Смольний оцінив квартири петербуржців

Наш общий бизнес-фронт BIKINIKA.com.ua

Смольний завершив роботу з кадастрової оцінки квартир і нежитлових приміщень. В єдиній базі зібрані відомості про більш ніж 2,5 млн об'єктів. Ці показники повинні використовуватися для розрахунку податку на нерухомість, введення якого очікується. Для багатьох він може виявитися вельми ліберальним, але для інших податки можуть істотно підвищитися. Смольний завершив роботу з кадастрової оцінки квартир і нежитлових приміщень

economic-ua.com

Смольний завершив роботу з кадастрової оцінки всіх міських будинків, квартир і нежитлових приміщень. В єдиній базі даних зібрані відомості про більш ніж 2,5 млн розташованих на території міста об'єктів. Ці показники повинні використовуватися для розрахунку податку на нерухомість, введення якого очікується вже з наступного року. Для багатьох петербуржців він може виявитися вельми ліберальним - їх фіскальні платежі зменшаться приблизно в чотири рази, але для інших податки можуть істотно підвищитися. «Незгодні» має право до кінця літа оскаржити оцінку їх майна.

Результати проведеної на замовлення комітету із земельних ресурсів та землеустрою кадастрової оцінки вже затверджені наказом його голови і навіть офіційно опубліковані на сайті міського уряду . В електронні додатки, також знаходяться у відкритому доступі, включені відомості про всіх квартирах Північної столиці, їх вартості та площі.

квадратне вимір

За словами заступника голови комітету із земельних ресурсів та землеустрою Миколи Філіна, кадастрова вартість квартир і інших об'єктів нерухомості визначалася методом масової оцінки: «Зокрема, на підставі наявних матеріалів оцінювався багатоквартирний будинок, і, відповідно, вартість кожної квартири, виходячи з її площі, кількості кімнат і розташування (на першому, останньому або проміжному поверсі). Такий підхід дозволив при бюджеті в 95 млн рублів провести оцінку більш ніж 2,5 млн об'єктів нерухомості ».

У підсумку в середньому квадратний метр петербурзьких квартир експерти оцінили в 56,1 тисячі рублів. Причому найдорожче житло виявлено в Приморському і Виборзькому районах (середня кадастрова вартість - 60 - 63 тисячі рублів за кв. Метр), а в числі найдешевших виявилися Адміралтейський і Центральний райони (44,6 - 45 тисяч рублів).

З нежитловими приміщеннями ситуація рівно протилежна - в історичному центрі середня вартість кв. метра офісів, магазинів і т.п. досягає 29 тисяч рублів, тоді як в тому ж Приморському районі оцінюється в середньому в 24,8 тисячі і т.п.

Кадастрова вартість є формальним аналогом ринкової і повинна була бути близька до неї, але певні в ході проведеної кампанії суми дозволяють засумніватися в цьому. «В даний час вартість квадратного метра, відзначена нами в ході реальних угод, починається мінімум з 60 тисяч рублів, а може досягати і 120 тисяч і більше, - констатує Сергій Дроздов, генеральний директор агентства« Петербурзька нерухомість ». - На початок січня 2013 року середня вартість квадратного метра за підсумками реальних угод становила близько 91,2 тисячі рублів. Найнижча ціна (65 тисяч) в грудні була відзначена при продажу трикімнатних квартир у будинках «старого фонду».

Поділися з бюджетом

Одна з основних цілей кадастрової оцінки - сформувати базу для нарахування податку на нерухомість. Ще три місяці тому, звертаючись до Федеральних зборів, президент Росії Володимир Путін запропонував ввести його вже з 2014 року. «Для зміцнення власної податкової бази регіонів треба надати їм право перейти до оподаткування нерухомого майна, виходячи з кадастрової вартості ... Але це має бути самостійний вибір регіонів, і при цьому повинна бути завершена вся робота з оцінки об'єктів нерухомості та вивірки даних про їхніх власників », - констатував глава держави.

Сьогодні податок на майно розраховується, виходячи з інвентаризаційної вартості, взагалі має мало спільного з ринковою. Така ціна, нехай навіть з урахуванням численних коефіцієнтів (інфляції, розташування, поверху і типу будови), визначається на підставі складеної майже півстоліття тому (в 1969 році) опису більшості міських будівель. Тому навіть квадратний метр в квартирі з вікнами на Невський проспект може коштувати всього 10 - 12 тисяч рублів, а податок на майно за такі багатокімнатні апартаменти - 4 - 5 тисяч рублів на рік. Власник квартири в 55 кв. метрів в новобудовах платить в бюджет 2 - 2,5 тисячі і т.д.

За словами Миколи Філіна, в середньому кадастрова вартість квартир в Санкт-Петербурзі тепер в 6,22 рази перевищує інвентаризаційну. Причому сама значна різниця зафіксована в Калінінському (6,94) і Кіровському (6,86) районах. В Адміралтейському умовна ціна житла підвищиться всього в 5,73 рази, а в найдорожчому Приморському - в 5,4. Співвідношення кадастрової і інвентаризаційної вартості для нежитлових приміщень в цілому по місту становить 6,7.

За якими ставками буде вважатися новий податок на нерухомість, та й чи буде він взагалі, - поки точно не відомо. Так, 12 січня почалася доробка законопроекту, схваленого Держдумою в першому читанні майже вісім років тому (!). Він делегує визначати конкретні ставки податку муніципалів (в межах від 0,1 до 1 відсотка), а власникам квартир дозволяє зменшувати оподатковуваний площа на 5 кв. метрів за кожного мешканця. У підсумку за ту ж квартиру в 55 кв. метрів в Приморському районі сім'я з трьох осіб повинна буде заплатити податок в сумі від 2,5 до 25 тисяч рублів на рік (при мінімальній або максимальній ставці, відповідно).

У Федеральній податковій службі вважають, що ставка нового податку складе все ж 0,1 відсотка, а в середньому по Росії податковий тягар подвоїться. Але Північна столиця, швидше за все, може скласти виняток: платежі власників квартир як в новобудовах, так і в центрі в результаті збережуться практично на нинішньому рівні.

Альтернативний варіант вирішення питання оподаткування запропонувало Міністерство економічного розвитку РФ: без прийняття нового закону чиновники мають намір вже з цього року розраховувати податок, виходячи з трьох відсотків кадастрової вартості, яка знову ж таки в середньому по країні в тридцять разів вище інвентаризаційної. З огляду на, що в Санкт-Петербурзі стара і нова умовна ціна розрізняються тільки в 6,22 рази, податковий тягар для городян значно знизиться. Наприклад, для власника тієї ж квартири в 55 кв. метрів в Приморському районі (кадастрової вартістю в 3,5 млн рублів) в цьому випадку фіскальний платіж складе всього 105 рублів на рік, а в 100 кв. метрів на Невському проспекті (оціненої в 4,4 млн рублів) - 132 рубля і т.д.

Торг тут недоречний

У минулий четвер матеріали проведеної на замовлення Смольного оцінки були передані в Росреестр (кадастрову палату). У державний кадастр нерухомості ці відомості будуть внесені орієнтовно до кінця лютого (протягом 30 робочих днів).

Незгодні з результатами оцінки їх майна власники квартир та іншої нерухомості (в тому числі приватних будинків, нежитлових будівель, офісів, магазинів та ін.) Протягом найближчого півріччя (приблизно з березня по серпень) має право оскаржити певну «колгоспним» методом вартість.

Спеціальна комісія для досудового вирішення таких суперечок буде сформована з представників Смольного, Росреестра і спільноти оцінювачів. Але, на думку Данила Пільдеса, який очолює петербурзький філія Федеральної кадастрової палати, більшу частину таких справ все-таки доведеться вирішувати в суді. «Основною перешкодою в роботі комісії є принцип консенсусу - одностайного рішення. Такий результат малоймовірний, тому що представник міської владних структур, природно, болісно поставиться до зниження кадастрової вартості нерухомості, оскільки це призведе до зниження податку. Так, наприклад, за весь час роботи комісії з розгляду суперечок про визначення вартості земельних ділянок не було прийнято жодного одностайного рішення - представник органів державної влади Санкт-Петербурга завжди голосував проти прийняття меншою кадастрової вартості », - пояснює Данило Пільдес.

Документи на сайті Смольного:

Довідка:

За даними Управління Федеральної податкової служби по Санкт-Петербургу, в Північній столиці зареєстровано понад 1,7 млн ​​об'єктів оподаткування податком на майно - квартир, будинків, гаражів і т.д. Їх власниками вважаються 2,8 млн городян, але кожен третій власник відноситься до пільгової категорії. Всього у 2012 році петербуржці заплатили більше 1,1 млрд рублів податку на майно, що майже в чотири рази перевищує обсяг його надходжень за попередній рік.

Павло Нетупскій, "Фонтанка.ру"

BIKINIKA.com.ua
Наш общий бизнес-фронт BIKINIKA.com.ua. Казино "Buddy.Bet" обещает вам море азарта и незабываемых моментов. Поднимите ставки и начните выигрывать прямо сейчас.

We have 4 guests online