Садибна забудова: тільки з дотриманням норм і правил

Наш общий бизнес-фронт BIKINIKA.com.ua

Багато жителів району звертаються до редакції з проханням роз'яснити норми, регламенти, а нерідко і допомогти вирішити спори, пов'язані з садибної забудовою. Йдучи назустріч побажанням наших читачів, наш кореспондент недавно зустрівся з начальником відділу архітектури та будівництва райвиконкому Олександр Лісіцков і задав йому кілька найбільш важливих питань, безпосередньо пов'язаних з нормами і правилами садибної забудови.

- Олександре Сергійовичу, спочатку розкажіть про типах садибної забудови, в тому числі характерних для нашого регіону, та основні вимоги при її здійсненні.

- Типологія житлових будинків для садибного житлового будівництва повинна враховувати конкретні умови будівництва, вимоги пожежної безпеки, відрізнятися структурно-планувальних та композиційним різноманітністю. У населених пунктах в залежності від конкретних містобудівних умов застосовуються різні типи садибної житлової забудови в залежності від щільності. Наприклад, садибна забудова міського типу, що не передбачає ведення підсобного господарства, як правило, котеджна або блокировочная на ділянці не більшою за 600 квадратних метрів, садибна забудова, що застосовується в периферійній зоні великих і великих міст, або в серединній зоні середніх і малих міських поселень з величиною ділянки не більше 1000 кв. м, а також садибна забудова, яка передбачає ведення підсобного господарства в периферійній зоні середніх і малих міських поселень, приміській зоні міст і в сільських поселеннях з ділянкою в 1500 кв. м і більше. Останній варіант найбільш прийнятний до нашого регіону.

Габарити і конфігурацію присадибної ділянки для одноквартирних житлових будинків необхідно встановлювати з урахуванням забезпечення максимальної лінійної щільності забудови і розміщення необхідних господарських будівель. Розміри будується (реконструюється) будинку, а також капітальних господарських будівель (споруд), не повинні перевищувати проектні на 10-15 см по довжині і ширині і на 5-10 см по висоті.

При розміщенні господарських будівель на ділянці слід враховувати можливість їх блокування в різних поєднаннях між собою. Допускається прибудова господарських будівель (гаража, лазні, теплиці) до житлового будинку, а також розміщення гаражів, вбудованих в будинок (перший, цокольний та підвальний поверх) з дотриманням необхідних санітарно-гігієнічних вимог і протипожежних норм.Площадь і планування господарського двору, обсяг особистого підсобного господарства, склад господарських будівель залежать від площі присадибної ділянки та характеру його використання в поселеннях різних типів. Так, якщо розмір присадибної ділянки становить менше 600 кв. м, то площа забудови об'єктів присадибної ділянки під госпбудівлі повинна бути до 50 кв. м, під сад - від 150 до 300, під город - від 30 до 150 і під господарський двір, проїзди, доріжки - від 70 до 100 кв. м .; якщо розмір присадибної ділянки 600 і більше кв. м, то площа забудови під госпбудівлі допускається в розмірах від 100 до 200 кв. м, під сад - від 250 до 400, під город - від 150 до 400 і під господарський двір, проїзди, доріжки - від 100 до 250 кв. м. При цьому висота госпбудівлі не повинна перевищувати 3 м від рівня землі до верху кроквяної конструкції (коника покрівлі) і 2,5 м до верху парапету або нестропільной конструкції (плоскої покрівлі). До речі, як будівництво, так і знесення господарських нежитлових будівель всіх видів повинні бути в обов'язковому порядку узгоджені з владою на місцях: в Лельчицях - з райвиконкомом, в сільській місцевості - з сельисполкома.

На присадибних ділянках більше 0,10 га допускається розміщення наступних господарських будівель і споруд з рекомендованою загальною площею
не більше (м2):

Сарай для утримання худоби і птиці при

максимальному особистому господарстві

45

Те ж, при середньому

25

Те ж, при мінімальному госп-ві

15

Сарай для зберігання господарського інвентарю та палива

15

господарський навіс

15

Приміщення для приготування кормів для худоби

20

Літня кухня

10

гараж

25

баня

12

Теплиця

20

льох

10

Літній душ

6

гноєсховище

6

Вбиральня з сміттєзбиральником

3

Відстань від вікон житлових приміщень до стін будинку і господарських будівель (сараю без утримання худоби та птиці, гаража, лазні), розташованих на сусідніх (суміжних) ділянках, по санітарним та побутовим умовам має бути не менше 6 м.

Від кордонів сусідньої (суміжного) ділянки господарські будівлі, а також перголи та альтанки (висотою не більше 3 м), слід розміщувати на відстані
не менше 1 м, вольєрів з тваринами - не менше 4 м, окремий житловий будинок і протипожежний водойму (ставок, басейн) - не менше 3 м, зелені насадження: високорослі плодові дерева (яблуня, груша, черешня і т.п. ) -
не менше 3 м; середньорослі плодові дерева (вишня, слива, алича, обліпиха, калина тощо), а також карликові плодові і декоративні дерева - не менше 2 м; ягідні (смородина, малина, виноград і т.п.) і декоративні чагарники - не менше 1 м.

- Як відомо, будівництво житлового будинку або дачі на земельній ділянці, згідно з Указом №520, має бути завершено протягом 3 років. Чи можливо продовження будівництва в силу сформованих будь-яких обставин?

- Допускається продовження вищевказаних термінів будівництва місцевими виконавчими і розпорядчими органами, але не більше ніж на 2 роки (раніше допускалося на 1 рік). Заява про продовження термінів будівництва може бути мотивоване матеріальним становищем громадянина і іншими поважними причинами (наприклад, хвороба, відсутність в Республіці Білорусь або інша поважна причина). При цьому строго регламентовані терміни подання такої заяви - не раніше ніж за 6 місяців, але не пізніше ніж за 2 місяці до закінчення терміну будівництва. Дані терміни з урахуванням формулювання правової норми, їх встановлює, є пресекательнимі. Продовження термінів будівництва в редакції Указу №520 допускається тільки один раз (раніше питання про кількість продовжень не регламентувався).

Якщо громадянин не встигає завершити будівництво в вищевказані терміни, в тому числі з урахуванням їх продовження, то він зобов'язаний здійснити консервацію незавершених будівництвом житлового будинку, дачі та благоустрій земельних ділянок, на яких розташовані такі будинок або дача. При цьому консервація житлового будинку, дачі може бути здійснена щодо конкретного об'єкта будівництва тільки один раз, а термін такої консервації не може перевищувати трьох років. При консервації призупиняється протягом термінів забудови, в тому числі з урахуванням продовження.

- Які норми і вимоги передбачені з озеленення та благоустрою в районах садибного житлового будівництва?

-В районах садибного житлового будівництва необхідно створювати озеленені території загального користування, що включають місця відпочинку, фізкультури і спорту.

Наявність огорожі присадибної ділянки, його висота, ступінь світлопрозорості і естетичність визначаються за погодженням з відділом архітектури та будівництва. До пристрою огорожі присадибної ділянки повинні пред'являтися наступні параметри і вимоги:

- з боку вулиці або проїзду висота огорожі встановлюється
до 2 м, ступінь світлопрозорості - від 0 до 100% по всій висоті;

- з боку сусідньої (суміжного) присадибної ділянки висота огорожі встановлюється до 1,7 м, ступінь світлопрозорості - від 50 до 100% по всій висоті.

При влаштуванні огороджень між приквартирними ділянками житлового будинку, що складається з двох і більше квартир, необхідно забезпечувати зону не менше 1 м для обслуговування фасадів і даху частини будинку суміжній квартири (квартир). Огорожа між приквартирними ділянками повинно мати висоту не більше 1,2 м від рівня землі навпроти фасаду з вікнами суміжній квартири (квартир) і не більше 1,7 м при їх відсутності. Ступінь світлопрозорості огорожі встановлюється від 50 до 100% по всій висоті (якщо інше не погоджено в установленому законодавством порядку власниками, співвласниками суміжних квартир).

За взаємною згодою домовласників (співвласників) сусідніх (суміжних) ділянок, оформлених в установленому законодавством порядку, допускається:

- здійснювати посадку дерев і чагарників на відстані менш, зазначених вище від встановленої (геодезично) межі ділянки, якщо вони будуть розташовуватися по відношенню до сусіднього ділянці з північної, північно-західної або північно-східного боку;

- влаштовувати живопліт за встановленою кордоні, що розділяє ділянки з декоративних зелених насажденійі ягідних кущів з урахуванням планувальних обмежень, пов'язаних з проходженням інженерних комунікацій згідно ТКП 45-3.01-116. При цьому слід пам'ятати, що блокування господарських будівель на суміжних ділянках допускається за взаємною згодою забудовників (домовласників, співвласників), оформленим в установленому законодавством порядку з урахуванням дотримання санітарно-гігієнічних вимог і протипожежних норм.

Для підтримки в належному стані благоустрою домовласник (співвласник) будинку зобов'язаний здійснювати контроль санітарного стану прилеглої до ділянки території в межах і порядку, встановленому місцевими виконавчими і розпорядчими органами.

Несанкціонована вирубка домовласником (співвласником) дерев і чагарників за межами присадибної ділянки, а також захаращення вулиць, проїздів, газонів, тротуарів та інших прилеглих громадських та інших територій населеного пункту будівельними матеріалами, твердим паливом, іншими побутовими предметами та відходами господарської діяльності забороняється.

При експлуатації об'єктів житлової забудови і господарських об'єктів на території районів садибної житлової забудови власники нерухомості повинні забезпечувати їх збереження, підтримувати необхідний рівень інженерно-технічного та естетичного стану, дотримуватися санітарно-гігієнічні вимоги та права суміжних домовласників (співвласників).

- І на закінчення розкажіть про найбільш частих порушеннях законодавства забудовниками і власниками садиб, а також про штрафні санкції, передбачені Кодексом Республіки Білорусь про адміністративні правопорушення.

- Одне з найбільш частих порушень - самовільне будівництво житлових будинків, виробничих, господарських, культурно-побутових або інших будівель і споруд. При виявленні подібних порушень передбачений штраф в розмірі від 20 до 50 базових величин (б.в.), щодо індивідуального підприємця - від 20 до 100 б. в., юридичної особи - до 500 б. в.

Самовільне внесення змін до затвердженого будівельний проект або відступ від нього, допущені в ході його реалізації без узгодження з розробниками архітектурного і будівельного проектів і органами, які їх затвердили будівельний проект, тягнуть за собою накладення штрафу в розмірі від 4 до 20 б. в., на індивідуального підприємця - до 50 б. в., а на юридичну особу - до 200 б. в.

Ті ж дії, вчинені повторно протягом 1 року після накладення адміністративного стягнення за такі ж порушення, тягнуть за собою накладення штрафу в розмірі від 15 до 30 б. в., на індивідуального підприємця - від 15 до 100 б. в., а на юридичну особу - до 500 б. в.

Самовільне переобладнання, перефарбування та чи інша зміна балконів, лоджій та інших архітектурних і конструктивних елементів фасадів житлових будинків, інших будівель і споруд, установка на фасадах, балконах, лоджіях дахах супутникових та інших антен, а так само невжиття заходів по підтримці в належному стані зовнішнього вигляду житлових будинків, інших будівель, споруд та огорож тягнуть за собою накладення штрафу в розмірі від 2 до 15 б. в.

Захаращення вулиць, площ, дворів, інших земель загального користування будівельними матеріалами та іншими предметами тягне за собою накладення штрафу в розмірі до 5 б. в., на індивідуального підприємця - від 5 до 10 б. в., а на юридичну особу - від 10 до 20 б. в.

Порушення інших правил благоустрою та утримання населених пунктів тягне за собою накладення штрафу в розмірі до 25 б. в., на індивідуального підприємця - від 10 до 50 б. в., а на юридичну особу - від 20 до 100 б. в.

Ігор Жогло.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl + Enter.

Чи можливо продовження будівництва в силу сформованих будь-яких обставин?
Які норми і вимоги передбачені з озеленення та благоустрою в районах садибного житлового будівництва?
BIKINIKA.com.ua
Наш общий бизнес-фронт BIKINIKA.com.ua. Казино "Buddy.Bet" обещает вам море азарта и незабываемых моментов. Поднимите ставки и начните выигрывать прямо сейчас.

We have 4 guests online