТ «Круїз» є будинки з квартирами для чотирьох сімей, які зовні нічим не відрізняються від індивідуальних котеджів, і є чотириповерхова будівля з 32 квартирами. Загалом, за 1,5 року, які минули з розширення кордонів, прийнятне рішення так і не було знайдено. Спочатку влада оголосила про намір йти в суди і домагатися знесення. Але потім спустили цю проблему на гальмах.
Переведення земель під СНТ в категорію ІЖС дозволить нарешті розібратися з дачним самобудом. Мешканці зможуть не тільки узаконити свої багатоповерхівки, а й прописатися в них. Крім того, у них з'явиться шанс забезпечити свої будинки нормальної комунальної та транспортної інфраструктури. У новій Москві є програма з благоустрою СНТ, розрахована до 2018 року. На будівництво доріг, ЛЕП до дачних селищ, меліорацію та інші роботи з бюджету столиці виділено понад 2,7 млрд рублів. Однак програма стосується лише тих СНТ, які були організовані Москвою. Дачні селища, створені в Підмосков'ї різними відомствами або організаціями, в неї не входять. Ситуація зміниться, якщо садівничі товариства вирішать приєднатися до найближчого населеного пункту. Тоді обов'язок зайнятися їх благоустроєм у столичної влади виникне сама собою.
Програму розвитку дачних об'єднань в новій Москві планується винести на громадське обговорення навесні цього року. Вона розбита на три етапи і розрахована на довгострокову перспективу - до 2030 року, що пов'язано з можливостями міського бюджету. Перший етап (орієнтовно до 2018 року) буде присвячений збору та аналізу пропозицій громадян, а також внесення змін до законодавства. Причому столична влада не виключають, що повноважень однієї Мосміськдуми тут не вистачить, доведеться просити підтримки у федерального парламенту. Проте, щоб обкатати механізм перекладу, департамент розвитку нових територій розраховує вже на цьому етапі включити два-три пілотних селища до складу населених пунктів. Масовий переклад «земель під дачне будівництво» і «земель сільгосппризначення» в ІЖС, за прогнозами чиновників, почнеться не раніше 2020 року. При цьому облаштування частини територій, включаючи будівництво інфраструктури, візьмуть на себе інвестори. Всього в категорію ІЖС можуть бути переведені землі 80% СНТ, розташованих в новій Москві. Для міста це будуть не тільки додаткові витрати, але і прибуток, оскільки податки з ділянки, відведеної під ІЖС, в 3-5 разів вище, ніж з ділянки в садовому товаристві, організованому на землях сільгосппризначення.
Що стосується самих дачників, то їхнє ставлення до програми, ймовірно, буде неоднозначним. Очевидно, що люди, які планують жити в новій Москві на постійній основі або купили квартири в будинках, уже побудованих в СНТ, сприймуть пропозиції міськадміністрації на «ура». Складніше передбачити реакцію тих, хто не хоче або не має коштів, щоб перетворити свої літні будиночки в комфортабельні котеджі. (Нагадаємо, що для будівництва будинку на ділянці під ІЖС потрібно розробляти проект, узгоджувати його з міськими службами, дотримуватися всі ГОСТи і СНИП і т.д.) У міськадміністрації запевняють, що влада «ні на кого тиснути не будуть», людям обов'язково запропонують альтернативу. До речі, інститут прописки в СНТ може заробити і без перекладу земель: уряд РФ ще в минулому році вніс до Держдуми поправки до ФЗ-66 «Про садівничих, городницьких об'єднаннях громадян». Законодавцям пропонується замінити поняття «житлову будову» на «індивідуальний житловий будинок». Це дозволить дачникам прописуватися на своїх 6 сотках незалежно від категорії ділянки. Правда, в поправках, підготовлених до другого читання, то кажуть, що реєстрація жителів не призведе «до придбання відповідної територією статусу населеного пункту» і не зобов'язує місцеву владу «розвивати там інфраструктуру».
На думку депутата Держдуми Андрія Туманова, голови ради міжрегіональної організації «Московський союз садівників», трансформація СНТ в поселення поблизу великих міст вже відбувається де-факто, тому програма, пропонована міською владою, не викличе масового опору. Проте конфлікти в окремих товариствах неминучі, оскільки обов'язково знайдеться кілька людей, які будуть не згодні з будь-яким рішенням.
Голова профспілки садівників Росії Людмила Голосова, в свою чергу, побоюється, що реорганізація СНТ буде обмежувати права деяких громадян. «Якщо у противників приєднання до населеного пункту виявляться проблеми з документами (а таке цілком можливо, оскільки багато хто до цих пір не можуть оформити права власності на землю), їх можуть позбавити ділянок», - зазначає вона.

BIKINIKA.com.ua
Наш общий бизнес-фронт BIKINIKA.com.ua. Казино "Buddy.Bet" обещает вам море азарта и незабываемых моментов. Поднимите ставки и начните выигрывать прямо сейчас.

We have 4 guests online