Ведення бухгалтерії ип самостійно або найняти бухгалтера?

  1. «Хто приходить» бухгалтер
  2. Бухгалтер або бухгалтерія в офісі ІП
  3. Компанії з ведення обліку

Наш общий бизнес-фронт BIKINIKA.com.ua

Ведення бухгалтерії у ІП має суттєві відмінності від аналогічного процесу у юридичних осіб

Ведення бухгалтерії у ІП має суттєві відмінності від аналогічного процесу у юридичних осіб. З огляду на ці особливості, підприємець може вибрати різні способи ведення обліку, довіривши його бухгалтеру, спеціалізованої компанії або здійснюючи облік самостійно. Головними факторами при виборі є вид оподаткування, прийнятий ІП, обсяг лічильної роботи і наявність найманих працівників. Розглянемо різні варіанти.

Навіть якщо підприємець не має економічної освіти і диплома про закінчення бухгалтерських курсів, він може вести облік свого бізнесу самостійно.

Відразу відзначимо важливий момент, що стосується підприємців, який би метод оподаткування вони не прийняли. ІП звільнені від обов'язку по веденню бухгалтерського обліку. Це означає, що вони не здають в фіскальні органи бухгалтерську звітність і не ведуть регістри бухгалтерського обліку протягом року.

Обов'язки підприємців обмежені веденням тільки обліку податкового в Книзі обліку доходів і витрат.

Вести облік самостійно може підприємець, який вибрав патентну систему і не має найманих працівників. Він зобов'язаний оплатити патент, а також фіксовані внески до Пенсійного фонду за себе. Зверніть увагу на дотримання строків оплати патенту, якщо їх порушити, то право на застосування ПСН втрачається.

Зробити все правильно і вчасно підприємцю допоможуть спеціальні програми для обліку ІП, яких досить багато. Крім того, формувати квитанції на оплату можна на офіційному податковому сайті.

Але якщо бажання витрачати час на облік немає, то можна звернутися до фахівців.

Вимоги до виготовлення і сфера використання печатки для індивідуального підприємця -   тут   міститься актуальна інформація Вимоги до виготовлення і сфера використання печатки для індивідуального підприємця - тут міститься актуальна інформація.

ІП без розрахункового рахунку відчуває ряд обмежень при здійсненні господарської діяльності. Відкриття розрахункового рахунку для ІП - пакет необхідних документів і порядок дій в покрокової інструкції.

Податки для ІП 2016 : Можливі зміни в порядку виплат і розмір сум.

«Хто приходить» бухгалтер

При патентної або спрощену систему, а іноді і при ОСНО, можна скористатися послугами бухгалтера з частковою зайнятістю. Варіантів може бути кілька.

Наприклад, бухгалтер, який працює на дому. Плюсом тут буде економія на організації робочого місця бухгалтера в офісі і на оргтехніки, та й послуги такого бухгалтера обійдуться дешевше, ніж працівника в офісі при рівній мірі кваліфікації. Але потрібно бути готовим до самостійного ведення первинного обліку та роботі з документами і касою, адже бухгалтер буде узагальнювати надану вами інформацію, готувати і здавати звітність.

Можна запрошувати бухгалтера на 1-2 робочих дні на тиждень. Тоді він зможе вести бухгалтерію повністю, включаючи підготовку і обробку необхідних документів (актів, накладних тощо), роботу з касою і розрахунковим рахунком.

Ще один варіант - поєднання двох попередніх - 1-2 дня в офісі і решту часу віддалено. Все залежить від обсягу лічильної роботи і індивідуальних особливостей конкретного ВП.

Бухгалтер або бухгалтерія в офісі ІП

Головний бухгалтер, який працює постійно або бухгалтерія з кількох людей знадобиться ІП при великих оборотах виробництва або торгівлі, сформованому штаті співробітників, декількох видах діяльності. При виборі ОСНО з досить складною системою обліку ПДВ і інших податків знадобиться кваліфікований фахівець бухгалтерської справи з повним навантаженням.

Крім податкового, на нього покладають і кадровий облік, і інші ділянки роботи. У цих випадках більш істотні витрати на заробітну плату такого співробітника окупаються. Адже грамотне ведення податкового обліку дозволяє не допускати помилок при нарахуванні податків і, як наслідок, уникати штрафів, пені та інших неприємних моментів в спілкуванні з податковою і фондами.

Компанії з ведення обліку

Якщо наявність штатного бухгалтера вас з якихось причин не влаштовує, можна скористатися послугами спеціалізованої фірми, яка візьме ведення обліку на себе.

Хочете зареєструвати ІП самостійно Хочете зареєструвати ІП самостійно? необхідні документи для реєстрації ІП і порядок їх заповнення - за посиланням.

Покрокова інструкція по реєстрації ВП у ИФНС міститься в нашій нової статті з рекомендаціями професійного адвоката.

При такому виборі багато плюсів: ви укладаєте договір і витрати з бухгалтерського обслуговування включаєте в витрати підприємства, які не витрачаєтеся на відрахування з зарплати бухгалтера, відповідальність за помилки несе фірма, з якою ви уклали договір. У штаті таких компаній, як правило, висококваліфіковані фахівці, на знання і досвід яких можна покластися.

Для ІП з невеликим оборотом є варіант звертатися в такі компанії для підготовки звітності або для консультацій з локальних питань без укладення договору на повне обслуговування. За такою ж схемою можна працювати і з приватним бухгалтером.

Який би спосіб ведення бухгалтерії не вибрав ІП, йому слід прагнути до оптимального поєднання розумної економії і забезпечення повноцінного обліку. І особливу увагу звернути на кваліфікацію обраного фахівця. Помилки бухгалтерів можуть дорого обійтися підприємцю, а досвідчений працівник, навпаки, знайде способи законної податкової оптимізації.

Хочете зареєструвати ІП самостійно?
BIKINIKA.com.ua
Наш общий бизнес-фронт BIKINIKA.com.ua. Казино "Buddy.Bet" обещает вам море азарта и незабываемых моментов. Поднимите ставки и начните выигрывать прямо сейчас.

We have 4 guests online