Зразок заповнення декларації 3 ПДФО за 2018 рік

  1. Що собою являє форма 3-ПДФО
  2. Хто повинен здати цей звіт
  3. Термін і способи здачі звіту
  4. Особливості оформлення декларації
  5. Зразок заповнення 3-ПДФО для ІП
  6. Заповнення інших листів 3-ПДФО
  7. розділ 2
  8. Розділ 1
  9. Онлайн-заповнення
  10. Штрафи за несплату податку і помилки в декларації

Наш общий бизнес-фронт BIKINIKA.com.ua

Форма 3-ПДФО - це податкова декларація, здавати яку в ФНС повинні всі громадяни, самостійно які отримали доходи в 2018 році (продали майно, отримали великі подарунки, здавали в оренду житло). Зверніть увагу: в 2019 році потрібно використовувати нову форму. Як заповнити декларацію 3-ПДФО за 2018 рік і чим відрізняється цей звіт для простих фізосіб від декларації, яку здають індивідуальні підприємці, адвокати і нотаріуси, - відповіді в матеріалі PPT.ru.

Податок на доходи фізичних осіб повинні сплачувати державі всі громадяни, які отримують дохід у Росії. Зазвичай утриманням податку і перерахуванням його до бюджету займаються організації - податкові агенти. Це роботодавці платників податків або ті організації, які виплатили їм дохід. Ці ж податкові агенти звітують перед органами ФНС про виплачені суми та утриманий з них податок. Однак якщо громадянин отримав дохід самостійно і у нього немає податкового агента з якої-небудь операції, а також якщо він є індивідуальним підприємцем на загальній системі оподаткування, він зобов'язаний сам відзвітувати і заплатити податок. Зі статті ви дізнаєтеся, як заповнити 3-ПДФО, в який термін її подати, і зможете завантажити зразок заповнення.

Що собою являє форма 3-ПДФО

Декларація 3-ПДФО затверджена Наказом ФНС Росії від 03.10.2018 № ММВ-7-11 / 569 @ . Зміни пов'язані з масштабними поправками, внесеними в главу 23 Податкового кодексу РФ в частині відрахувань і оподаткування нерухомості фізосіб. За 2018 рік платники податків повинні відзвітувати вже на новому бланку, тому важливо ознайомитися з особливостями його заповнення.

Актуальна декларація зменшилася в обсязі, в порівнянні з формою, яку застосовували до 2019 року: тепер вона являє собою бланк, що складається з 13 сторінок, серед яких є традиційний титульний лист і два основні розділи. При цьому перший розділ займає всього одну сторінку, і його повинні заповнити всі респонденти, а другий розділ разом з додатками (число яких - 8) займає 9 сторінок, але вони заповнюються тільки в разі, якщо є відомості, які в них слід зазначати, в залежно від статусу платника податків.

Декларація з податку на доходи фізосіб є річний звітної формою, проте вона призначена не тільки для інформування ФНС про отримані доходи з метою сплати податку з них, а й для можливого отримання податкових відрахувань.

Хто повинен здати цей звіт

Заповнення декларації 3-ПДФО є обов'язковим при отриманні доходу, з якого необхідно обчислити і сплатити податок на доходи фізосіб, а також для отримання повернення частини податку, раніше сплаченого до бюджету. На вимогу Податкового кодексу РФ декларацію З-ПДФО за підсумками року повинні здати:

  • індивідуальні підприємці (ІП) на загальній системі оподаткування;
  • адвокати та нотаріуси, котрі заснували приватні кабінети;
  • глави фермерських (селянських) господарств;
  • податкові резиденти РФ, які отримали в звітному році дохід в інших країнах (це особи, які фактично проживали на території Росії не менше 183 днів у році, але отримували кошти з іноземних джерел за її межами);
  • громадяни, які отримали дохід від здачі свого майна в оренду або від виконання договорів ЦПХ (за умови, що замовник не виконав обов'язок податкового агента). Крім того, податкова декларація з податку на доходи фізичних осіб (форма 3-ПДФО) подається при продажу майна. Хоча декларувати отримання доходів в такому випадку треба обов'язково, платити податок доведеться за умови, що платник податків володів ним менш встановленого мінімального терміну в три роки. Що стосується об'єктів нерухомості, то заплатити прибутковий податок потрібно буде при продажу квартири (будинку):
    • перебувала у власності менше 5 років, якщо вона придбана після 01.01.2016;
    • перебувала у власності менше 3 років, якщо майно куплено до 01.01.2016 або отримано у спадщину, в дар, за договором довічного утримання, в результаті приватизації.

Громадяни, які виграли в лотерею або на спортивних тоталізаторах , Також повинні сплатити податок від суми свого виграшу, однак по відношенню до них податковими агентами виступають організатори цих акцій і розіграшів, які виплатили їм суму виграшу. Однак якщо подарунок був отриманий в натуральній формі, переможцю необхідно сплатити податок з нього самостійно. У цьому випадку йому також потрібно буде заповнити і здати звіт.

Термін і способи здачі звіту

Загальний термін здачі звіту - 30 квітня року, наступного за звітним. Направити звіт до податкової служби за місцем реєстрації платника податків можна трьома способами:

  • здати звіт безпосередньо до інспекції ФНС особисто або через представника;
  • направити паперову форму поштою;
  • здати звіт в режимі онлайн на сайті податкової служби або за допомогою спеціальних сервісів.

Граничний термін стосується тільки ІП, адвокатів, глав СФГ, нотаріусів та громадян, які декларують доходи. З метою отримання податкового вирахування декларацію можна здавати в будь-який зручний час.

Особливості оформлення декларації

Заповнюючи звітний бланк, не можна допускати помилок і виправлень, крім того, можна використовувати тільки чорні або сині чорнило, якщо форма заповнюється від руки. При цьому потрібно окремо звернути увагу на різні вимоги до ручного і машинного заповнення бланка:

  1. При заповненні бланка від руки все текстові та числові поля (П.І.Б., ІПН, суми і т. П.) Слід писати зліва направо, починаючи з крайньої лівої клітинки, великими друкованими символами за зразком, який можна знайти на сайті ФНС . Літери повинні бути рівними і максимально схожими на зразок. Якщо після заповнення рядка залишилися порожні клітинки, в них слід проставити прочерки до самого кінця поля. Якщо будь-яка поле виявилося не заповнено, у всіх його елементах також повинні стояти прочерки.
  2. Заповнення декларації 3-ПДФО на комп'ютері вимагає вирівнювання всіх числових значень по правому краю. Рекомендується використовувати виключно шрифт Courier New з виставленим розміром від 16 до 18.

Якщо однієї сторінки розділу або листа форми не вистачає для повного відображення всієї інформації, потрібно використовувати необхідну кількість додаткових сторінок з цього ж розділу.

Як в рукописному, так і в друкованому варіанті звіту всі суми повинні бути вказані з копійками. Винятком є ​​сума самого податку, який необхідно округлити до повних рублів за звичайним арифметичному правилом - якщо в сумі менше 50 копійок, то вони відкидаються, починаючи з 50 копійок і вище, округлюються до повного рубля. Доходи або витрати, які за документами були перелічені в іноземній валюті, для внесення до звіту слід перерахувати в рублі за курсом Центробанку РФ на дату їх фактичного отримання. Відомості, наведені в декларації, повинні бути підтверджені документами, копії яких додаються до декларації. Для перерахування документів, прикладених до 3-ПДФО, можна скласти реєстр в довільному порядку.

Всі сторінки форми повинні бути пронумеровані по порядку шляхом заповнення поля «Стор.», Починаючи з 001 (титульний лист). Кількість сторінок потрібно вказати на титульному аркуші, як і кількість додаткових документів.

В інших додатках дані:

  • коди доходів від джерел в РФ і знаходяться за межами країни;
  • коди найменування об'єкта (наприклад, квартира або земельну ділянку);
  • коди типу платника податків, який претендує на податковий відрахування;
  • коди видів операцій.

Зразок заповнення 3-ПДФО для ІП

Титульний лист

У пункті «ІПН» на титульному та всіх інших листах потрібно вказати коректний ідентифікаційний номер платника податків - респондента. Якщо звіт здається вперше, то в графі «Номер коригування» слід вказати 000, а якщо здається повторно вже виправлений документ, то в цій графі ставиться порядковий номер виправлення. У графі «Податковий період (код)» потрібно вказати код звітного періоду, для річної звітності - це код 34. Якщо декларація здається не за рік, то потрібно вказувати такі значення:

  • перший квартал - 21;
  • півріччя - 31;
  • дев'ять місяців - 33.

Поле «Звітний податковий період» призначене для вказівки року, дохід за який декларується. Крім того, потрібно правильно заповнити графу «Надається в податковий орган (код)», в якій потрібно прописати чотиризначний номер податкового органу, в якому платник податків перебуває на податковому обліку. У цьому коді перші дві цифри - це номер регіону, а останні - безпосередній код інспекції ФНС.

Важливим полем, на яке потрібно звернути увагу при оформленні титульного аркуша, є код категорії платника податків в декларації 3-ПДФО. Всі використовувані значення наведені в додатку № 1 до порядку заповнення звіту. Ось деякі з них:

  • ІП - 720;
  • нотаріус - 730;
  • адвокат - 740;
  • фізичні особи без статусу ІП - 760;
  • фермер - 770.

Про себе платник податків повинен повідомити прізвище, ім'я, по батькові, дату народження (повну), місце народження (так, як записано в паспорті), дані самого паспорта. Адреса постійної реєстрації за місцем проживання більше повідомляти не потрібно.

Для документів, що засвідчують особу, передбачена своя система кодування, яка наведена в додатку № 2 до порядку заповнення звітної форми:

  • паспорт громадянина РФ - 21;
  • свідоцтво про народження - 03;
  • військовий квиток - 07;
  • тимчасове посвідчення, видане замість військового квитка, - 08;
  • паспорт іноземного громадянина - 10;
  • свідоцтво про розгляд клопотання про визнання особи біженцем на території РФ по суті - 11;
  • вид на проживання в РФ - 12;
  • посвідчення біженця - 13;
  • тимчасове посвідчення особи громадянина РФ - 14;
  • дозвіл на тимчасове проживання в РФ - 15;
  • свідоцтво про надання тимчасового притулку в РФ - 18;
  • свідоцтво про народження, видане уповноваженим органом іноземної держави - 23;
  • посвідчення особи військовослужбовця РФ, військовий квиток офіцера запасу - 24;
  • інші документи - 91.

паспорт громадянина РФ - 21;   свідоцтво про народження - 03;   військовий квиток - 07;   тимчасове посвідчення, видане замість військового квитка, - 08;   паспорт іноземного громадянина - 10;   свідоцтво про розгляд клопотання про визнання особи біженцем на території РФ по суті - 11;   вид на проживання в РФ - 12;   посвідчення біженця - 13;   тимчасове посвідчення особи громадянина РФ - 14;   дозвіл на тимчасове проживання в РФ - 15;   свідоцтво про надання тимчасового притулку в РФ - 18;   свідоцтво про народження, видане уповноваженим органом іноземної держави - 23;   посвідчення особи військовослужбовця РФ, військовий квиток офіцера запасу - 24;   інші документи - 91

Поле «Статус платника податків» призначене для позначення резидентства, цифра 1 в ньому означає, що платник податків - резидент РФ, а цифра 2 - нерезидент РФ. Також на титульному аркуші потрібно вказати загальне число листів в звіті, поставити підпис і дату його заповнення.

Також на титульному аркуші потрібно вказати загальне число листів в звіті, поставити підпис і дату його заповнення

Якщо звіт здається через представника, то вказуються його повні дані. Крім того, така особа повинна додати до декларації 3-ПДФО копію документа, що підтверджує його повноваження.

Заповнення інших листів 3-ПДФО

З решти листів платник податків повинен заповнити ті, які містять інформацію. Обов'язковою для всіх є тільки заповнення розділу 1 «Відомості про суми податку, що підлягають сплаті (доплату) до бюджету / поверненню з бюджету». У ньому потрібно привести відповідні дані про суму ПДФО або вирахування.

При заповненні цього розділу потрібно звернути увагу на вказівку правильного КБК для сплати податку і його тип. Він в 2019 році не змінювався. Крім того, зверніть увагу, що вказувати прізвище та ініціали потрібно на кожній заповненої сторінці, так само як і її порядковий номер.

Як приклад заповнення 3-ПДФО можна навести дані індивідуального підприємця на загальній системі оподаткування. Цей ІП в 2018 році отримав дохід від підприємницької діяльності в розмірі 1 800 000 рублів. Крім того, він має право на застосування професійного податкового вирахування в сумі 1 370 000 рублей. До його складу увійшли:

  • матеріальні витрати - 670 000 руб .;
  • виплати за трудовими договорами - 530 000 руб .;
  • інші витрати - 170 000 руб.

За 2018 рік ВП перерахував до бюджету 35 000 руб. авансових платежів з ПДФО. Підприємець є учасником інвестиційного товариства на підставі договору. І отримав дохід від реалізації цінних паперів, які перебували в його власності менше трьох років.

ІП повинен заповнити титульний лист декларації та розділ 1. Крім того, він заповнює розд. 2, Додатки 1, 3 і 8.

розділ 2

Додаток 1 «Доходи від джерел в Російській Федерації»

Додаток 3 «Доходи, отримані від підприємницької, адвокатської діяльності та приватної практики»

додаток 8

Зразок заповнення для фізичних осіб декларації 3-ПДФО 2019

Розглянемо, як правильно заповнити декларацію 3-ПДФО фізичній особі, не зареєстрованій як ІП. Незалежно від того, які доходи декларує громадянин і чи збирається він просити про податкове вирахування, йому доведеться заповнити титульний лист, розділи 1 і 2 бланка. У додатку декларації відомості записуються при необхідності.

Заповнюють програми:

  • 1 і 7 - при оформленні податкового вирахування при купівлі нерухомості або відрахування в зв'язку з оплатою іпотеки;
  • 1 і 6, а також розрахунок до додатка 1 - при декларуванні доходів від продажу нерухомості та іншого майна;
  • 1 - при здачі нерухомості в оренду;
  • 1 і 5 - при оформленні податкового вирахування на лікування, освіту;
  • 1 і 5, а також розрахунок до додатка 5 - для отримання вирахування при витратах за договорами страхування (життя, пенсійного забезпечення).

Як приклад розберемо ситуацію, коли громадянин Волков Віталій Андрійович продав будинок за 2,4 млн рублів, яким володів менше 5 років (куплений після 01.01.2016). Він повинен сплатити податок за ставкою 13%, але щоб знизити базу оподаткування, відразу оформляє податкові відрахування в розмірі 1 млн рублів. Він вписує дані в титульний лист, розділи 1 і 2, додатки 1 і 6, а також в розрахунок до додатка 1.

Рекомендується заповнювати декларацію саме з розрахунку і додатків 1 і 6, а потім вже заповнювати титульний лист і розділи, вказувати номери сторінок. Особливо це важливо, якщо ви все дані записуєте вручну, тому що нічого виправляти в готової декларації не можна.

Заповнюємо розрахунок до додатка 1 (підрядник):

  • вписуємо ІПН, прізвище та ініціали;
  • номер сторінки поки залишаємо;
  • 010 - графа для зазначення кадастрового номера об'єкту нерухомості. Міститься в документах на майно, можна безкоштовно дізнатися через базу Росреестра;
  • 020 - вписати кадастрову вартість об'єкта на 1 січня року, в якому нерухомість була придбана. Якщо на зазначену дату майно не оцінено, ставиться прочерк;
  • 030 - дохід, отриманий від продажу, на підставі договору;
  • 040 - при наявності даних про кадастрової вартості її множать на коефіцієнт 0,7. Якщо поле 020 пусте, то і 040 залишають порожнім;
  • 050 - рядок для зазначення оподатковуваної суми. Вибирають з полів 030 та 040 ту величину, яка більше.

Вибирають з полів 030 та 040 ту величину, яка більше

Переходимо до додатка 6, де вказують всі податкові відрахування, на які розраховує платник податків. Якщо у громадянина є документи, що підтверджують витрати на продане майно, то він заповнює поле 020. Якщо їх немає, рядок 010. Якщо на інші відрахування платник податків не претендує, то вказане в графах 020 або 010 значення переноситься в поле 160.

Якщо на інші відрахування платник податків не претендує, то вказане в графах 020 або 010 значення переноситься в поле 160

Додаток 1 починається з ІПН, прізвища та ініціалів платника податків. Далі вписуємо:

  • 010 - податкову ставку. Для резидентів - 13%, для нерезидентів - 30%;
  • 020 - коди виду доходів перераховані в Додатку № 3 до порядку заповнення декларації. У разі декларування доходів, отриманих від продажу нерухомості, може використовуватися код «01» або «02». «01» вказують, якщо сума доходу за договором (поле 030 розрахунку до додатка 1) більше кадастрової вартості, помноженої на коефіцієнт 0,7 (значення, вписане в поле 040). Код «02» пишуть, якщо в графі 040 величина більше, ніж в графі 030;
  • поля 030-060 призначені для зазначення відомостей про покупця. Якщо докладних даних немає, досить вписати прізвище та ім'я, по батькові нового власника;
  • в графу 070 треба перенести значення, яке було записано в рядку 050 розрахунку до додатка 1;
  • поле 080 залишають порожнім, оскільки покупець не є податковим агентом і не може утримувати податок.

Якщо докладних даних немає, досить вписати прізвище та ім'я, по батькові нового власника;   в графу 070 треба перенести значення, яке було записано в рядку 050 розрахунку до додатка 1;   поле 080 залишають порожнім, оскільки покупець не є податковим агентом і не може утримувати податок

У розділі 2 уточнюють дохід, з якого буде взяти податок, податкову базу і суму ПДФО. Для цього записують:

  • 001 - 13 або 30 відсотків, в залежності від резидентства платника податків (див. Поле 010 додатка 1);
  • 002 - вид доходу - 3;
  • в графи 010 і 030 - значення поля 070 додатка 1;
  • в рядок 040 переписують значення поля 160 додатка 6;
  • значення 060 вираховують як різницю між величинами 030 і 040. Якщо виходить негативне число, ставлять 0.
  • значення полів 070 та 150 також обчислюють. Для цього цифру з рядка 060 × 13%;
  • всі інші графи залишаються порожніми.

Для цього цифру з рядка 060 × 13%;   всі інші графи залишаються порожніми

Залишається розділ 1 і титульний лист. Їх заповнюють за алгоритмом, описаним в прикладі декларації для ВП.

Розділ 1

Титульний лист

Після того, як всі сторінки заповнені, їх треба порахувати і вписати на титульний лист, а також пронумерувати. У нашому прикладі вийшла декларація на 6 сторінках. Додатково треба уточнити кількість аркушів доданих документів або їх копій. Залишається підписати всі заповнені листи декларації (не тільки титульний) і поставити поточну дату.
Після того, як всі сторінки заповнені, їх треба порахувати і вписати на титульний лист, а також пронумерувати

Кожен платник податків повинен самостійно вибрати, що йому необхідно заповнити, і направити заповнений звіт в ФНС.

Онлайн-заповнення

Заповнити онлайн 3-ПДФО нескладно, для цього необхідно мати зареєстрований особистий кабінет платника податків-фізособи . Логін і пароль для цього сервісу можна отримати в ФНС після вказівки всіх особистих даних при реєстрації.

Много Операторів бухгалтерських сервісів предлагают користувач зручні програми для Заповнення Звіту в режімі онлайн для его подальшої відправкі по інтернету або роздруківкі в паперовий виде. Такий спосіб кращий для тих платників податків, які далекі від бухгалтерії і не мають досвіду заповнення звітності. Однак особливих знань для коректного внесення даних в цю форму не потрібно.

Штрафи за несплату податку і помилки в декларації

За несплату ПДФО передбачений штраф, який складе 5% від несплаченої суми податку за кожний місяць з дня прострочення, в тому числі неповний. За відсутність звіту, якщо в ньому немає суми ПДФО до сплати, штраф буде мінімальним - 1000 рублів. Якщо податок до сплати є, то доведеться заплатити штраф у розмірі до 30% від суми нарахованого податку.

Детальніше про ПДФО

  • рекомендації та допомогу у вирішенні питань
  • нормативні документи
  • форми і зразки їх заповнення

Зразок заповнення 3-ПДФО 2019

Зразок заповнення декларації про доходи фізичної особи (НЕ ІП)

Завантажити бланк декларації 3-ПДФО 2019

BIKINIKA.com.ua
Наш общий бизнес-фронт BIKINIKA.com.ua. Казино "Buddy.Bet" обещает вам море азарта и незабываемых моментов. Поднимите ставки и начните выигрывать прямо сейчас.

We have 4 guests online