Агентство РК у справах держслужби і протидії корупції розробило спеціальну "антіподарочное" стан - Новини

Наш общий бизнес-фронт BIKINIKA.com.ua

Сьогодні Агентство у справах держслужби і протидії корупції представило новий план по боротьбі з корупцією. Відтепер чиновників позбавлять дорогих подарунків. В Агентстві провели статистичні дослідження і прийшли до висновку, що найчастіше хабарі дають у вигляді дуже дорогих подарунків.

Кайрат Кожамжаров, головний в країні борець з корупцією розробив спеціальну "антіподарочное" положення, повідомляє КТК.

Настільний годинник, статуетки, копії пам'яток Астани, коробочки для канцелярських товарів - всі ці непотрібні, але не дешеві сувеніри можна виявити на столі майже кожного чиновника. Як правило, високопоставленим особам такі презенти підносять на професійні та державні свята. Але відтепер антикорупційна служба Казахстану раз і назавжди заборонить чиновникам країни приймати дорогі подарунки. Більше ніяких швейцарських годинників, кришталевих Байтерек і електронних девайсів. Заборона торкнеться професійних свят, ювілеїв, підвищень, а також не можна буде таким чином віддячити чиновника.

Кайрат Кожамжаров, голова Агентства РК у справах держслужби і протидії корупції:

- Уже готовий практикум щодо запобігання конфлікту інтересу державних службовців та настанови щодо застосовування положення про подарунки.

Поки невідомо як буде виглядати нове положення. Швидше за все приклад візьмуть з сусідньої Росії, де держслужбовцям заборонили отримувати подарунки дорожчі 3 тисяч рублів. У разі якщо від подарунка не вдалося відмовитися, необхідно протягом трьох днів здати його в канцелярію. В крайньому випадку, чиновник може викупити річ за ринковою ціною.

Жамбил Ахметбеков, депутат Мажилісу Парламенту РК:

- Корупція починається з дрібниць. Маленькі подарунки, потім великі і більше, більше. Буває, шаблі дарують або там зброю. Вони ж дорогі, штучного виготовлення. Все це корупція, прихована корупція в цьому і полягає. Деякі навіть грошима підносять.

Якщо це положення набуде чинності, то у всіх держорганах незабаром з'являться спеціальні музеї, де будуть зберігається цінні подарунки.

Виявляється, обмежувати вартість подарунків для чиновників - це поширена світова практика, повідомляє сайт телеканалу КТК. Наприклад, у Франції подарунок не вважається хабаром, якщо його вартість не перевищує 35 євро, у Великобританії - 140 фунтів, в США - 50 доларів. Уже найближчим часом стане відомо який "стелю щедрості" встановлять в нашій країні поки невідомо.


BIKINIKA.com.ua
Наш общий бизнес-фронт BIKINIKA.com.ua. Казино "Buddy.Bet" обещает вам море азарта и незабываемых моментов. Поднимите ставки и начните выигрывать прямо сейчас.

We have 4 guests online