Документуємо військовий облік в організації

  1. З чого все починається?
  2. Що далі?
  3. А саме...
  4. інформуємо військкомат
  5. вас контролюють
  6. Ваша звітність
  7. міра відповідальності

Наш общий бизнес-фронт BIKINIKA.com.ua

Військовий облік в організації - процедура обов'язкова, законом запропонована. Спосіб її здійснення встановлено Методичними рекомендаціями щодо ведення військового обліку в організаціях, затвердженими Генеральним штабом Збройних Сил Російської Федерації 11.04.2008. Далеко не кожен співробітник служби персоналу вважає обов'язковим вивчати нормативні документи, видані органом оперативного управління ВС РФ. Звідси часто зустрічається ситуація: знаємо, що зобов'язані, але не знаємо як. Ліквідувати прогалини допомагає консультант з кадрового діловодства Наталія Кретова.

Питання, які потребують відповідей: з чого починається робота з військового обліку в організації, які основні документи ведуться, куди і в які терміни і представляються? Не зайве знати і про заходи відповідальності посадових осіб.

З чого все починається?

Все починається при прийомі на роботу. Відповідно до ст. 65 Трудового кодексу Російської Федерації, військовозобов'язані і підлягають призову особи поряд з іншим пред'являють і документи військового обліку. Оформляючи трудовий договір з громадянином, співробітнику служби персоналу потрібно перевірити наявність відміток у паспорті громадянина РФ про ставлення його до військового обов'язку. Далі здобувач пред'являє документи військового обліку, що містять позначку про постановку на військовий облік за місцем проживання або місцем перебування; наявність мобілізаційного припису.

Необхідно пам'ятати, що військовий облік в компанії здійснюється щодо наступних працівників:

  • громадян чоловічої статі у віці від 18 до 27 років, які зобов'язані перебувати на військовому обліку і не перебувають в запасі ( "призовники");
  • громадян, які перебувають в запасі ( "військовозобов'язані");
  • громадян, що проходять альтернативну цивільну службу.

При укладанні трудового договору з громадянином призовного віку майте на увазі, що не всі з них зобов'язані перебувати на військовому обліку. Деякі призовники звільнені від виконання військового обов'язку рішенням призовної комісії. В такому випадку в його військовому квитку (п. 6 розділу III) стоїть позначка «Не придатний до військової служби", вказується категорія придатності громадянина до військової служби - "Д". Також вказується дата, і найменування призовної комісії, яка прийняла таке рішення.

Чи потрібна вам, як співробітнику служби персоналу, ця інформація? Так, якщо ви включені до наказу "Про організацію військового обліку громадян, в т.ч. бронювання громадян, які перебувають в запасі" (форму можна завантажити тут ) І за вами закріплена відповідальність за організацію і проведення робіт з обліку військовозобов'язаних працівників. До речі, ваша посадова інструкція відповідає виконуваним вами посадовими обов'язками? Перевірте!

Що далі?

Далі ви дієте в повній відповідності з Планом роботи з ведення військового обліку громадян і бронювання громадян, які перебувають в запасі. Типову форму (можна завантажити тут ) Пропонують згадані вище Методичні рекомендації. На її основі ви розробляєте свій власний План. Його стверджує керівник організації і узгоджує військовий комісар військового комісаріату муніципального освіти. Термін узгодження плану роботи на майбутній рік проводиться до 1 листопада поточного року.

План реалізується протягом календарного року. Про виконання пунктів робляться відмітки.

А саме...

Перший пункт плану - заповнення особових карток (форма Т-2). Інформація з військового квитка вноситься в розділ 2 "Відомості про військовий облік" на 2 сторінці.

оформляємо призовника

Пункт 1 "Категорія запасу" - не заповнюється;

Пункт 2 "Військове звання" - підлягає призову;

Пункт 3 "Склад (профіль)" - не заповнюється;

Пункт 4 "Повне кодове позначення ВУС" - не заповнюється;

Пункт 5 "Категорія придатності до військової служби" - записується літерами на підставі даних розд. I (стор. 1) Посвідчення громадянина, що підлягає призову на військову службу.

Інформація про придатність записується літерами:

А - придатний до військової служби;

Б - придатний до військової служби з незначними обмеженнями;

В - обмежено придатний до військової служби;

Г - тимчасово не придатний до військової служби;

Д - не придатний до військової служби.

При відсутності записів в Посвідченні, в особовій картці проставляється придатність «А».

Пункт 6 "Найменування комісаріату за місцем проживання" - вказується відповідно до останнім записом в Посвідченні громадянина, що підлягає призову на військову службу (розд. II, стор. 3-4).

Пункт 7 "Складається на військовому обліку" - не заповнюється;

Пункт 8 - не заповнюється. Пункт заповнюється в разі зняття громадянина з військового обліку.

Оформляємо солдатів, матросів

Пункт 1 "Категорія запасу" - вноситься на підставі п. 23 "Категорія запасу" військового квитка. Інформація проставляється цифрами 1 або 2;

До першої категорії запасу відносяться:

  • прослужили на військовій службі не менше одного року (учасники бойових дій - незалежно від терміну служби);
  • особи, які закінчили навчальний заклад;
  • громадяни, які пройшли військові збори загальною тривалістю не менше трьох місяців.

Друга категорія запасу складається з:

  • прослужили на військовій службі менше одного року;
  • військових будівельників;
  • осіб, які не проходили військову службу;
  • жінок.

Пункт 2 "Військове звання" - вказуються дані, відповідно до п. 20 "Присвоєння військових звань і класної кваліфікації за фахом" (стор. 8);

Пункт 3 "Склад (профіль)" - відповідно до п. 25 "Склад" розділу V "Перебування в запасі" (стор. 11);

Пункт 4 "Повне кодове позначення ВУС" - записується повне позначення, вказане в п. 26 "№ ВУС" (стор. 11) (шість цифр або шість цифр і буквений знак);

Пункт 5 "Категорія придатності до військової служби" - заповнюється на основі запису пункту "Відомості про медичні опосвідченнях";

Пункт 6 "Найменування комісаріату за місцем проживання" - вказується відповідно до останнім записом;

Пункт 7 "Складається на військовому обліку:" (всі дані в пункті оформляються простим олівцем):

  • рядок "а" заповнюється, якщо є мобілізаційне розпорядження або штамп про видачу і вилучення мобілізаційних розпоряджень;
  • рядок "б" заповнюється, якщо працівник заброньовано за організацією на період мобілізації та на воєнний час (в картку заносяться серія і номер посвідчення про відстрочку, номер переліку посад і професій, а також дата оформлення відстрочки військовим комісаріатом).

Пункт 8 - заповнюється тільки в разі зняття з військового обліку.

Оформляємо офіцера запасу

Пункт 1 "Категорія запасу" - не заповнюється;

Пункт 2 "Військове звання" - заповнюється на підставі п. 5 "Військове звання" (стор. 3) і п. 13;

Пункт 3 "Склад (профіль)" - записується повна назва складу (без скорочень) відповідно до пункту 7 "Найменування профілю" стор.3

Пункт 4 "Повне кодове позначення ВУС" вноситься код військово-облікової спеціальності, що складається з шести цифр. Інформація про це міститься в п. 6 "ВУС №" на стор. 3;

Пункт 5 "Категорія придатності до військової служби" - заповнюється на основі запису пункту 15 "Відомості про медичні опосвідченнях" сторінок 10-13 військового квитка.

Пункт 6 "Найменування комісаріату за місцем проживання" - вказується відповідно до останнім записом;

Пункт 7 "Складається на військовому обліку:" (всі дані в пункті оформляються простим олівцем):

  • рядок "а" заповнюється, якщо є мобілізаційне розпорядження або штамп про видачу і вилучення мобілізаційних розпоряджень (в картці працівника вказуються дані з пункту 16 сторінки 14-21 військового квитка);
  • рядок "б" заповнюється, якщо працівник заброньовано за організацією на період мобілізації та на воєнний час (в картку заносяться серія і номер посвідчення про відстрочку, номер переліку посад і професій, а також дата оформлення відстрочки військовим комісаріатом).

Пункт 8 - заповнюється тільки в разі зняття з військового обліку.

Особисті картки поставлених на військовий облік громадян поміщаються в картотеку по групах:

  • на офіцерів запасу;
  • на солдатів, матросів, сержантів, старшин, прапорщиків і мічманів запасу;
  • на військовозобов'язаних запасу жіночої статі;
  • на призовників.

Картотека особових карток громадян, поставлених на військовий облік, складається за алфавітом.

інформуємо військкомат

Оформивши особисту картку працівника, необхідно підготувати документи для військкомату. Оповіщення оформляється "Відомостями про громадянина, що підлягає військового обліку, і прийнятті (надходженні) його на роботу (в освітній заклад) або звільнення (відрахування) його з роботи (з освітнього закладу)" (скачати тут ).

Інформація про прийом на роботу військовозобов'язаного громадянина направляється до військкомату протягом 2-х тижнів з дати здійснення події.

Після направлення таких відомостей військовозобов'язаний громадянин вважається поставленим на військовий облік за місцем роботи. При звільненні працівника військкомату оповіщається шляхом направлення такого ж інформаційного документа в двотижневий термін з дати здійснення події. Після направлення цих відомостей військовозобов'язаний громадянин вважається знятим з обліку за місцем роботи.

Щоб Їх у військкомат повідомлення реєструються в журналі, який включений в номенклатуру справ організації, прошитий, пронумерований та опечатаний.

вас контролюють

Військові комісаріати і органи місцевого самоврядування перевіряють ведення військового обліку в організаціях з чисельністю працюючих (учнів) громадян понад 500 осіб щорічно, в інших - не рідше одного разу на три роки. Порядок проведення таких перевірок регламентований тими ж Методичними рекомендаціями, в цілому зводиться до звірки відомостей про військовий облік громадян в особистих картках з документами, що зберігаються у них. Результати перевірок фіксуються в Журналі перевірок здійснення військового обліку і бронювання громадян, які перебувають в запасі Збройних Сил Російської Федерації.

Ваша звітність

Щорічно до 1 листопада поточного року компанія формує "Картку обліку організації", яка направляється до військкомату. Її форма наведена тут . Перед направленням Картки до військкомату її необхідно зареєструвати в районній адміністрації.

міра відповідальності

За порушення виконання вимог законодавства про здійснення військового обліку в організації передбачена адміністративна відповідальність. У матеріальному вираженні вона не велика. Професійна репутація коштує дорожче. Тому заглянемо в Кодекс про адміністративні правопорушення.

Стаття 21.1: штраф в розмірі від 300 до 1000 руб. за неподання до військового комісаріату або в інший орган, який здійснює військовий облік, списків громадян, які підлягають початкової постановці на військовий облік.

Стаття 21.2 .: штраф від 500 до 1000 руб. за неоповещеніе громадян про виклик їх по порядку військового комісаріату чи іншого органу, що здійснює військовий облік.

Стаття 21.3 .: штраф від 300 до 1000 руб. за несвоєчасне подання відомостей про зміни складу постійно проживаючих громадян або громадян, які перебувають більше трьох місяців в місці тимчасового перебування, що складаються або зобов'язаних перебувати на військовому обліку.

Стаття 21.4 .: штраф від 300 до 500 руб. за неповідомлення відомостей про громадян, які перебувають або зобов'язаних перебувати на військовому обліку.

консультант

по кадровому діловодству

Н. Кретова

З чого все починається?
Що далі?
Питання, які потребують відповідей: з чого починається робота з військового обліку в організації, які основні документи ведуться, куди і в які терміни і представляються?
З чого все починається?
Чи потрібна вам, як співробітнику служби персоналу, ця інформація?
До речі, ваша посадова інструкція відповідає виконуваним вами посадовими обов'язками?
Що далі?
BIKINIKA.com.ua
Наш общий бизнес-фронт BIKINIKA.com.ua. Казино "Buddy.Bet" обещает вам море азарта и незабываемых моментов. Поднимите ставки и начните выигрывать прямо сейчас.

We have 4 guests online