Нова хвиля приватизації: що продадуть, а що залишать дітям?

Наш общий бизнес-фронт BIKINIKA.com.ua

Сьогодні були приватизовані акції АЛРОСА. На черзі стоїть «Башнефть». Також може бути проданий пакет «Роснефти». За словами першого віце-прем'єра Ігоря Шувалова, який дав ексклюзивне інтерв'ю Business FM, Ощадбанку і ВТБ в планах немає - «треба ж щось залишити на майбутнє» Сьогодні були приватизовані акції АЛРОСА

Ігор Шувалов. Фото: Sergei Karpukhin / Reuters

У понеділок завершилася перша приватизаційна угода - проданий пакет АЛРОСА. В ексклюзивному інтерв'ю Business FM перший віце-прем'єр Ігор Шувалов розповів, що інвестиційні консультанти уряду рекомендують продавати пакет «Роснефти» вже цієї осені. Також Шувалов висловився і з приводу продажу «Башнефть».
11 липня уряд розкрив деталі приватизації АЛРОСА. Акції пішли за ціною в 65 рублів. Це на 4% нижче ринкової ціни. Критика - це добре, каже Ігор Шувалов, відповідаючи на резонне запитання, чи не продешевити держава. Але дисконт в 4% для вторинного розміщення - мінімальний. Можна, до речі, посперечатися. Сбербанк 4 роки тому провів SPO без дисконту, а за деякими даними, продав акції навіть вище за ринкову ціну. Зате вже точно позитивний момент. Вперше в приватизації брали участь недержавні пенсійні фонди, зазначив Шувалов.

НПФ купили приблизно 20% проданого пакета, значить, при загальній сумі в 52 млрд рублів на них припадає 10. Не так багато, з урахуванням, що в управлінні російських НПФ 2 трлн рублів. Публічно до покупки акції АЛРОСА проявляли інтерес фонди групи БІН Гуцерієва і Шішханова. Але подальша приватизація (крім Совкомфлота) вже піде не через біржу, а отже, пенсійним фондам в ній уже місця не буде.

За словами Ігоря Шувалова, наступною буде продаж «Башнефть». Головний редактор Business FM Ілля Копелевіч зауважує, що претенденти пропонували свої ціни взимку. Але зараз ринкова ситуація змінилася. Перший віце-прем'єр погоджується.

Що стосується бенефіціарів цього можливого апсайд, то вони добре відомі. «Башнефть» може купити ЛУКОЙЛ, а може Незалежна нафтогазова компанія Едуарда Худайнатова, бізнесмена, близького до «Роснефти». ЛУКОЙЛ в якості покупця виглядає відмінно, каже Ігор Іванович Шувалов. Але додає: це не означає, що «Роснефть» виглядала б на цьому місці погано, треба вивчити обставини. Але є важливий момент.

Нарешті, діамант в короні нової хвилі приватизації - продаж пакета безпосередньо «Роснефти». Ігор Шувалов каже, що Інвестконсультант уряду припускають продавати пакет «Роснефти» вже цієї осені. А ось Ощадбанк і ВТБ поки в планах не варті. Як сказав Шувалов, «треба ж щось залишити на майбутнє».

Додати BFM.ru в ваші джерела новин?

Ru в ваші джерела новин?
BIKINIKA.com.ua
Наш общий бизнес-фронт BIKINIKA.com.ua. Казино "Buddy.Bet" обещает вам море азарта и незабываемых моментов. Поднимите ставки и начните выигрывать прямо сейчас.

We have 4 guests online