Порядок відкриття спадкової справи

Наш общий бизнес-фронт BIKINIKA.com.ua

Порядок відкриття спадкової справи.

Виробництво за спадковим справі

Дуже часто у російських громадян виникають проблеми з порядком спадкування майна. Однак якщо досконально вивчити законодавство з цього питання (що зазвичай все-таки краще доручити професіоналам), порядок спадкування не здасться таким вже складним.

Порядок успадкування майна визначається п. 2 ст. 1110 Цивільного кодексу РФ, а також іншими законами і правовими актами, а саме: «Спадкування регулюється цим Кодексом та іншими законами, а у випадках, передбачених законом, іншими правовими актами» (п. 2. ст. 1110 Цивільного кодексу Російської Федерації, далі - ГК РФ).

ГК РФ також чітко визначає порядок спадкування майна померлого: «При спадкуванні майно померлого (спадщина, спадкове майно) переходить до інших осіб у порядку універсального правонаступництва, тобто в незмінному вигляді як єдине ціле і в один і той же момент» (п ГК РФ також чітко визначає порядок спадкування майна померлого: «При спадкуванні майно померлого (спадщина, спадкове майно) переходить до інших осіб у порядку універсального правонаступництва, тобто в незмінному вигляді як єдине ціле і в один і той же момент» (п. 1 ст. 1110 ЦК РФ).

Підстави спадкування визначені в ст. 1111 ЦК України. Воно може здійснюватися двома шляхами - в порядку заповіту і по закону (якщо заповіт відсутній).

До складу спадщини, згідно зі ст. 1112 ЦК України «входять належали спадкодавцеві на день відкриття спадщини речі, інше майно, в тому числі майнові права та обов'язки». Таким чином, спадкоємцям після смерті спадкодавця будуть передано його майна. Також до спадкоємців перейдуть його майнові права і обов'язки. Наприклад, в тому випадку, якщо спадкоємців переходить майно - квартира або машина, за яку ще не повністю виплачений кредит. В даному випадку спадкоємці зобов'язані будуть повністю погасити його, вступивши в права спадкування майном.

Відповідно до цієї ж статті, які не входять до складу спадщини «права і обов'язки, нерозривно пов'язані з особою спадкодавця, зокрема право на аліменти, право на відшкодування шкоди, заподіяної життю або здоров'ю громадянина». Також не входять до складу спадщини «особисті немайнові права та інші нематеріальні блага». Таким чином, якщо наприклад, померлому спадкодавцю за життя виплачувалися аліменти, з його смертю виплата зазначених аліментів припиняється. Спадкоємцям аліменти виплачуватися не будуть.

Згідно ст Згідно ст. 1113 ЦК України «спадщина відкривається зі смертю громадянина». Якщо громадянин пропав безвісти, визнати його померлим може тільки суд. Оголошення судом громадянина померлим тягне за собою ті ж правові наслідки, що і смерть громадянина.

Згідно п. 1 ст. 1114 ЦК РФ, «днем відкриття спадщини є день смерті громадянина». При оголошенні громадянина померлим, вдень відкриття спадщини є день набрання законної сили рішенням суду про оголошення громадянина померлим. У тому випадку, коли відповідно до п. 3 ст. 45 ЦК України суд визнав днем ​​смерті громадянина день його гаданої загибелі, - день смерті, зазначений у рішенні суду. Тобто днем ​​відкриття спадщини буде день передбачуваної загибелі людини, зазначений в рішенні суду.

Якщо громадяни, які могли успадковувати один після одного, померли в один день (наприклад, в автоаварії), вони вважаються померлими одночасно і не успадковують один після одного (наприклад, чоловік і дружина, які загинули в автоаварії). При етомк спадкоємства закликаються спадкоємці кожного з них (п. 2 ст. 1114 ЦК РФ).

Згідно п. 1. ст. 4 ФЗ від 15.11.1997 № 143-ФЗ «Про актах громадянського стану» (далі - ФЗ «Про актах громадянського стану»), «державна реєстрація актів цивільного стану проводиться органами реєстрації актів цивільного стану, освіченими органами державної влади суб'єктів Російської Федерації (далі - органи реєстрації актів цивільного стану) ». Таким чином, факт смерті громадянина може бути підтверджений (в тому числі на підставі рішення суду) свідоцтвом про смерть, виданим органом, уповноваженим здійснювати державну реєстрацію актів цивільного стану (або представниками місцевої адміністрації, якщо в даній місцевості відсутні такі органи). Якщо смерть громадянина РФ сталася за межами РФ, свідоцтво про смерть буде видано консульством РФ на території тієї країни, де сталася смерть (ст. 5 ФЗ «Про актах громадянського стану»).

Місцем відкриття спадщини, відповідно до ст Місцем відкриття спадщини, відповідно до ст. 1115 ЦК РФ, «є останнє місце проживання спадкодавця». Вартість майна, відповідно до цієї ж статті, визначається, виходячи з його ринкової вартості. Наприклад, якщо на нерухоме майно спадкодавця (наприклад, заміський будинок) претендують кілька спадкоємців, вартість цього майна буде визначатися, виходячи з його ринкової вартості на момент відкриття спадщини.

За місцем відкриття спадщини (останнє місце проживання громадянина), нотаріусом заводиться спадкова справа. Так як місцем проживання громадянина РФ, згідно Закону РФ від 25.06.1993 N 5242-1 "Про право громадян Російської Федерації на свободу пересування, вибір місця перебування і проживання в межах Російської Федерації", може бути житловий будинок, квартира, службове жиле приміщення або інші види житла, спадкову справу буде відкрито саме за цим місцем проживання громадянина. Також місце останнього постійного або переважного проживання спадкодавця (в разі виникнення спору) може бути встановлено судом. Вступ в майнові права і обов'язки засвідчується нотаріусом за допомогою видачі спадкоємцям свідоцтва про право на спадщину.

З метою підтвердження місця відкриття спадщини спадкоємцями повинні бути представлені документи, що підтверджують реєстрацію спадкодавця за місцем проживання (або видані органами ЗАГС, або рішення суду).

Якщо спадкодавець проживав відразу в декількох місцях, справи, відкриті по цих місцях проживання, повинні бути передані одному нотаріусу, ведучому спадкову справу за місцем останнього місця проживання спадкодавця (при відсутності відомостей про нотаріуса, якому повинна бути направлена ​​інформація, сповіщається територіальний орган Росреєстрації). Також місце, за яким має відкриватися спадкову справу, може бути визначено судом. Крім того, спадкові справи, заведені в порушення ГК РФ, повинні бути передані (в тому числі, за рішенням суду) нотаріусу за принципом пріоритетною приналежності. Наприклад, якщо у спадкодавця була квартира, зареєстрована за однією адресою і заміський будинок або автомобіль, зареєстровані за іншими адресами, пріоритет віддається найбільш цінному майну (квартирі). Саме по цьому місцю повинно бути відкрито спадкову справу і туди ж будуть передані спадкові справи, заведені з приводу заміського будинку і автомобіля.

Крім ГК РФ, що визначає місце відкриття спадкової справи, існують також інші основоположні (але не суперечать ГК РФ) документи, згідно з якими можуть визначатися місця відкриття спадщини.

Наприклад, в разі смерті громадянина, який проживав до своєї смерті в соціальному закладі (наприклад, в будинку для літніх людей), згідно з п. 4.3 «Інструкції про застосування Правил реєстрації та зняття громадян Російської Федерації з реєстраційного обліку за місцем перебування та за місцем проживання в межах Російської Федерації »(далі - Інструкція, затверджена Наказом Міністерства внутрішніх справ Російської Федерації від 23.10.1995 N 393), місцем відкриття спадщини буде вважатися це соціальна установа.

Відносно військовослужбовців, що проходять службу за призовом, буде діяти пункт 23 «Правил реєстрації та зняття громадян Російської Федерації з реєстраційного обліку за місцем перебування та за місцем проживання в межах Російської Федерації» (далі - Правила, затверджені Постановою Уряду Російської Федерації від 17 Відносно військовослужбовців, що проходять службу за призовом, буде діяти пункт 23 «Правил реєстрації та зняття громадян Російської Федерації з реєстраційного обліку за місцем перебування та за місцем проживання в межах Російської Федерації» (далі - Правила, затверджені Постановою Уряду Російської Федерації від 17.07.1995 N 713), а також п. 5.1 Інструкції. Місцем відкриття спадщини буде визнано те місце, де військовослужбовці постійно проживали до призову.

Відносно громадянина, який постійно проживає на території монастиря, буде діяти п. 25 Правил та п. 5.8 Інструкції. Згідно з цими документами, місцем відкриття спадщини буде визнаний монастир.

Відносно засуджених, які померли в місцях позбавлення волі (і знятих з реєстраційного обліку за місцем проживання після вступу в законну силу вироку суду), діють підпункт "в" пункту 31 Правил та пункт 6.14 Інструкції.

Визначення місця відкриття спадщини спадкодавця, постійно проживав за кордоном, а також громадянина, що мав майна за межами РФ, згідно зі ст. +1186 ГК РФ, місце відкриття спадщини буде визначатися на підставі міжнародних договорів Російської Федерації. При відсутності такого договору, згідно зі ст. 1224 ЦК РФ, місцем відкриття спадщини є останнє місце проживання спадкодавця.

Як вже говорилося раніше, якщо місце відкриття спадщини визначити неможливо (або воно викликає суперечка), згідно з гл. 28 Цивільного процесуального кодексу Російської Федерації, воно встановлюється в судовому порядку.

Ведення спадкових справ нотаріусами, що працюють в державній нотаріальній конторі, здійснюється в порядку, встановленому територіальним органом Федеральної реєстраційної служби (далі - територіальний орган Росреєстрації), а нотаріусами, які займаються приватною практикою, - в порядку, що встановлюється спільним рішенням територіального органу Росреєстрації і нотаріальної палати відповідного суб'єкта Російської Федерації.

Відкриття та ведення спадкової справи здійснюватися тільки тим нотаріусом, в провадженні якого вона перебуває Відкриття та ведення спадкової справи здійснюватися тільки тим нотаріусом, в провадженні якого вона перебуває. Як вже говорилося вище, якщо спочатку було відкрито кілька спадкових справ (за кількома місцями знаходження майна), вони повинні бути передані одному нотаріусу за переважним принципом.

Виробництво за спадковим справі включає в себе:

1) Облік надходять до нотаріуса у зв'язку з відкрилися спадщиною документів (заяв, погоджень і т.д.):

- про прийняття спадщини або про відмову від нього;

- про видачу свідоцтва про право на спадщину;

- про видачу свідоцтва про право на спадщину, що відкрився за кордоном (про посвідчення кола спадкоємців);

- про видачу пережили дружину свідоцтва про право власності на частку в спільному майні, набутому ними в період шлюбу з спадкодавцем;

- про вжиття заходів до охорони спадкового майна або до управління спадковим майном;

- про згоду бути виконавцем заповіту (духівниці);

- про видачу свідоцтва, що посвідчує повноваження душеприкажчика;

- про винесення постанови про оплату за рахунок коштів спадкодавця витрат по організації його похорону;

- про згоду на прийняття спадщини спадкоємцем, який пропустив строк, встановлений для прийняття спадщини;

- інших документів, що надходять у зв'язку з відкриттям спадщини.

2) Повідомлення спадкоємців і зацікавлених осіб про факт відкриття спадщини (в письмовій формі, з повідомленням про вручення).

3) Повідомлення спадкоємців, які прийняли спадщину, про отримання пережили чоловіком свідоцтва про право власності на частку в спільному майні, набутому ними в період шлюбу з спадкодавцем (в письмовій формі, з повідомленням про вручення).

4) Витребування нотаріусом документів, необхідних для посвідчення спадкових прав:

- про смерть спадкодавця;

- про час і місце відкриття спадщини;

- про наявність підстав спадкування;

- про приналежність спадкодавцеві спадкового майна, склад, місцезнаходження, вартість спадкового майна;

- інших необхідних документів і відомостей.

5) Видачу пережили дружину свідоцтва про право власності на частку в спільному майні, набутому ними в період шлюбу з спадкодавцем.

6) Видачу свідоцтва про підтвердження повноважень душеприкажчика.

7) Вживання заходів до охорони та управління спадковим майном.

8) Винесення постанов про оплату за рахунок коштів спадкодавця витрат по організації його похорону.

9) Видачу свідоцтва про право на спадщину.

10) Винесення постанови про анулювання раніше виданого свідоцтва про право на спадщину.

11) Винесення постанови про відмову видачі свідоцтва про право на спадщину.

12) Інші дії, необхідні для оформлення спадкових прав.

Підставою для початку виробництва за спадковим справі є отримання нотаріусом першого документа, що свідчить про відкриття спадщини (наприклад, свідоцтва про смерть спадкодавця) Підставою для початку виробництва за спадковим справі є отримання нотаріусом першого документа, що свідчить про відкриття спадщини (наприклад, свідоцтва про смерть спадкодавця). Згідно ст. 1153 і ст. 1154 ЦК РФ, документи, подані спадкоємцями нотаріуса для початку виробництва за спадковим справі, повинні бути оформлені відповідно до вимог законодавства та у встановлені терміни. В іншому випадку терміни для відкриття провадження за спадковим справі будуть пропущені, і в разі звернення в суд, судом не буде поновлено строк для прийняття спадщини.

Обсяг документів, що подаються нотаріусу для відкриття провадження за спадковим справі, залежить від часу звернення до нотаріуса (наприклад, документи можуть бути представлені нотаріусу поштою в тому випадку, якщо спадкоємець побоюється пропустити терміни). В такому випадку часом подачі заяви до нотаріуса буде поштовий штамп про прийняття рекомендованого листа в поштовому відділенні. А також від обсягу повноважень особи, яка звернулася до нотаріуса (повноваження повинні бути підтверджені документально).

Документи, які стосуються до спадкової справи, можуть бути представлені нотаріусу як на особистому прийомі, так і поштою.

Оригінали документів, подані на особистому прийомі, приймаються нотаріусом за розписці, в якій вказується дата прийняття та індивідуальні ознаки кожного документа. Розписка засвідчується підписом і печаткою нотаріуса.

У разі відкриття провадження необхідний документ, що підтверджує місце відкриття спадщини (щоб було можливо саме з цього місця відкрити виробництво).

Для видачі свідоцтва про права на спадщину необхідний повний комплект документів, який підтверджує місце відкриття спадщини, права спадкоємців і т.д.

Винятком є ​​заява про прийняття спадщини. Для надання сприяння громадянам у здійсненні їх прав та захисті законних інтересів, а також з метою сприяння прийняттю спадщини в установлені законодавством терміни, нотаріус зобов'язаний прийняти заяву про прийняття спадщини без документального підтвердження яких би то не було фактів, роз'яснивши при цьому, які документи заявник зобов'язаний уявити згодом для отримання свідоцтва про право на спадщину. При цьому заява про видачу свідоцтва про право на спадщину, подане нотаріусу до закінчення термінів, встановлених для прийняття спадщини, одночасно розглядається як заяву про прийняття спадщини.

У тому випадку, якщо заяву про прийняття або про відмову від спадщини подається нотаріусу НЕ спадкоємцем, а його представником, нотаріусу до закінчення терміну, встановленого для прийняття спадщини, повинна бути представлена ​​довіреність, що надає представнику повноваження на прийняття спадщини і (або) відмова від спадщини .

Всі документи, представлені нотаріусу (так само як і отримані за його запитом), в обов'язковому порядку повинні бути підшиті в спадкову справу (і пронумеровані, відповідно до правил ведення діловодства).

Всі документи, підшиваються в спадкову справу, повинні бути представлені в оригіналах, за винятком документів, які не підлягають вилученню і поміщаються в спадкову справу у вигляді копій: копії свідоцтв про реєстрацію актів цивільного стану; копії документів, що встановлюють майнові права спадкодавця, якщо цими ж документами встановлюються права інших осіб; копії довіреностей, якщо повноваження, засновані на довіреності, не вичерпуються здійснюються нотаріальних дій, і т.д.

При винесенні нотаріусом постанови про відмову у вчиненні нотаріальної дії примірник постанови міститься в спадкову справу При винесенні нотаріусом постанови про відмову у вчиненні нотаріальної дії примірник постанови міститься в спадкову справу.

Всі пред'явлені нотаріусу документи (і відповідно підшиті в спадкову справу), повинні відповідати вимогам, встановленим чинним російським законодавством.

Відповідно до правил ведення діловодства та «Основами законодавства про нотаріат», нотаріусом не можуть бути прийняті документи, якщо:

- в тексті документа є підчищення, дописки, закреслені слова, інші не обумовлені виправлення;

- документ виконаний олівцем;

- документ в силу ушкоджень має нечитабельним фрагменти тексту або реквізитів, якщо це може призвести до невірного тлумачення документа в цілому;

- документ, обсяг якого перевищує один лист, що не прошитий, його листи не пронумеровано, не скріплені підписом, а в установлених випадках і печаткою;

- документ, складений за кордоном за участю посадової особи компетентного органу іноземної держави або від нього виходить, що вимагає легалізації відповідно до законодавства, не легалізований в установленому порядку;

- документ, що виходить від юридичної особи, не підписаний представником або підпис посадової особи не скріплено печаткою;

- документ, зміст яких зовнішній вигляд якого викликає сумніви в його автентичності.

Документ, що послужив підставою для початку виробництва за спадковим справі, що надійшов до нотаріуса, підлягає реєстрації в день надходження в «Книзі обліку спадкових справ».

У разі надходження документа, що став підставою для початку виробництва за спадковим справі, поштою він підлягає реєстрації в день надходження в «Журналі реєстрації вхідної кореспонденції», а потім - в «Книзі обліку спадкових справ».

На документ, зареєстрований в Книзі обліку спадкових справ, заводиться спадкова справа з присвоєнням справі індивідуального номера. Номер спадкової справи позначається арабськими цифрами і складається з порядкового номера, присвоєного спадкової справи відповідно до реєстрації в «Книзі обліку спадкових справ, і року закладу спадкової справи». Наприклад, 20-2013, де 20 - порядковий номер конкретного спадкової справи відповідно до реєстрації в Книзі обліку спадкових справ першого документа, що надійшов до спадкової справи і послужив підставою для його закладу, 2013 - рік закладу спадкової справи.

Після присвоєння спадкової справи порядкового номера справа реєструється в «Алфавітної книзі обліку спадкових справ».

Крім документа, що став підставою для початку виробництва за спадковим справі, в «Книзі обліку спадкових справ» реєструються всі пропозиції, що надійшли по конкретному спадкового справі заяви. У тому числі заяви, що надійшли після закладу спадкової справи, оформлені неналежним чином або надійшли з порушенням встановлених законом строків, оскільки дані документи можуть бути підставою для відмови у видачі свідоцтва про право на спадщину.

При реєстрації в «Книзі обліку спадкових справ» заяв, які не стали підставою для початку виробництва за спадковим справі в графі "Примітка" проставляється відповідна відмітка.

Документи, що стосуються окремого спадкової справи, поміщаються в обкладинку, на якій при закладі спадкової справи проставляються такі реквізити:

- ким заведено справу (прізвище, ініціали нотаріуса),

- найменування нотаріального округу повністю, прописом,

- заголовок справи,

- номер спадкової справи,

- індекс справи згідно з номенклатурою,

- прізвище, ім'я, по батькові спадкодавця,

- дата смерті спадкодавця,

- дата закладу спадкової справи.

Після завершення ведення спадкової справи на обкладинці проставляються дата закінчення справи, кількість аркушів спадкової справи, термін його зберігання. Якщо спадкову справу відновлювалося після його закінчення, на обкладинці проставляються дата поновлення справи, дата закінчення відновленого справи, вказується змінена кількість аркушів справи.

При передачі спадкової справи іншому нотаріусу (за належністю), з сформованого спадкової справи знімається ксерокопія, включаючи обкладинку справи (копія справи залишається у нотаріуса). Оригінал справи прошивається (до нього в обов'язковому порядку складається внутрішній опис документів спадкової справи) і відправляється рекомендованою бандероллю (або рекомендованим листом з описом вкладення) або кур'єром нотаріусу за належністю.

У тому випадку, якщо нотаріус, в чию компетенцію входить ведення конкретного спадкової справи, ніхто не знає, справа із супровідним листом направляється в територіальний орган Росреєстрації для пересилання відповідного нотаріуса.

Нотаріус, який одержав спрямоване до нього справа, реєструє його в порядку, встановленому правилами ведення діловодства в нотаріаті. Якщо в момент отримання справи, нотаріусом вже раніше було заведено спадкову справу, при отриманні за належністю спадкової справи від іншого нотаріуса, він реєструє справу як заяву, що надійшла після закладу спадкової справи.

У разі, якщо один із спадкоємців, які прийняли спадщину, вмирає до отримання свідоцтва про право на спадщину та при цьому місце відкриття залишилося після нього спадщини не збігається з місцем відкриття прийнятого ним спадщини, щодо якого не отримано свідоцтво про право на спадщину, копія спадкового справи, в якому померлий значиться спадкоємцем, направляється нотаріусу, ведучому спадкову справу, в якому померлий значиться спадкодавцем. (З метою передачі спадщини померлого спадкоємця (тепер уже спадкодавця) його спадкоємцям).

Копія спадкової справи, в якому померлий громадянин значиться спадкоємцем, направляється за запитом нотаріуса, провідного спадкову справу, в якому померлий значиться спадкодавцем. Копія спадкової справи оформляється відповідно до правил ведення діловодства. Воно обов'язково прошивається, пронумеровується. Також до нього обов'язково додається опис документів, що знаходяться в справі. Справа відправляється рекомендованою бандероллю (або рекомендованим листом з описом вкладення) або кур'єром нотаріусу за належністю. Якщо нотаріус, яким повинна бути спрямована копія спадкової справи, то вона направляється в територіальний орган Росреєстрації для пересилання відповідного нотаріуса.

В справжнє спадкову справу при цьому обов'язково поміщається супровідний лист з відмітками про відправлення і отримання Передача спадкової справи або його копії за належністю здійснюється протягом семи робочих днів з дня отримання нотаріусом, провідним спадкову справу документа, що став підставою для передачі.

Таким чином, якщо Ви знаєте порядок відкриття спадкової справи (підстави для його відкриття), а також правила ведення виробництва за спадковим справі, проблем з отриманням спадщини у Вас не повинно виникнути. У будь-якому випадку, Ви повинні знати, що в разі виникнення спірних питань, Ви завжди зможете звернутися до суду і вирішити справу про спадкування в судовому порядку. При цьому пам'ятайте, що найголовніше - чітке дотримання термінів і повний комплект необхідних для ведення судової справи документів.

про компанію

BIKINIKA.com.ua
Наш общий бизнес-фронт BIKINIKA.com.ua. Казино "Buddy.Bet" обещает вам море азарта и незабываемых моментов. Поднимите ставки и начните выигрывать прямо сейчас.

We have 4 guests online