Закриваємо кредит - керівництво до дії

  1. / проекти Сібмами / правовий розділ
  2. Отримайте документальне підтвердження закриття рахунку
  3. Переконайтеся, що застава - знову ваш
  4. Додаткові банківські послуги теж можуть бути частиною боргу
  5. Відмовтеся від непотрібної кредитки
  6. Дізнайтеся, може, ви ще щось винні?
  7. Довіряй але перевіряй. Бюро кредитних історій
  8. Ставтеся до документів з повагою!

/ проекти Сібмами / правовий розділ

Наш общий бизнес-фронт BIKINIKA.com.ua

Вам прийшов лист із зазначенням заборгованості по кредиту, який, як ви вважали, давно виплачений? Або ви отримали відмову в отриманні іпотеки, тому що виявилися повинні іншому банку «тридцять три копійки» за телефон, який брали ще в студентські роки, і якого давно вже немає? У такій ситуації може опинитися кожен, адже виплативши останній платіж за кредитом, ми вважаємо, що він закритий, але це не завжди так ...

Щоб не опинитися в подібній ситуації, закриваючи кредит необхідно вжити заходів, які допоможуть убезпечити ваше майбутнє.

Отримайте документальне підтвердження закриття рахунку

Внісши останній платіж за кредитом або кредитною карткою, зверніться до фахівців банку з письмовою заявою на надання документа про повне закриття рахунку. Обов'язково вимагайте у співробітника банку завірену копію заяви із зазначенням номера вхідної документації і дати прийняття.

"Протягом 30 днів банк зобов'язаний видати документ підтверджує, що він не має до вас претензій.

Форма такого документа у кожного банку своя, але вона повинна містити дані про позичальника, тобто ваші прізвище, ім'я, по батькові та паспортні дані, а також підпис відповідального представника банку і синю друк. За видачу такої довідки доведеться заплатити близько 300 рублів.

Зверніть увагу: підготовка довідки зажадає часу - від тижня до двох місяців.

Переконайтеся, що застава - знову ваш

Якщо кредит був виданий під заставу, то після погашення заборгованості банк повинен зняти і обтяження на об'єкт застави. Така операція часто проводиться невчасно або не проводиться зовсім! В цьому випадку ви не зможете повною мірою розпоряджатися цим майном. Тому обов'язково переконайтеся в тому, що обтяження знято.

"Якщо об'єктом застави була нерухомість, необхідно звернутися в територіальний орган Росреестра, де вам видадуть виписку з ЕГРН, в якій буде вказано про наявність або відсутність обтяження. Вартість такого витягу - 250 рублів.

Також можна скористатися безкоштовним сервісом на сайті Росреестра, але необхідно робити поправку на можливу неточність надходження даних на сайт, тому особисте звернення дорожче, але надійніше.

"Якщо об'єктом застави був автомобіль, необхідно звернутися в територіальне управління ДІБДР, де вам повинні видати довідку, що підтверджує відсутність обтяження на вашому автомобілі.

Додаткові банківські послуги теж можуть бути частиною боргу

Підводними каменями можуть стати додаткові банківські послуги, прив'язані до кредитній карті і рахунку: річна абонентська плата за користування карткою, sms-сповіщення, обслуговування рахунку і так далі. Такі послуги можуть бути оформлені за допомогою додаткових угод, а значить - не будуть закриті без додаткових заяв.

Якщо не відключити всі банківські послуги вчасно, то пізніше банк може пред'явити позов про погашення заборгованості. Нараховані суми будуть збільшені в рази за рахунок нарахувань штрафів, пені та неустойок.

Відмовтеся від непотрібної кредитки

Відмовтеся від перевипуску кредитної карти. При закритті рахунку діючу кредитну карту передайте разом із заявою співробітникові банку, який повинен її знищити в вашій присутності.

Дізнайтеся, може, ви ще щось винні?

Після отримання документа про повне закриття рахунку необхідно з'ясувати, чи не відкривалися чи на ваше ім'я додаткові рахунки. Наприклад, деякі банки відкривають окремий рахунок на погашення відсотків. Необхідно написати заяву також і на їх закриття.

Довіряй але перевіряй. Бюро кредитних історій

Для повної впевненості можна написати заяву в бюро кредитних історій і переконатися, що за вами не значаться заборгованості по кредитах, і не висять рахунки, відкриті на ваше ім'я. Один раз на рік можна безкоштовно звернутися в будь-який бюро кредитних історій із заявою на надання вашої кредитної історії, а ряд банків і самі представляють таку послугу, в тому числі і в електронному вигляді.

"Також дізнатися про свої борги можна на сайті Центрального банку РФ (там детально вказані всі способи отримання інформації).

Кредитна історія містить дані про людину, до якого вона належить: про суми і строки виконання зобов'язань за кредитами і організаціях, в яких вони були взяті. Відомості зберігаються в бюро кредитних історій протягом 10 років з дня останньої зміни інформації, що міститься в них.

Ставтеся до документів з повагою!

Головне, не варто довіряти усним заявам співробітників банків, що всі рахунки закриті і відсутні заборгованості. Завжди необхідно підкріплювати всі дії документально.

"Пам'ятайте, що необхідно зберігати всі перераховані документи не менше трьох років, такий термін позовної давності за кредитними заборгованостями.

Велика частина всіх наших проблем - наслідок власної неуважності до важливих дрібниць. Дотримуючись нескладних порад, наведеним вище, кожен з нас зможе в повній мірі насолодитися новою покупкою в кредит, не шкодуючи про те, що вчасно не зумів грамотно погасити попередній позику.

6.04.2017

Автор: Тетяна Саричева


Або ви отримали відмову в отриманні іпотеки, тому що виявилися повинні іншому банку «тридцять три копійки» за телефон, який брали ще в студентські роки, і якого давно вже немає?
Дізнайтеся, може, ви ще щось винні?
BIKINIKA.com.ua
Наш общий бизнес-фронт BIKINIKA.com.ua. Казино "Buddy.Bet" обещает вам море азарта и незабываемых моментов. Поднимите ставки и начните выигрывать прямо сейчас.

We have 4 guests online