Ким не хочуть працювати в Донбасі

Наш общий бизнес-фронт BIKINIKA.com.ua

Здобувачі цураються вакансій медсестри і кухонного працівника. & Nbsp; Фото: & nbsp; crazybubble.ru

У Донецькій області налічується понад 34 тисяч безробітних чоловіків і жінок, але далеко не всі вони поспішають міняти свій статус і замість допомоги отримувати повноцінну заробітну плату. "Сегодня" спробувала дізнатися, які професії з тих, що пропонує обласний центр зайнятості, не в фаворі у претендентів роботи.

Як розповіли нам в Донецькому обласному центрі зайнятості, причини низької популярності тієї чи іншої професії можуть бути абсолютно різними. Так, безробітні не особливо шанують вакансії двірників і прибиральників виробничих та службових приміщень через низьку престижності професії та мізерної заробітної плати. Праця таких некваліфікованих працівників оцінюється від 1100 гривень до 1500 гривень.

Також претенденти роботи цураються вакансій медсестри і кухонного працівника через все того ж нестачі оплати праці. Медсестра в регіоні в середньому отримує 1300-1400 гривень, за ті ж гроші виконує свої посадові обов'язки кухонний працівник. Взагалі зарплата є вирішальним фактором для безробітного. "Вирішальну роль у виборі професії, звичайно, грає заробітна плата, - пояснили в центрі зайнятості. - Також важливо розташування підприємства, його віддаленість від будинку безробітного і умови роботи".

Але навіть там, де зарплата на рівні, також не вистачає робочих рук. Так вакансії підсобного робітника, обхідника водопровідно-каналізаційної мережі та монтера колії довго знаходяться незатребуваними в обласному центрі зайнятості. Причина тому - важка фізична праця, який припускають ці професії. А між тим монтеру колії пропонують 3500 гривень, а підсобників від 1500 до 2000 гривень. Втім, зарплати на кожному підприємстві різні, так само як і коло обов'язків.

Але не тільки в центрі зайнятості є незатребувані вакансії. Самі жителі Донбасу володіють такими екзотичними для нашого регіону професіями, що знайти для них кваліфіковану роботу часом буває просто неможливо. Наприклад, з області фантастики в шахтарському краї влаштуватися штурманом, матросом, лісничим, картографом, екскурсоводом, бджолярем, гончарем і бондарем. Навіть консьєржі, кінологи, рибоводи, склодуви, пілоти, політологи та фотографи навряд чи знайдуть застосування свої професійним навичкам. Справа в тому, що на ринку праці в Донецькій області просто відсутні такі вакансії, і їх власники, швидше за все, залишаться без роботи. Це при тому, що на 34 тисячі безробітних в регіоні припадає лише 4,5 тис. Вакансій. Тобто 8 претендентів на одне робоче місце.

Проте навіть найбільш затребувані вакансії можуть довгий час перебувати в списках центру зайнятості. "У кожної вакансії є свої нюанси, - пояснили фахівці обласного центру зайнятості. - Наприклад, бухгалтер - одна з найбільш затребуваних професій на ринку праці Донецька, і багато безробітних хочуть потрапити на таку роботу. Але ця вакансія може бути у нас відкритою довгий час, тому що у претендента немає досвіду, знання бухгалтерських програм, і роботодавець не хоче бачити у себе в штаті такого співробітника. ось і виходить, що одна і та ж вакансія може надовго "залежатися".

АФЕРИСТИ Верба БЕЗРОБІТНИХ

Як розповіла "Сегодня" колишня безробітна Ірина Зайволовская, головне при пошуку роботи - не стати жертвою аферистів. "У газеті я знайшла вакансію адміністратора фітнес-центру. Подзвонила, і мене запросили на співбесіду в квартиру, перероблену під офіс. Там я побачила веб-камеру і диван, і це викликало підозри. Роботодавець мені повідомив, що зазначеної вакансії у них немає, нарікаючи на друкарську помилку в газеті, але запропонував альтернативу, - пояснила Зайволовская. - Робота моя полягала в спілкуванні з іноземцями на будь-які теми. Потрібно було будь-що-будь утримати їх на сайті, за що фірмі нараховувалися гроші. Зарплату тут пропонували в доларах . Утримати користувача їй сайту одним розмовою не вийшло б. Дівчатам тут радили не тільки спілкуватися, але й виконувати деякі прохання іноземців - роздягання, танці перед камерою тощо. Також мене попросили не говорити про цю роботу батькам, враховуючи, що я на той момент була ще студенткою ".

Читайте найважливіші та найцікавіші новини в нашому Telegram

Підписуйтесь на нашу розсилку

BIKINIKA.com.ua
Наш общий бизнес-фронт BIKINIKA.com.ua. Казино "Buddy.Bet" обещает вам море азарта и незабываемых моментов. Поднимите ставки и начните выигрывать прямо сейчас.

We have 4 guests online