ГАС "Вибори" відзначає перший ювілей

Наш общий бизнес-фронт BIKINIKA.com.ua

ПОДІЇ

Минуло 10 років з того моменту, коли вийшов відомий указ президента "Про розроблення та створення державної автоматизованої системи РФ" Вибори "" і почалося побудова найбільшої в Європі державної ІС. З її допомогою вдалося автоматизувати процеси підготовки до виборів і їх проведення, зробити дану процедуру прозорою і контрольованою, що сприяє реалізації виборчих прав громадян. З цього почав свій виступ на науково-практичній конференції, присвяченій круглої дати, голова ЦВК РФ Олександр Вешняков. На ній зібралися представники органів законодавчої та виконавчої влади, комерційних фірм, державних проектних і наукових організацій, співробітники виборчих комісій. Всі вони в тій чи іншій мірі брали участь у виробленні концепції, створення і експлуатації ГАС "Вибори".

Повідомлення англійської експерта про затвердження в Раді Європи рекомендацій по

електронного голосування стало сюрпризом для Віктора Ященко (ліворуч) і Олександра Вешнякова

На основі цього рішення сьогодні проводиться облік виборців і кандидатів, реєстрація виборчих об'єднань і блоків, планування етапів виборчої кампанії, здійснюється контроль за витрачанням коштів виборчих фондів, підводяться підсумки голосування і т.д. Все це робиться на території, що охоплює 11 часових поясів, в 89 суб'єктах РФ, на 90 тис. Виборчих дільницях. Система зазнала кардинальної модернізації, яка почалася в 2001 р і завершилася в нинішньому. За цей час встановлено 100 тис. Одиниць нового обладнання, створено мережу зв'язку і передачі даних (цифрові канали доведені до кожного суб'єкта РФ, а в 16 регіонах організована космічна зв'язок), побудований новий Інтернет-портал, проведена державна сертифікація системи і її програмно-технічних коштів.

Перша черга ГАС "Вибори", прийнята в постійну експлуатацію, виконувала свої функції цілком гідно, але з часом перестала відповідати рівню розвитку інформаційних технологій та масштабами вирішуваних завдань. Досить сказати, що в новій версії системи обсяги даних і швидкість їх обробки збільшилися в десятки разів. Протягом усіх цих років головним виконавцем робіт був НДІ "Схід", а методичним забезпеченням і експлуатацією ГАС "Вибори" займався спеціально створений для цих цілей при ЦВК Федеральний центр інформатизації. Як вважає його глава Віктор Ященко, великою гідністю проекту було те, що необхідна нормативно-правова база і технологічна платформа створювалися в ході його виконання паралельно. Настільки велика і розподілена система може працювати тільки при наявності на всіх ділянках добре навченого персоналу. Довелося підготувати три тисячі одних тільки системних адміністраторів. Як правило, перед виборами влаштовуються своєрідні навчання, на яких в умовах, близьких до реальних, перевіряється готовність технічних засобів і обслуговуючих їх фахівців.

Говорячи про перспективи розвитку ГАС "Вибори", г-н Ященко зупинився на планах широкого впровадження засобів електронного голосування. До теперішнього часу успішно пройшла пілотна експлуатація сканерів виборчих бюлетенів. Однак рішення про повсюдне їх впровадженні поки не прийнято, оскільки в найближчому майбутньому належить випробування альтернативних пультів сенсорного голосування. Ймовірно, через три-чотири роки справа дійде і до широкого розгортання подібних технологій. При цьому будуть враховуватися рекомендації робочої групи Ради Європи з електронного голосування, в якій беруть участь і російські фахівці.

Подібні роботи ведуться і на Заході. Так, виступив на конференції Джуліан Баур, який представляє в зазначеній робочій групі Великобританію, розповів, що в його країні пілотні проекти такого роду виконуються з 2000 р і за цей час із застосуванням електронних технологій проголосувало 1,4 млн. Виборців в 17 муніципальних округах. Досвід визнаний вдалим, і тепер прийнято рішення про повсюдний перехід до такого способу голосування починаючи з 2006 р На ці цілі виділяється близько 60 млн. Фунтів стерлінгів.

Втім, неупереджений і точний підрахунок голосів не вирішує всіх проблем виборчого процесу. Про це нагадав єдиний представник політичної партії на даній конференції - Володимир Жириновський. Маса способів спотворити волю електорату використовується сьогодні на етапах, що передують голосуванню. Чи багато користі в точній підрахунку голосів, якщо неугодного кандидата легко виключити зі списків безпосередньо перед голосуванням? Є у представників політичних партій сумніви і в чистоті самих процедур відображення результатів в відправляються в ЦВК підсумкових протоколах. І тут пан Жириновський бачить в ГАС "Вибори" інструмент, за допомогою якого може бути вирішена хоча б частину згаданих проблем.

Йшла на форумі мова і про перспективи розвитку системи. Поряд зі згаданими технологіями електронного голосування належить впровадити засоби захисту інформації, що дозволяють організувати юридично значимий електронний документообіг, довести цифрові лінії зв'язку до більшості муніципальних виборчих комісій, продовжити роботи з приведення застосовуваних в ній процедур у відповідність з законодавством, що змінюється, створити єдиний центр оперативної технічної підтримки персоналу , забезпечити більш тісне поєднання з існуючими та розробляються системами обліку громадян Р Ф. Олександр Вешняков не сумнівається в тому, що цей перелік поповниться пропозиціями, висловленими і на даній ювілейній науково-практичній конференції.

Версія для друку

Чи багато користі в точній підрахунку голосів, якщо неугодного кандидата легко виключити зі списків безпосередньо перед голосуванням?
BIKINIKA.com.ua
Наш общий бизнес-фронт BIKINIKA.com.ua. Казино "Buddy.Bet" обещает вам море азарта и незабываемых моментов. Поднимите ставки и начните выигрывать прямо сейчас.

We have 4 guests online