Узаконити землю стало неможливо

Наш общий бизнес-фронт BIKINIKA.com.ua

9 липня 2013 15:33 1189 9 липня 2013 15:33 1189   У краматорський корпункт «Донбасу» звернулася колишня мешканка села Диліївка Костянтинівського району Ірина Петренко

У краматорський корпункт «Донбасу» звернулася колишня мешканка села Диліївка Костянтинівського району Ірина Петренко.
Спадкоємиця рідної домівки не може оформити право власності на ділянку землі, де провела дитинство. «Я вже півроку ношу стос паперів по різних інстанціях», - скаржиться Ірина Андріївна. Фахівці запевняють - неврегульована процедура реєстрації земельних ділянок і прав власності на них в рамках нового законодавства незабаром може викликати глибоку кризу в економіці регіону.
Нововведення стало гальмом
- Схема відведення ділянок (отримання дозволу, розробка землевпорядної документації, погодження та отримання правовстановлюючих документів) не працює, - підтвердив «Донбасу» відомий в районі землевпорядник Руслан Маслов. - Багато людей, почавши в кінці 2011-го оформляти права на землю, з січня потрапили в ступор: закручений механізм зупинився. І ніхто не може пояснити - коли ринок земельних відносин запрацює ...
За його словами, важко проходить реєстрація нових договорів оренди землі. А внести зміни в діючі документи взагалі неможливо.
- Наростає як кому проблема покинутих земельних паїв, розданих в 90-х роках колишнім колгоспникам, - журиться Руслан Вікторович. - До мене звертаються спадкоємці колгоспних паїв. Я вперше не можу допомогти людям - плутанина в країні панує.
- З нового року реєстрацію ділянок і оформлення права власності розділили між двома відомствами, - пояснили «Донбасу» у відділі юстиції міськради. - Земельне агентство вносить інформацію про наділи до державного земельного кадастру, привласнює кадастровий номер і відкриває поземельну книгу на ділянки. А майнові права реєструють фахівці юстиції в державному реєстрі речових прав на нерухоме майно. У тому числі - права тимчасового користування та договори оренди. Все це - не працює, люди скаржаться, але допомогти ми не можемо.
Нововведення торкнулося організаторів товарного виробництва і селян, всіх, хто побажав звести гараж або побудувати на порожні землі магазин, автозаправку, станцію техобслуговування. Узаконити землю практично неможливо. А якщо цього не зробити - можна потрапити під суд і «заробити» реальний термін ...
Раніше права володіння наділами і договори оренди узаконювали органи земельних ресурсів, реєструючи ділянки в системі кадастру. Втомившись від черг, люди лаяли колишню систему за бюрократичні недоліки і за хабарі. Тепер отримали від законодавця нову, але - зовсім нежиттєздатну схему.
- Задум поділу зрозумілий, - підкреслив Маслов. - Давно пора сформувати загальний реєстр прав на землю. А в підсумку без того неповну базу розділили на дві частини: даними про ділянки відає агентство, а відомості про господарів (орендарів) збирає юстиція. Але дружби у них немає: юстиція вимагає починати право володіння з нуля, хоча у господаря є правовстановлюючі документи. Земельне агентство вимагає своє ... Навіть не оформляють дублікати виданих ними ж документів замість втрачених через пожежу. Хоча є база даних, зберігається, нарешті, другий примірник документа.
У відділі юстиції визнали: новий порядок реєстрації містить норми, виконати які неможливо. І нотаріуси під будь-якими приводами стали ухилятися від оформлення угоди купівлі-продажу землі. Чиновники запевняють, що ситуація зміниться після формування реєстру господарів і державного земельного кадастру. Але коли це станеться - невідомо ...
Ризик потрапити під статтю
Мертве нововведення торкнулося великих і малих підприємств, які орендують в містах землю і сплачують в місцеву казну орендну плату: виникла необхідність переукласти з внесенням змін минулий договір оренди. Але виконати цю просту процедуру неможливо.
- Новий договір з владою укласти можна, а переукласти діючий, з внесенням змін - не можна, - розвів руками директор хімзаводу Олександр Августов. - Якщо цього не робити, порушується право власності. А це вже навіть не адміністративне, а кримінально каране діяння. Виходить, країна сама плодить правопорушників ...
Юристи підкреслюють: за новим законом, перш ніж сільраді (міськраді) почати розпоряджатися землею, він сам повинен знайти право власності на неї. Парадокс, але в країні жоден метр землі не узаконені за новою процедурою. Та й немає статті витрат в бюджетах на ці цілі. А якщо який-небудь виконком оплатить - КРУ покарає за нецільове використання бюджетних грошей.
Нотаріуси пішли в «підпіллі»
З первинної реєстрацією прав на ділянки розібралися. А на вторинному ринку роль реєстраторів передана нотаріусам: вони отримали доступ до кадастру і до реєстру прав. Раніше вони лише запевняли операції купівлі-продажу землі і реєстрували угоди. Після цього треба звертатися до земельного агентство, щоб там поставили відмітку про перехід права власності.
За новими правилами нотаріуси самі повинні вносити зміни до реєстру речових прав на день укладення угоди. Але вони ... ухиляються реєструвати права власності. Хоча можуть непогано заробити.
- Бояться наробити помилок, адже доводиться мати справу з новими інформаційними системами (держреєстром прав власності та державним земельним кадастром), - пояснив «Донбасу» авторитетний в місті юрист, екс-глава міськсуду Анатолій Перунів. - Вони заповнені в кращому випадку на 50%, та й то містять купу неточностей.
Щоб здійснити операцію купівлі-продажу землі, треба отримати виписку з кадастру. Але буває так, що даних про наділі в кадастрі немає.
Передбачалося, що ця інформація повинна бути перенесена в кадастр без участі землевласників, але багато ділянок «загубилися». У цьому можна переконатися, поглянувши на кадастрову карту України на сайті Державного земельного агентства. Якщо наділу там немає, власнику треба знову зареєструвати його в кадастр, отримавши право власності. Тільки після цього можна йти до нотаріуса.
- Немає гарантій, що якщо надів числиться в кадастр, то там же є дані про господаря і орендарів землі, - доповнив Маслов. - В ідеалі відомості повинні були звести в єдину базу ще до кінця 2012 року. Але в реаліях цього не сталося.
- Нас ставлять в умови, при яких, провівши реєстрацію, ми ризикуємо самі опинитися залученими до відповідальності, - підтвердила нотаріус Наталія Щербина.
Процедура реєстрації: як має бути
На початку року набрали сили Закони «Про державний земельний кадастр» та «Про державну реєстрацію прав на нерухоме майно». Але замість очікуваного спрощення підприємства жителі регіону отримали понад заплутаний механізм.
Спочатку спадкоємець подає заяву і документи по землі-пристрою державному кадастровому реєстратору. Протягом 14 днів той перевіряє законність документів і реєструє ділянку (або мотивовано відмовляє). При цьому реєстратор безкоштовно видає претенденту витяг з державного земельного кадастру, направляє в реєстраційну службу заяву про реєстрацію прав на ділянку і пакет документів. Потім державний реєстратор протягом 14 днів оформляє свідоцтво про право власності і передає його кадастровому реєстратору. А той зобов'язаний віддати правовстановлюючий документ заявнику.
Але і до початку липня цей простий механізм не запрацював: ні сільради, ні міська влада, ні обласні земельні ресурси не узаконили поки жодного наділу.

"Донбас"

Постійне посилання на цю статтю: http://www.kramatorsk.info/view/ 134576

BIKINIKA.com.ua
Наш общий бизнес-фронт BIKINIKA.com.ua. Казино "Buddy.Bet" обещает вам море азарта и незабываемых моментов. Поднимите ставки и начните выигрывать прямо сейчас.

We have 4 guests online