Документи на право власності на автомобіль

  1. Право власності
  2. Підтверджуючі документи
  3. Відео «Право власності на автомобіль»

Наш общий бизнес-фронт BIKINIKA.com.ua

При покупці автомобіля важливим моментом є підготовка до майбутньої угоди всіх потрібних документів, а саме документації, яка буде підтверджувати право власності на нього. Мала кількість людей мають у своєму розпорядженні достатні знання щодо даного питання. Тому в цій статті дане питання буде детально розглянуто.

Право власності

Саме поняття «право володіння / власності» позначає приватну власність. За чинним законодавством РФ цим правом можуть володіти юр- та фізособи.

Право на володіння може поширюватися на будь-який варіант майна, включаючи і автомобіль. Виняток становить тільки те майно, яке за законом не може бути власністю юридичних осіб або звичайних громадян.

Право володіння підтверджується відповідними документами. Згідно з ними, власник може вільно використовувати і розпоряджатися своїм майном. Майно може змінювати власника і переходити від однієї людини до іншої. Це ж умова стосується і автомобіля. І тут простій людині буває складно зорієнтуватися у всіх діючих законах і переліку необхідної документації, щоб правильно оформити свій транспортний засіб. Тому фахівці рекомендують в даному питанні користуватися послугами юриста, щоб уникнути поширених помилок. Право володіння підтверджується відповідними документами

Документ, який може підтверджувати факт володіння автомобілем, має вигляд свідоцтва. Він видається повноважним органом, який здійснює державну реєстрацію транспортних засобів.

У володіння машиною людина вступає на підставі наведених нижче документів:

  • договір купівлі-продажу;
  • договір дарування;
  • довідка-рахунок;
  • договір про ренту;
  • свідоцтво, яке є правомочним підтверджувати вступ людини в права спадкування;
  • рішення суду та інше.

Вся ця документація є правоустановчої. Багато людей впевнені, що наявність договору купівлі-продажу досить. Але не все так просто. Відповідно до діючого закону володіння майном, придбаним за даним договором, настає в безпосередній момент його передачі (якщо інший варіант не обговорений пунктами договору або законодавством). Поряд з цим законодавчими нормативами не регламентується виникнення такої ситуації на рухоме майно (сюди відноситься і автомобіль).

Однак, стаття 223 ЦК дозволяє внести певні зміни в документ у випадку з машиною. Тобто, правообладающіе підстави можуть виникнути під час підписання договору між покупцем і продавцем. При цьому автомобіль буде переданий у володіння в момент укладення договору. Якщо це не прописано, тоді в силу вступають статті ГК.

При виникненні спірної ситуації, коли з'являється інший власник машини, розгляд відбувається згідно статті 224. Відповідно до неї, покупцеві необхідно довести факт передачі транспортного засобу йому від продавця.

Слід пам'ятати, що всі операції, що здійснюються з будь-яким видом майна (сюди ж входить і транспортний засіб), повинні бути в обов'язковому порядку зареєстровані відповідним державним органом. Тільки після цього реалізується законний перехід прав володіння від продавця до покупця. Факт появи у машини нового правовласника закріплюється виданими державним органом свідченням. Дану процедуру, а також постановку на облік машин проводять у відділенні ГИБДД.

Купуючи будь-який транспортний засіб належить пам'ятати, що тримати його у власності по оформленого доручення неприпустимо.

Власник може передати за дорученням лише дозвіл на користування автомобілем. І в цьому випадку людина виступає лише в ролі власника, але не власника. Власник може передати за дорученням лише дозвіл на користування автомобілем

Слід зазначити, що власником авто може бути один або відразу декілька чоловік. При наявності одного власника, питання щодо володіння, розпорядження та користування машиною не виникають. Але досить часто власниками авто є зрізу кілька осіб (наприклад, при передачі транспортного засобу у спадок, покупці машини подружжям і т.д.).

У такому випадку мова буде йти про спільну власність. Причому тут не має значення, на кого автомобіль був в підсумку зареєстрований. Виняток може становити наявність відповідного пункту в шлюбному договорі. Права кожного власника, а також регулювання інших питань, які можуть виникнути в даній ситуації, прописані у відповідних розділах Цивільного кодексу країни.

Підтверджуючі документи

Як уже коротко зазначалося вище, право на власність законодавчо закріплено і підтверджується певною правовстановлюючої документації. Найбільш часто можна зустріти ситуацію, при якій підтверджувати дане право буде договір купівлі-продажу, адже громадяни найчастіше набувають транспортний засіб на первинному або вторинному ринку.

Крім цього, єдиним документом, який може підтвердити факт передачі машини, є акт про прийом-передачу транспортного засобу. Крім цього, єдиним документом, який може підтвердити факт передачі машини, є акт про прийом-передачу транспортного засобу Цей акт укладається між покупцем і продавцем. Слід знати, що в акті слід вказувати наступні дані:

  1. ПІБ покупця, його паспортні дані, реєстраційний адресу, дані продавця, місце реєстрації юридичної особи (якщо такий є);
  2. модель і марка машини, рік її виготовлення, ідентифікаційний номер (VIN), колір. Саме наявність VIN-номера є основоположним, так як без нього буде важко довести факт передачі прав на володіння;
  3. вказівка ​​всіх виявлених покупцем недоліків (пошкодження лакофарбового покриття, що не укомплектованість та інше).

Іноді, якщо покупцем є фізична особа, то замість акта прийому-передачі можуть вручити товарну накладну ТОРГ-12. Іноді, якщо покупцем є фізична особа, то замість акта прийому-передачі можуть вручити товарну накладну ТОРГ-12 Ця накладна виступає в ролі первинного облікового документа. Але тут слід пам'ятати, що накладна може підтвердити факт передачі власності, але за законом це в цілому некоректно. Тому в будь-якому випадку вимагайте оформлення акту прийому-передачі.

Хоча паспорт, оформлений на конкретне транспортного засіб, і містить вказівку на власника, він не є правовстановлюючим документом. Також він не може виступати в ролі підтвердження факту передачі майна. За чинним законодавством паспорт, оформлений на конкретний транспортний засіб, виступає тільки в ролі реєстраційного документа. Хоча паспорт, оформлений на конкретне транспортного засіб, і містить вказівку на власника, він не є правовстановлюючим документом

Слід пам'ятати, що при підписанні договору купівлі-продажу на автомобіль, покупець, крім самого договору (один екземпляр) повинен мати наступний пакет документів:

  • акт прийому-передачі машини;
  • будь-який документ, який виступає в ролі підтвердження оплати вартості транспортного засобу.

Прочитавши вищевикладену інформацію, можна переконатися, що така проста процедура, як покупка автомобіля, може виявитися досить трудомісткою. Прочитавши вищевикладену інформацію, можна переконатися, що така проста процедура, як покупка автомобіля, може виявитися досить трудомісткою Якщо не знати певних нюансів по правовстановлюючої документації, можна потім потрапити в неприємну ситуацію, при якій крім вас на роль власника машини претендуватиме як мінімум одна людина. Тому потрібно заздалегідь ознайомитися з існуючими законами, порадитися з юристом, і тільки тоді починати процедуру оформлення права володіння на придбаний транспортний засіб.

Відео «Право власності на автомобіль»

На записі юристи розповідають, коли настає право власності на автомобіль. Подивившись запис, ви дізнаєтеся про багатьох нюансах, що стосуються цього питання.

Якщо у Вас залишилися якісь питання, звертайтесь за телефоном:
8 (800) 777-08-62 доб. 146
PS - Дзвінок з території РФ безкоштовний.

джерело: http://www.gibdd.ru/

BIKINIKA.com.ua
Наш общий бизнес-фронт BIKINIKA.com.ua. Казино "Buddy.Bet" обещает вам море азарта и незабываемых моментов. Поднимите ставки и начните выигрывать прямо сейчас.

We have 4 guests online