Як відкрити бізнес в Польщі для українців, білорусів і росіян

  1. Що таке бізнес-віза
  2. Який бізнес відкрити
  3. Додаткові ідеї для початку бізнесу
  4. Чим не варто займатися
  5. Реєстрація фірми
  6. кредитування
  7. Купівля готового бізнесу
  8. висновок

Наш общий бизнес-фронт BIKINIKA.com.ua


Як відомо, Польща є однією з найперспективніших країн для ведення бізнесу. Стабільна економіка і помірні податкові ставки дозволяють не тільки відкрити бізнес, а й зробити його рентабельним. Саме тому багато іноземні громадяни вибирають цю країну для відкриття своєї справи в 2019 році.

відкриття своєї справи

Відкрити бізнес в Польщі можуть як резиденти цієї республіки, так і іноземні подані. Єдине обмеження стосується форм власності. Іноземці, які не мають постійного місця проживання або карти поляка, можуть відкривати лише ПП, АТ або ТОВ.

Але для того щоб відкрити і вести бізнес іноземному громадянину потрібно оформити бізнес-візу в Польщу.

Що таке бізнес-віза

Бізнес-віза є дозвіл на в'їзд до Польщі і ведення підприємницької діяльності. Цей дозвіл видається бізнесменам і представникам комерційних течій.

Для того щоб відкрити бізнес-візу іноземному громадянину необхідно відвідати дипломатичне представництво цієї країни. Варто зазначити, що бізнес-віза не надає право на працевлаштування або навчання в Польщі. Вона призначена лише для ведення підприємницької діяльності.

Підставою для видачі візи є наявність бізнес-запрошення до Польщі від компанії, яка була створена самим заявником. Для того щоб відкрити бізнес в Польщі, іноземному людині необов'язково спочатку мати бізнес-візою. Відкрити і зареєструвати підприємство можна і по шенгенській візі.

Так виглядає бізнес-запрошення до Польщі від компанії

Для відкриття бізнес-дозволи в дипломатичному представництві потрібно надати папери, що підтверджують ділову активність на території Польщі. Такими документами можуть бути:

  1. Папір, що підтверджує вступ до Національного Судовий Реєстр.
  2. Угода про партнерство. Варто пам'ятати, що угода має бути обов'язково завірене у польського нотаріуса.
  3. Документ, що підтверджує внесення підприємством податкових платежів.

Додатковими документами для відкриття візи є:

  • Візова анкета.
  • Фотографії в кількості 2 штук.
  • Закордонний паспорт.
  • Громадянський паспорт.
  • Медична страховка.
  • Документ, що підтверджує матеріальне становище.
  • Ксерокопія трудової книжки. Варто зазначити, що трудова книжка повинна бути завірена мокрою печаткою.

Термін розгляду документів від 5 до 10 днів. У рідкісних випадках розгляд документів може зайняти один місяць.

Якщо раніше у іноземця була бізнес-віза, то він має право отримати дозвіл з терміном дії на два роки. Якщо подібна віза видається вперше, то максимальний термін її становить 1 рік.

Який бізнес відкрити

Багато іноземні громадяни, перш ніж відкрити власну справу, замислюються, який бізнес відкрити в Польщі , Щоб капіталовкладення були мінімальними, а прибуток максимальної. Адже багатьом потенційним бізнесменам хочеться мати рентабельним і прибутковим підприємством, а не збитковою організацією.

Перед тим як відривати свою справу в Республіці Польща варто проаналізувати польський ринок на предмет попиту і пропозиції. Згідно відгуками вже досвідчених бізнесменів, найбільш дохідними сферами діяльності є:

  • Продаж алкогольних напоїв. Дана сфера відрізняється стабільністю прибутку. Але варто враховувати, що важливу роль відіграє місце розташування організації.

Згідно із законодавством, подібні установи не можуть розміщуватися поряд з навчальними закладами та ігровими майданчиками. Власнику потрібно оформити не тільки ПП, а й придбати дозвіл на продаж алкоголю. В середньому за концесію буде потрібно платити близько 3 тисяч злотих на місяць.

  • Громадське харчування. Великою популярністю в Польщі користуються кафе швидкого харчування і фаст-фуди. Дорогі ресторани також користуються попитом, але у них аудиторія дещо менше.

Варто враховувати, що кафе економ класу в основному розраховані на людей середнього класу і студентів. Головна перевага відкриття такого бізнесу полягає в великому потоці людей. Найчастіше люди довго не засиджуються в таких закладах, адже основна їх мета швидко і смачно перекусити.


Відкриваючи кафе швидкого харчування, варто подбати про рекламу. Не розраховуйте, що бізнес відразу почне приносити більший прибуток. Буде потрібно чимало часу для придбання репутації і постійних клієнтів. Якщо ж іноземець хоче швидше розкрутити свій бізнес, то йому легше купити франшизу відомого бренду.

Відкриваючи кафе під уже відомою назвою, бізнесмен автоматично виключає потребу в рекламуванні свого закладу. Купити франшизу в Польщі можна приблизно за 50 тисяч злотих.

Компанії, які продають франшизи на кафе швидкого харчування:

  • «Telepizza». Вартість продається франшизи приблизно близько 100 тисяч злотих.

кафе швидкого харчування «Telepizza»

  • «Biesiadowo». Купівля франшизи цього бренду обійдеться мінімум в 40 тисяч злотих.

Одна з мережі піцерій «Biesiadowo» в Польщі

Не меншою популярністю в Польщі користуються і кав'ярні. В середньому на відкриття невеликої кав'ярні знадобиться від 20 тисяч злотих.

  • Банківська система. Це один з найскладніших, але вельми прибуткових видів бізнесу. Мова не йде про створення нового бренду на ринку. Для цього знадобиться просто солідна сума грошей.

У Польщі можна купити франшизу одного з польських банків. Завдяки купленої франшизі, іноземець має право відкрити відділення банку. Заробіток відділення банку складається від продажу послуг, видачі кредитів і розстрочок. Варто зауважити, що займатися подібним видом бізнесу досить складно. Тому, якщо немає досвіду ведення аналогічного бізнесу в рідній країні, краще пошукати інший варіант.

Продаються франшизи:

  1. «Getin Bank». Вартість франшизи починається від 36 тисяч злотих.
  2. «Alior bank». Продається бізнес по франшизі від 20 тисяч злотих.
  3. «Bank BPH». Купити франшизу можна за 35 тисяч злотих.
  • Фармакологічна сфера. Відкриття аптечного кіоску дуже прибуткова справа. Але знову ж таки, дуже важливу роль відіграє назва аптеки. Якщо воно буде невідомим полякам, то на розкрутку кіоску буде потрібно витратити чимало грошей. У фармакологічній галузі також продаються франшизи. Вартість дозволу на використання бренду варіюється від 3 до 400 тисяч злотих.

Вартість дозволу на використання бренду варіюється від 3 до 400 тисяч злотих

Список популярних компаній, що надають франшизи в 2019 році:

  1. «Apteki Dbam o Zdrowie». Вартість коливається від 3 до 350 тисяч злотих.
  2. «Apteka Bliska». Ціна варіюється від 3 до 125 тисяч злотих.
  • Індустрія краси. Салони краси та перукарні в Польщі дуже користуються попитом. Такий бізнес в Польщі українцям і росіянам може принести чималий дохід. У Польщі дуже мало кваліфікованих стилістів.

В країні така спеціальність не вважається престижною, тому і спостерігається гострий дефіцит персоналу за цією професією. Для того щоб відкрити українцеві або росіянину свою перукарню потрібно мінімум 100 тисяч злотих.

  • Освітня сфера. Мається на увазі відкриття школи для вивчення іноземних мов. Такий бізнес ідеально підійде вихідцям з Росії, які мають профільну освіту.
  • Надання послуг. У великих містах Польщі великим попитом користується домашній персонал (няні, кухаря, прибиральники). Але найчастіше поляки не займаються підбором домашнього персоналу самостійно. Вони звертаються до посередників або агентствам по підбору кадрів. Головне завдання власника фірми - це забезпечення своїх клієнтів висококваліфікованим персоналом. Тому перед працевлаштуванням фірма зобов'язана перевіряти кадри, щоб уникнути проблем і конфліктів зі своїми клієнтами.
  • Туристичний бізнес. Мається на увазі не відкриття туристичного агентства, а фірми з організації екскурсій. До Польщі часто приїздять українці і росіяни, тому екскурсії на рідній мові будуть користуватися великим попитом.

Додаткові ідеї для початку бізнесу

Крім вище представлених бізнес-ідей, в Польщі можна відкрити:

  1. Магазин секонд-хенду. При веденні такого бізнесу в Польщі дуже важливу роль відіграють постачальники товару. У Польщі користується попитом одяг з Бельгії, Ірландії та Швейцарії. Меншим попитом користується товар з Китаю, США і Канади.
  2. Для відкриття прибуткового бізнесу підприємцю можна відкрити магазин, що спеціалізується на здорову їжу. Основна частина товару складається з продуктів, в складі яких немає ГМО. Такі магазини не дуже користуються популярністю серед людей. Основна частина клієнтів таких установ - це вегетаріанці або люди, що стежать за своїм харчуванням.
  3. Почати бізнес можна і з відкриття фірми по знищенню графіті. Варто відразу зазначити, що подібних організацій в Польщі дуже мало, тому конкуренція не дуже велика. Для відкриття бізнесу підприємцю знадобиться мінімум 50 тисяч злотих для придбання необхідного обладнання.
  4. Дуже вигідним бізнесом в Республіці Польща є пральня або хімчистка. Поляки дуже акуратний народ, вони люблять містити свій одяг в чистоті. Тому в більшості випадків, якщо на одязі з'явилися плями невідомого походження, поляки вважають за краще не самостійно їх виводити, а віддати в хімчистку.

Чим не варто займатися

Перед покупкою або відкриттям своєї справи варто дізнатися, якими видами діяльності краще не займатися в Польщі, щоб не стати власником збанкрутілого підприємства:

  1. Роздрібна торгівля. Поляки дуже цінують власний час, тому вважають за краще отоварюватися в великих супермаркетах. Маленький продуктовий магазин не зможе витримати конкуренції з такими торговими гігантами і швидше за все бізнес стане збитковим.
  2. Будівельна сфера. Відкривати будівельну компанію з нуля - великий ризик. Поляки довіряють компаніям з ім'ям і репутацією. Але якщо іноземець все ж вирішив відкрити свою справу в цій галузі, то йому варто приготуватися до серйозних фінансових витрат на розкрутку фірми і придбання обладнання для роботи.
  3. Розважальна сфера. Нічні клуби, бази відпочинку і т. П. Користуються популярністю в Польщі. Але в цій сфері дуже велика конкуренція, обійти яку вдасться не всім організаціям.

Реєстрація фірми

Першим кроком до відкриттю фірми в Польській Республіці є вибір форми власності і сфери діяльності. Якщо іноземець не є власником картки поляка, то він може відкрити ІП, ТОВ або АТ. Як показує практика, краще відкривати саме ТОВ.

Головна перевага цього суспільства полягає в тому, що всі бізнес-партнери та засновники відповідальні лише майном створеного співтовариства. Але у цього суспільства є вагомий недолік: активи і акції бізнес-партнерів не можуть обертатися на фондовій біржі.

Після вибору форми бізнесу в Польщі коштує зареєструвати підприємство. Для реєстрації бізнесу в Польщі знадобиться:

  • Закордонний паспорт.
  • Документи з інформацією про засновників.
  • Статут. Варто зауважити, що статут передбачуваної компанії повинен бути складений на польською мовою.

Покрокова інструкція реєстрації фірми:

  1. Вибір діяльності та назви організації.
  2. Завірення статутних паперів у нотаріуса.
  3. Відкриття банківського рахунку.
  4. Реєстрація в центрі Обліку Господарської Діяльності.
  5. Реєстрації в податковій службі.

кредитування

У Польщі існує програма кредитування середнього та малого бізнесу. Це означає, що будь-який іноземний підданий, який має карту побиту або Карту Поляка, має право взяти кредит в польському банку. На жаль, якщо в іноземця немає подібних документів, у видачі кредиту йому відмовлять.

Якщо у іноземця є Карта побиту або Карта Поляка , То йому видадуть кредит у зазначеній їм валюті. У Польщі досить низькі кредитні ставки - близько 5% річних.

Купівля готового бізнесу

Якщо іноземець не хоче відкривати фірму з нуля, то він може купити готовий бізнес в Польщі. У цьому випадку йому не буде потрібно проходити всю бюрократичну процедуру реєстрації.

Сьогодні продажем бізнесу в Польщі в основному займаються посередницькі фірми, які, перед тим як запропонувати об'єкт покупцеві, проводять ретельний аудит компанії, що продається. Співпрацюючи з посередницькими фірмами, іноземець позбавляє себе від ризику придбати організацію, яка є на стадії ліквідації.

Співпрацюючи з посередницькими фірмами, іноземець позбавляє себе від ризику придбати організацію, яка є на стадії ліквідації

Якщо людина вирішила придбати вже готовий бізнес, то йому варто звернути увагу на готельний бізнес. Мова не йде про великих готелях. Польща - країна з великим напливом туристів. У цій республіці великою популярністю користуються приватні міні-готелі та хостели. Купити міні-готель в Польщі можна від 200 тисяч євро.

Зверніть увагу і на громадське харчування: кафе економ класу, фаст-фуди і кав'ярні. Варто подібний бізнес не дуже дорого, але вкладені кошти швидко окупляться. Купівля невеликого кафе в Кракові обійдеться приблизно в 25 тис. Євро.

висновок

Польща є ідеальною країною для ведення бізнесу.

  1. По-перше, бізнес-імміграція в Польщу служить підставою для отримання ВНЖ і громадянства в цій республіці .
  2. По-друге, в Польщі можна знайти нішу для будь-якого бізнесу.
  3. Третя перевага ведення бізнесу в цій країні полягає у відносно недорогій реєстрації підприємства та оптимальному рівні оподаткування.

Податок на прибуток в Польщі дорівнює 19%, в той час як податок на прибуток в Німеччині дорівнює 30%, а В Естоніі 21%.

BIKINIKA.com.ua
Наш общий бизнес-фронт BIKINIKA.com.ua. Казино "Buddy.Bet" обещает вам море азарта и незабываемых моментов. Поднимите ставки и начните выигрывать прямо сейчас.

We have 4 guests online