Дачний форпост Росії

Наш общий бизнес-фронт BIKINIKA.com.ua

На кордоні з Фінляндією, на південь від дачі «генерала Козика», «Фонтанка» знайшла два котеджних селища. В гості до дачникам - генералам, чиновникам і бізнесменам - можна потрапити через прикордонний пункт «Торфяновка». На кордоні з Фінляндією, на південь від дачі «генерала Козика», «Фонтанка» знайшла два котеджних селища

Колаж "Фонтанка" / кадр з фільму "Особливості національного полювання"

11 жовтня Олексій Навальний опублікував розслідування про таємничу дачі, розташованій на кордоні Росії і Фінляндії за зоною інженерно-технічних споруд в районі прикордонного переходу Святогірськ - Іматра. Зробивши віртуальну прогулянку вздовж північних рубежів Батьківщини, «Фонтанка» виявила ще більш цікаву картину - два невеликих селища, один з яких розташований менш ніж в кілометрі від державного кордону.

Минувши інший пункт пропуску «Торфяновка», туристи спрямовуються вперед до жаданої Фінляндії. Але деякі приватні автомобілі, не доїжджаючи до Суомі, згортають на ґрунтову дорогу. Як пишуть користувачі народної карти Wikimapia, яких явно зацікавив цей шлях, через 700 метрів утикаєшся в ворота з телефоном.

Судячи за даними Росреестра, в семи кілометрах від МАПП «Торфяновка» розташоване садівництво «Прикордонник». Воно притулилося у вузькій бухті Фінської затоки відразу за півостровом зі складною назвою Хіманнніемі. На протилежному березі знаходиться ДНП «Острів Чорний», до якого веде окрема дорога. Обидва котеджних селища відсічені від решти світу лінією інженерно-технічних споруд (колючий дріт, контрольно-слідова смуга). При цьому від «Прикордонника» до Фінляндії по прямій - менше одного кілометра.

Втім, нещодавно, за словами самих дачників, схема проїзду до «Острову Чорного» змінилася.

Російські прикордонники прихильні далеко не до всіх. Кілька років тому прикордонне управління ФСБ по Карелії несподівано заборонило власникам проїжджати до дачних ділянок, розташованих за лінією інженерно-технічних споруд у фінського кордону. Конфлікту передувала звільнення зі служби чоловіка однієї з дачниця - начальника підрозділу в прикордонуправлінні по місту Лахденпохья. До цього, судячи з судових матеріалів, проблем з проїздом у неї і її сусідів не було. Однак заявникам допомогла Феміда: на початку 2014 року Лахденпохском районний суд ухвалив, що відмова у пропуску є неправомірним. При цьому законність володіння землею судом під сумнів не ставилася.

Згодом Верховний суд Республіки Карелії скасував це рішення. Однак формально дачникам не заборонили проїжджати до своїх володінь: прикордонники виділили для цього інші ворота в інженерно-технічних спорудах, ніж ті, які хотіли позивачі. Доводи дачників про те, що цією дорогою неможливо користуватися, суд визнав непереконливими.

«Прикордонник»

Обидва селища на російсько-фінському кордоні не є закритими клубами. Наприклад, в 2015 році на міських порталах нерухомості з'явилися оголошення про продаж котеджу в «Острові Чорному» разом з ділянкою в 20 соток. Потенційних покупців, готових віддати за віддалене заміське житло 18 млн рублів, зазивали наступним оголошенням:

Які ж загадкові «генерали і депутати» оселилися біля самого кордону з Фінляндією? За даними Росреестра, на території «Прикордонника» знаходяться близько десяти земельних ділянок площею від 10 до 25 соток. Двома, загальною площею в 5000 кв. м, володіє Володимир Володимирович Кирилов - діючий віце-губернатор Санкт-Петербурга, який курирує спорт, культуру і молодіжну політику. Кирилов починав свою кар'єру в прикордонних військах КДБ, в 1990-і роки очолював адміністрацію Виборзького району Ленінградської області, потім працював главою Росприроднагляду. В кінці 1999 року, як писала «Нова газета», на російсько-фінському кордоні був затриманий автомобіль «Урал» Виборзького прикордонного загону. Усередині виявлений снігохід Polaris, який ввозився без сплати митних зборів. А ті, що машину військові заявили, що везуть його Кирилову. Було порушено кримінальну справу, проте про результати розслідування нічого не відомо.

Дачний форпост Росії

У декларації про доходи віце-губернатора Володимира Кирилова за 2015 рік зазначений земельну садову ділянку в 5000 кв. м. «Ділянки біля кордону видавалися прикордонникам ще за радянських часів. Будучи главою Виборзького району, я особисто підписував такі розпорядження. А то, що Навальний написав, - справжнісінька дурість. У нас і колгоспи розміщуються за лінією інженерно-технічних споруд. Навальний взяв старий закон Радянського Союзу, коли за лінією ІТС були обмеження. Зараз вже і лінії як такої немає: подивіться, в Фінляндії - всі землі, що прилягають до кордону, зайняті », - поділився віце-губернатор з« Фонтанка »своєю думкою. За словами Кирилова, на його ділянці розташований будиночок, побудований в кінці 1990-х років.

На відстані витягнутої руки від кордону, за даними Росреестра, знаходиться земельна ділянка в 950 кв. м, що належить Івану Дмитровичу Малюшіну. Так само звуть колишнього заступника голови Управління справами адміністрації президента, який одночасно був керівником Північно-Західної дирекції з реконструкції об'єктів управління справами. Останній раз його ім'я з'явилося в ЗМІ у зв'язку з «Панамським скандалом»: в базі, яка опинилася в руках міжнародного консорціуму журналістів, був виявлений його офшор.

При Малюшіне великим підрядником відомства була компанія «Інтарсія», яка зараз вже пішла з ринку. По сусідству з ділянкою Малюшіна можна виявити землю, зареєстровану на Станіслава Смирнова. Так само звуть сина власника «інтарсії» Віктора Смирнова, оголошеного в розшук за кримінальній справі про розкрадання . Судячи з усього, відлуння гучного заходу «інтарсії» докотилося і до кордону з Фінляндією: влітку 2016 року Куйбишевський відділ судових приставів Центрального району Петербурга наклав арешт на будь-які угоди з ділянкою Станіслава Смирнова. У базі служби за сином власника «інтарсії» числяться чотири виконавчих виробництва, все - в зв'язку з неоплаченим штрафом ГИБДД. Нещодавно вони були закриті у зв'язку з неможливістю розшукати боржника.

Ділянкою в 25 соток в «Прикордонник» також володіє Юрій Безверхов. Людина з таким же ім'ям, по батькові та прізвищем в 2000-і роки працював керуючим справами Державної думи. Останній раз він згадується в деклараціях співробітників апарату нижньої палати за 2010 рік - в якості радника спікера парламенту. Там зазначено, що у нього в оренді знаходиться ділянка, аналогічний за площею тому, що закріплений за певним Юрієм Безверхово в садівництві «Прикордонник».

Нарешті, ще одним жителем садівництва є Ренат Сулейманович Акчурин. Так само звуть знаменитого кардіохірурга, який в 1996 році робив операцію коронарного шунтування серця першому президентові РФ Борису Єльцину. Ділянку у власність Акчурин оформив в 1999 році.

«Острів Чорний»

Ділянки в дачному селищі «Острів Чорний» з протилежного боку в основному мають однакову площу - більшості дачників покладені по 20 соток. Всього тут понад двадцять будиночків.

В «Острові Чорному» можна знайти тих самих генералів з рекламного оголошення про продаж будинку. Так, дві ділянки загальною площею в 2500 кв. м належать Надим Ісхаковим. Точно так же звуть чинного главу Росрезерву по СЗФО і колишнього керівника прикордонного управління ФСБ по Петербургу і Ленобласті. У декларації генерал-лейтенанта Надіма Исхакова за 2015 рік вказано, що у нього в оренді є земля в 1500 кв. м. Його однофамілець з бази Росреестра в 2016 році оформив у власність землю з аналогічною площею та одночасно придбав ще 10 соток в ДНП «Острів Чорний».

20 соток належать Володимиру Гребенюку. Його повний тезка - генерал-полковник, служив на політичних посадах в декількох військових округах, а зараз є заступником голови Російського союзу патріотів. Нарешті, 20 соток орендує Володимир Сергійович Гусєв, чиє ім'я, прізвище та по батькові збігаються з ПІБ генерал-лейтенанта, колишнього заступника начальника УФСБ по Петербургу і Ленобласті.

Втім, зустрічаються серед мешканців селища і цивільні люди. Серед них - син колишнього глави Госстройнадзора і власник демонтажной компанії «Термінатор» Кирило Орт. 20 соток закріплені за Валерієм Ларькіним - однофамільцем глави Асоціації підприємств похоронної галузі Петербурга. Також серед прикордонних дачників можна зустріти Олексія Шопирева: людина з такими ж ПІБ раніше значився начальником відділу продажів Північно-Західного управління «Газпромнафта Марін Бункери». Нарешті, 20 соток належать петербурзькому рестораторові Михайлу Мишалова.

«Ділянка не коштував вище ринкових розцінок, - розповідає один з дачників. - Я купив його завдяки тому, що тут не багато людей і хороша рибалка. Всі будиночки скромні, замків ні у кого немає ».

Втім, в цих місцях і хороша полювання. «Дика природа і тварини: лебеді, гуси, росомаха, рись, ведмеді, лосі, кабани і т.д.» - говорить рекламне оголошення про продаж ділянки. За даними комітету з охорони об'єктів тваринного світу уряду Ленінградської області, офіційним охотопользователей цього куточка Виборзького району є «Прикордонне мисливське господарство». Саме до нього повинні звертатися всі, хто хоче постріляти звіра в цих лісах. Структура власності ТОВ «Прикордонне мисливське господарство» заплутана, однак, за даними СПАРК, воно зареєстровано за однією адресою з «Ленгазспецстроем» - петербурзької структурою «Стройгазмонтаж» Аркадія Ротенберга.

Землі давно минулих днів

Ділянки в «Прикордонник» і «Острові Чорному» відносяться до категорії земель сільськогосподарського призначення. Вид дозволеного використання відрізняється. Десь вони надані «для ведення садівництва, під дачне будівництво», десь - тільки для індивідуального садівництва.

Глава муніципального освіти «Селезневской сільське поселення» Сергій Нечунаев повідомив, що територія під садівництвом «Прикордонник» на даний момент значиться в Генплані поселення як землі запасу. На питання про ДНП «Острів Чорний» він відповів: «Ні, не чув про таке». Проте чиновник пояснив, що рішення про переведення земель з категорії запасу приймалося, швидше за все, на рівні адміністрації Виборзького району.

«Район повинен був звертатися в обласний комітет з управління державним майном, отримувати схвалення і приймати рішення про зміну статусу земель», - пояснив Нечунаев, однак пригадати, коли було прийнято рішення про створення ДНП, не зміг. Хоча сам же визнає, що працює в районі 10 років.

Глава адміністрації Селезнівського поселення Сергій Рибников не став відповідати на питання, коли і чиїм рішенням було створено садівництво «Прикордонник» і ДНП «Острів Чорний». У розмові він послався на те, що архіви знаходяться в районній адміністрації. Глава комітету майна Виборзького району Сергій калмаки виявився недоступним для коментарів, як і його керівник, глава адміністрації Геннадій Орлов. А ось голова комітету з управління державним майном уряду Ленобласті Едуард Салтиков питання вислухав і пообіцяв незабаром підготувати на них відповіді.

Як пояснили співрозмовники «Фонтанки» в уряді Ленобласті, процедура вилучення земель запасу наступна: районний муніципалітет готує обгрунтування вилучення, наприклад, мотивуючи це нестачею земель сільгосппризначення. Після чого муніципалів потрібно заручитися підтримкою профільних комітетів уряду регіону у вигляді позитивних висновків. Серед них, наприклад, комітет з природокористування. На підставі цього пакета КУГИ Ленобласті приймає рішення про переведення або про відмову муніципалів. А коли надзавдання зі зміни статусу земель запасу на землі сільгосппризначення виконана, переклад наділів під дачне будівництво видається справою техніки і відбувається на рівні району, каже джерело нашого видання.

У всякому разі, ця схема працювала в недалекому минулому. Як це було в середині 1990-х, не пам'ятають навіть чиновники-старожили: адже саме тоді, судячи з усього, сформувалося садівництво «Прикордонник». Трохи пізніше з'явився дачне селище «Остров Чорний»: в ЕГРЮЛ запис про створення відповідного ДНП була внесена в 2008 році. Питань у чиновників адміністрації Виборзького району не виникло: саме по собі володіння землею в прикордонній території не є незаконним. Хоча не можна не відзначити: навряд чи простий смертний зміг би отримати собі тут ділянку. Зате багато мешканців цих котеджних селищ, які є зараз невиїзними, можуть тепер поспостерігати суміжну територію хоча б в бінокль.

Андрій Захаров,
Ксенія Потеева,
Віктор Смирнов,
Олександр Єрмаков,
«Фонтанка.ру»


© Фонтанка.Ру

BIKINIKA.com.ua
Наш общий бизнес-фронт BIKINIKA.com.ua. Казино "Buddy.Bet" обещает вам море азарта и незабываемых моментов. Поднимите ставки и начните выигрывать прямо сейчас.

We have 4 guests online