Як спростити отримання кредиту на навчання?

  1. складний процес
  2. Можна простіше і швидше
  3. Карта для молоді - без плати за видачу

Наш общий бизнес-фронт BIKINIKA.com.ua

Кредит на навчання з госпоручітельством вважається найвигіднішою можливістю заплатити за навчання. Однак через довгого і складного процесу його надання студентам не завжди вдається отримати фінансування до початку навчального року.

Нерідко майбутнім студентам потрібно зважати на те, що чекати реального отримання фінансування доводиться деколи аж до півтора місяців. Через це не завжди вдається отримати гроші до початку навчального року, коли необхідно внести першу частину плати за навчання.

складний процес

Щоб отримати кредит з державним поручительством, студент спочатку повинен звернутися до свого ВНЗ, де оцінюється його заявка. Якщо вуз виносить позитивне рішення, заявка передається в Studiju un zinātnes administrācija, де перевіряється, чи є у студента право претендувати на фінансування з державним поручительством. Після отримання позитивної відповіді студент і його гарант повинні подати заяву в інтернет-банку або філії SEB.

Всі процесуальні вимоги, починаючи з порядку подачі документів і закінчуючи необхідністю в поручителе - приватну особу, обумовлюються правилами Кабінету міністрів. Банк може прийняти рішення про надання фінансування, тільки отримавши від відповідальних держустанов списки з іменами студентів, заявки яких були затверджені для надання кредитів з державним поручительством, а це найчастіше відбувається тільки в кінці серпня.

Цей процес формувався понад 10 років тому, у відповідності з технологічними можливостями того часу. З точки зору сьогоднішніх реалій він занадто складний, включає в себе кілька етапів і кілька установ, які приймають рішення, - все це займає дуже багато часу. Особливо актуальним це питання стає влітку, коли в вузах починається прийом документів.

У 2016 році банк SEB видав студентам 1 817 кредитів на суму 9,11 мільйона євро: з них 83% - це кредити на навчання, тобто для погашення плати за навчання, а 17% - позики на повсякденні витрати студента. Середня сума кредиту в минулому році - 5000 євро.
Загальний обсяг фінансування, який банк SEB готовий виділити в якості кредитів на навчання і студентських кредитів, у 2017 році перевищує 35 мільйонів євро. У свою чергу процентна ставка - 2,5% плюс шестимісячний EURIBOR, що нижче, ніж пропонована на ринку ставка на комерційні кредити.

Можна простіше і швидше

За визнанням Латвійського об'єднання студентів, поки в Латвії вищу освіту повністю не фінансується з державного бюджету, важливу роль відіграють кредити на навчання з державним поручительством, тому важливо вдосконалювати процес кредитування.

«Правила Кабінету міністрів, що регулюють надання кредиту на навчання або студентського кредиту , Не змінювалися вже кілька років. Але протягом цього року зросла вартість навчання у вузах, тому максимальний розмір кредиту більше не покриває плату за навчання. На наш погляд, розмір кредиту, що видається на навчання повинен виходити з наданою вузами інформації про фактичну вартість програм навчання. Крім того, ми виступаємо за спрощення процедури надання позики в цілому », - говорить керівник Латвійського об'єднання студентів Майра Бєлова.

Такою думкою вона поділилася на дискусії «Система кредитування студентів - рішення і виклики», організованої об'єднанням студентів та банком SEB, в якій взяли участь також представники Studiju un zinātnes administrācija, Міністерства освіти і науки, вузів і Ради ректорів.

Найчастіше заявки на кредити з державним поручительством подають студенти Латвійського університету, Ризького університету ім. П. Страдіня, Ризького технічного університету, Ризької академії педагогіки та управління освітою та Вищої школи бізнесу Turība.

«При нинішньому процесі у студентів майже немає можливості отримати кредит, щоб внести першу частину суми за навчання, що вуз просить зробити до початку навчального року. Тому доводиться шукати інші можливості заплатити перший внесок, а він, в залежності від вимог вузу, може бути платою як за один місяць, так і за весь семестр », - підкреслила керівник Управління сегментів клієнтів банку SEB Неллі Кочанова.

Банк SEB зі свого боку закликає вдосконалити процес надання позики, об'єднавши кілька етапів в один, створивши єдину систему змісту кредитів на навчання, використовуючи ресурси державного порталу Latvija.lv або інший єдиної бази даних для подачі заявок на отримання кредиту та подальшого обслуговування. Таким чином, кредит на навчання з державним поручительством став би реальною підтримкою для всіх, хто хоче здобути вищу освіту.

«Я дуже рада, що в ході дискусії було позначено декілька шляхів співпраці з Міністерством освіти і науки та Studiju un zinātnes administrācija, в тому числі була позначена необхідність удосконалити процес надання кредитів на навчання через поправки до правил Кабінету міністрів», говорить Неллі Кочанова.

Олена Рилєєва

Карта для молоді - без плати за видачу

При відкритті рахунку або оформленні до 31 липня.


  • Молодь - 13.06.2017

    Студентський кредит - початок самостійного життя

    Приблизно третина всіх місць у вузах і коледжах Латвії є бюджетними. Число пропонованих «безкоштовних» місць може здатися порівняно великим, але як бути, якщо не вдалося потрапити на бюджет і немає можливості самостійно оплачувати своє навчання?

    Детальніше

  • Молодь - 20.07.2016

    Як оплатити навчання у вузі?

    Іноді через брак коштів молоді люди не йдуть в той вуз, в якому вони дійсно хотіли б навчатися. Рішенням в цьому випадку може стати кредит з госпоручітельством, який, до речі, можна отримати на навчання і за кордоном. Про можливості, які відкриваються перед абітурієнтами, розповідає член правління банку SEB Арніс Шкапарс.

    Детальніше

Число пропонованих «безкоштовних» місць може здатися порівняно великим, але як бути, якщо не вдалося потрапити на бюджет і немає можливості самостійно оплачувати своє навчання?
Як оплатити навчання у вузі?
BIKINIKA.com.ua
Наш общий бизнес-фронт BIKINIKA.com.ua. Казино "Buddy.Bet" обещает вам море азарта и незабываемых моментов. Поднимите ставки и начните выигрывать прямо сейчас.

We have 4 guests online